Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
Üdv ApaE!Megnéztem a meghúzási nyomaték számolót amit belinkeltél.Azt szeretném kérdezni,hogy ezeket az értékeket nyugottan használhatom majd at ETZ-émnél is?Úgy értem nem fogok megszakítani egy csavart sem ha ezek után az értékek húzom meg a csavarokat? Előre is köszi a választ!
Azt szeretném kérdezni,hogy ezeket az értékeket nyugottan használhatom majd at ETZ-émnél is?
Elnézést, hogy ApaE helyett válaszolok. Sajnos őt már régen nem láttam itt a fórumon, de az oldal, amire hivatkozik - Tuning-Tipps - Anzugsdrehmomente für metrisches Gewinde / Feingewinde - az a kereskedelemben kapható általános kötőelemekre vonatkozik. Ide tartozik a kötőelemek 90 %-a. Tehát az ETZ-hez is jó.
Külön kihangsúlyozza, hogy a járműiparban használatos tőcsavarokhoz - a hengerfejé pl. ilyen - ezek az értékek nem érvényesek. Arra a gyártó adatait kell figyelembe venni.
Egyébként meg személyes élményem volt, amikor a műhelykörülmények között a motorszerelő mesterem meglátta a kezemben a nyomatékkulcsot és a hasonló érdeklődésemet. Néhány keresetlen szóval elmagyarázta, hogy a motorkerékpároknál felejtsem el az iskolai tudományt. Helyette reggelizzek rendesen (kolbász, szalonna) hogy legyen erő, és érzéssel húzzam meg a csavarokat. Megszakítás előtt 1/2 fordulattal mindenképpen álljak meg. Neked sem lesz másra szükséged. A nyomatékkulcs drága, nem férsz vele hozzá mindenhez és felesleges is.
Szerintem ne ezen agyalj, hanem villás (csillag) kulccsal érzéssel húzd meg a csavarokat. Nekem bevált a módszer.
Szerintem ne ezen agyalj, hanem villás (csillag) kulccsal érzéssel húzd meg a csavarokat.
Ezeknek a szerszámoknak méretezve van a hossza(legalábbis régen így volt-így is tanultam), elvileg nehezen tudod átlépni vele a megengedett erőt.
Viszont alumíniumba vágott menetekre ez nem igaz(csak anya-csavar kapcsolatra)
Helyette reggelizzek rendesen (kolbász, szalonna) hogy legyen erő,
Erről ,egy aranyos kohász történet jut eszembe.
A főnökünk lejött reggeli időben a műhelybe, és kedvesen odaszólt egy öreg szakinak. " Látom Imre bácsi kedveli a szalonnát. Jó étvágyat hozzá ". Mire az öreg.. " Tudja főnök , kakaótól nem lehet keményet sz@rni ! "
Itt a történet párja: Egy új főnök a gépgyárban le akarta rövidíteni a reggeli időt 20-ról 10 percre, mert azt ugye a cég nem fizeti, hiszen 8óra 20 perc a hivatalos munkaidő, tehát a melós a cég kárára eszik. Ez a főnök kb. 120 kg-os volt. Amikor kihirdette a javaslatát egy marós szaki így szólt:
- Ha maga 10 perc alatt annyi szalonnát enne, amennyit bír és annyit dolgozna, mint mink, akkor nem lenne ilyen kövér disznó!
Csodák csodájára a reggeliidő is maradt és a szakit sem rúgták ki.
Komment