Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia p20 ára

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

kollarg
    És én legalább nem kaptam meg, hogy tárt karokkal várna a szociológia ha eszembe jutna szakot váltani, mert ilyen is elhangzott.
    Ez jó!!!

Műszaki pályán mindig nehéz volt jó jegyet szerezni...Az én időmben a 2-est pl. "gépész 5-ösnek" hívtuk...Míg a régészeknél kétféle jegy volt a: a gyenge 5-ös, meg az erős...

Komment

Ott a hibás döntés után legfeljebb vissza temetik a gödörbe az értéket míg egy hibás rajz esetén lezuhan a repülő.! Nem mindegy a rajzolvasás egy készség mely a gyakorlati évekkel egyenes arányban növekszik. Bocs a hülye dillemáért de én is találkoztam furcsa dolgokkal pl. Szoc. időben Osztrák rajz és anyag felhasználás+ magyar technológia / nézted a rajzot 1db. " I " gerenda és a technológus írta 2 db. egymás mellet mert nálunk az nem volt járatos méret. Ferihegyre a hulladék égetőt csináltuk.

Komment

Szóval banális hibát vétettem és megyek újra.
        Tudod mi az UV-deffiníció?
        - A felkészült hallgató ismételten előadást tart a nehéz fölfogású tanárnak ugyanabból a témából.

Az érzés amikor 10 percig bámulom a rajzot hogy eldöntsem az mi a fene és melyik része lemez alkatrész? (merthogy nekem a lemezekkel kell foglalkozni, lézerrel azokat a részeit vágjuk.) Aztán amikor belegondolok hogy ezeket mérnök emberek rajzolták...
        Segítek: az a nézet, amelyiken egy téglalapot, vagy két párhuzamos vonalat (esetleg egy vastag vonalat) látsz, az az oldal, vagy felülnézet. Ha az elölnézet van csak és az sem világos, akkor a vastag vonallal határolt területre koncentrálj. Ha a kolléga elfelejtette beállítani a vonalvastagságot, akkor érdekesebb az eset, de nem reménytelen. Kérhetsz telefonos segítséget, vagy egy dxf fájlt, amin jó esetben nincsenek rajta a méretvonalak.

Gyakran ér bennünket az a kritika, hogy ha számolni nem is, de legalább mérni és rajzolni megtanulhattunk volna. Az olyan munkatárs pedig, mint te, aki értelmezni is tudja a rajzot sajnos egyre ritkább. Lassan a téglalapot is ki kell nyomtatni axonometriába, annyira hatékony az iskolai képzés.

- ezeket azért rakom ide, mert nem szeretném, ha komolyabban venné bárki is a leírtakat, mint amilyen komolyságúnak én szántam.

Komment

A töri tanárom nagy,nálam díjnyertes beszólása: Fiam! Látszik,hogy tanultál.....de ez nálam csak egy tolókocsis kettes. A srác nagy szemekkel kérdőn figyelt(a lecke 90%-át felmondta) Mire a tanár: Hát egyes fiam! Mi lenne!? (ezt nem tudom elfelejteni,mást igen)

- - - Updated - - -

A töri tanárom nagy,nálam díjnyertes beszólása: Fiam! Látszik,hogy tanultál.....de ez nálam csak egy tolókocsis kettes. A srác nagy szemekkel kérdőn figyelt(a lecke 90%-át felmondta) Mire a tanár: Hát egyes fiam! Mi lenne!? (ezt nem tudom elfelejteni,mást igen)
          - ezeket azért rakom ide, mert nem szeretném, ha komolyabban venné bárki is a leírtakat, mint amilyen komolyságúnak én szántam.
          Pedigez igaz. Van elméleti,s van gyakorlati vas.

Komment

Én is rettenetesen szerettem a vers elemzéseket és volt egy könyvtáros / magyar Tanárnőnk/ soroltam- soroltam, hogy mire gondolt a költő "Ő" pedig bólogatott úgyvan-úgyvan, nagyon jól mondom ez kettes. Hát majdnem elvetéltem.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Tudod mi az UV-deffiníció?
              - A felkészült hallgató ismételten előadást tart a nehéz fölfogású tanárnak ugyanabból a témából.

