Közlemény
Collapse
No announcement yet.
EAN esztergák szerelése, karbantartása
Collapse
X
-
A tokmányhibátlan részén órázd le a futását,ha üt:szereld le a tokmányt és a hátlapot és a hátlap tökéletes visszarögzítése után órázd le ha üt szabályozd fel az oldalt tisztára az illesztőperemet3/4 résznyit ezután felcsavaroz a tokmány és órával kicentíroz a csavarok szilárdságához szabva huzd utánna majd a pofákat beszerelve szabályozható,én egy vékony alátétet szoritok a pofa legbelső bordájánál úgy szabályzom,ezután az a bordát leköszörülöm.A tokmány szorításakor a legjobb állapotú diónál történjen és ezután minden szoritásnál csak ezt az általunk megjelöltet használjuk a pontosság miatt.A tokmányt érdemes előtte fémtisztára kitakarítani és műszerolajjal,esetleg vd.40.el megkenni a forgó alkatrészeket csak csínján mert minden beleragad.
- 2 likes
-
Köszönöm szépen, az általad leírtak alapján fogom beállítani.
A tokmánypofa szabályozását a lenti képen látható módon akarom megcsinálni, késtartóba fogott turbóköszörűvel.1 kép
Leave a comment:
-
Lehet, hogy forgathatod ameddig tetszik, de nem fog futni. Ütni fog, mivel már ki van kopva a hárompofás tokmányod. A hárompofás tokmányok általában edzett, hőkezelt pofákkal vannak szerelve, nem biztos, hogy sikerülni fog ebben az esetben a pofaszabályzás. Puhapofás tokmánynál megoldható. Főorsócsapágyat úgy szoktam beállítani, hogy a mágnestalpas indikátorórát felfogatom a főorsóház homlokfelületére, tapintóját ráteszem a főorsó homlokfelületére, majd szegnyereggel finoman megnyomatom, így az érték nem lehet nagyobb 0,01-0,02 mm. -nél. Nem kell agyonnyomni! A radiális hézagot pedig úgy todod beállítani, hogy a mágnestalpas indikátoróra mágnes részét a főorsóházra fogatod, a tapintóját a főorsó síkfelületű tetejére teszed. Egy fadarabot a főorsó alá teszed, az ágynál alátámasztva. A főorsó és az alátámasztás közti távolság duplájánál, kb. 50 kg. -al finoman megnyomod a főorsó alá belógó fát, leolvasod az indikátorórán a hézagot.Szükség esetén főorsócsapágyon húzni, vagy lazítani kell. Radiális hézagnál a 0,03 - 0,05 mm. teljesen jó. Utána próbajáratással ellenőrizni kell a melegedést elöl és hátul is. Kb. 500 ford./perc -cel megforgatod a főorsót, kb. 15 percig, közben ellenőrzöd, hogy kézmelegtől nem lehet melegebb, mert akkor szorul. Ha nem melegszik, akkor a fordulatot felteszed kb. 1000 ford./perc -re, és így is járatod 15 percet. közben ugyanúgy néha ráteszed a kezed a főorsóházra elöl és hátul, ha nem melegszik kézmelegtől (35-40°C) jobban, akkor kész vagy. Egyébként mátéapu -val teljesen egyetértek. Remélem, tudtam segíteni.PLali eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA négypofás tokmányt ha befogom majd a hárompofásba akkor gondolom mérni kell az ütést és forgatni ameddig megfelelő nem lesz az ütéseUtoljára szerkesztve a következő által: Kopasz 1; 2021 szept. 13, 16:17.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Köszönöm a választ Mátéapu.
Nem veszem leszólásként, amit írtál, tényleg nem tudom, hogy kell centírozni a tokmányt. A négypofás tokmányt ha befogom majd a hárompofásba akkor gondolom mérni kell az ütést és forgatni ameddig megfelelő nem lesz az ütése? Mekkorát üthet a négypofás befogott tokmány?
Annyit tudok, amit meg is kell tennem, hogy felszabályozom a hárompofás tokmány pofáit, mivel a hétvégén le vettem a tokmányt. Ehhez találtam leírást, a sasovits.hu oldalon. Azt gondolom az alapján meg tudom csinálni.
A bronzcsapágyon akkor lazítok, 0,03 - 0,05 -re.
köszönöm
- 1 like
Leave a comment:
-
Én még ugy tanultam ,hogy tokmányt ,ágybetétet csak akkor vesszük ki(le),ha vissza is tudjuk tenni.Ez aszt jelenti,hogy körkörös anyaghoz hárompofás tokmányt használunk,hatszöghöz is megfelel,egyedül a négyszöganyaghoz használunk négypofást vagy síktárcsát.A visszaszerelést arra értettem,hogy ugy kell vissza centírozni,hogy ne üssön,ha ez nem megy nem vesszük le!Az ágybetét kivétel nem szintezett gépnél csavarodást elállítódást okozhat,feltalálták,hogy a nagyobb munkákhoz nagyobb gép kell.PLali eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseVagy jobb ha csinálok / csináltatok tokmánytárcsát és tárcsával együtt cserélem a tokmányokat?
Én a hárompofásba fogom a négypofást óvatos vágósebességgel lehetőleg megtámasztva.Szintén feltételezem ,nem tudod centírozni a tokmányt mert csináltatni akarod a hátlapot,mivel a tudásod kevés az elkészítéséhez,így miként gondolod a hibátlan beállítását?Távol álljon tőlem a leszólás,jó tanácsként mondom kicsit még rá kell tanulni az esztergálás buktatóira.
Megtanítani nem tudom,de konkrét kérdésre szívesen segitek,ha tudok"hiszen a jó pap..."
Hosszirányban jó az 0,01,viszont a bronzcsapágynak szerintem több század kell:0,03-0,05.között a használattól függően lényeg ahogy használod a gépet nem melegedhet túlzottan a bronzcsapágy mert megszorul.állítsd a nagyobb értékre és ha nem melegszik tartós munkával vedd szűkebbre egy századdal.Sok örömöt a munkádhoz!!!
- 3 likes
Leave a comment:
-
Sziasztok,
hétvégén szétszedtem a gépet. Kivettem a főorsót, bronzanyákat. Kitisztítottam az anyák olajozó furatát, vezetékeit. Ennél a gépnél még filc van a bronzanya körül. Össze is raktam a gépet, valamivel gyorsabban folyik le az olaj most hátul is, ill. a tokmány alatt megszűnt az olajfolyás. Olyan kérdésem lenne, hogy a filcet esetleg cserélni kellene?
Kb. 0,01 mm lógást állítottam be a főorsónak a főorsóra merőleges irányban. Azt szeretném még kérdezni, hogy a főorsó tengelyirányú mozgását mekkorára kell állítani és hogy ellenőrzöm, mozgatom a főorsót tengelyirányban?
Ezenkívül szereztem egy 200-as négypofás tokmányt. A kérdésem az lenne, hogy mennyire jó megoldás, ha a hárompofás tokmányba befogva használom? Vagy jobb ha csinálok / csináltatok tokmánytárcsát és tárcsával együtt cserélem a tokmányokat?
köszönömUtoljára szerkesztve a következő által: PLali; 2021 szept. 13, 11:39.
Leave a comment:
-
Ne félj attól,hogy nem sikerül ! Csak azért is megmutatom:a helyes hozzáállás,A tisztítás és a beolajozás,beállítás még nem lehet túl problémás,mikor kétségeid lesznek közöld...fotózd biztosan belevauzunkPLali eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseSzerelési tapasztalatom van, a szétszereléstől nem is tartok, viszont a megfelelő össeszereléstől és beállítástól igen...
.
- 4 likes
Leave a comment:
-
A fenti problémák, ha jól gondolom, akkor indokolttá teszik a főorsó ill. bronzanyák kiszedését, tisztítását, újra állításat. A kérdése az lenne, hogy jól gondolom? Neki merjek én ennek állni önállóan? Szerelési tapasztalatom van, a szétszereléstől nem is tartok, viszont a megfelelő össeszereléstől és beállítástól igen...
Leave a comment:
-
A főorsó reteszből a bal oldali csavar hiányzik ill. lötyög a fogaskerék a tengelyen ezáltal.
Olajfolyás a Norton szekrény alatt is látható.1 kép
- 1 like
Leave a comment:
-
A fóorsóházban körülnéztem. Olajat lecseréltem, nagyon koszosnak tűnt. A vizsgálódás közben azt vettem észre, hogy a főorsó bal oldali olajozó furatában nagyon lassan folyik le az olaj, a tokmány felöli oldalon pedig gyorsan, egy része kifolyik az orsóházon kívülre a tokmány alatt. Ezenkívül a főorsó bronzanya a tokmány felöli, mintha ferdén lenne a helyén, felül eláll. A képen látszik talán.
1 kép
- 1 like
Leave a comment:
-
Itt a fórumon szinte minden esetben kapsz kielégítő választ. Nagyon segítőkész a társaság. Amiben tudunk, szívesen segítünk.PLali eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseHa esetleg a begyűjtött infók után kérdéseim lesznek, akkor majd jelentkezem és remélem kapok segítséget
- 3 likes
Leave a comment:
-
Sziasztok,
egy EAN 170/1000 típusú gép tulajdonosa lettem. A gépet barkácsolási célra vettem, nem vagyok esztergályos. Középiskolas koromban tanultam esztergálni, alapismereteim vannak, bár elég régen volt...
A gép alapvetően működik, de szeretném kicsit rendbe tenni, ráfér. Esztétikailag ill. mechanikusan is vannak hibái, ami nem csoda egy ennyi idős gépnél.
A fórum végigolvasását már ellezdtem, sok hasznos info található itt. Ha esetleg a begyűjtött infók után kérdéseim lesznek, akkor majd jelentkezem és remélem kapok segítséget, amit előre is köszönök!
- 3 likes
Leave a comment:
-
Az előző tulaj(ok) valamelyike 2 rögzítő csavarral oldotta meg a tokmányhátlap rögzítését a tengelyen,és a tengelybe is belefúrt 2-3mm mélyen.
Persze ez csúnya is,és ki is szopósodott mostanra.
A gyári állapotot szeretném visszaállítani.
Leave a comment:
-
Úgy tanultam:kis fordulatkevéssé kitekert tokmánypofa(érdemes egy anyagot befogni fixé teszi a pofákat)Ágyazatra támasztott tömör fa a központ közeli magasságig és ütés-szerúen hátramenetbe kapcsolgatni.Véleményem szerint ugyanezt biztonságosabban elérjük,ha egy "asztalláb vastagságú fát 2kg-os vagy nagyobb kalapáccsal megütünk,szerintem elegendő a lazításhoz a meghúzás az ellentéte!Mr.X. eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésetokmány tárcsa meghúzásnak,meglazításnak?
Miért kell a tokmányhátlapot levenni?Nem veszem le akkor sem,ha tokmányt tisztítok esetleg cserélek.Ha négypofás kell néha,akkor befogom a másikba. A pontosság miatt nem érdemes levenni,minden leszerelés után újra kell központosítani.A bajonettzárasok pontosabbak ,de én akkor sem ajánlom,csak ha muszáj!!!
- 3 likes
Leave a comment:
-
Köszönöm,már most sokat tanultam.
Mai utolsó kérdésem,hogy mi a trükkje a tokmány tárcsa meghúzásnak,meglazításnak?
Leave a comment:
Leave a comment: