Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Forrasztó, melegítő kéziszerszámok

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Forrasztó, melegítő kéziszerszámok

Egyre többször érzem hiányát olyan kéziszerszámnak, amit háztartásban előforduló melegítési feladatok (pl. csapágycsere, összegyógyult alkatrészek megdolgozása, fémhajlítások) során használhatnék.

Click image for larger version

Name:	87_1.jpg
Views:	1
Size:	92.8 KB
ID:	154356Click image for larger version

Name:	afe5_2_big.jpg
Size:	141.0 KB
ID:	154357Elsősorban a barkácsboltokban kapható kis, 190g-os tartállyal működő PB-gáz forrasztólámpára gondoltam (bal oldali fotó), de az aukciós oldalakon gyakran találkozom benzinlámpákkal is, pl. Kevisz-gyártmányokkal (jobb oldali kép). Azt azonban nem igazán tudom, miben különböznek ezek egymástól (a fűtőanyagot leszámítva), melyiknek mi a rendeltetése (feltételezem, hogy a hőtermelésük is más).

Benzinlámpák között is többfélét találtam, olyat is, amelyiken az benzincsövet az égő köré csavarva vezették el, gondolom az üzemanyagot előmelegítendő. Van-e ennek gyakorlati haszna, érdemes-e ilyet keresnem?

Click image for larger version

Name:	forrasztolampa.jpg
Size:	178.8 KB
ID:	154358

Kérlek, magyarázzátok el, melyik forrasztólámpát mire célszerű használni! Mire érdemes vásárláskor figyelni? El tud-e romolni bármi (pl. a szivattyú) a benzinlámpákon?

Köszönöm!

Szia!
    Vízműves családból származom, igy a benzinlámpákat elég jól ismerem. Ha nem lyukas, bátran megveheted, más baja nem szokott lenni. A pumpa szerkezete egyszerű, otthoni körülmények között is javítható.
    Viszont! A benzinlámpa nem alkalmas azonnali használatra, elő kell melegíteni. Ezt úgy szoktam, hogy pár pumpálás után megnyitom a csapját(elkezdi spriccelni a benzint) majd begyujtom,(csak óvatosan, mert ahová spriccelt, az is meggyullad-tehát csak szabad levegőn használd) majd teszek közvetlen az égőfej elé egy téglát, és 5-10 percig melegítem közepes lángon.
    Amikor bemelegedett, azután használható-ezt arról ismered meg, hogy kék lángja van, és jó nagy "huhogó" hangja. Ekkor már nem kell a pumpát használni, a felmelegedett benzingőz nyomja ki a benzint(úgy mint a szódásszifon a vizet)
    Erejéről annyit, hogy képes az alumíniumot is megolvasztani, úgyhogy óvatosan közelíts az öntvények felé, vagyis inkább ne melegíts egy pontot túl sokáig
    (vörösizzásra képes hevíteni az acélt is)
    Ha kellőképpen bemelegedett már nem fröcsköli a benzint, tehát csak a begyujtás ami 100% kültéri foglalatosság. Viszont, nem igazán szereti a szakaszos üzemet, mert:
    1; ha kihül kezdheted előről a melegítést,
    2; nehéz vissza begyujtani, ha csak a benzingőzt nyomja ki.

Aminél az előmelegíttő spirál látható, az nagyobb tartályú(1 L feletti) A nagyobb mennyiségű tüzelőanyag hűtőkapacitását kompenzálja.
    Amúgy a Kevisz gyártmányúról hiányzik egy csepptálca, ami szintén az előmelegítést szolgálja.(benzint szoktak oda önteni, és úgy melegítik elő a fejet)-de mint mondtam az 1. megoldást használják az előmelegítésre.
    Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2012 máj. 20, 17:43.
    soveny, joker és 4 további látogató kedvelte ezt.
    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

