Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Rozsdaoldás-foszfátozás

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Az hát. Mindíg ilyeneket talál csak. Meg kutyát másfél méter mélyen, Hajdú mosógép dobjában. De maradjunk a rozsdaoldás témájában...
    dongos78, Lemezjáték és 2 további látogató kedvelte ezt.
    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

    Komment


      Üdv. Volna egy olyan gondom, ami valószínűleg ritkán fordul elő, mert a fórumon leírást nem találtam róla. A horganyzás nem lett túl jó, a régi cuccok szépek lettek, de az új csavarok amiket vettem, majd a fejüket simára lecsiszoltam, azokról az új horgany csak a lecsiszolt részen felpattogzott. (előkészítés: 1.drótkorong,2. trisó+citromsav semlegesítésig,3.megszáradt csavarok újra drótkorongozva fémtiszta felületig, majd 1-2 napon belül horganyzás). Van valami ötletetek, mi okozhatta a problémát? Meg szeretném előzni, mivel megint lehet a felületet csiszolni. Előre is köszönet a válaszokért.

      Komment


        Szerintem nem a Te hibád -vidd vissza csinálják meg rendesen .
        majdánka, sepy és 3 további látogató kedvelte ezt.

        Komment


          Köszönet a gyors válaszért.
          Azt hittem az én készülékemben van a hiba.
          De akkor mégsem.

          Komment


            Ahol aztán befújják neked kályhaezüsttel...

            Komment


              Évek óta használok RO55-öt, azonban a mai napig nem tudom, hogyan kell.
              A nem rozsdás, festett részeken kezelés után ragadós bevonat marad. Ha letörlöm, akkor a rongyról odaragasztja a szálakat, ha nem törlöm le, akkor a port megfogja.
              Ha vízzel lemosom, másnapra a foszfátozott rész újra kirozsdál.
              (A hiba ott is lehet, hogy csiszolás után nem mosok, hanem rögtön lekenem rozsfamaróval.)
              Oldószeres lemosással nem próbálkoztam.

              Volt pár kérdés oldószer terén. Én acetont, vagy izopropil-alkoholt szoktam használni. Zsíros szennyezést jól lekapják. Vizes mosás után a felületen marad vizet elviszik, majd elpárolognak, szárításra jók.
              Izopropil barátságos a műanyagok jó részéhez.
              Beszerzés vegyszerellátóból. Nem tudom, mezei vásárlóként hogyan megy, sajnos én is azt látom, hogy már egy kis békés felhasználású sztrichnint se tud az ember könnyen beszerezni.
              mir-mur, Che és emu kedvelte ezt.

              Komment


                Az RO 55 ről: csak azokat a helyeket szabad lekenni ahol rozsda található mert a kémia csak ott tud dolgozni. A festett részen nem tesz jót feltétlen le kell csiszolni mert még a festéket is lerugja olyan mint a kemény forrasztásnál a Borax maradványa. Ezért nem szeretik a festők!.Csiszolás után ha ellehet távolítani a rozsdát minek az Ro 55?, eltávolítására nem a legjobb megoldás a mosás.
                bokor28, mátéapu és Che kedvelte ezt.

                Komment


                  De a kérdés ,most sem lett megválaszolva !
                  nem tudom, hogyan kell.
                  Lemezjáték és bokor28 kedvelte ezt.

                  Komment


                    Nekem anno azt mondták hogy a nitró hígító passzívízalja, és festés előtt is azzal kell átmosni különben ledobja a festéket is.
                    Talán azzal lenne érdemes megpróbálni.

                    Saját tapasztalat nem igazán van, és inkább korant rozsdaátalakítót használok. (a vázon is javítottam vele pár, már rozsdásodó sérülést. A színe száradás után fekete, szóval el sem üt nagyon a váztól. ÉS jól festhető.)
                    sepy, Lemezjáték és bokor28 kedvelte ezt.

                    Komment


                      Hogy egy régi klasszikust idézzek: Elfogtunk egy levelet.

