Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szabadság, szerelem

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Kedves Gyula!

Csak azért írtam ezt, mert mindig megjegyzed, hogy "tanult kollégák", azután, hogy inkább nem szólsz bele. Pedig szeretném hallani, mit mondasz. Általában ritkán figyelek arra egy embernél, hogy kinek milyen "papírja" van. Ennyi. Akkor bocsánat, rosszul következtettem ebből. Ne haragudj.

Igen. Az oktatás... Sok minden le van maradva ebben az országban. Sokat vitázom erről kollégákkal is. Amikor jönnek azzal a szöveggel, hogy "így szoktam", és a "mi időnkben". De basszus! Értem én azt is, hogy nehéz kilépni a megszokásokból, és iszonyatosan fölgyorsult a világ fejlődése. Még én is érzem és kapkodom néha a fejem, hát még egy esetleg nyugdíj előtt álló kűlléga. Mert ha eddig működött a módszer, ne változtassunk, de már nem működik. Már nem az van. Változott a világ, a gyerekek is. Elméletileg nekünk az életre kellene fölkészíteni őket. De nem a harminc évvel ezelőttire...
    A központi oktatási törvényt meg úgy módosítgatják, mint amilyen sűrűn az ember gatyát vált. Csak mindig az látszik, hogy akik csinálják, tantermet iskolás korukban láttak utoljára belülről. Mindegy hosszú. A teremben mi vagyunk, nekünk kellene megoldani.

A művészetekről a megjegyzésed nem vettem magamra. Egyet is értettem. Igazság szerint volt már grafikai megrendelésem mindkét politikai oldalról. Nagyon jó pénzért. Vagyok olyan hülye, hogy egyiket sem vállaltam. Most sem döntenék máshogy.
    56. Igen. Résztvevőktől sok kiegészítést hallottam a töri tanulmányaim mellé. Van egy idősebb barátom, aki anno részt vett a fővárosi eseményekben, azután az életéért menekült át a határon... Igaza van Atti69-nek. Ezeken a megemlékezéseken nektek kellene mesélni. Nem politikusoknak állni a színpadon, akik saját propagandájukhoz igazítva értelmezik és ünneplik ezt is.

Komment

Sok minden le van maradva ebben az országban
      Így igaz!Többek között az életszínvonal!Nem panaszkodom!Mert amit szeretnék arra telik.
      Az oktatás!Nos ez az én vessző paripám!Széchanyi után szabadon:a kiművelt emberek száma jelzi gazdagságunkat no és kulturális szinvonalunkat!Mindennek az alapja a színvonalas és MODERN oktatás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A gyerek a fiatal agy éhes az újra a szépre a jóra!Zsigerből okosodni akar!Követeli a tudást!Ezt látom a pici unokámon!Csillog a szeme ha újat szépet hall!Ezért vettem tabletet neki ezért fizetem az Angol nyelv leckéit magán tanárnál!Ha már a papa h...e maradt és megnyomorodott a munkában(Az apja sem különb!)legalább Ő legyen EMBER!Mert ember csak úgy lehetsz ha kiemelkedsz a tudatlanság sötétjéből!Kedves Attila ehez kívánok neked és tisztelt kollégáidnak sok sikert!Segítsétek a sok kis unokát hogy büszkék lehessenek rájuk a Papák,Mamák!KÖSZÖNÖM!

Komment

Köszönöm a jókívánságot (bár jó nagy terhet raksz rám, amit nem biztos, hogy elbírok , de vagyunk sokan. Majd lesznek akik igen. )! Én pedig remélem nagyon büszke nagypapa leszel! Nagyon jól mutattok az unokáddal!

Köszönni pedig majd akkor köszönj bármit is, amikor van eredmény.

