Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szerszámok, fúrók, kalapácsok, ha tönkremennek

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Meg kell kérdezni, egyáltalán mit árulnak. Van valahol doboza és azon vannak információk.
    Még a csavarboltok készlete is sokszor szűk, mert a több millió OKJ-s Mekk mesternek lövése nincs, hogy létezik anyagminőség. Nekik meg jó lesz a legolcsóbb is.

Végül is praktiker kínálatában megtalálsz mindent - a két ipari hulladék, avagy a gyilkos kombináció:
    A csavar fejét letéped, de legalább tiplistől kiesik a maradék:
    Click image for larger version

Name:	84107_01_allvanycsavar-8x70mm-tipli-14mm.png
Views:	1
Size:	207.9 KB
ID:	150303

Múlt héten raktam helyre a házfalon futó pár tíz méter gázcsövet. Mekk mester megnyomta tízes fúróval a malteros falat, betolta a fenti tiplit, nyolcas hosszú szárú csavarral gondolta áthidal 16 centi távot - a gázcső meg lógott a levegőben.

A következő barom ezt a megoldást találta jónak:
    Click image for larger version

Name:	P1230829.jpg
Views:	1
Size:	187.8 KB
ID:	150304
    Emberek, fecskendővel gipszet nyomunk a vakolatos lyukba és megáll a tipli. Bármit raksz bele, a homokszemcsék kigördülnek, malteros falban nincs fogás. Nekem még OKJ-m sincs, hogy ezt felfogjam, csak egy mezei hobby barkácsoló vagyok.
    Miután az elmúlt években a következő dolgok estek le nálam (és raktam vissza normálisan): kazán, radiátor, gázcső, klíma - ugyan nem nagyon fogok "szakembert" beengedni a telekre, de ha mégis kell, ahogy a szomszédom mondta: rugdaltam már le kőművest az állványról.
    Attached Files

Komment

azért ez így kicsit sántít .
      Egy metrikus csavarnál legyen választék. De az önfúrós lemezcsavarnál, ne tűnjön már el a fúrórész három fordulat után.

Komment

bokor28 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Bármit raksz bele, a homokszemcsék kigördülnek, malteros falban nincs fogás.
        Megfelelő méretű és minőségű tiplinél nincs ilyen gond. Persze én is gipszeltem már be tiplit, mert nem akart megállni, nagyobbat meg nem akartam rakni mert az ahhoz való nagy csavar már nem fétrt volna el.
        De van a műhelyben a levegőrendszernek olyan felfogatása amit nagy, 10-es tiplivel és kb 60-as csavarral raktam fel. Pedig azon csak egy 8-as műanyag cső van. De az állt meg a falba.
        (bár lehet hogy az már engem is elbírna )
        Hiába tégla fal, ha a vakolaton nem ér át a tipli. Vagy ha igen akkor a szétnyíló része csak a vakolatba fog.

Komment

heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Megfelelő méretű és minőségű tiplinél nincs ilyen gond.
          heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Hiába tégla fal, ha a vakolaton nem ér át a tipli. Vagy ha igen akkor a szétnyíló része csak a

vakolatba fog.

Ennyi és nem több .

Tartsak egy , kb 1-2 mondatos -tipli- oktatást ? Majd este rárajzolom egy papírra , lefényképezem , aztán onnan idekerül .

Komment

Az elméletet képes megdönteni a valóság. Ezek vegyes anyagból épült házak (törmelék, mázsás terméskő, féltégla, kavics) rengeteg malter kitöltést tartalmaznak. És ez meszes malter, nem a mai beton keménységű cementes. Ha meg követ fogsz, abban sincs mindig köszönet, mert sokszor bazalt van benne (mint a macskakő) - azt lehet fúrókalapálni egy ideig.
            Legközelebb erre jársz, kipróbálhatod.

Komment

Ezek vegyes anyagból épült házak (törmelék, mázsás terméskő, féltégla, kavics) rengeteg malter kitöltést tartalmaznak. És ez meszes malter, nem a mai beton keménységű cementes. Ha meg követ fogsz, abban sincs mindig köszönet, mert sokszor bazalt van benne (mint a macskakő) - azt lehet fúrókalapálni egy ideig.
              És ehez hozzájön a beton,és sok esetben a bennelévő-vas ami a legjobb szerszámot is tönkrevágja....................
              "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Az elméletet képes megdönteni a valóság. Ezek vegyes anyagból épült házak (törmelék, mázsás terméskő, féltégla, kavics) rengeteg malter kitöltést tartalmaznak. És ez meszes malter, nem a mai beton keménységű cementes. Ha meg követ fogsz, abban sincs mindig köszönet, mert sokszor bazalt van benne (mint a macskakő) - azt lehet fúrókalapálni egy ideig.
                Legközelebb erre jársz, kipróbálhatod.
                A mi házunk nagyrésze meg szilikát blokk. Na de nem a jobbik fajta, hanem a legszarabb, Berentei.
                Vagy egy hónapja a WC-ben a falban kilyukadt egy vízcső. A csempét leszedtem ,a csövet megcsináltuk a WC tartályt meg ideiglenesen(még mindig szárad a fal) a szilikát blokkra kelletett fogatni. Ami a sok víztől olyan puha hogy az ujjam belenyomom. És persze mélyebben se volt jobb, mivel a szivárgást úgy vettük észre hogy kívülről ázott át a fal, belülről a csempe miatt nem láttuk...
                Na de azóta eltelt pár hét. A vízzel teli WC tartály meg ott lóg a falon 2 facsavaron. 2 méretes facsavaron, 2 méretes tiplivel.