                      Az Ro55-el kapcsolatban lett volna kérdésem, ezért rákerestem a neten és az oldalatokon található fórumot találtam. (Mondhatni a Google egyetlen értelmes találata volt ebben a témában.)
                      Azonban olvasva (de nem végig) úgy látom, hogy inkább további információval tudok szolgálni ebben a témában.

                      A regisztrációt követően még nem tudok válaszolni az üzenetekre, ezért írok most privát üzenetet. (Nem szándékozom most ettől több időt ráfordítani.)

                      Azt szeretném kérni a kedves adminisztrátoroktól, hogy ha érdemesnek találják a lenti soraimat, akkor tegyék hozzá a Rozsdaoldás-foszfátozás topikhoz, hogy a nagyérdemű számára is elérhető legyen. (A korábban keresett kérdésemre a választ is beleírtam a lenti soraimba.)

                      Magam nem vegyi, de ahhoz közel álló szakmában végeztem (folyamatszabályozás). Fiatalon újítottam fel és fényeztem néhány gépjárművet, hobbiból.
                      Az előkészítési folyamatokhoz információkat egy kiválló, a szakmában korábban fejelsztőként is dolgozó vegyésztől kaptam, aki sajnálatosan már nincs köztünk, ezért is fordultam most az Internethez.

                      A foszfátozás, passziválás célja: A megtisztított felület azonnal reakcióba lép a környező levegővel, ergo a felület mindig rozsdás lesz (kristály szinten, ahol maga a festék vegyi úton kapcsolódik a fémhez.) Amennyiben általános iskolában volt szerencsétek látni aluminiumoxid eltávolítási kísérletet, akkor ott gyönyörűen lehet látni, hogy milyen hamar elveszti az aluminium a tükörfényes (a tükrökön is gőzölt aluminium van) felületét.

                      Én magam az RO55-ös készítményt használom, arról van információm és tapasztalatom.

                      Ahogy azt már valaki korábban, a címke tartalmának beillesztésével leírta a két alapvető komponense a foszforsav (vizes oldat) és felületaktív, valójában emulziós adalék (ok) at (pl. mosogatóószer, vagy szappan - ezért habzik amikor felrázzuk a palackját) tartalmaz. Amit magáról a foszforsavról tudni kell, hogy az oxidált vasfelületről „ellopja az oxigént” majd pedig a foszfor reakcióba lép magával a vassal. (Bizonyos típusú horganyzások is cink-foszfor bevonatot használnak.)
                      Az emulziós adaléknak köszönhetően a készítmény oldja (emulgeálja, mint pl a Brigéciol) a felülethez tapadt zsiradákot, amit pedig maga a foszforsav semlegesít (háztartásban a foszforsavas vizkőoldót kiválóan lehet használni vízkő és szappan foltok eltávolítására. Azonban a szembe jutva sokkal agresszívabb más savakhoz képset, ezért annyira nem kedvelt.)
                      Ezért célszerű elsőként -ecset segítségével- a kezelő anyagot bőven adagolva, gyakorlatilag lemosni a felületet.

                      Továbbá használat előtt érdemes felrázni a terméket: amennyiben a használat után a felület ragadós lesz (olyan az állaga mint a mosogatószer), az annak is lehet a jele, hogy az emulziós adalékból túl sok jutott a felületre.

                      Amennyiben a foszforsav nem a rozsdáról nyeri az oxigént, akkor maga a levegő oxidálja. A végtermék foszfát (só, kétszeresen savanyú, tehát enyhén savas állaga szerint olyan mint a szulfát, amit autóban az ólomakkumulátorok pozitív saruinál lehet látni). Tehát sikeres rozsdátlanítás és teljes száradás után az jelzi a folyamat végét, hogy sókristályosodik a felület. Ez gyakorlatilag por, amit festés előtt mindenképpen el kell távolítani! Amennyiben a környező levegő páratartalma magas, akkor a só ismételten „elfolyósodhat”.

