Jó Estét! Pár hozzászólással előbb csatoltam egy képet az esztergámról. Olyan kérdésem lenne, hogy a tokmány felőli siklócsapágyon szeretnék feszíteni, csak éppen azt nem tudom hogy a csapágy hogy helyezkedik el az orsóházban. Ugye két oldalról 1-1 anya fogja de nem tudom melyiket lazítsam és melyiket húzzam. Esetleg tudtok segíteni?
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
EAN esztergák szerelése, karbantartása
Collapse
X
-
Igen! A csapágy alakját értem, megvallom őszintén, az enyémen még nem húztam, lehet az segít, mert most kicsit rezegős hangja van (nem mértem meg a főorsó lógását) , de ha ne adj Isten nem lehet már a csapágyat így beállítani akkor gondolom hántolni kellene, ami pedig amatőrként gondolom kivitelezhetetlen. Mindenesetre engem lenyűgöznek ezek a régi esztergák. (az iskolám műhelyének az egyik sarkában egy E3N el kezdtem el tanulni a forgácsolás művészetet, illetve egy darab kocka EAN is maradt az állományban egy párszor azzal is gömbölyítettem az anyagot)mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseSzintén a háború előttre saccolom a megmunkálásokból. A lakatszekrényem előlapja hibás volt ólommal volt kiöntve lefestve túl sima volt ,ezek a hibapótlások igen régiek.maga a lapos szíj hajtás transzmissziós tehnológiára utal,stabil motor,gőzgépmeghajtás,esetleg központi villanymotor.A vezérorsó emelkedése Pi-vel osztható volt:nehéz volt kiszámolni a menetekhez a fogaskerék áttételt.
Igen a csapágy bronzból készült ,kúpos külsővel.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Szintén a háború előttre saccolom a megmunkálásokból. A lakatszekrényem előlapja hibás volt ólommal volt kiöntve lefestve túl sima volt ,ezek a hibapótlások igen régiek.maga a lapos szíj hajtás transzmissziós tehnológiára utal,stabil motor,gőzgépmeghajtás,esetleg központi villanymotor.A vezérorsó emelkedése Pi-vel osztható volt:nehéz volt kiszámolni a menetekhez a fogaskerék áttételt.Lacaa eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseOlyan kérdésem lenne, hogy hántolt siklócsapágy van ebben a gépben? Illetve kíváncsi lennék a keletkezési idejére, ha jól sejtem a második világháború előtti lehet, de nincs információm, amire alapozhatnék.
Igen a csapágy bronzból készült ,kúpos külsővel.Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2021 ápr. 13, 19:47.
Leave a comment:
-
Hát, így igazat adok, valóban kicsit csörömpölősek a fogaskerekek (zsírozva vannak, és így is) . Olyan kérdésem lenne, hogy hántolt siklócsapágy van ebben a gépben? Illetve kíváncsi lennék a keletkezési idejére, ha jól sejtem a második világháború előtti lehet, de nincs információm, amire alapozhatnék.mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseAz előtolás fogaskerekei direktben is elég zajosak,burkolat nélkül főleg,és akkor kapcsold a lassító áttételt és esztergálj meg egy tengelyt.Nekem hátrány ilyen szempontból a szakma,elvárásom a nagyolási sebesség tempós legyen...Az én gépemben felköszörült főorsó ujj csapágyazással jól tartotta a méretet...szerintem nem hengerfúrásra való a mai világban,amíg elkészíted a felfogólapot és összevásárolod a hónoló és mérőeszközöket amit csak arra használhatsz addig nagyon sok hengert sokkal precízebben ahhoz való gépekkel olcsóbban elkészítenek,hozzávaló dugóval gyűrűvel.Tapasztalatból mondom esztergán téved ,elszúr az ember méreteket ,mérésből,szerszámhibából,mérőeszközhibából,hőmérséklet-eltérésből.....
Az a kis gép nagyon pompás egyedi alkatrészek elkészítésére,szabályozására NEM alkatrészek gyártásra való !
