Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
Nehogy addig fosztorgassuk ezt a témát, mígnem bölcs illetékeseink az íróasztaluk mögül felfigyeljenek rá, és kötelezővé teszik az irányjelző felszerelését!
Na ez, amit ha lehet mindig elkerülnék, csak itt a környéken már mindenhol azt építenek. A P10-el nincs gond, mert tempomatos a gázkarja, de a többi gépen ha elengedem a gázmarkolatot motorfékez, pedig kihajtásnál épp hogy gyorsítani kéne ha nincs gyalogos. Néha ha úgy adódik csak lehúzódok a külső ívre és kiszlisszanok karjelzés nélkül. Úgy gondolom, hogy a motor mozgása az értelmesebb sofőröknek már előre jelzi, hogy mit szeretnék. Aki meg nem figyel annak meg tök mindegy.
Bal kéz kuplungol, jobb kéz integet ....lenne a megoldás, de nem! Egyrészt, mert a körforgalomból nem kigurulni, hanem kihúzni illik. Aztán épp a minap olvastam, hogy az indexelést a manőver megkezdése előtt kell kezdeni (ez rendben van) és egészen a manőver befejezéséig kell folytatni. Esetleg Mátéapu, mellkas előtti integetését egy mozdulattal tovább vinnénk, onnét már nem nagy távolság a gázkar, azt húznánk bal kézzel, így a jobbal vidáman integethetnénk.
Esetleg Mátéapu, mellkas előtti integetését egy mozdulattal tovább vinnénk
Ez már nagyon merész manőver lesz akkor
Egy régi könyvben olvastam, hogy gyakorlott utas átveheti az irányjelzés feladatát, tehát feleséget vagy barátnőt fel kell ültetni hátra és a probléma megoldva.
Ennek már vagy 30 éve, de egyszer beszélgettem egy német ismerősömmel erről a témáról és ő azt mondta, hogy balra egyenesen kitett bal karral jelez. Jobbra pedig felemelt bal karral, azaz a test mellett, a könyöknél 90 fokot záró kartartással, ez hátúlról is jól látszik. Úgy emlékszem mintha azt mondta volna, hogy ő is angliában látta ezt a módszert és onnan vette át.
Mondtam neki, hogy szerencse, hogy a jobb oldalon van a gáz, mert így senki nem érti félre! Kicsit gondolkodott, aztán elnevette magát...
A mai nappal megtörtént a maradék cuccok - váz, első és hátsó teleszkóp részei, sztender, kitámasztó - becsiszolása és fillerezése, ha majd az idő - a szó mindkét értelmében - engedi, megyek tovább vele a becsiszolással és a színrefújással.
Ugyanakkor lennének kérdéseim is:
Miután leszedtem a fekete részeket az első teleszkópról, még álló helyzetben is elkezdett belőle óvatosan kifolyni egy kis olaj.
Mit lehet ezzel tenni?
Milyen olaj kell bele?
Illetve van ennek valami felújítási módja úgymond, ha már úgyis ennyire szétkaptam?
Másik kérdéskör pedig a blokk:
Mivel úgyis ki van szedve a motorból, illetve a gép összerakása, valamint a jogsi kézhezkapása is már most nagyon úgy tűnik, hogy csupán a szezon végén lesz reális, így egyre inkább azon töröm a fejem, hogy a végső összeszerelést jövő tavaszra hagyom, így nem kell vele úgy rohanni, ami leginkább az anyagiak szempontjából lenne számomra előnyös.
Ebből kifolyólag gondolkozom a blokk felújításán, illetve modernizálásán, amennyiben arra egyrészt szükség van, - mert nem tudom pontosan, hogy milyen állapotnak örvend - másrészt anyagilag az számomra megengedhető.
Ennek megfelelően az lenne a kérdésem, hogy egy blokk felújításákor / modernizálásakor mik azok, amikkel szoktak / érdemes foglalkozni?
Amikről eddig olvastam / hallottam:
12V-os rendszer / elektronikus gyújtás, új dugattyú más csapágyazással (úgy tudom, hogy ez egy konstrukciós hiba?), bakelites kuplunglamellák, új csapágyak.
Előre is köszönöm a segítséget és jöjjön néhány kép a mai haladásról:
Miután leszedtem a fekete részeket az első teleszkópról, még álló helyzetben is elkezdett belőle óvatosan kifolyni egy kis olaj.Mit lehet ezzel tenni?
Az első teleszkóp alsó szárainak végén van egy karmantyú, azt kicserélve lehet javítani rajta. Én motorolajat öntöttem bele, kicsit keményebb így a rugózás.
A hátsó rugóstagokban is van belül egy-egy tömítés, ha nem csillapítanak akkor azokból is elmehetett az olaj, úgyhogy érdemes lenne szétszedni őket. Azokba lengéscsillapító olajat tettem.
egy blokk felújításakor / modernizálásakor mik azok, amikkel szoktak / érdemes foglalkozni?
Ha jó a blokk, akkor nem érdemes nagyon belenyúlnod. Tehát ha nem kopott a kuplungkosár, lamellák akkor maradhat a gyári parafás kuplung. Ha nem kopott vállasra a henger és ha nincsenek a dugattyún megszorulási nyomok maradhat. A jó gyári gyújtást én szintén benne hagynám. Persze egy zárlatos gyújtótekerccsel nem érdemes kínlódnod, de ezt is csak menet közben lehet kideríteni. Amit érdemes cserélned, azok a főtengelycsapágyak és szimmeringek. A többi csapágy akár jó is lehet. Lánckerék alatti szimmeringet ajánlott még cserélni ha már szétszeded, illetve nálam az a tuning, hogy a berúgótengelyen a gyári egy O gyűrű helyett most kettő tömít. A tengelyre el lett készítve egy második horony is. A berúgó fogasív határolói szoktak kitörni a blokkból, azokkal érdemes foglalkozni ilyenkor. Ha még épek akkor a csapokra valami gumi/műanyag csillapító hüvelyt húzz rá, hogy így is maradjon még sokáig
új dugattyú más csapágyazással (úgy tudom, hogy ez egy konstrukciós hiba?)
Ha a dugattyúcsapszeg bronzperselyére gondolsz akkor én azt nem mondanám konstrukciós hibának. Az 50-es 60-as években a legtöbb motor így készült, nemcsak az olcsók. A nálunk legfinomabbnak tartott Simson és MZ motorokon is talán 1975-ben tértek csak át a bronzperselyről a tűgörgős megoldásra. Szerintem többet bírt a bronzpersely, a tűgörgő pedig hamar elkezdett zörögni ha kicsit megkopott. Annak az az előnye, hogy kevesebb olajtartalmú keverékkel is beéri.
Utoljára szerkesztve a következő által: Titus; 2025 aug. 28, 21:15.
Csak óvatosan a blokkal, nagyon óvatosan (saját tapasztalat). Én is minden tekintetben új motort akartam és majdnem balul sült el a dolog. (Jobb egy kopottas eredeti henger, mint egy félrefúrt felújított.) A megfelelő szakirodalom (esetemben a Piros könyv) leírja az egyes kopások megengedhető mértékét, amire sztem még rá is tehetsz. A Pannónia nem kényes jószág. Első lépésben csak addig babrálnám a blokkot, ameddig még nem kell széthúzni. Én használnám, aztán a blokk széthúzását (csapágyak, szimmeringek, főtengely miatt) a tapasztalatok birtokában a következő télre halasztanám. Valaki régen, ha jól emlékszem ezen a fórumon azt írta: a Pannónia blokkban mindennek lötyögnie kell!
Komment