Igen, a grófnak igaza volt. Majd minden társadalom, ország, ami föl tudott emelkedni, és tartósan "magasan" maradni, az az oktatás jó irányú reformjával kezdte, és minden területet figyelembe véve a legtöbbet fektetett bele, a legtöbb erőforrást áldozta rá.
        Minden tanulmányom, olvasmányom azt hangoztatja e téren, hogy egy stabil társadalom négy alappillére az oktatás, az egéyzségügy, a jól működő bankrendszer és a jogbiztonság. Ezek egyike sem billeghet.
        Utoljára szerkesztve a következő által: taluga; 2016 okt. 24, 18:42.

Komment

Építő jellegű eszmefuttatások. Ha privát folytatjátok akkor kimaradok belőle..pedig szivesen olvasom.
          Én is olvasom,igaz néha elveszítem a fonalat,de én már csak ilyen vagyok!
          Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2016 okt. 24, 19:54.
          "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Jó, ti akartátok!

Akkor az eredeti témához visszakanyarodva, kis filozófia, amit még amúgy is bele akartam fűzni valamelyik hozzászólásomba. A szabadság fogalma nagyon bonyolult, és nem csak a fizikainál fontosabb a szabadságérzet (szellemi, lelki szabadság, mely teljességben nyilvánulna meg, ha el tudnánk érni. Akkor éreznénk jól magunkat, ha ezt a szabadságot elérnénk, tehát azt az érzést, hogy szabadon hozzájutunk mindenhez, szabadon védve vagyunk mindentől, és szabadon kordában tudjuk magunkat tartani, így nem veszélyezteti semmi a boldogságunkat. Sem a hiánytól, veszélytől, büntetéstől, saját rosszá válásunktól való félelem).

A filozófia nagyjából Kant óta komolyan foglalkozik az elidegenedéssel, mint jelenséggel, ami a szabadság ellentéte, gátja.

Kant elmélete szerint (röviden), az ember megismerésre ítéltetett, de el van előle fátyolozva a teljes megismerés lehetősége, a végső igazság megismerése, így saját alapvető késztetése soha nem teljesülhet be, ezért folyamatos hiány él benne.

Hegel ezt úgy fogalmazza meg egy leegyszerűsített képpel, hogy az ember látja maga előtt a vágyott úszómedencét, de képtelen beleugrani, így a parton elmélkedik az úszásról, ezzel próbálva pótolni a hiányt.

Más. Szociológiai felmérések tucatjai támasztják alá, hogy Magyarországon, majd mindenki sokkal individuálisabb személyiség, mint a legtöbb egyéb országban. Van egy öreg filozófus prof. barátom, akinek az elidegenedés a szakterülete. Ő mesélte, hogy évtizedek óta figyeli a magyarok és más népek viselkedését itthon és minden utazása alkalmával. A tömegközlekedési eszközökön például. A legtöbb országban az emberek, ha felszállnak egy ilyenre, akkor egy másik ember melletti üres helyre ülnek le (nem ismerősök), és legtöbbször elkezdenek beszélgetni. Nálunk amíg van lehetőség, legtöbben lehetőleg a többi utastól a legtávolabbi teljesen üres helyre, de lehetőleg teljesen üres székpárra ülnek az emberek, és még csak az egymásra tekintést is kerülik utazás közben. Teljesen kizárják a többi embert a világukból. Elhatárolódnak. Ez azért fontos terület, mert nem tudatos reakció, amit kontrollálni tudunk, hanem önkéntelen, mert egyáltalán nem figyelünk rá.

Ez azt hiszem sok mindenre magyarázatot adhat. Belső és külső összetartási, együttműködési képességünkre. Ezen kicsit dolgozni kellene...

Komment

Én azt hiszem a mai társadalmunkra ez jellemző mit utolsó mondatodban megfogalmaztál. Én viszont úgy gondolom ebben tudatosság van hisz ahol nagy az összhang ott könnyen irányít a nép. Hol nagy a széthúzás a nem egyezés ott nincs mitől tartani mert csak zsörtölődés van és lesz! Sajna addig míg szónokaink a széthúzásra buzdítanak és nem az összetartásra nem is haladunk előre.