Segítek: az a nézet, amelyiken egy téglalapot, vagy két párhuzamos vonalat (esetleg egy vastag vonalat) látsz, az az oldal, vagy felülnézet. Ha az elölnézet van csak és az sem világos, akkor a vastag vonallal határolt területre koncentrálj. Ha a kolléga elfelejtette beállítani a vonalvastagságot, akkor érdekesebb az eset, de nem reménytelen. Kérhetsz telefonos segítséget, vagy egy dxf fájlt, amin jó esetben nincsenek rajta a méretvonalak.

Gyakran ér bennünket az a kritika, hogy ha számolni nem is, de legalább mérni és rajzolni megtanulhattunk volna. Az olyan munkatárs pedig, mint te, aki értelmezni is tudja a rajzot sajnos egyre ritkább. Lassan a téglalapot is ki kell nyomtatni axonometriába, annyira hatékony az iskolai képzés.

Szép is lenne ha így mennének a dolgok. Az axonometrikus ábrázolásról az esetek nagy részébe csak álmodok(bár igazából szükségem nem is nagyon van rá. Minden esetre ha én csinálok rajzot mindig teszek rá olyat is)
              A gond ott kezdődik amikor elküldenek egy köteg rajzot PDF-ben. A fele kézzel firkantott(vonalvastagság? Tollal firkantották le...) Bár ezekkel többnyire csak annyi a gond hogy hiányzik 1-2 méret. Ami van az meg túl van határolva és a kiadandó méretnek nem annyi van meghatározva amennyit kiad...
              Na ilyenkor jön a telefonálgatás, az e-mailezés és az értetlenkedés a megrendelő részéről.
              Persze az e-mailekben rögtön küldök csatolmányt is, benne az alkatrész normális rajzával a hibás részhez pedig nyíllal vagy valami egyértelmű jelöléssel odaírom jó nagy betűkkel hogy mi a gond.
              Aztán persze ott vannak a géppel rajzoltak is. Amiken persze szintén vannak hibák, aztán 1-2 rész még le is marad scanalésnél, a minőség köpedelem, főleg ha egy A3-as vagy még nagyobb lap van A4-es méretűre zsúfolva...

Ma is kaptam egy rajzot. Szép, számítógéppel tervezett(persze papírformában kaptam) minden méret és szög megadva, aztán ahogy csinálom az alapján elég hamar (cirka 10 perc) rá kellett jönnöm hogy ez így sehogy se jó, mert nem jönnek ki a méretek. Aztán derült ki hogy az egyik méretet ami rá van írva nem kell figyelembe venni, az legyen annyi amennyit kiad. Csak persze ezzel is megy az idő(bár ez csak jó munka közben). Na de nem lett volna egyszerűbb áthúzni azt a méretet? Főleg ha már nyomtatott formában adták...

És még van sok ilyen szép dolog. Bár el tudok menni a rajzok többségén, de én ilyen rajzokat ki nem adnék a kezemből.

Persze azért vannak kivételek. Sok megrendelő szépen küldi a méretezett DXF rajzot. Azokkal nem is szokott gond lenni.

Komment

Sok megrendelő szépen küldi a méretezett DXF rajzot
                Ja... 2,4-es, 3,47-es, 7,2-es, 8,46-os méretarányban, ahogy épp kiadta. :-) Nem sírtam utánuk, amikor elment tőlünk ez a megrendelő. Akivel most foglalkozok (kop-kop-kop) különösen igényes dokumentációt adnak ki a kezükből. Mondjuk a termék is cukorfalat. Pl. egyik általunk gyártott 500 kg-os alvázra raknak egy 30 m-es darut... 2-es, 3-as lemeznél szinte nincs benne vastagabb. :-) (a leírásodból ítélve simán kollégák vagyunk, csak más cégnél... kb. ugyanazt dolgozzuk. Full technológia, és szervezés a rajztól a kocsira rakásig)

Komment

6-ból hány embernek lett meg?
                  Kettőnek. De ez javulás állítólag, a legelsőn 7-ből 2-nek. Bár ha utóbbi létszámba belevesszük azokat, akik meghátráltak és nem jelentek, akkor mondjuk egyértelmű a romlás 3 NJM (nem jelent meg) - gel, úgyhogy érdekes.

Aztán persze ott vannak a géppel rajzoltak is
                  Géppel könnyű igazán hibázni. Kézzel még csak-csak alaposabban meggondolja az ember, hogy ne kelljen kétszer rajzolnia. A csúnya AutoCAD, SolidEdge stb. meg úgyis csak pár kattintás, már félre is van rajzolva valami.
                  There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

gesszti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Ja... 2,4-es, 3,47-es, 7,2-es, 8,46-os méretarányban, ahogy épp kiadta. :-) Nem sírtam utánuk, amikor elment tőlünk ez a megrendelő. Akivel most foglalkozok (kop-kop-kop) különösen igényes dokumentációt adnak ki a kezükből. Mondjuk a termék is cukorfalat. Pl. egyik általunk gyártott 500 kg-os alvázra raknak egy 30 m-es darut... 2-es, 3-as lemeznél szinte nincs benne vastagabb. :-) (a leírásodból ítélve simán kollégák vagyunk, csak más cégnél... kb. ugyanazt dolgozzuk. Full technológia, és szervezés a rajztól a kocsira rakásig)
                    Ilyen esetben hamarabb újrarajzolom minthogy átméretezzem az adott értékkel
                    (de azért az ilyesmi szerencsére nem gyakori. Főleg az nem amikor ezt az átkonvertáló program nem ismeri fel)

Jó dolog a vékony lemez. Jobb szeretek én is azzal dolgozni. Azért egy 3000x1500-as 20-as lemezzel eléggé szenvedés bármit is csinálni... (több mint 700kg) Bár véknyabb lemezeknál is előfordul hogy a kivágott munkadarab több mint 100kg. Na ott meg kell gondolni hogy hogy csinálom a hulladékvágást.

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Kettőnek. De ez javulás állítólag, a legelsőn 7-ből 2-nek. Bár ha utóbbi létszámba belevesszük azokat, akik meghátráltak és nem jelentek, akkor mondjuk egyértelmű a romlás 3 NJM (nem jelent meg) - gel, úgyhogy érdekes.

Géppel könnyű igazán hibázni. Kézzel még csak-csak alaposabban meggondolja az ember, hogy ne kelljen kétszer rajzolnia. A csúnya AutoCAD, SolidEdge stb. meg úgyis csak pár kattintás, már félre is van rajzolva valami.
                    De ha a megrendelő cseszi el és a rajzot és úgy küldi el az nem az én bajom

Komment

Géppel könnyű igazán hibázni.
                      Ne gondold. Ha jól van felépítve a rajz, lehet bele ellenőrzéseket tenni, és visszaméregetni. Nagyon sokat rajzolok cad-ben, hegesztőkészülékeket, és sablonokat tervezek. Jó látni, amikor megvalósul valami, amit kigondoltál, és papírra vetettél. A legnehezebb talán azt megtanulni, hogy a szaki keze alá tudj dolgozni. A rajzolás közben már át kell gondolni a gyártást, és azt, hogy hogyan fog gondolkodni a szaki, mit, miután, mihez fog hegeszteni. Arról tudod, hogy jó munkát végeztél, hogy nem hívnak le a műhelybe egész addig, míg kész nincs a vas. Ha már előtte lehívnak, akkor valami lemaradt, vagy rossz. :-)

- - - Updated - - -

De ha a megrendelő cseszi el és a rajzot és úgy küldi el az nem az én bajom
                      Ennél mi tovább léptünk. Bizonyos mértékig bedolgozunk a termékfejlesztésbe, és ha a gyártás, vagy egyéb körülmény úgy adja, akkor nagyon sokszor módosítunk közösen a konstrukción. A németek sok mindenre hajlandók, ha fél eurót meg lehet spórolni.

Komment

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Erről jut eszembe, kérlek rajzold ezt meg kézzel:
                        https://www.dropbox.com/s/grhuhnhr8570ple/test.pdf?dl=0

(azért hiányos mert nincs kész, nem is lesz sose, de nem is az a lényeg )

Komment

rajzold ezt meg kézzel:
                          Dobd már fel datára, mert akinek nincs dropbox-a, az nem tudja megnyitni. :-)

Komment

Dobd már fel datára, mert akinek nincs dropbox-a, az nem tudja megnyitni. :-)
                            Így már meg kell hogy tudd nyitni:
                            Ez-az

Komment

Kézzel. Pauszra. Tintával. ;-)

Komment

Kézzel. Pauszra. Tintával. ;-)
                                Rendben, de mérd az időt is
                                (ez tervezéssel együtt kb 20 óra volt. Cserébe megvan a karbi 3D-ben: http://veteran.forum.hu/szakemberek-...ezes-cad-3323/ )

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X