Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kertészkedés

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Kertészkedés

    Gondoltam, kedveskedek dongósnak egy testhezálló témával. Itt a tavasz, az ültetés, és a metszések ideje. A kerítésem mellett tuják vannak ültetve, amit egy újságból rendeltünk vagy 20 éve. Később ültettem a folytatása végett hamisciprust is. A lényeg, hogy eddig egyáltalán nem gondoztam. Mostanra már nagyon megnőttek, és a kutyámnak hála, fel is kopaszodott az aljuk. mit lenne érdemes velük tenni ?

    #2
    Kedves Mir Mur!

    Gyógymetszés,-talajszint alatt 0,5 M.-re és ültess a helyükre egy nagyon f@sza kordon művelésű szőlőlugast mondjuk Zalagyöngye,Néró,vagy akár Otelló szőlőfajtákból,-ezeknek legalább hasznát is látjátok és permetezni sem kell.Nincs annál jobb dolog,mint amikor ősz táján leszakítassz egy fürt szőlőt,leöblíted a csap alatt és megeszegeted.

    Felénk is tombol a "tujamánia",nem őshonos és semmire nem való,hasznot sem hajtó,hitvány növény.

    Nekem is át kell terveznem a kertet,mert itt is van,a kerítésen belül három nyírfa,három fenyőfa,semmit érő moníliás meggy és szilvafák sokasága,amiket még azért nem irtottam ki,mert valaha még az apám ültette őket és pátyolgatom a végtelenségig az emlékezetért,de semmi értelme.

    Az jó dolog,ha van egy virágoskert,vagy akár a haszonnövények között is megbújhatnak virágok,a hóvirágtól a nefelejcsig,de alapjában az őshonos minden vírusnak ellenálló élvezhető gyümölcsöket termő növényekben kellene gondolkodni,mert ami megterem a kertedben,mindig százszor ízletesebb,mint amit a boltban vásárolsz.

    A kerttervezés nem egyszerű dolog,bár annak tűnik,mindenre figyelni kell,a talaj minőségétől és állapotától,az uralkodó szél és fényjárástól,az árnyékolástól,minden fontos szempont.

    Végezetül,annyit,hogy a földnek trágya kell,-nem imádság!

    A tárgyban a hozzászólásomat senki ne tekintse szakmainak,mert "vasas" ember vagyok,de azért a természet szépsége és harmóniája,mindenkor megérint és lenyűgöz.

    Üdvözlettel:Che
    sinter, kicsi76 és 7 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      ültess a helyükre egy nagyon f@sza kordon művelésű szőlőlugast
      Köszi az ötletet, de a szőlő helyére került a tuja ! Nem tévesztendő össze Komlóstető agyagos talaja, Tokaj vulkanikus humuszával. Igaz hegyen van mind a kettő, de a hasonlóságot csak akkor érzem, ha fel kell tolni a motort.
      heeegany, Atti69 és 5 további látogató kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        Jó a téma... jó a téma...
        Nos, a tuja egy igen érdekes jószág. A közelmúltban, utóbbi 10-15 évben nagyon rákaptak az emberek. Dekoratív, örökzöld, nem mellesleg sokan (tévesen) azt gondolták, nem kell öntözni, igénytelen, stb...
        Mára azonban egyre szaporodnak a betegségek, kártevők, amelyek ezt a növényt igen szeretik emészteni. Különféle kórságok képesek hosszasan kínozni, vagy akár 1-2 hét leforgása alatt kinyiffantani. Ezek egy részének megelőzése érdekében erősen ajánlott egy évben legalább két alkalommal lepermetezni. Áprilisban és szeptember-októberben gombaölő+atkaölő kombinációval (pl. Dithane M45 + Flumite 200).
        A metszéssel kapcsolatban, sok éven át nem metszett tuját nehéz úgy megvágni, hogy az dekoratív maradjon. Lehet nyírni, de csak módjával. Csak annyira, hogy azért maradjon zöld felülete. A kutya vizelés által okozott csúfsággal kapcsolatban, én több helyen is csináltam azt, hogy kutyavizelés-magasságig (60-80cm) egyszerűen levágtam a törzsről az ágakat, ezen magasságig felkopasztottam a tujákat. Nem kell ettől megijedni, elég dekoratív tud lenni, különösen a smaragd tuja szép így (gyertyalánghoz hasonló habitusa lesz). Sövény esetében javasolt szamárvezetőt alkalmazni, a kívánt magasságban egy zsinórt kifeszítesz közvetlen a sövény mellett, és ehhez igazodva nyírod fel, nem lesz ferde.
        Ezek mellett, ilyenkor tavasszal, különösen a sűrűbb lombú tuják esetében érdemes egy alapos áttakarítással kezdeni. Ha széthajtod a lombot, benézel a korona belsejébe, meglepődsz mennyi száraz növényi rész halmozódott fel a belsejében! Mert ugye az örökzöld is váltja a lombját, csak másként mint a lombhullatók...
        Ilyenkor hosszú, zárt ruha, jól záró kesztyű fel, és szépen kitakarítani, kifésülni, kirázogatni a szárazakat. Egyrészt ezek tökéletes telelő, kiinduló helyei a betegségeknek, másrészt nem túl szép ha egész évben folyamatosan potyog a koronából a száraz. Inkább ilyenkor kiszedni, és évközben ez sem okoz gondot...
        Első nekifutásra kb. ennyi...
        Én személy szerint Che-féle kertet részesítem előnyben. Ha lesz nekem (most nagyon rajt vagyok a témán hogy legyen saját), biztos olyat hozok létre, aminek gyümölcsét élvezhetem télen gyomorügyileg is
        De kinek mi jön be, mit szeret, megértem az esztétikai táplálkozókat is.
        Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2016 márc. 04, 11:27.

