Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szegecselés szakszerűen. Hogyan kell?

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Szegecselés szakszerűen. Hogyan kell?

    Sziasztok!

    Több alkatrészt újra kell szegecselnem majd és a segítségeteket szeretném kérni, hogy hogyan kell szakszerűen szegecselni. Olyan szegecsre gondolok, ami félgömb fejű és a másik végét kell alakítani, tehát nem popszegecs technológiája érdekel

    Ma voltam csavarboltban és lehet különböző méretű, hosszú szegecseket kapni, igazából a vastagsága a fontos gondolom, mert a hosszát úgyis vissza kell vágni méretre. Ott ajánlottak valami fogót, vagy húzót és valami kalapácsot, vagy ütőszerszámot, ezt nem jegyeztem meg sajnos mi a pontos neve a szerszámnak(Kőbányai szerszámboltban lehet kapni azt mondták, de biztos máshol is), gyakorlatilag az érdekelne, hogy érdemes-e megvenni ilyen célszerszámot? Mindenképpen szép munkát szeretnék, nem gányolást sima kalapáccsal. Fémipari alapismeretek órán gyakorlaton amúgy szegecseltünk lemezeket, ott ha jól emlékszem olyan ütőszerszám volt satuba fogva, aminek félgömb bemélyedése volt és abba szépen belezömült a szegecs vége... lehet nem így volt, de valami ilyesmire emlékszem...

    (Remélem nem baj, hogy ilyen alapvető dolgokat kérdezek szinte már nap mint nap, de szerintem ez másokat is érdekelni fog és hasznos lehet, mert vázakat, kisebb-nagyobb alkatrészeket gyakran szegecseltek gyárilag és ha a szegecselés a gyári, akkor nem akarok hegeszteni, vagy csavarozni)

    (Ja, és nem alumínium szegecselést szeretnék csinálni, hanem vasszegecselést, de szívesen olvasnék a különböző anyagú szegecsekről is, mit hová használnak, van-e különbség közöttük...)

    Üdv. Gyula
    Utoljára szerkesztve a következő által: DCS; 2011 aug. 10, 16:36.

    #2
    Tisztelt DCS!
    Szakszerűen szépen szegecselni nem könnyű! Ha festett felületeket akart összeszegecselni, akkor még a fényezésre is vigyázni kell.
    Nagyon röviden a következő a technológia. Három alapszerszám van. Az első az amin a szegecs feje felfekszik szegecseléskor. Ezen a szerszámon egy olyan félgömbalakú kimunkálás van, mint a szegecs feje. A második az úgynevezett szegecs húzó. Ez tulajdonképpen egy furattal ellátott hengeres szerszám, amiben a szegecs szára belemegy és egy kicsit nagyobb az átmérője és a hossza mint magának a szegecs testének. A harmadik a szegecs fejező. Evvel a szerszámmal alakítjuk ki a szegecs zárófejét végleges formában.

    Maga a szegecselés folyamata a következőképpen történik:
    1. Beledugjuk a megfelelő átmérőjű szegecset az összekötendő munkadarabokba
    2. Ráhelyezzük a szegecs fejét a munkadarabokkal együtt a szegecsfejnek kialakított szerszám fészkébe
    3. A szegecs húzóval összetömörítjük az összekötendő munkadarabokat oly módon, hogy kalapáccsal a szegecs szárára ráhúzott szegecshúzóra ráütünk.
    4. A szegecs hosszát méretre vágjuk
    5. A kalapács smol részével és a talprészével kialakítjuk megfelelően elhelyezett ütések segítségével alap zárófej formát.
    6. A szegecs fejezővel véglegesen kialakítjuk a zárófejet oly módon, hogy a szerszámot ráhelyezzük a zárófejre és kalapácsütéseket mérünk rá.

    Nagyon röviden ennyi. A szerszámok boltban is kaphatók és otthon is elkészíthetők.
    Javasolnám, hogy először két lemezdarabon gyakorolj!

    Üdv!
    korompaiistvan, dkari és 6 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Tisztelt nyuszifül és Többiek!
      Máshol is utánaolvastam a szegecselés folyamatának,(lehet ezzel kellett volna kezdenem... remélem nem baj, hogy ennyi új témát indítok mostanában) de sajnos a szegecshúzó szerszámra nem tudtam rájönni, hogyan működik. Pedig használtam már szerintem régen az iskolában, de most még egy jó képet sem találtam róla neten csak POPszegecs húzót.
      Esetleg valaki tudna feltenni szegecshúzó szerszámról képet?
      A másik két szerszám ha jól veszem ki, akkor gyakorlatilag ugyanolyan funkciót lát el, tehát van egy dorni, ütőszerszám, aminek a végében egy félgömb alakú mélyedés van. Ezt a kettőt simán eltudnám készíteni, ez a harmadik szegecshúzó is elkészíthető lenne házilagosan? Nagyon örülnék egy képnek, vagy linknek. Előre is köszönöm!
      (Ja, és tényleg nem könnyű a szakszerű szegecselés, pontos munkát kell végezni és betartani a lépéseket! Ezt úgy írom, mintha szakértő lennék, pedig én kérdeztem De tényleg, emlékszem, hogy kis lemezdarabokon gyakoroltunk és hát bizony ha hosszúra maradt a szár, akkor elgörbült a szegecs, ha meg rövidre hagyta az ember, akkor nem lett elég anyag az alakításhoz... és ahogy olvastam még vannak fontos betartandó szabályok, ha valaki nagyon el akar merülni a témába, az ezermester honlapon jó cikk van, most olvastam el...)
      Üdv. Gyula
      Utoljára szerkesztve a következő által: DCS; 2011 aug. 10, 21:02.

      Komment


        #4
        emu és soveny kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          Attached Files
          sepy, Che és 3 további látogató kedvelte ezt.

          Komment


            #6
            Tényleg nem tűnik bonyolultnak, engem a szegecshúzó elnevezés vezetett félre, mert egy HÚZÓ eszközre gondoltam. Ez lényegében akkor egy ütőszerszám.
            Példa: ha két sima lemezt akarok összeszegecselni, akkor az első lépéseket végig csinálom, majd a szegecs behelyezése után a satuba befogott alátámasztó szerszámra ráteszem a lemezeket, felfektetve a szegecset és ezzel a SZEGECSHÚZÓval megkalapálom. Ha jól gondolom, akkor ez a szegecshúzó nem alakítja a szegecset, hanem a lemezeket préseli össze és zömíti a szegecs körül lévő lemez anyagát, amitől az megszorul és ezután lehet méretre vágni a szegecset???

            Komment


              #7
              Teljesen jól gondolod-és már pontos a megfogalmazás is , csak ott hibádzik a dolog hogy a szegecset előre méretre kell vágni (erre egyébként van egy képlet is-átmérő/szegecselés vastagság aránya most nem tudom pontosan) mert mivan ha nincs hely ? Ugy is jó ha azonos vastagságon csinálsz néhány próbát , különböző szegecshosszal.

              Komment


                #8
                Kedves DCS!

                Megtaláltam a szegecsszár teljes hosszának számítási képletét,melyek a következők.


                Kézi szegecseléshez:

                l=v+7/4d /hétnegyed/

                Gépi szegecseléshez:


                l=v+4/3d /négyharmad/


                l:szegecshossz fej nélkül mérve
                v:kötegvastagság,az összeszegecselendő alkatrészek összes vastagsága
                d:szegecs átmérője

                A fenti képlet,a mindkét oldalon félgömbfejű szegecselésre vonatkozik.

                Felhasznált irodalom:Gépipari táblázatok 1962 Műszaki Könyvkiadó Budapest
                Felelős kiadó:Solt Sándor


                Hasznos tanács,szegecselés előtt az összefekvő felületeket,jól le kell tisztítani és festékkel lealapozni.Fontos,hogy szegecseléskor,főleg a szegecselés kezdetekor az ütések a tengelyirányt kövessék,hogy a szegecs ne "dőljön" meg!

                Üdvözlettel:Che

                Komment


                  #9
                  Rendben, megfogadom a tanácsokat és köszönöm a segítségeket!

                  Üdv. Gyula

                  Komment


                    #10
                    Még valamit hozzátennék, a vas szegecset fel kell melegíteni a szegecselés előtt, és nem is kicsit, mert különben lógni fog!!!(mellesleg így könnyebb a fejét kialakítani, bár ez így kizárja a festés utáni szegecselést...olyan helyre nem túl nagy terheléshez vörösréz szegecset szoktak alkalmazni)
                    "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                    "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

                    Komment


                      #11
                      Melegíteni a szegecset, csak 18mm felett kell. Ennél az átmérőnél már hidegen nem lehet, még géppel sem a megfelelő zárófejet kialakítani.
                      A képletet én is tanítom, de a gyakorlatban nem használjuk. A szegecs hosszát tapasztati úton állapítjuk meg (ez pár elrontott kötés után kialakul).

                      Komment


                        #12
                        Én azt az aljas trükköt szoktam bevetni, hogy alumínium szegecset használok...

                        Repülőgépszerelő szakmám van, így nekem kijutott a szegecselésből elég tisztességesen. Szépen szegecseléshez gyakorlott kéz kell, a gyors szegecseléshez pedig levegős kalapács - ezt a konklúziót sikerült levonnom a javítások során. Ahogy nyuszifül írja, a szárhosszot mi is gyakorlati úton állapítottuk meg, míg legtöbbször az eldugott és hozzáférhetetlen helyek miatt a szép, szinte geometriai pontosságú szegecsfej helyett csak aranyos kis pogácsák készültek a túloldalra - mivel gyárilag is ilyen kialakítással operálnak az angolszászok (orosz repcsihez a tanműhely IL-18-asa és Tu-154-ese kivételével nem volt szerencsém), ezért ilyen kialakítást használtunk.
                        Hozzátenném, hogy én inkább a motorokkal és az irányítási rendszerekkel foglalkoztam a kisgépeken, a komoly szerkezeti javításhoz lemezmunkákra szakosodott kollégát hívtunk.

                        A Pannonián amennyire láttam a pár szegecselt dolognál (dobozzár, kürtgomb rézlemeze) az ellenoldalon apró, rombuszmintás célszerszámmal tartottak ellen, ezért én hasonlóra törekedtem: egy törött reszelő darabja volt a zömítés során a segédeszköz. Törékeny, de mivel hulladékból került újrafelhasználásra, ezért nem igazán szempont - a kívánt hatást pedig sikerült elérni.
                        There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

                        Komment


                          #13
                          Én az acél és az alu párosítást mellőzném mert a kémia mindíg dolgozni fog és oxidálódik, csalni pedig a szakító szilárdság rovására lehet csak. Persze egy adattábla esetén ez nem mérvadó csak,hogy a helyén legyen de ott is jobb a réz ha nem üt el az eredetitől nagyon. Az ilyen tömörítős megoldások mint a záraknál egyedi megoldások nem szabványos fej kialakítások.

                          Komment


                            #14
                            DCS

                            Ha jól gondolom, akkor ez a szegecshúzó nem alakítja a szegecset, hanem a lemezeket préseli össze és zömíti a szegecs körül lévő lemez anyagát, amitől az megszorul és ezután lehet méretre vágni a szegecset???
                            Így van! Folytatva a gondolatot, ha ezt a szegecshúzó műveletet kihagyod, akkor előfordulhat, hogy úgy sikerül szegecsfejet kialakítanod, hogy ugyan a két lemez összefogatásra került, de közöttük rés marad, betüremkedhet közéjük fejezéskor a szegecsszár, vagy a lemezek akár el is mozdulhatnak kicsit egymáshoz képest, ami funkcionális gondokat okozhat. Továbbá a rés méretétől függően ez akár oda is vezethet, hogy az amúgy helyes méretre levágott szegecsszár nem ad ki szép szabályos fejet, ami inkább esztétikai kérdés.

                            Komment


                              #15
                              Amit megfogalmaztatok a szegecselés összeségét magába foglalja szakmai szinten is. Ebben az esetben egy tetszik kevés. Ha valaki hasonló dolgon gondolkodik és áttanulmányozza tudni fogja mit miért kell csinálni és mivel még abban az esetben is ha nincs általános lakatos képesítése.

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X