Közlemény

Collapse
No announcement yet.

3V baby elem Komar moped kürthöz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

3V baby elem Komar moped kürthöz

Komar mopedemen a kürt működtetéséhez szükséges energiát két darab baby-elem méretű áramforrás szolgáltatja. Az ábécében vásárolt két, citromsárga, tartós "C" elemet belerakva csak kattog a kürt, nyilván kevés neki a 2x1,5V. Egy barátom szerint régen lehetett kapni baby-méretű (26,2x50mm), 3V-os elemeket is, de többet sajnos nem tudott mondani. Érdeklődnék, hogy ti hallottatok-e már ilyen áramforrásról, és van-e tippetek, hol kaphatok, vagy esetleg mivel pótolhatnám szakszerűen. Köszönöm!

Na, egy megoldást találtam már: BR-C elem. Pontosan erre lenne szükségem, bár az eddig talált egyetlen magyar oldalon ~5000 Ft-ot kérnének darabjáért. eBay-en találtam olcsóbban is: New Panasonic BR-C 3V PLC Lithium Battery BR-CSSP ER14 | eBay, de még így is 5200 lenne a két darab. Csak épp nem tudom, ez elég-e neki, mennyi ideig bírná stb.

Vélemények, esetleg olcsóbb alternatíva? Köszönöm!

a 2x1,5 V os Baby elég kell hogy legyen , gyárilag is ez kell bele. Sőt volt egy olyan verzió korábban ami egy db góliáttal ment .Nézd meg a hangolócsavart a kürt hátulján (az a pici kontraanyával) próbáld meg beállítani. Mennie kell. Ha mégsem akkor szedd szét és csiszold be a belső érintkezőit.
    soveny kedvelte ezt.

Komment

Korábban már működött a kürt, de most hogy mondod, nincs is benne a hangolócsavar. Szerintem elhagytam valamikor. Lehet, hogy ennyi lesz a bukta? De bevallom, nem is gondoltam, hogy az a hangolócsavar helye lehet. Egy vezeték volt rajta régen, azt hittem hogy testet loptak csak onnan. Kipróbálom majd holnap és beszámolok a fejleményekről!

Komment

Köszönöm Ba701, működik a kürt! Valóban csak a hangolócsavar volt a probléma! Mókás hangja van, majd még egy picit elszórakozom a hangolással. :-) Most kimegyek, kicsit foglalkozom a hátsó lámpa-üggyel is!

És még egy rövid kérdés: a kürt és a lámpa is a vázról kapja a testet, viszont a kürtöt az elem, míg a lámpát a dinamó táplálja. Gondolom az egyenáram/váltóáram kérdésével nem kell foglalkoznom, ha már így tervezték a motort, de kell-e vajon az elemek polaritására figyelnem, hogy járó motornál se nyírjak ki semmit? Jelölés nincs az elemtartón.
        Ba701 kedvelte ezt.

Komment

Örülök hogy tudtam segíteni és megtaláltad a baj okát. A hangja olyan . mókás.
          A másik:
          Igaz, hogy a világítás és a kürt is a vázat használja az egyik "vezetéknek" , de ettől függetlenül a kürt és a világítás két külön áramkör, közük nincs egymáshoz. A polaritás mindegy nem nyír ki semmit.
          soveny kedvelte ezt.

Komment

Üdv. Mindenkinek! Nekem is van egy Komár kismotorom és csak most tudtam hozzá szerezni egy kürtöt. Lassan befejezem a felújítását. Csak egy bibi van fogalmam sincs hogy kéne bekötni és beszerelni a kürtöt. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném, akár egy képpel, vagy bármi mással. Köszönöm!

Komment

soveny eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Na, egy megoldást találtam már: BR-C elem. Pontosan erre lenne szükségem, bár az eddig talált egyetlen magyar oldalon ~5000 Ft-ot kérnének darabjáért. eBay-en találtam olcsóbban is: New Panasonic BR-C 3V PLC Lithium Battery BR-CSSP ER14 | eBay, de még így is 5200 lenne a két darab. Csak épp nem tudom, ez elég-e neki, mennyi ideig bírná stb.

Vélemények, esetleg olcsóbb alternatíva? Köszönöm!
              Megnéztem az eBay-en, ennek a a kapacitása 5 Ah. Nem tudom mennyi a kürt áramfelvétele, ha azt megméred és az 5 Ampert elosztod a mérési eredménnyel, megkapod órában, hogy mennyi ideig képes működtetni a kürtöt. Természetesen ez egy elméleti szám, jó közelítéssel vedd ennek felét. Hogy szemléletesebb legyen:

A kürt áramfelvétele 250 mA
              Az akku kapacitása 5 Ah = 5000 mAh

Elméleti üzemidő: 5000 mAh/250 mA = 20 óra. Ha ennek a felét vesszük 10 óra gyakorlati üzemidő.

Fenti példa csak példa!

Megjegyezném még, hogy a Baby méretű elem kapacitása 1 Ah alatt van, tehát ez az akku bőven túlteljesíti az elvárásokat.

Mellesleg ezt az akkumulátort egy viszonylag egyszerű elektronikával tölteni is lehet, még a Komar-on is.

Hogy mennyire éri meg?
              Ezt is számolással lehet kideríteni. Tudni kellene, hogy pl. egy év alatt hány darab fogy el a Baby elemből és az mennyibe kerül.
              A másik serpenyőbe pedig tegyük az akku árát, esetleg a hozzá való töltő árát és az élettartamot (3-5 év).

Az én véleményem az, hogy a legegyszerűbb megoldások a legjobbak, én felszerelnék egy biciklicsengőt vagy egy gumilabdás dudát.
              soveny kedvelte ezt.

Komment

A bekötése olyan, mint a zseblámpáé. Van egy áramforrás (fentiek szerint 2 db Baby elem), egy kapcsoló (nyomógomb) és egy fogyasztó (kürt). Ezt a három alkatrészt sorba kötöd és működnie kell.

Click image for larger version

Name:	Untitled-1.jpg
Views:	1
Size:	49.1 KB
ID:	129053
                mazsy23 és soveny kedvelte ezt.

Komment

Click image for larger version

Name:	20110711205.jpg
Size:	195.1 KB
ID:	129054 Click image for larger version

Name:	20110711206.jpg
Size:	198.0 KB
ID:	129055

Az én kürtöm ilyen 2db vezeték jön ki az elemtartóból és egy a kürtből. de egy vezeték már van a motorban is ami elvileg a kapcsolója.

Komment

mazsy23 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Csak egy bibi van fogalmam sincs hogy kéne bekötni és beszerelni a kürtöt. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném, akár egy képpel, vagy bármi mással. Köszönöm!
                    Nincs nagy trükk! Az elemtartó egyik kivezetését (mindegy, hogy melyiket) összekötöd a kürt piros vezetékével, az elemtartó másik pólusát pedig a kormányon levő kürt nyomógombra kötöd. A kürtgomb megnyomásakor a kormányon keresztül (test) záródik az áramkör, és voilÍ ! :-D

Remélem így már világos lesz! Sok sikert!
                    mazsy23 kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                    Working...
                    X