        Komment


          #5
          Gyógymetszés,-talajszint alatt 0,5 M.-re
          Századszorra olvasom ezt a tömör és kíváló megfogalmazást a tuja gondozásról, és nagyon egyetértek.
          Everything is better when you decide you don't care.

          Komment


            #6
            Énnálam az udvar evvel van tele. Nyáron árnyékot ad a gyerekeknek, alatta nem nő ugyan növény de 7-8 gyerektől amúgy sem sok minden nőne. A labda fő gyerekjáték de annak kergetése közben és bicajozásnál nincs virágoskert és fű. Volt míg 1-2 gyerek fordult meg az udvarban. Egy zsebkendőnyi hej pedig kevés lenne ennyi csemetének. Sétányon nem lehet játszani! , az a labda meg pattog minden fele mert valamiért rugalmas.

            Komment


              #7
              a labda meg pattog minden fele
              A fene enné meg. Soha nem szerettem focizni. Rohansz utána, aztán mikor utoléred, megint elrugod a francba...
              Jobb szerettem a gurulós dolgokat meglovagolni, nem szaladni utána (Csepel Tacskó - Csepel Sas - Mongoose mtb - Romet - Simson - ETZ sorrendben).
              A gyerekek és a gyümölcsfák viszonya... igen igen... meglehetősen aggasztó látvány, amikor a földön látod a kajszitermés felét zölden, mert fociztak . Olyankor vegyes, némiképp haragosba hajló setét gondolatok tudnak kavarogni az ember fejében a gyermekekről, amit akkor és ott jobb ha nem mond ki

              Komment


                #8
                Gyógymetszés,-talajszint alatt 0,5 M.-re
                És akkor mi van, ha talajszint felett 2,5 méterrel vágom zsinórba ? A felkopaszodott részek befognak sűrűsödni ? A kopaszodás oka egyébként nem a kutya fütyije, hanem a szája ! Szerette kiskorában tépkedni.

                Komment


                  #9
                  Nyugodtan vághatod 2,5 méteresre majd újra hajt és nő felfele. Én is vágtam már a tetejüket, hogy ne legyenek akkorák mint a mesében az " égig érő paszulyfa". Nálam is fel vannak stuccolva mert játék közben is kell a kontroll a biztonság miatt is.

                  Komment


                    #10
                    Így van, a tetejéből is nyugodtan vághatsz, nem lesz tőle baja. Oldalirányból is, de ahogy írtam, azt már óvatosabban, maradjanak hajtásai, zöldfelület.
                    Ha felkopasztod a törzsét, az már nem fog visszalombosodni, ill. a nagyon felkopaszodott ágrészek sem valószínű...

                    Komment


                      #11
                      Ültettem 17 gyümölcsfát,pedig ediggi kötődésem a fához a kalapácsnyél volt. Palántákat nevelek,ebből is kicsit,abból is egy kicsit..s élvezem. Először keveselltem a kertet,de mikor már meg kell tölteni növényekkel..hát egyre nagyobbnak tűnik.. Most ukrán nemesítésű szőlőkre hajtok,azok csodaszámba mennek pingponglabda nagyságú szemekkel,2 kilós fürtökkel.. Kevésbé vagyok most aktív most a fórumon,el vagyok fáradva mint a dög. Közben haladnak a vasak is.. A fáradtságnak más oka is van,20 múltam. Egyenes tartással dolgozom,s csak előre nézek. Nem forgatom a fejem,nehogy elguruljon.. A többi ok..

                      Komment


                        #12
                        Most ukrán nemesítésű szőlőkre hajtok,azok csodaszámba mennek pingponglabda nagyságú szemekkel,2 kilós fürtökkel
                        Csernobili Cuvée?
                        Nekem csak a pálinkafák kelnek mindenfelé...
                        "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                        "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

                        Komment


                          #13
                          Palántákat nevelek,ebből is kicsit,abból is egy kicsit..s élvezem
                          Nálunk is így kezdődött 25 éve. Most már csak egy fűnyíró van !

                          Komment


                            #14
                            Nálunk meg úgy kezdődött, hogy csak egy fűnyíró, és mindenütt tuja, fenyő, hogy minél kevesebbet kelljen gereblyézni ősszel. Most ott tartunk, hogy tujából már egy sincs, a fű is elég ramaty (kutya mellett szélmalomharc normális gyepet létrehozni), és minden szabad helyre gyümölcsfa és zöldség kerül. (Emellett most nagyon gyúrok egy zártkert vásárlásra, ahol -ha lakni nem is, de- termelni lehet rendesen). A saját gyümölcsnél, zöldségnél nincs jobb. A kézzel fogható munka és a földdel való kapcsolat öröméről szóló ódáimmal nem is untatnálak Titeket...

                            ...ja, ha már kertészkedés, ha már veterán...
                            Tegnap nagyon vágytam már a 2t füstjére, már régen szippantottam belőle olyan igazán mélyet
                            Már kezdett sötétedni, mikor felpattantam, hogy na akkor most eljött az ideje hogy berotáljam a komposztot. Néztek is rám furcsán, mit akarok én a maszatos, átázott földdel a sötétben. De ilyen apróságok nem hátráltathattak tovább
                            Felhergeltem a Róbert 55-ösömet és nekiálltam. Vigyorogva rotáltam az esti szürkületben, a sáros kertben. Utána több idő volt a gép eltakarítása mint maga a munka, de megérte
                            Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2016 márc. 09, 08:36.

                            Komment


                              #15
                              Csernobili Cuvée?
                              Lehet nem véletlen hogy ilyen eredménnyel nemesítenek? Láttam a cseresznyéjüket,4cm bogyója volt. Lehet hogy világít a sötétben?

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X