Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Száraz hüvelyezés

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Száraz hüvelyezés

Van valakinek tapasztalata arról hogy négy ütemű motoron, ha száraz hüvelyezést választjuk, akkor okozunk -e problémát magunknak, a hő elvezetésre gondolok. Túl melegedés Stb.
    korompaiistvan kedvelte ezt.

Kétüteműn én már csináltam...ott bevált,csak a csatornákat volt rossz megcsinálni rajta.Mi a hengert melegítettük fel, és átfedéssel lett illesztve...utána fúrva lett alapméretre,és azóta is működik. Hozzátenném vashenger volt,aluhengerre nincs ötletem...3 miliméterrel nagyobbra lett fúrva, 1,5 mm vastag acélhűvely ment bele...négyüteműnél elvileg jobb a hűtés, tehát annyira sem melegszik mint a 2 ütemű.(csak vmi jó krómacélt használj szerintem)
    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Mondjuk egy pont utal sv 750 hengerre gondoltam, állítólag a hő terhelés nagyobb. ( de ezt még senki se mondta hogy miért) Valahogy úgy magyarázták hogy a két anyag közötti kontaktust nem tudják megfelelően megoldani. Az esztergálások miatt keletkezett durva felület és az új hüvely fala között légrések keletkezhetnek. Ott a hő leadás nem túl jó. Állítólag. Hogy mi ebből az igaz??

Komment

Szervusztok. A " szárazhüvelyzés " régi elfogadott dolog. SV, OHV, OHC , vagy kétütemű " ablakokkal " ( itt a költség nagyobb ) teljesen mindegy, csak a megfelelő anyagkiválasztás a fontos. Ezt a kérdést bízzuk arra az emberre, aki gyakorlatilag elvégzi a munkát. Olyan műhelyt keressünk, ahol rendszeresen foglalkoznak az ilyen jellegű munkával. Nekik már vannak tapasztalataik és ami nagyon fontos ( szerintem ) visszajelzéseik és visszajáró megrendelőik. Ismerősömnek ( osztrák veterános ) ikerdugattyús PUCH-okat hüvelyeztek és azóta több munkát is hozott ugyanabba a műhelybe. BMW-s ( R 100 RT , nem nikaszilos ) barátom a baloldali hengerét hüvelyezték meg ( ez sokkal olcsóbb volt, mint a két új dugattyú mindenestől meg a hengerfúrások ) , majd alapméretesre fúrták. Néhány tízezer km óta hibátlanul működik. Az én két sv-s hengeremet hamarosan viszem csináltatni, referálok az eredményről, ha valaki kiváncsi. Többhengeres motoroknál ügyeljünk arra, hogy a dugattyú mindenestől + a hajtókar a gyári súlykülönbségi határokon belül legyen. Az ideális a 0 gramm. Veterános üdvözlettel. ( Két műhely címet is tudok, ha valakinek szüksége van rá. )
        vcsabi és soveny kedvelte ezt.

Komment

Na igen megint a pontosság. Görgős hajtókar esetében ezt hogy is lehet kivitelezni. Még a dugót csak megoldom, de a többit??

Komment

Szervusztok. Görgős hajtókar esetén megkérheted a gépműhelyest, hogy mérje le a hajtókar súlyát ( a gr-os nemesfémmérleg 2 kg-os súlyhatárig tökéletes eszköz ), a többivel meg könnyű boldoglni. Ez a méréses dolog a két, vagy többhengeres motoroknál sarkalatos kérdés! A főtengely kiegyensúlyozása szintén nagyon fontos. A tömeg kiegyensúlyozatlansága felesleges remegéshez vezet, ami töréseket okoz. A főtengelyek kiegyensúlyozását speciálgépen 3 fordulatszámtartományban készítik el, ( Én az AFIT-nál a 70-es évek közepén így láttam a CSEPEL teherautó főtengelyénél. ) ami abból áll, hogy a méréshez képest hol kell csökkenteni a súlyt. ( A kerékkiegyensúlyozáshoz hasonlítható. )Gondolom a szétszedhető sikló-, vagy görgőget befogadó hajtókarcsapágy súlymérése nem probléma. A régi gépeknél a motorfordulatszám jóval alacsonyabb , mint a mostaniaknál ( nem ritka a " japánoknál " a 18000 ford/perc, ahol még csak a vörös tartomány kezdődik ráadásul még négyhengeres is ) , de a lehetőségekhez képest / főleg, ha még anyagiakat sem kell áldozni rá / törekedni kell a műszaki maximalizmusra. Az apró pontatlanságok összeadódhatnak, több esetben tovább erősíthetik a " rosszabbat ", ami egy időt és pénzt nem kímélő munka után csúfos eredménnyel járhat. Veterános üdvözlettel.
            vcsabi kedvelte ezt.

Komment

Én eddig nem találtam olyan embert aki rendesen mek csinál egy ural főtengelyt, Ja azért nem mert, a múltkori felújításhoz három tengelyt kellet szétnyomni mivel az előző újítás azt inkább rongálásnak hívták. Az hogy netán szeretném kiegyensúlyozni akkor nagy extra lenne, arról nem is hallottak.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
              Working...
              X