Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Alumínium alkatrészek mattítása

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Alumínium alkatrészek mattítása

Mielőtt nagyon elkap minket egy esetleges túlrestaurálási láz, szeretnék némi konkurenciát állítani az http://veteran.forum.hu/felujitasi-f...olirozasa-950/ témának.

Az lenne a kérdésem, milyen megoldást láttok a sajnos gyakran tükörfetisiszta restaurátorok által jól telibepolírozott alkatrészek hatékony és szép "visszamattítására"? Marad az újabb csiszolás, vagy van esetleg valamilyen kémiai eljárás, amivel gyorsan, egyszerűen szép, összefüggő oxidréteget lehet varázsolni? A gyöngyözés szép selyemfényű felületet ad, de ez sem felel meg az eredetileg legtöbb esetben egyszerű alumíniumöntvény textúrájának. Kézenfekvő oxidáló anyag a sima víz, de valóban ez a legjobb?

Szia soveny!

Én sem vagyok polír-párti... Sok felújító felpolírozza a látszódó alu-felületeket, pedig a gyárban soha nem políroztak... Akkor hol a korhű felújítás? Pont ugyanezen a témán már sokat gondolkodtam, de én sem jutottam el a megoldásig. Kicsit megbántam, hogy elvittem a motorblokkot, alu alkatrészeket gyöngyöztetni, mert sokkal szebb volt a majd 80 éves természetes befeketedés, csak az meg foltos volt, koszos, amit először tisztítani kell mondjuk gyöngyözéssel, aztán valahogy visszapatinásítani. Biztosan van eljárás, mert a régipénzek hamisítására gondolva, percek alatt tudnak 100 éves patinát varázsolni vegyszerekkel, tehát gondolom alumíniumot is lehet mattítani.

Üdv. DCS
    és soveny kedvelte ezt.

Komment

Ha jól tudom ELOXÁLÁS-sal lehet mesterséges úton előállítani Al2O3-réteget alumínium felületen. Elméletileg házilag is megoldható,de ez nagy mértékben függ a tárgy nagyságától. És természetesen némi elképzelés kell hogy legyen az ember fejében a galvanizálásról is.
      Szükség van néhány vegyszerre is a művelet elvégzéséhez,melyeket nem tudom,hogy be lehet-e szerezni magánszemélyként. Mindenesetre a neten biztos találsz valamit róla,ha érdekesnek tartod,de hátha van valami más ötlet ami kevesebb előkészületet igényel.

üdv.: Lai
      kedvelte ezt.

Komment

UK, DCS és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

A hideg zsíroldót én is használtam alkatrészek mosásához, igen jól bevált, szerintem jobb, mint a brigéciol. A lényeg, hogy tényleg befeketedtek az alumínium alkatrészek, de nem volt tökéletes egyenletes szín. Nyilván ha hideg zsíroldós kezelés előtt alkalmazunk egy polírozást, akkor tökéletesebb lesz a befeketedés, mert egyenletesebb a felület, nincsenek rajta már koszok stb.. Aztán, hogy ez meddig marad az alkatrészen, azt már nem tudom, mert én ésőbb gyöngyszórásra vittem az alkatrészeket.

Üdv. DCS
          soveny kedvelte ezt.

Komment

Üdv!

Szeretnék mindenkit a vegyianyagok megondolt alkalmazására figyelmeztetni!

Nem találom problémának egy nagyon jó minöségü alumínium öntvénynél (pl.: JAWA). Azonban, ha egy porózus öntvénybe mint a " kis csepel" ötvényei, beivódnak a vegyianyagok, ki tudja megmondani mit fognak okozni az idő előre haladtával!?

Én mindenféleképpen valamilyen mechanikai úton megvalósítható mattítást támogatnék, ha ilyenre adnám a fejem.
            soveny kedvelte ezt.

Komment

nyuszifül eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Szeretnék mindenkit a vegyianyagok megondolt alkalmazására figyelmeztetni! [...] ki tudja megmondani mit fognak okozni az idő előre haladtával!?
              Igen, ebben valóban igazad van! A mechanikai kezelések közül az ApaE által írt szódabikarbónás szórás nagyon tetszik, olcsó és házi körülmények között is elvégezhető. Kíváncsi lennék hogy ilyen beavatkozásokra megfelelő-e, remélem lesz, aki tudja tesztelni. (Ezt a témát csak kíváncsiságból indítottam, jelenleg nincs napirenden ilyen munka. Mivel azonban a szódabikarbónás tisztítást már ki akartam próbálni korábban is, ez még egy indok a kísérletezés mellett.)

A szódabikarbónás tisztításról itt tárgyaltunk már részletesebben: http://veteran.forum.hu/felujitasi-f...-573/#post4186

Komment

udv, saját tapasztalatom, hogy 80-90°C vízbe trisót teszel,és ebbe beleteszed,a tisztítani vagy mattítani kívánt alumíniumalkatrészt, közbe kiveszed hidegvízzel leöblíted ,adig ismételed még nem megfelelő matt. Festett aluminium alkatrészeket,ezzel a módszerrel karcolás nélkül meglehet tisztíteni, csak tovább kel bennehagyni a vízbe.Leöblítés után a tisztavíz közönbösíti trisó oldatot. bármelyik háztatási boltba megkapod ,mert zsiroldó hatása is van
                dedarkox kedvelte ezt.

Komment

Komment

ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Egy Pannóniás barátomnak hozattam az íbéjről egy komplett, tartályos szórókészüléket, ő már többször is tisztított vele karburátorokat, és az elmondása szerint az eredmény lenyűgöző.

Ha közelébbről érdekel a dolog, fel tudom ajánlani, hogy ha sikerült beszerezni ipari, szemcsés szódabikarbónát, nálam a kis asztali szórókabinban kipróbálhatod.
                    Köszönöm! Ahogy írtam, egyelőre konkrét "tét nélkül" tettem fel a kérdésemet, de ettől maga a folyamat nagyon érdekelne! Azt hiszem, ha lesz ilyenre lehetőség, szívesen csatlakoznék majd én is TZ-hez egy kis tanonckodásra!

ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Szerintem itt soveny arra keres inkább választ, hogyan lehet egy öreg, de rendbehozott alkatrésznek (ahol a felülei sérüléseket előbb helyre kell állítani, általában mechanikus úton, mint reszelés, csiszolás, stb.) visszaadni az eredeti felületminőségét, amit értelemszerűen elvesztettünk a 'rendbetétel' során, kisebb vagy nagyobb területen.
                    Az eredeti gondolatom a már szándékosan telibe polírozott alkatrészek felületének "helyreállítására" irányult, viszont valóban igazad van, hogy ennél sokkal több területen, a mindennapi, polírozásmentes restaurálásban is szükség lenne valami jól működő technikára.
                    -t5- kedvelte ezt.

Komment

Akkor én most essek neki a mocimnak 60-as vászonnal ?

Click image for larger version

Name:	20111125043.jpg
Views:	5
Size:	204.8 KB
ID:	129714 Click image for larger version

Name:	20111212095.jpg
Views:	2
Size:	197.4 KB
ID:	129715 Click image for larger version

Name:	20111230108.jpg
Views:	5
Size:	201.6 KB