Komment

Ebben teljesen igazad van, és nem is újkeletű a dolog. Ezeket a megfigyeléseket jó 40 éve végzi. És még mindig ez a helyzet.

Egy dologban vitatkoznék talán veled. Mindig másban keressük saját hibáink okát. A szónokainkban, politikusokban, stb. Hogy miattunk vagyunk olyanok, amilyenek. Azután morgunk, hogy manipulálnak. Erről írtam jóval előrébb. A felelősségvállalásról magunkért. Nem szeretjük, hogy manipulálnak, de hagyjuk, mert az egy kényelmes állapot. Úgy van kire fogni, hogy miért van így.
                De mondanék egy másik szemszöget. Amit én teszek, azt én teszem. Én döntöm el, hogy hogy viselkedem, mit teszek. Ha hagyom, hogy más döntse el hogy viselkedjek, az is az én döntésem. De akkor ne hibáztassam érte a "manipulálót", mert én hagytam.

Amikor fölszállok a buszra, én dönthetek, hogy hová ülök, és beszélek e... Ezért vagyunk emberek. Fölülbírálhatjuk az ösztönt.

Komment

Taluga

Nem szeretjük, hogy manipulálnak, de hagyjuk, mert az egy kényelmes állapot. Úgy van kire fogni, hogy miért van így.
                  Nagyon igaz, amit leírtál...de, ha valaki nem így érez, hanem vállalja a felelősséget, azzal meg nem tudnak mit kezdeni és kikiáltják -vagy reakciósnak, vagy -nem közösségi embernek. Jártam már így...sajnos. Annyira megcsontosodott kis hazánkban már—¹ ez a szemlélet, még nagyon sok esztendőnek kell eltelni ahhoz, hogy néminemű változást lehessen észlelni...szerintem.

Komment

Én csak a tőlem megszokott módon tudok hozzászólni: Egy buszon utaznak a fehér és fekete gyerekek, fehérek elöl, feketék hátul, összeverekednek. A tanárnő nem bír velük, megkéri a sofőrt hogy segítsen. A sofőr leszálít mindenkit a buszról, azt mondja:- Itt nincs megkülönböztetés, felejtsétek el azt, hogy fehér, meg fekete, képzeljétek azt, hogy mindegyikőtök kék! Na, vissza a buszra, világoskékek előre, sötétkékek hátra!

Komment

"Oszd meg es(uralkodj) iranyitsd " ez a legjobb harcmodor es ez sajnos nem csak a harcmezon ervenyes hanem a mindennapok politikajaban is .Es nagyon konnyu a kivitelezese mert az emberek kulomboznek es "egoistak" alapbol.Regebben amikor az informacio a tudas korlatozva volt konnyu volt hulyiteni az embereket ott volt az emberek hite ami kore kerekitettek egy vallast a hazza valo bohockodassal (papok,gyonas,ministrasok,szentek s.t.b.).Mai vilagunkban ahol az embereknek van lehetoseguk a "tudas"beszerzesere es megsem vagyunk kepesek tullepni .Haggyuk magunkat befolyasolni mindenfele sistematikus eszkozokkel amin termeszetesen foleg a telekominikazios eszkozoket ertem tobbnyire.De azert meg nincs itt a vilag vege .Ideznek egy sort valamibol remelem sokan fol ismerik valahogy igy van "Gyarlo az ember es mindenre kepes a hatalomert"

Komment

Köszönöm a hozzászólásokat, mert így rá tudok világítani arra, amire szerettem volna.
                        Lehet, hogy ez most keményen fog hangzani, de nem tudom finomabban megfogalmazni.

Movisz, a hozzáférhető tudásról később majd írok. Azt értelmezni is kell tudni, és szelektálni is kell tudni.