A kövek fúrásáról pedig:
                Vannak ugyebár a fúrók amikben van ütvefúró mód is. Ezekkel puha anyagokkal el lehet szórakozni, de keményebbeket már nem viszi. (beton padló, födém az felejtős. A tégla még csak-csak, de az is elég keserves)
                Valamint vannak az ütvefúrók, SDS tokmánnyal. Azoknak a vasbeton se akadály(amíg nem kapsz telibe egy vasat persze)

Érdekes hogy még egy sima tégla falnál is milyen iszonyat nagy különbség van a kettő között...
                Dolgoztam már úgy hogy az ütvefúróba volt a 8-as, a fúróba meg a 6-os szár. Hát inkább cserélgettem a szárakat mert sokkal gyorsabb volt.

Ha esetleg a közeljövőben arra járok akkor viszek munkásruhát, meg bedobom a csomagtartóba a nagy Hiltit Bár azzal vigyázni kell, nehogy átugorjon a falon
                Utoljára szerkesztve a következő által: heeegany; 2016 nov. 28, 19:14.

Komment

Vannak ugyebár a fúrók amikben van ütvefúró mód is.
                  Valamint vannak az ütvefúrók, SDS tokmánnyal.
                  A kettő között az ütésszám az alapvető különbség. A betonhoz (és főleg ha kavicsot kap) a kisebb fordulat és a kisebb számú de intenzívebb ütés a jó. Ezért viszi jól az SDS-es gép a betont. A kis pisztolyfúrók ütvefúró funkciója max téglához jó.

Komment

sinter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    A kettő között az ütésszám az alapvető különbség. A betonhoz (és főleg ha kavicsot kap) a kisebb fordulat és a kisebb számú de intenzívebb ütés a jó. Ezért viszi jól az SDS-es gép a betont. A kis pisztolyfúrók ütvefúró funkciója max téglához jó.
                    "A pneumatikus fúrókalapácsokat kifejezetten beton, tégla és egyéb kőzet fúrásához, véséséhez fejlesztették ki.

A fúrókalapács a fúráshoz szükséges ütési energiát egy pneumatikus (légdugattyús) ütőművel hozza létre a forgástól függetlenül, szemben a normál ütvefúróktól ahol az ütőmozgást körmöstárcsás ütőmű állítja elő - egyszerűen mozgatva a tokmányt a fúrás fordulatának függvényében. A légdugattyú a szerszám végét "kalapálja" nem a tokmányt. A fúrószár hosszirányban mozoghat a tokmányban.

Mivel az ütőenergiát egy külön légdugattyú adja ezért a gépet nem kell fúrás közben erőteljesen nyomni, csak tartani. Az ütvefúró géphez képest sokkal nagyobb az ütési energiája.

A fúrókalapácsokat SDS Plus vagy SDS Max tokmánybefogással készítik.

Tehát : van az ütvefúró és van a semmi ami kerreg .
                    Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2016 nov. 28, 20:22.

Komment

Téglát pediglen nem fúrunk ütve, mert törik. Vagy kiüti a malterból.
                      Múltkor sikerült egy jó darabot így kilöknöm egy helyen, pedig rendesen be volt falazva, csak épp sarokélen volt.

Komment

Reggeltől estig tiplit csavart adok el , aztán pihenésképp megyek felfúrni ezt azt . Most mit mondjak

Hilti TE 10 ipari fúró, ütvefúró - Vatera.hu

Ilyenem van , nagyon ajánlom mindenkinek , kicsi a bors de fasza . 4 mm es lyukat is ezzel fúrok . Olyan kis műszer érzés dolgozni vele .
                        Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2016 nov. 28, 20:46.

Komment

Téglát pediglen nem fúrunk ütve, mert törik. Vagy kiüti a malterból.
                          Múltkor sikerült egy jó darabot így kilöknöm egy helyen, pedig rendesen be volt falazva, csak épp sarokélen volt.
                          Én még a csempébe is úgy fúrtam a lyukat (nem tört el)
                          Hiába nyomtam neki ütés nélkül. Meg se karcolta...

Pesten amikor a lakást lambériáztuk úgy kb 60-70db tipli került a falba. Az összes téglába, Bosch ütvefúróval(a szomszédboldogító). Gond csak akkor volt amikor átugrott a falon. 2x... Dehát vékony a fal, meg nem a szomszéda ment

(igaz hogy a 4. emelet de a földszinten lakó 2. nap már érdeklődött hogy mikor fejezzük be, mert ugyan megérti hogy meg kell csinálni, de zavaró A szomszéd meg idegesen kopogott hogy azonnal fejezzük be mert őt zavarja. Aha, majd este 7-kor. Persze ők meg reggel 7-kor már a falat vésték )
                          Utoljára szerkesztve a következő által: heeegany; 2016 nov. 28, 21:00.

Komment

Ilyenek azek a pestiek

Komment

Csak megjegyzem: fúrtam már üveget,sárga keramit téglát is. Jól köszörült keménylapkás fúróval. De igazi betonhoz gép kell.

Komment

heeegany, Kitaláltam egy jót ( ? ) ha legközelebb itt vagy bemegyünk a botba és csinálunk egy - tiplivideót - . Próbálgattam ezt a rajz + fénykép + meg betesz ide .... aztán bedobtam egy jó törkölyt ..

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X