Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
Üdv ApaE!Megnéztem a meghúzási nyomaték számolót amit belinkeltél.Azt szeretném kérdezni,hogy ezeket az értékeket nyugottan használhatom majd at ETZ-émnél is?Úgy értem nem fogok megszakítani egy csavart sem ha ezek után az értékek húzom meg a csavarokat? Előre is köszi a választ!
Azt szeretném kérdezni,hogy ezeket az értékeket nyugottan használhatom majd at ETZ-émnél is?
Elnézést, hogy ApaE helyett válaszolok. Sajnos őt már régen nem láttam itt a fórumon, de az oldal, amire hivatkozik - Tuning-Tipps - Anzugsdrehmomente für metrisches Gewinde / Feingewinde - az a kereskedelemben kapható általános kötőelemekre vonatkozik. Ide tartozik a kötőelemek 90 %-a. Tehát az ETZ-hez is jó.
Külön kihangsúlyozza, hogy a járműiparban használatos tőcsavarokhoz - a hengerfejé pl. ilyen - ezek az értékek nem érvényesek. Arra a gyártó adatait kell figyelembe venni.
Egyébként meg személyes élményem volt, amikor a műhelykörülmények között a motorszerelő mesterem meglátta a kezemben a nyomatékkulcsot és a hasonló érdeklődésemet. Néhány keresetlen szóval elmagyarázta, hogy a motorkerékpároknál felejtsem el az iskolai tudományt. Helyette reggelizzek rendesen (kolbász, szalonna) hogy legyen erő, és érzéssel húzzam meg a csavarokat. Megszakítás előtt 1/2 fordulattal mindenképpen álljak meg. Neked sem lesz másra szükséged. A nyomatékkulcs drága, nem férsz vele hozzá mindenhez és felesleges is.
Szerintem ne ezen agyalj, hanem villás (csillag) kulccsal érzéssel húzd meg a csavarokat. Nekem bevált a módszer.
Szerintem ne ezen agyalj, hanem villás (csillag) kulccsal érzéssel húzd meg a csavarokat.
Ezeknek a szerszámoknak méretezve van a hossza(legalábbis régen így volt-így is tanultam), elvileg nehezen tudod átlépni vele a megengedett erőt.
Viszont alumíniumba vágott menetekre ez nem igaz(csak anya-csavar kapcsolatra)
"When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
Helyette reggelizzek rendesen (kolbász, szalonna) hogy legyen erő,
Erről ,egy aranyos kohász történet jut eszembe.
A főnökünk lejött reggeli időben a műhelybe, és kedvesen odaszólt egy öreg szakinak. " Látom Imre bácsi kedveli a szalonnát. Jó étvágyat hozzá ". Mire az öreg.. " Tudja főnök , kakaótól nem lehet keményet sz@rni ! "
Itt a történet párja: Egy új főnök a gépgyárban le akarta rövidíteni a reggeli időt 20-ról 10 percre, mert azt ugye a cég nem fizeti, hiszen 8óra 20 perc a hivatalos munkaidő, tehát a melós a cég kárára eszik. Ez a főnök kb. 120 kg-os volt. Amikor kihirdette a javaslatát egy marós szaki így szólt:
- Ha maga 10 perc alatt annyi szalonnát enne, amennyit bír és annyit dolgozna, mint mink, akkor nem lenne ilyen kövér disznó!
Csodák csodájára a reggeliidő is maradt és a szakit sem rúgták ki.
Komment