soveny eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      barkácsboltokban kapható kis, 190g-os tartállyal működő PB-gáz forrasztólámpára gondoltam
      nekem is hasonló eszközöm van. volt benzines is -apám "csöves" volt (víz-gáz-központi fűtés szerelő szakoktató), sokat dolgoztam vele- de szvsz a pb-s használhatóbb darab.
      Utoljára szerkesztve a következő által: norinco; 2012 máj. 20, 19:10.
      joker, Che és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Ezek szerint tehát mindkettő alkalmas a megjelölt célokra, csak a benzinlámpa használata valamennyivel körülményesebb. A benzin hagyományos, kúti, ólmozatlan () 95-öst jelent? Milyen üzemanyag fogyasztással érdemes számolnom, milyen gyorsan ürül ki egy fél literes tartály? 1-1,5 óra? A benzinlámpa tehát az újragyújtásra lehet nyűgös? Megoldás lehet erre, ha pl. 5 percenkénti használat esetén nem zárom el, csak "őrlángra" állítom, vagy hajlamos lehet a túlmelegedésre?

Barkácsáruházi PB-gázlámpát már használtam, az valóban nagyon kezes szerszámnak tűnt. Egyedül az zavart, hogy mindig a legrosszabb időpontban fogyott ki a húsz dekás tartály, és emiatt gyakran kellett felfüggesztenem a munkát. (Ilyeneket bespájzolni pedig nem mindig tudok/szeretek. ) Benzin azonban mindig van otthon, és mivel inkább csak hobbi-használatra venném, kicsit vonz is a benzinlámpa-jelentette gépészkedés.

Köszönöm a válaszaitokat!
        korompaiistvan kedvelte ezt.

Komment

Én mindíg sima kúti benzint használtam, valamikor még ólmozottat is amíg volt. Jól látod a helyzetet, pontosan ez az amit szoktak csinálni, hogy visszaveszik a lángot, és csak lassan ég, így nem hül ki. Viszont oda kell figyelni rá a tűzveszély miatt, hogy ne boruljon fel, és ne kerüljön éghető anyag közelébe. Túlmelegedni nem szokott, nekem a kistartály pedig beállítástól, és használat intenzitásától függően 15 perc-40,45 perc kb...
          Amúgy a hívatalos előmelegítéshez spirituszt szoktak a csepptálcájába önteni, és azt meggyujtani, de amint leírtam, általában azt nem alkalmazzák a "vizesek" és a "bádogosok"
          Viszont ha rászánod magad, hogy veszel benzinlámpát, csak javasolni tudom a bádogos forrasztópákát hozzá, egy kis cinnel, és gyantával...és készíthetsz hozzá forrasztóvizet sósavból, amibe addig dobálod a horgany(cink)lemezt amig eltűnik benne...(cinklemez fellelési helye: régi ceruzaelemek külső része a díszes lemez vagy fólia alatti ezüstös henger)
          Rájössz majd milyen jó ez a szett a tank lyukait befoltozni...vagy rossz helyen lévő horpadást javítani.
          Sőt régen így karosszériázták az autókat, az illesztéseket nem gittelték, hanem ólmozták.
          OdinHEM, korompaiistvan és 3 további látogató kedvelte ezt.
          "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
          "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Nekem volt benzinlámpám is, vagyis van is, de elöregedett, így most vettem egy gázlámpát hasonló megfontolásból. Olyat még sosem használtam, kíváncsi vagyok mire képes, bár a mai napig nem értem miért jó, ha csak simán felszúrom vele a kis palackot. Remélem nem robbantom fel magam, mert még akarok írni tapasztalatokat

Komment

Attached Files
              Utoljára szerkesztve a következő által: ApaE; 2012 júl. 04, 08:40. Oka: képek

Komment

Én piezósat vettem 4.990-ért, a palack meg 250-400.- Ft. között mozog

Komment

Kinézetre ugyan ez

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                  Working...
                  X