A változás lassú. Kis lépésenként történik. De amint szóba kerül, hirtelen hatalmas dolgokról, kezd mindenki beszélni. És hogy miért nem megy. Bárkivel beszélek, mindenki látja, mi a hiba, mindenki tudja, hogy hogy kéne. Akkor bocsánat a kérdésért, de mi a f@szért nem megy mégsem? Mert inkább mindenki ül a seggén, filozofál róla mi a rossz, és várja, hogy megváltozzon a dolog.

Kicsi dolgokkal kezdődik minden. Te kezd el, ne mástól várd. És ezzel saját kis környezetedben közvetíts valamit. Ne erőszakosan, ne mást vegyél.rá, csak a példával, hogy te csinálod, te ilyen vagy. Átragad. Aztán róluk is az ő környezetükre. Csak így megy.

Nem a hatalomnak kell változnia. Az nem fog. A társadalomnak. Mert a választott vezetők mindig annak leképezései. Azt teszik, amit az adott társadalomban megtehetnek. Itt most nincs.külső segítségük, elnyomás. Ezzel ne is példálózzunk.

Egy egyszerű kezdő lépésről volt szó, aminek semmi köze politikához, nem fognak érte megbélyegezni, lecsukni, lelőni. Menj oda egy másik idegen emberhez, minden ok nélkül (ne veterán találkozón, ahol valami számodra fontos dolog összeköt vele, hanem a hétköznapban), és állj vele szóba. Ennyi. És már hol tartunk? Reakciós, hatalom, manipuláció, megosztás, feketék, stb, stb, stb. Orbitális, drámai ellenreakciók, hogy miért ne tegyem, miért nem fog menni. Egy ilyen egyszerű kezdő lépés.Ne haragudjatok, de ezek kifogások. Semmi más. Kifogás.

Panasz. Ok. Nem jó. Ki akar változást? Jó. Mindenki.
                        És ki akar ehhez változni?
                        Utoljára szerkesztve a következő által: taluga; 2016 okt. 25, 22:21.

Komment

Én érzek némi változást csak lehet hogy a koromból adódóan kissé türelmetlen vagyok. Kérdezheted, hogy miért egyszerű szeretném megélni csak nekem már kevesebb időm van kivárni. Az idén keveset beszélgettünk Attilám úgy látom. Énnekem sem az a lényeg kin milyen köpönyeg van mit forgat és mit visel a gomblyukban! Csak mint írtam kevesen akarnak tenni a változásért várják sokan a mannát. Nem földrengető dolgokra gondolok hisz az élet apró örömökből és sűrű kudarcokból áll melyeket meg kell oldani. Hiszem és régóta mondom egy nemzet ha nem az oktatásra és a fiatalságra költi a legtöbbet az elvész. Ne vegyétek költői kirohanásnak nekem siker ha eljutunk odáig,hogy egy gyereknek / különösen egy roma esetén/ olyan szakmája, végzettsége van vagy lesz melyből el tudja tartani önmagát és nem a segélyért várja a póstást már örülök. Ha nem is sokat de tettünk valamit. Mondom ezt úgy, hogy Nejemmel nevelőszülőként próbáljuk ezt napi szinten megélni. Bocs ezt csak azért jegyeztem meg ha valaki nem ismeri tevékenységem. Nem csak a rozsdás vasat súrolom ráérő időmben.
                          Utoljára szerkesztve a következő által: sepy; 2016 okt. 25, 13:47.

Komment

Kedves Sándor!
                            Igen, tudom, hogy hogy gondolod, és azt is, hogy te ezért mi mindínt teszel. Mint ahogy az is érthető számomra, hogy türelmetlenebb vagy. Igen, sajnos idén keveset beszélgettünk, de ettől még nem felejtem el, ki vagy.

És, mint látod ugyan arra a következtetésre jutunk, hogy tenni kell, nem várni, vagy kifogást, felelőst keresni.
                            A hozzászólásod egy részlete viszont nagy segítség volt továbbgörgetni és levezetni azt, amit föntebb írtam, és amit te is vallasz. Ne haragudj, ha úgy érezted, neked szólt. Amit Gyula is írt, akinek nem inge...

