Közlemény

Collapse
No announcement yet.

3D nyomtató

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #46
    Akkor nem valami kifinomult a progi hozzá.
    Ami suliba van annak a programja amikor generálja a gépi kódot (avagy a szerszámpályát, ahogy jobban tetszik) akkor figyelembe veszi hogy mit tud megcsinálni a gép és aszerint teszi be a támaszanyagot. Persze az a gép más kategória. Két különböző anyagú műanyagot használ. Felépít 2 réteget ebből, kettőt abból... a végén a támaszanyag lúggal leoldható.
    Persze, ha egy anyag van csak akkor ez a fajta alátámasztás kilőve. Nem lenne egyszerű lefaragni a felesleget
    De ennek ellenére akkor is csak szoftveres dolog. Tehát egy jó programmal gyerekjáték. (nekem kb 5 perc kelletett hogy a volt sulimban lévő gép programját "kitanuljam". Rém egyszerű. Betöltöm a 3D-s fájlt(vagy fájlokat), beállítom a méretarányt, elhelyezem a tálcán a tetszőleges helyre és darabszámban(persze ott már a gép meghatározza a "körvonalát", azon belül pedig nem helyezhetem el a másik darabot) aztán átküldöm a gépre, megnyomom a start gombot és várok )

    Na persze az, hogy egy több milliós gép programja jobb mint egy olcsóbb, de halandó ember számára is elérhető gépé az nem meglepő

    Komment


      #47
      A program kitanulása nem öt perc, hanem kevesebb. Pont ugyanígy működik az összes 3D slicer. Méretarányt sem kell állítanod ráadásul. Ettől a nyomtatót és a GCODE-ot nem fogod még érteni...ahhoz kell egy kis idő szerintem.

      - - - Updated - - -

      http://trainmodeller.hu/kocka.jpg 25mm x 25mm-es kocka, lekerekített szélekkel, két átmenő furattal különböző méretben. Az áthatások nem valami szépek, de még lehet finomítani a beállításokon. A méret meglepően jó lett: 25,08 és 25,01 mm-t mértem tolómérővel, tehát méretpontosnak tekinteném. 40 perc alatt készült el. http://trainmodeller.hu/befogo.jpg Ez a befogó, a bal oldali, amit nyomtattam. A jobb oldali alkatrész megy bele. kb 1mm a vékonyabb fele. 7 perc alatt készült el. A tapasztalatok alapján újrarajzoltam, most megy megint nyomtatásra.
      TZ és heeegany kedvelte ezt.

      Komment


        #48
        Egész jól néznek ki.

        Méretarány állítás volt benne, ami nem rossz dolog, ha mondjuk egy autót akarsz kinyomtatni egy darabban (csináltak ott anno olyat. Az autót a valós méretekkel tervezték meg, de a kinyomtatott példány volt vagy 10cm) Persze ha a megtervezett méretben akarom kinyomtatni akkor nem kell vele vacakolni. Alapérték azt hiszem 1 volt.


        Azon a kockán véletlenül nem 3 átmenő furat van?

        Komment


          #49
          De, valóban, három, csak fáradt voltam, bocs Azóta nyomtattam ma további befogókat, már négy vagont felszereltem velük, holnap a maradék hármat megcsinálom. A thingiverse-ről letöltöttünk egy Miniont a gyerekeknek, tökre tetszett nekik a kocka lett a háza.
          heeegany kedvelte ezt.

          Komment


            #50
            Pár év aztán magának fogja tervezni és gyártani a játékokat

            Komment


              #51
              Nagyon örülnék neki.
              Karácsony, stb. Lego a gyerekeknek karácsonyra, mert annak még van némi értelme ugye.
              Szóval Legozás közben megkértem őket, hogy rakjuk össze a többit is. Két gyerkőc van, egy kicsi egy nagyobb, a kicsinek még Duplo a nagynak már "rendes" Lego. A Duplo nem nagyon tűnik el mert nagy. A rendes Legoból viszont olyan elemek vannak már, amik körömpiszok méretűek kb. Természetesen ki is derült, hogy hiányzik nem egy, nem kettő, hanem több elem, persze azok nélkül nem lehet összerakni a repülőt, hajót, akármit. Az első idegen túlesve - lássuk be, azért számítottam ilyesmire - leültem a gép elé, a Thingiverse-n van pár hasonló problémába futott apafej, tehát összeszedtem a hiányzó elemeket, letöltöttem, és egyszerűen kinyomtattam őket. Passzolnak mert elég jó a mérettartása az anyagnak. Annyi a gond, hogy a sárga repülő szárnyán van pár fekete elem...mivel fekete PLA-t vettem a géphez. De legalább össze lehetett rakni. Ezzel kapcsolatban még egy érdekesség. Az egyik hiányzó alkatrész egy tengely volt, ami gyakorlatilag egy kereszt alakú rúd. Kinyomtattam két féle módon: az első próba az volt, hogy állítva (a kereszt van a talpon és így megyünk felfelé) nyomtattam, ez igen hosszú időt vett igénybe, cserében szép lett az alkatrész. Aztán kinyomtattam fektetve is, pár perc alatt megvolt, a kereszt az egyik talpán állt ekkor, és hosszában húzta a szálat, de a túlnyúlásoknál nem lett olyan kontúros.
              Na, melyik lett a nyerő?
              Hát a fekvő változat. A másik ugyanis rettentően könnyen tört "használat" közben. Az egymásra épülő rétegeknél tört el több helyen. A másik, a fekvő, sokkal kevesebb rétegből épült viszont hosszában húzott szálakból áll, és azóta is ezen gurul a Lego autó.
              Természetesen nem találtam fel a kanálban a mélyedést, ez egy ismert jelenség, csak érdekes saját kézben megtapasztalni. A nyomtatásnál nem mindegy, hogy melyik oldalról nézve építjük fel a tárgyat. Ezért az eddig tervezett bonyolultabb tárgyaknál úgy dolgoztam, hogy részekre bontva, egyesével nyomtattam ki őket. Több idő és odafigyelést igényelt, de szebb a végeredmény.

              Azóta nyomtattam kábelrögzítőket, újabb befogókat, amiket már beszereltem, elkezdtem tervezni egy mozdonyt is. Ja meg kulcstartókat, azt a karikára felbiggyeszthető kis izét, csak benne a nevekkel.
              Épül egy 1:10-es méretarányú mozdonyom, amihez szintén tervezés alatt van több alkatrész: lámpák, kürtök, kilincsek, ablakkeretek, csatlakozók, stb stb. Ami nem sík lap azt a nyomtatóval készítem el hozzá. Mondjuk az épül az legyen költői túlzás, olyan két éve kezdtem bele, van karosszériája, alváza, kerekek, motorok, forgóvázak ennyi idő alatt, de még olyan 1-2 év mire kész is lesz...

              A tervező program a Designspark mechanical. Elég jól használható, de bonyolult felületet (például egy M61-es mozdony orra) nem fogsz vele csinálni egykönnyen Egyébként pedig méretezhető, paraméterezhető. Kell egy alkatrész a törött
              Fiskars ollóhoz, egy apró műanyag bizbasz, az lesz a következő "értelmes" dolog amit le fogok gyártani vele.
              OdinHEM, TZ és heeegany kedvelte ezt.

              Komment


                #52
                http://www.trainmodeller.hu/busz1.jpg

                http://www.trainmodeller.hu/busz2.jpg

                http://www.trainmodeller.hu/busz3.jpg

                Összedobtam egy Ikarus 260-ast, hogy lehessen látni a nyomtató határait. 1:120 azaz kb TT méretben nyomtattam ki, nagyjából 9cm hosszú. Első próbálkozásra nyomtattam csak egy oldalfalat is, ami viszont elég vékony lett, mint látszik, és az ablakok közti oldalak sem láthatóak, ezeket végül a helyes méret 4x-ére véve lehetett kinyomtatni...
                OdinHEM, dongos78 és TZ kedvelte ezt.

                Komment


                  #53
                  Az ilyen pici és vékony darabokat hogy tudod lesimítani?
                  Csiszolod? Vagy csak alapozod valamivel?

                  Komment


                    #54
                    Kedvcsináló azoknak, akik szeretik még a Honda CB500 Fourt. Vagy a 3D nyomtatást.

                    Totalbike - Hírek - Álommotor? Nyomtass egyet!
                    TZ, sepy és 3 további látogató kedvelte ezt.

                    Komment


                      #55
                      Kedvcsináló azoknak, akik szeretik még a Honda CB500 Fourt. Vagy a 3D nyomtatást.
                      Pátyon szögelem a vasakat egy ideje, míg el nem készül a műhelyem Érden. Itt van a Panhead is, ha akarsz röfögtetni.

                      Komment


                        #56
                        Pátyon szögelem a vasakat egy ideje, míg el nem készül a műhelyem Érden. Itt van a Panhead is, ha akarsz röfögtetni.
                        Egyszer szívesen benéznék!

                        Komment


                          #57
                          Lehet csiszolni, de igazából nem foglalkoztam vele. 1:12-es mozdonyt nyomtatok vele, ott nem nagyon kell simítani, elég nagyok az alkatrészek

                          Komment


                            #58
                            trainmodeller eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Lehet csiszolni, de igazából nem foglalkoztam vele. 1:12-es mozdonyt nyomtatok vele, ott nem nagyon kell simítani, elég nagyok az alkatrészek
                            És a festést mivel és hogy oldod meg?
                            (gondolom kerül rá valami )

                            Komment


                              #59
                              Az eddig elkészült elemeket csiszoltam, füllereztem. Ha összeáll az egész, akkor egyben is lesz egy füllerezés, csiszolás, aztán simán lefestem pirosra (meg sárgára, szürkére, ahol kell), dupli color vagy hasonló spray-el. RAL kódok megvannak hozzá.
                              PLA-ból van, az simán festhető minden nélkül.

                              Komment


                                #60
                                Megjelent egy írás az 1:12-es mozdonyról:
                                Nyomtassunk mozdonyt... - 3D KÍVÁNSÁG

                                Azóta már "tető alatt" van a vas, áprilisra szerintem készen leszek a teljes kasznival. Hát, nem lett kicsi, még ha nem is 1:1-ben mása az eredetinek mint a motoros csávóé, de mögöttem nem is áll egy cég támogatással...

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X