Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Javítóhegesztés és ami közben eszünkbe jut

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Ma kipróbáltam új, száraz pálcákat (ok 46.16).
    Látható egymás mellett a nedves, valamint az új száraz varrata (a második képen az újjal duplán áthúztam).
    Lényegesen jobb lett, a salak szépen elterül a felületen, a varrat egyenletes. Nem tapad annyira.

A képen látható vasat én festettem zöldre gyerekkoromban a pincéből előszedett ezer éves bőrös festékkel. Majd 20 évet eltöltött esőn és ennyire marta át a rozsda. Abban a festékben még volt anyag.

Click image for larger version

Name:	P1210853.jpg
Views:	1
Size:	194.8 KB
ID:	147795Click image for larger version

Name:	P1210854.jpg
Size:	196.4 KB
ID:	147796
    Utoljára szerkesztve a következő által: bokor28; 2015 dec. 18, 21:54.

Komment

Szervusz István!

Ahol varratot akarsz hegesztéssel készíteni,a hegesztés megkezdése előtt,alaposan fémtisztára takarítsd meg!A felületeken se festék,se oxid ne legyen!Csinálhatod a tisztítást flexel,legyező,vagy csiszoló koronggal,de van egy lényegesen költségtakarékosabb,ám időigényesebb megoldás is.Szerezz be egy jó durva eldobott köszörűkorongot,a törött is jó,sőt talán még jobb és azzal,mint a csiszolóvászonnal,egy-kettőre le tudod tolni a festéket és a rozsdát is,amennyiben eltömődnek a szemcsék,-kiáztatod vízben és évekig használható.Különösen fontos lenne,az oxid eltávolítása,olyan helyeken,mint pl. a képeken látszik,ahol két zártszelvény összefekszik,mert ott beszivárog a nedvesség és egyre csak "hízni" fog a rozsda,mely teljes átkorrodáláshoz vezethet.Konstrukciós megoldásként az ilyen kialakításokat jobb kerülni.

Amennyiben használt zártszelvényből kénytelen az ember dolgozni,még annak a belsejét is jó dolog kitakarítani,valamilyen módon és a rozsdát passziválni.A teljesen elkészült konstrukciót,azután el lehet látni valamilyen üregvédelemmel.Nem gondolok én itt,valami drága neves kutyulékra,megteszi az is,ha bitument 1:3-hoz átfőzöl valamilyen fáradtolajjal és ezáltal kapsz egy jó sűrű,de tapadós folyékony masszát,amit betölthetsz az elkészült konstrukciódba,ha máshol nem,-hát fúrni kell valahol egy furatot,azután átforgatod az egészet többszörösen,hogy mindenhová eljusson az anyag.Átforgatás után a maradékot egyszerűen kicsurgatod a betöltéskor használt furaton és azt lezárod valamilyen odaillő gumidugóval.

A zártszelvények belsejének tisztítására,nagyon megfelel egy jó vastag és hosszú drótkötél is,melynek egyik végét,olyan 25-50 mm-re elbandázsolsz és azt alternáló mozgással húzod és tolod a zártszelvényben.Tudom én azt nagyon jól,hogy jobb lenne új anyagból dolgozni,de nekünk Magyaroknak,mindíg a "szarból kell verebet sodorni",-hát azért írtam a fenti ötleteket és ha már elkészült az a qrva veréb,-hát legyen tartós is.

A hegesztéssel kapcsolatosan,-melléraktad egy részét,-talán szemüveg kellene már,vagy még gyakorolni kell!Úgy tűnik egy kicsivel lehetett volna több az amper is,de az is lehet,hogy a test volt kontakthibás.Fontos dolog a hegesztésnél az is,hogy a test és az elektróda megfogása,minden esetben 100-as skálán 100 legyen!

Nem kell elkeseredni,van jósok szakma,amit könyvből nem lehet megtanulni,a hegesztés ilyen.Nem tudok mást javasolni,hegeszteni és hegeszteni és lesz az sokkal erősebb és esztétikusabb is!

Üdvözlettel:Che

Komment

Kedves József!
        Köszönöm az ötleteket!

Szemüveg biztos nem kell, gyakorlás az igen.
        Hogy érted, hogy melléraktam egy részét?
        Ha arra gondoltál, hogy a varrat vastagsága túl nagy, akkor tudom, mitől.
        Az emlegetett trafó ennek az anyagnak az éleit kapásból leolvasztja és csak úgy tudok élet hegeszteni, ha nagy mozdulatokkal átfedem az egészet. Kisebb áramnál próbáltam, de ott vagy elalszik az ív, vagy be se gyújtja, vagy letapad.
        Kettes pálcával is próbáltam, azzal még gyengébb a végeredmény.
        Agyaltam, hogy a üresjárati feszültséget feljebb tekerem, ha egyáltalán lehet szabályozni. Néztem inverteres hegesztő boncolást, ott nem láttam szabályzásra lehetőséget. Még azt meglesem, hogy mivel vezették ki a csatlakozóhoz az áramot, mert ha a gyári munkakábelből kilopta a kínai a rezet (már ezek is?) akkor lehetnek még ott is csúnya dolgok.
        Annyira nem tartom veszélyesnek a dolgot a kimenet szempontjából, mivel komoly tartószerkezeteket nem készítek (satupad, rács, előtető, ajtó) terheléssel nem lesz gond.
        Üregkezelésre ez az elegy kiváló. Mezei olvasztott zsírral nem érdemes próbálkozni, volt szerencsém egy jó nagy tégelyt átolvasztani és átszűrni, sose keményedett vissza, folyós maradt.
        Üregpucolásra pici füstcsőtisztító kefe jól megkopasztva.
        A tisztítást eddig megspóroltam... Gondoltam ezer pár száz fokon úgyis leég a rozsda :-)
        Csiszolókőre fel!

Komment

Ha hegesztesz nézd meg melyik sarunál melegszik nagyon ott kontakt hiba van.Én szeretném felhívni a figyelmeteket a Réz pasztára. Én szeretem használni az elektromos csatlakozóhoz főleg mert használatával nem fog pl. bezöldülni a réz csatlakozás. Az alapjárati feszültséget nem tudod állítani hisz annak nincs különösebben szerepe. A kontaktból elvesző áram erősségre kell figyelni. A munka és test kábel csak réz saruval csatlakozva tökéletes. Ha lehet forrasztással vagy préselve jó. Az igazi étolaj is használható egyszerűbb üregvédelemre. Che barátom föleg az első képre gondolt mikor a mellé húzott varratra gondolt. A másodikon az már szép és akkora amper kell is a hegesztéshez. Mert mi is a hegesztés?: mikor a két munkadarab és a hegesztő pálca megömlik!! Ezért más mint a forrasztás mert ott csak az anyagba Diffundál! Bocs nem kioktatás a célom.

Komment

Ha hegesztesz nézd meg melyik sarunál melegszik nagyon
            Nem a sarunál kell melegítenie, hanem a vasnál ! Holnap ha lesz időm, csinálok egy varratot a hót gagyi 150 amperos Einhell gépemmel, ( Sok évig használtam ipari körülmények között), és felteszem a képet. Higgyétek már el ! Kevés az amper amit tud ! Ez a varrat nincs beolvadva rendesen !

Komment

Kevés az amper amit tud ! Ez a varrat nincs beolvadva rendesen !
              Én is azt látom a rossz szememmel..

Komment

Kedves Mir- MUR! Én nem azt ecseteltem,hogy a sarunál kell melegednie. A második kép vége fele már dolgozik az , ha nincs több amper pálca átmérőn kell változtatni és a munkadarab előkészítésén is sok múlik mint Che is írta. Az oxidot, festéket egyetlen hegesztési mód sem szereti.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Ez a varrat nincs beolvadva rendesen !
                  Urak, köszönöm a válaszokat. Van még abban teljesítmény, majd feljebb tekerem.

Sepynek: Kiváló ötletek. Az étolajjal annyi a bajom, hogy az savas. Illetve savasodik is. Megszilárdul, valamit véd, de porózus és oxigént átengedi. Egyszer játszottam sebvédő "műanyag" spray-el. Lefújtam a megkotort rozsdát a ladán, évekig állt az esőn és intakt maradt a folt. Majd kikutatom, mi volt az.
                  Na megyek, mert vár a malac!
                  Röff-röff!

Komment

Disznókodunk-disznókodunk? jó étvágyat hozzá!. Az étolajról annyit régen egy lángossütő a Lada ajtóit öntötte ki vele és hiba mentes maradt pl. az ajtó alja ami köztudottan szeretett elrohadni. A sárvédőket körbe cserélni kellett de az ajtók megúszták!, ezért is javasoltam. Igaz ez kb. 1984 körül volt és lehet , hogy akkor még jobb minőségű volt a Napraforgó olaj is. Ha pedig van még nafta azon a gépen akkor csavarj még rajta és gyakorlás menni fog az. Nagyon jó pálca volt az ER- 21-es is de manapság inkább az ESAB ami használható minden helyzetben.

Komment

Szervusz István!

Az előző hozzászólásomban úgy értem a mellérakást,hogy egymás mellé van fektetve két zártszelvény,láthatóan összehegesztési szándékkal,-ehhez képest a látható varratok egy része,csak az egyik zártszelvényre van pakolva.A látás kérdését nem sértő szándékkal írtam,ugyanis úgy 45-50 éves koromra megromlott a látásom és akkor velem is előfordult,hogy melléraktam a varratokat,mert egyszerűen nem láttam.Akkoriban hirtelen előkotortam valamilyen "örökölt" szemüveget és minden a helyére került,csak a nem megfelelő dioptriájú szemüveg használatától,elkezdtem kóvályogni,-nos ekkor jött el az idő,hogy felkerestem a szemorvost.

A lyukadástól nem kell félni,csak ahogy észreveszed,hogy lyukad,azonnal el kell venni az elektródát.A pajzson keresztül láthatod,hogy hűl és amíkor már nem fehér az izzás,vissza lehet tolni az elektródát,de csak rövid intervallumokban.Szerencsés esetben kitolja magából a salakot.Amennyiben nem sikerül,a lyuk berakása,hűlés után ki kell salakolni,ha dudor van jobb talán flexxel letakarítani és újra próbálni berakni a lyukat,de csak szakaszosan.

A vékonyfalú zártszelvénnyel nem egyszerű dolgozni,mert nem nagyon bírja a kigyökölést,ami pedig fontos lenne,ahhoz ha a hegesztés után a varratfelesleget el szeretnéd távolítani esztétikai megfontolásokból és ennek dacára kellően szilárd maradjon az elkészített hegesztett kötés.Az azonban vigasztaljon,ha jól megtanulsz bevonatos fogyóelektródával vékony anyagokat hegeszteni,akár minősítő vizsgára is mehetsz!

Nagyon fontos dolog,hogy a varrat megkezdésekor,az összehegesztendő tárgyak között lehetőleg mielőbb létrejöjjön a kohéziós kötés,akkor nem lesz félrerakás,feltéve,ha a látás is jó.

Üdvözlettel:Che

Komment

Most már értem. Egyszerű a magyarázat, a szemem még jó. Ezekből a képekből nem látszik, a két felső idom alatt van egy átmenő merevítő, annak a varrata látszik a résben. Ott még hiányzik a két felső idomot átfedő varrat.
                        Ezen a héten több időm lesz, eljátszok a géppel és teszek fel pár képet, mire jutottam.

Komment

A gyakorlás a tudás atyja ez ide fokozottan érvényes.Úgy tanították a jó hegesztőnek kormos az orra hegye. Ma azért már sokkal könnyebb a mai modern fejpajzzsal dolgozni. Azon tudsz állítani a látásodnak megfelelően nem kell üveget cserélni.

Komment

Ezt a varratot 3,25-ös ( nem szárított ) pálcával, 140 amperos Fróniussal csináltam ! Én sem tudok hegeszteni, csak szeretek !Click image for larger version

Name:	SAM_1432.jpg
Size:	194.0 KB
ID:	147811Click image for larger version

Name:	SAM_1433.jpg
Size:	195.1 KB
ID:	147812Click image for larger version

Name:	SAM_1434.jpg
Size:	194.2 KB
ID:	147813Click image for larger version

Name:	SAM_1435.jpg
Size:	192.9 KB
ID:	147814Click image for larger version

Name:	SAM_1431.jpg
Size:	192.1 KB
ID:	147815Click image for larger version

Name:	SAM_1436.jpg
Size:	192.3 KB
ID:	147816Click image for larger version

Name:	SAM_1438.jpg
Size:	191.8 KB
ID:	147817

Komment

Ma fehér végű pálcával,er21,essel éser23-assal hegesztettem használt zártszelvényt,élmény volt az esab-hoz képest....be volt-salétromosodva egy csűrből kaptam....
                              Én sem tudok,de már nem is szeretek,viszont más nem csinálja meg.

A fehéret nem tudom mit jelent,a piros bázikus elektróda volt!kb.40 éve használták!!!!
                              Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2015 dec. 21, 19:53.
                              "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Uraim!

Mint moderátor szólítlak meg ezúton Benneteket! Damatta kolléga bemutatkozott és azóta is csöndben van. Ebben a témában viszont már annyi minden összegyűlt, ami csak egy baráti csevely közben jöhet. Persze kár lenne veszni hagyni. Kérek javaslatot egy új téma címére, amivé ezt átnevezhetem.

Az első pár hsz-t ugyanis könnyebb mozgatni.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X