Komment

Nekem az eszmefuttatásaitok elég magas röptűek, kifejtős hozzászólásra nemigen futja.
                              Viszont, amit kiragadnék...hogy mindenki látja és arról beszél, panaszkodik, mérgelődik a mindennapokban, hogy mi nem jó. Valóban, de ha a jelenlegi hatalomról van szó, azt végképp nem értem, akkor mégis kik emelték saját tenyerükkel oda őket ilyen többségben (az undorító választási törvények és körzetek saját képükre alakítását most figyelmen kívül hagyva)? Szóval hol vannak ezek a szavazók, ugyanis ma nem találok egyet se...
                              És majd eljön a következő és pár hét alatt mindenkinek kimossák az agyát, lelkesítik faszságokkal és egyszerűen elfelejti, hogy évekig mik és kik miatt elégedetlenkedett. Oszt' behúzza az ikszet megint...nem várok és nem látok ebben esélyt semmilyen változásra.

Komment

mégis kik emelték saját tenyerükkel oda őket
                                Szerintem MI!Magyar szabadon választó polgárok!!!(No és az előtte 8 évig lévő kormányzat!) Tiszteletben tartom a honfi társaim döntését!Bármi legyen is az!Ha tetszik -ha nem akkor is!Majd eljön az idő amikor véleményt nyílváníthatok...TITKOSAN....SZABADON!
                                Sza..k a politikára mert a nagyapám bölcsen mondta:Ha túlságosan nyugodt és békés az életed kezdj el politizálni!Akkor majd a saját testvéredet is legyílkolod!......lásd:A Jugoszláv háborút!A másik meglátásom:Álltalában azok háborognak,acsarkodnak akiknek semmi okuk rá csak még többet szeretnének besöpörni a koncból!Vagy mindent megkaptak már fiatalon a szüleiktől(kocsi,lakás,tanulási lehetőség!) és most abban lubickolva ráérnek acsarkodni!Kicsit vissza kell tekinteni(sokszor önkritikusan!)! Eleget tettem-e magamért?Eleget tettem-e a családomért?Eleget dolgoztam-e a céljaimért?.......és ha a válasz nemleges akkor jó úton járok!
                                Attila írta föntebb hogy meg kell tennünk az első lépéseket a változásért! Nos én már 5 éve megtettem!Vidáman lubickolok az életben az unokáimmal együtt és nagy ívben teszek mindenre és mindenkire!Megvagyok a bőséges(70000ft!)roki nyugdíjamból........mivel már jó előre gondoskodtam magamról és nem azon sírok mennyi a nyugdíj!Elmotorozom mindet!
                                Részemről ennyi!Háborogjanak a fiatalok és az öregek hogy milyen gonosz a világ!!!!!Csak ne feledjétek...........a világ MI vagyunk!!!!!!!MI mindannyian!
                                U.i:Most az egyszer nem írom hogy ne vegyetek komolyan...........mert úgy sem vesztek!Nem várok egyetértést sem vitát!Nekem ez a világ képem!.....segíts magadon!Különben lesz...nak!
                                ........és ezzel a politizálást befejeztem!
                                Sokáig rágódtam rajta hogy kipótoljam-e a hozzászólásomat de nem hagy nyugodni ez az ,,agymosott" dolog!Az utóbbi időkben túl sokat hallani!ÉN kikérem magamnak hogy azért mert élek az állampolgári jogommal és netán szavazok és netán oda ikszelek ahová meggyőződésem mutat ezért engem vagy bármely embertársamat ,,agymosottnak" tituláljon bárki is!
                                ..........ugye mondtam hogy veszélyes a politizálás!,,Úri huncutság!"
                                Utoljára szerkesztve a következő által: apacsavo; 2016 okt. 26, 13:42. Oka: Önérzetem megóvása!

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X