Leave a comment:
-
Az előtolás fogaskerekei direktben is elég zajosak,burkolat nélkül főleg,és akkor kapcsold a lassító áttételt és esztergálj meg egy tengelyt.Nekem hátrány ilyen szempontból a szakma,elvárásom a nagyolási sebesség tempós legyen...Az én gépemben felköszörült főorsó ujj csapágyazással jól tartotta a méretet...szerintem nem hengerfúrásra való a mai világban,amíg elkészíted a felfogólapot és összevásárolod a hónoló és mérőeszközöket amit csak arra használhatsz addig nagyon sok hengert sokkal precízebben ahhoz való gépekkel olcsóbban elkészítenek,hozzávaló dugóval gyűrűvel.Tapasztalatból mondom esztergán téved ,elszúr az ember méreteket ,mérésből,szerszámhibából,mérőeszközhibából,hőmérséklet-eltérésből.....Lacaa eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseHát szerintem alapvetően a szíjhajtás miatt csöndes. Nem stabil?
Az a kis gép nagyon pompás egyedi alkatrészek elkészítésére,szabályozására NEM alkatrészek gyártásra való !
- 2 likes
Leave a comment:
-
Hát szerintem alapvetően a szíjhajtás miatt csöndes. Nem stabil? Én most érettségizek, fél évig álltunk csak eszterga mellett, ilyen a "szakgimnáziumi képzés". Kismotorok hengerét akartam vele fúrni, de egyenlőre ahhoz még rengeteget kell foglalkozni vele. Örülök, hogy van aki tud segíteni. Köszönöm a válaszod!mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseVAAAU !I Volt ilyenem ! .Használható,
de lassúnak,zajosnak tartottam ,jó tanulógép! Elég neki a 1,5 Kw-os motor a szánok a szegnyereg nem bírnak több terhelést .
- 2 likes
Leave a comment:
-
VAAAU !I Volt ilyenem ! .Használható,Lacaa eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésecsak kíváncsi vagyok, hátha dolgozott ilyenen valaki.
de lassúnak,zajosnak tartottam ,jó tanulógép! Elég neki a 1,5 Kw-os motor a szánok a szegnyereg nem bírnak több terhelést .
- 1 like
Leave a comment:
-
Jó napot! Olyan kérdésem lenne, hogy az EAN gépek történetét mennyire sikerült felderíteni? Visszaolvastam az egész fórumot, de nem tudom, hogy az EAN gépeket hol kezdték elősször gyártani, illetve melyik régebbi gép alapjaira épült. Nekem egy ilyen Schlesinger Alajos által gyártott gépem van. Esetleg tudtok róla valamit? Nincs konkrét kérdésem, csak kíváncsi vagyok, hátha dolgozott ilyenen valaki.
- 3 likes
Leave a comment:
-
Köszönöm szépen a segítséget! A kis öreg gépecském úgy se nagyon bírja a nagyobb terheléseket.Kopasz 1 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseSzia Lacaa! Az a helyzet, hogy egy fázissal, állandó kondenzátorral, kb. 1/3 résszel gyengébb lesz a motorod. Tehát, például egy 2 KW -os 3 fázisú motor 1 fázisra kötve kb. 1,5 KW -os lesz. Gyakorlatba áttéve, durván nézve, ha eddig tudtál 3 fázissal esztergálni mondjuk 2 mm. -es fogással, 1 fázissal már csak kb. 1,5 mm. -es fogással tudsz esztergálni. De ezek durva példák, de körülbelül ez a helyzet.
- 1 like
Leave a comment:
-
Köszönöm a segítséget!Kopasz 1 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEgymással szemben be szoktunk tenni két csavart, majd a két csavar közé egy erősebb köracélt (átmérő 30 - 40), olyan hosszban, hogy a két csavart bőven átérje és biztonságosan megakadjon az ágyban. A főorsót menettel ellentétesen (hátrafelé) forgással, pillanatnyi ráindítással ütésszerűen lelazítani. Van amikor csak többszöri próbálkozásra sikerül. Kézre nagyon vigyázni! Utána kézzel le lehet hajtani. A csavart kalapáccsal ütni nem szabad, mert szétverheted a főorsócsapágyat. Így azonban a főorsót mindkét oldalon egyformán terheled, és nem szokott gond lenni vele. Van aki disszu -val megmelegíti a "tokmánytárcsát", de ilyenkor vetemedhet, és nem fog szaladni.
- 1 like
Leave a comment:
-
Egymással szemben be szoktunk tenni két csavart, majd a két csavar közé egy erősebb köracélt (átmérő 30 - 40), olyan hosszban, hogy a két csavart bőven átérje és biztonságosan megakadjon az ágyban. A főorsót menettel ellentétesen (hátrafelé) forgással, pillanatnyi ráindítással ütésszerűen lelazítani. Van amikor csak többszöri próbálkozásra sikerül. Kézre nagyon vigyázni! Utána kézzel le lehet hajtani. A csavart kalapáccsal ütni nem szabad, mert szétverheted a főorsócsapágyat. Így azonban a főorsót mindkét oldalon egyformán terheled, és nem szokott gond lenni vele. Van aki disszu -val megmelegíti a "tokmánytárcsát", de ilyenkor vetemedhet, és nem fog szaladni.A_László eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseTokmánytárcsára gondolok.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Tokmánytárcsára gondolok. Menetes rögzítésű. Csatolom a fotót.Kopasz 1 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseMost a tokmányról, vagy a tokmány hátlapról van szó? Tennél fel róla képet?1 kép
- 1 like
Leave a comment:
-
Most a tokmányról, vagy a tokmány hátlapról van szó? Tennél fel róla képet?A_László eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseArra esetleg nincs ötleted, hogy a menetes tokmánytárcsát a főorsóról hogy lehet kíméletesen letekerni?
Leave a comment:
-
A tokmányhoz közel állsz a lakatszekrénnyel. A vezérorsó lakatanyáját zárd össze, mintha menetet vágnál. Az összes csavart és brezont kiveszed ami felfogja a lakatszekrényt a szánszerkezethez. Innentől a vonó- és a vezérorsó fogja tartani a lakatszekrényt, ezért ezeknek eredeti felfogatott állapotban kell lenniük. Lehet, hogy a keresztszánnal teljesen be kell állni, vagy le kell szerelni, hogy az alatta lévő csavarhoz is hozzáférj. Az ágy és a hosszán hátsó hézagolóit is ki kell venned. Az általad feltett képen látszanak a baloldali csavarok és a brezon. Utána megemeled a szánszerkezetet, elhúzod jobbra és már belelátsz a lakatszekrénybe, és látod a problémát.A_László eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA piros kerettel jelzett alkatrészről lenne szó egyébként.
- 1 like
Leave a comment:
-
Nagyon köszönöm a segítséget!Kopasz 1 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseKiszereled a vezérorsót, a vonóorsót és az indító- kapcsolótengelyt. Utána kiveszed a nyíllal jelzett csavarokat, és a lakatszekrény lefelé leereszthető. Lehet, hogy még fogni fogja valamelyest a két kúpos szeg. A csavarok kivétele előtt támaszd alá a lakatszekrényt, hogy ne essen le.
A piros kerettel jelzett alkatrészről lenne szó egyébként. Arra esetleg nincs ötleted, hogy a menetes tokmánytárcsát a főorsóról hogy lehet kíméletesen letekerni? Volt olyan ötlet, hogy a tokmánypofákat tekerjem ki, indítsam el lassú fokozatban hátrafelé. Féltem a pofákat és az ágyat is. Esetleg, ha egy zártszelvényt rögzítenék a tokmánytárcsára a csavarok furatán keresztül és a zártszelvény ütközne (?).1 kép
Leave a comment:
Leave a comment: