Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
Ahhoz,hogy beállítási adatok legyenek a VW motorhoz tudni kellene,hogy milyen motor is az
Ahogy nézem elsőnek, a zárásszög például megegyezik mindegyik Bogár típusnál (44-50 fok). A biztonság kedvéért a további adatoknál elküldöm az összes lehetőséget ha több is van, majd Máté kiválasztja a motorhoz illőt
Jelenleg a rozsdákon kívül csöpög az olaj a motorból a kipufogóra, ami a szelepfedél alól jöhet első ránézésre, aztán a porlasztóból gázadáskor a benzin jön valahol hátul. Pillangószelep tengely kopás? Nincs tompított fény csak fényszóró. A gombot tekerve kéne kapcsolni, vagy hogyan? Nagy bajai nincsenek, jó kis kocsi, de én csak az anyósülésre ülök, mert ott férek el. Ez mondjuk baj
Utoljára szerkesztve a következő által: Titus; 2019 aug. 28, 20:53.
Úgy tűnik egyben van bár a torziós rugó befogója körül szoktak furcsa dolgokat művelni. Én szedtem már ki felújítás után melós kabátot a sziló és a rücsi alól!! Előnye, hogy az alja/ jó esetben / le csavarozható és kitolható a fülke alól. Jó megoldás hisz rajta van minden futomű, kormánymű, hajtás. A sárvédők felfogatása alatt lehetnem problémás helyek és az említett rugózásnál. Most ennyi ugrott be az emlékeimből.
sárvédők anyag vastagsága és lemez minősége köszönő viszonyba sincs az eredetivel.
Emlékszem egy volt kollegám a hajtóműgyárból ,mesélte (feketén kasznisnál melózott Békéscsabán)"képzeljétek egy bogarat foltoztam és a hegesztőpálca habzott,lemezcsikokat vágunk a rossz elemekből ,és azzal tudjuk hegeszteni..."valószínűleg acéllemezből volt!Én ha MTZ-t javítok igyekszem OROSZ bontott lemezt használni azt 30-40-év alatt sem ette meg a rozsda...
"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
Előnye, hogy az alja/ jó esetben / le csavarozható és kitolható a fülke alól.
Ez tervbe van véve, az eladó nem tudott biztosat, szerinte nincs összehegesztve az alváz a kasztnival, de igazából a még előtte lévő tulaj festette le, Ő tudná a választ. Állítólag feltűnési viszketegségben szenvedett, ezért ez a szín párosítás. Eredetileg szürke volt az autó. A cél, hogy újra egyszínű legyen ezért majd a zöld színt megkapják a sárvédők, azokkal úgy is kell foglalkozni.
Felsorolnék néhány általam már megtapasztalt néhány lehetséges hibaforrást a Bogárral kapcsolatban.
1. A tűzlemezen a motor előtt,gyárilag van egy kátrányos,filces hőszigetelö lap,amely a tűzlemezre,annak anyagából kisajtolt,rajzszeg szerű tüskékkel van rögzítve.Esetleges karosszéria munkák,vagy egyszerűen az elöregedés miatt,hajlamos ez a hőszigetelő lap leválni,amit azután a motor hűtésére rendelt turbina odaszív magához és emiatt olyan túlmelegedés jöhet létre,amely a legrosszabb esetben,akár a motortér kiégéséhez is vezethet.A praxisomban láttam már ilyet.
2. A Bogárnak meglehetősen bonyolult a küszöbje,a benne elvezetett fűtéscső miatt.A fűtéscső a legtöbb esetben teljesen szét van korrodálva,ezért nagyon sok Bornak nincs igazán jó fűtése.Még a tél beállta előtt,érdemes kipróbálni a fűtőrendszert,mert igen kellemetlen a jéghideg autó.Sajnos a fűtéscső teljes cseréje igen bonyolult és a teljes küszöbcserével oldható csak meg,amit a fülke padlókeretről való leszerelésével lehet csak restaurálás szerűen megcsinálni.A legtöbb Bogár már több KASZNYIS arany kezének a nyomát is magán hordja és legtöbb esetben a padlókeret már itt-ott össze van barmolva a fülkével,ezért igen körültekintően kell bánni velük.A fűtéscsövek és kiegészítőik rendben levőségének estén,egyébként meglepően jó fűtésű autó és bármekkora hideg esetén az autó indítása után,szinte azonnal hatékony.
3. A mennyiben a motorról le kell szerelni a lendkereket,annak meghúzási nyomatéka 30 m/kp.-erre is ügyelni kell,mert volt már rá példa,hogy a lenkerék lelazult.A lenkereket 1db. csavar fogja fel a főtengely végére,sajnos a méretére nem emlékszem,de a nyomaték az biztos,mert nagyon megjegyeztem.
4. Gyakran előfordul olajfolyás a szelepemelő nyomórudak tokozásánál is,amelyek egy igen vékonyfalú vascsőből állnak a végükön harmonika szerű kiképzéssel és egy-egy lencse szerű gumi tömítéssel a két végükön.Amennyiben ilyen jellegű olajfolyás van,sajnos le kell szerelni a hengerfejet és a szükséges alkatrészeket cserélni kell.Megoldás lehet az is,ha a harmonikás részt megnyújtjuk,a méretről a szakirodalomban van leírás és a gumi alátétek cseréje a két végén.
Nekem több,a parcella-kombánjokban alkalmazott ipari motorral volt dolgom,pontosan 4db. motorból hoztam össze kettőt,-volt vele munka bőven.Nagyon vigyázni kell a túlmelegedésekre,mert egy hosszosztott blokról van szó és,ha a blokkban megforog a csapágy,akkor a mai világban sajnos eldobós.Régebben még volt egyéb javítási mód,ami a blokkfelek összébb-vételéből és vonalba fúrásból állt a gyári csapágyakhoz,vagy esetleg csak vonalba fúrás és speciális csapágy a nagyobb átmérőjű furathoz,de úgy vélem a mai gépműhelyes árak miatt,ezen az úton már kevesen járnak.
Pillanatnyilag ennyi jött elő a Bogarakkal kapcsolatos személyes tapasztalatokból és emlékekből.
egy hosszosztott blokról van szó és,ha a blokkban megforog a csapágy,akkor a mai világban sajnos eldobós.Régebben még volt egyéb javítási mód,ami a blokkfelek összébb-vételéből és vonalba fúrásból állt a gyári csapágyakhoz,vagy esetleg csak vonalba fúrás és speciális csapágy a nagyobb átmérőjű furathoz,de úgy vélem a mai gépműhelyes árak miatt,ezen az úton már kevesen járnak.
Üdv mindenkinek a csapágyakról csak halkan megemlítem, most tanulom a csapágy öntést.
Komment