                      A gyorabb száradás (és foszfátsó képződés / az elvizesedés megakadályozása) érdekében a lemosást követően egy teljesen tiszta, zsírmentes ronggyal letörlöm és/vagy meleg levegőfújom a felületet.

                      Amenyiben ezt a felületet megcsiszoljuk, megdrótkefézzük, akkor gyarkolatilag eltávolítjuk a passzivált felületet, semmissé téve az eddigi munkánkat.
                      Én személy szerint erős műanyag, vagy inkább finom réz sörtéjű drótkefét használok (mintha portalanítást végeznénk) a foszfát eltávolításához.
                      A kész, passzivált és sótalanított felület matt színű (fehéres, nem fényes).
                      Amennyiben fekete vagy sötét felületet kapunk, az általában két dolgot jelent:
                      - A foszforsav reakcióba lépett a felületen található olajjal vagy (tipikusan lítiumos vagy nehézfémeket is tartalmazó, használt) kenőzsírral. Ilyenkor ismételni kell a folymatot, vagy egyéb zsírtalanítást kell végezni.
                      - a felület még mindig rozsdás és/vagy korábbi alapozó festék maradványai maradtak a felületben (akár csak mélyebben, a fémkristályok repedéseiben). Ekkor fizikai (csiszolás, drótkefézés) felületkezelést kell alkalmazni (majd újra passziváltatni).

                      Ha más terméket alkalmazunk, akkor ott az egyéb adalékoknak (pl. anódos fémionoknak) köszönhetően a megfelelően kezelt felület eltérhet, lehet pl. sötét.

                      Végül pedig ha tökéletes felületet akarunk, akkor enyhén lúgos oldattal (pl langyos szappanos víz, vagy inkább valamiféle foltmentesen száradó, lúgos tisztítószerrel) kezelhetjük a felületet. De miután ez ismételten oxidálhatja a frissen passzivált felületet én inkább a puha és tiszta rongyos dörzsölést (mintha ablakot mosnánk) ajánlom.



                      Mindenkinek jó felújítást és sikeres harcot a rozsdával szemben:
                      Gyuri

                      Titus, sinter és 7 további látogató kedvelte ezt.
                      "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                      "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

                      Komment


                        Az urat éppen az előbb kértem meg, hogy vállalható nicknévvel regisztráljon. Nekem is elküldte ezt a levelet. Szerintem hasznos tagja lehetne a fórumnak.

                        Komment


                          És akkor konkrétan mi a.... csoda az a passziválás?
                          "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

                          Komment


                            Kedves Máté!


                            Passzív=1.nem tevékeny,tétlen 2.részvétlen,közömbös,érzéketlen,.........6.műszaki értelemben,tényleges munkát nem végző.

                            A fentieket az értelmező szótárból idéztem,tehát a rozsda passziválás,egy olyan folyamat,amikor a vas felületén található,dolgozó rozsdát,valamilyen vegyszerrel úgy kezeljük,hogy az elveszítse ártó hatását és aktívból,passzívvá váljon.

                            A Gyuri az oldal tetején ezt nagyon jól megfogalmazva leírta és kár lenne abba belevauzni.

                            Üdvözlettel:Che

                            Komment


                              A passziválás egy vegyi folyamat, mely során olyan felületi réteg képződik, ami nem lép reakcióba.
                              Itt a vas-foszfát réteg nem engedi az alatta levő elemi vasat reagálni oxigénnel és vízzel.

                              Komment


                                Click image for larger version

Name:	P1130865.jpg
Views:	1
Size:	189.6 KB
ID:	150219



                                hello

                                a 2 éve használt felnim néz ki így, aszthiszem ez spanyol gyártmány, mit lehet ezzel kezdeni? a felni visszahajtott pereme rozsdás belül

                                a kis furatokba fecskendeztem RO55öt még tavasszal, de most (újból) még mindig így néz ki

                                a felni közepe is néhol rozsdás, emiatt zsírtalanítás után flakonos cink alapozóval megfújom, de a perem belsejével nemtudom mi legyen?

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X