Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Izs töltés

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Izs töltés

szívatom magam...
    töltés. eddig jó volt, aztán jobbítani akartam az elektromos rendszert. lb. fesz.szab kitisztítva -érintkezők polírozva beállítva. töltés alapjáraton 6,2V fordulaton max 7,6V és a visszajelzőlámpa csak alapjáraton alszik el, magasabb fordulaton szépen kigyullad, és csak akkor alszik el amikor visszaáll alapjáratra. pedig töltés 7,2-7,6V. már átpolarizáltam a dinamót is, nem negatívval tölt. Arra gondoltam, hogy a gyújtáskapcsoló viccelődik: lehet, hogy a rezonanciától a nyomóérintkezői labilisak? mindenhol megmértem már a feszt: és mindenhol jó az érték és előjel is. a kommutátor is szépen fut, szénkefe sem akad fel. ma délután szétkapom azt a fránya kapcsolót és amit elmulasztottam: tüzetesen átvizsgálom, kipucolom, fémes érintkezőket polírozni fogom. vagy vkinek más ötlete?

korompaiistvan,
    korompaiistvan eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ja, ami kimaradt. A képen látható hátsó lámpát keresek, vagy olyat, mint az oldalkocsison van
    riga, verhovina kislámpa ugyanez detto. keress rá a neten, találni fogsz

norinco eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    szívatom magam...
    töltés. eddig jó volt, aztán jobbítani akartam az elektromos rendszert. lb. fesz.szab kitisztítva -érintkezők polírozva beállítva. töltés alapjáraton 6,2V fordulaton max 7,6V és a visszajelzőlámpa csak alapjáraton alszik el, magasabb fordulaton szépen kigyullad....
    Találtam a "Tömösy-Frank Autóvillamosság" könyvben (szerintem a legjobb könyv amit itthon kiadtak) erre magyarázatot.
    Én nem akartam leírni mert hosszú, másrészt nem akarok idegen tollakkal ékeskedni.

Tehát a könyv egy részlete:

Click image for larger version

Name:	IMG.jpg
Views:	1
Size:	198.4 KB
ID:	131123 Click image for larger version

Name:	IMG_0001.jpg
Size:	199.0 KB
ID:	131124 Click image for larger version

Name:	IMG_0002.jpg
Size:	201.7 KB
ID:	131122
    korompaiistvan, jagdtigger és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

dino125ad:
      Б˜ÃÂ¾ÃÂ»Ã‘ŒÑˆÐ¾Ðµ спасибо, сэр, обязан!
      na nem azé mert ennyire vágom az oroszt -mindig bukdácsoltam - de ha már izs...

nnnaaa... még ezt se tudom rendesen
      Utoljára szerkesztve a következő által: norinco; 2012 máj. 10, 17:00.
      apacsavo, soveny és dino125ad kedvelte ezt.

Komment

fordulaton max 7,6V és a visszajelzőlámpa csak alapjáraton alszik el
        Ha nem akarod tönkrevágni az aksit akkor vegyél még le belőle, max 7,2 V de ez már cellánként 2,4 V ami nem épp egészséges az akkunak.
        soveny kedvelte ezt.

Komment

jagdtigger, az lesz, de előbb szétkapom a gyújtáskapcsolót

Komment

szétszedtem apró darabokra a gyújtáskapcsolót és alaposan megtisztítottam. két hibát találtam: a kulcs által benyomandó rudacska, ami összezárja a lapérintkezőket a kulcs benyomásakor szvsz 3mm-rel rövidebb volt: az érintkező fül szinte rá volt hajtva a lapérintkezőre, hogy össze tudjanak zárni, amikor a kulcsot betolom. hosszabb rudacskát tettem be. érintkezők beállítva. most-már határozottan érintkezik. a másik hiba, hogy pont az a csatlakozócsavar-ház forgott el a bakelitben, amihez az akku+ csatlakozik (kék vezeték, ráadásul található itt még egy lemez) a csatlakozócsavar-házat, és a két lemezt szépen összeforrasztottam, így már tökéletes a kontaktus. és voltam olyan galád, és a visszajelzőlámpa házát is beforrasztottam, hogy az se tudjon "kóvályogni" nagyobb fordulaton. fesszabon is állítottam egyenlőre csak nagyolva, mert nem volt segítségem - csak két kezem van - amit mértem félgázon ~7,0xV. majd holnap pontosan megmérem és beszabályozom. a lényeg, hogy azon a fordulaton amin tegnap kigyulladt ma már ezek után, még csak nem is parázslik. a hiba oka a rossz kontaktusok. köszi még1x jagdtigger
            korompaiistvan, OdinHEM és wsievers kedvelte ezt.

Komment

szétszedtem apró darabokra a gyújtáskapcsolót és alaposan megtisztítottam. két hibát találtam: a kulcs által benyomandó rudacska, ami összezárja a lapérintkezőket a kulcs benyomásakor szvsz 3mm-rel rövidebb volt: az érintkező fül szinte rá volt hajtva a lapérintkezőre, hogy össze tudjanak zárni.....
              Akkor a Tömösy-Frank páros nem tévedett?
              kollarg kedvelte ezt.

Komment

dino125ad, biza nem tévedett, én viszont igen. ugye írtam, hogy fém rudacskát tettem a gyújtáskapcsolóba. nem jó, senki ne tegyen bele fémet. ugyanis ez a rudacska közvetlenül érintkezik a kapcsolandó érintkezővel. beszerelve a gyújtáskapcsolót a rögzítőcsavarjain megkapja a testet. ha kulcsot benyomtam elszállt a biztosíték, hiszen a kulcson keresztül a kis fém rudacskán és a kapcsolt lemezérintkezőn át rövidre zárt. tegnap lógott minden, nem is vettem észre ezt a fatális hibát. ma mikor beszereltem a második biztosíték után jöttem rá a tévedésemre. megint szét az egész, esztergáltam POM-ból egy megfelelő méretű rudacskát a fém helyett, aztán összeraktam, bekötöttem. most jó
                korompaiistvan, és kedvelte ezt.

Komment

nem bírtam ki, és mielőtt mék nagyvárosba, beindítottam Urut, hogy megnézzem mit okoztam neki tegnap. elsőre beindult, töltés kicsit sok, állítgattam gyorsan rajta most nem gyullad fel a lámpa sem, töltés max 7,2xV!
                  remélem este késik a vihar, és mehetek majd néhány karikát - haway didzsi-bubu!

Komment

annyira mégsem bubu. tesztkanyarok után elsőlámpa elfogyott. ujabb méricskézések, állítgatások, nagyobb fordulaton nem világít az ellenőrző lámpa, de volt, hogy mértem 19!V-ot. nem kóser.
                    stalker:
                    Látom kened vágod ezt az elektromos dolgot
                    Segítenél nekem? - más is segíthet, megköszönöm
                    izs planeta 3-am van, mint ahogy kiderült a hozzászólásaimból. az én eredeti fesszabom érintkezői enyhén kopottak voltak. szépen megtisztítottam, az érintkezőket összecsiszoltam, beállítottam a hézagokat, réseket, de nem lett az igazi -pedig nagyon úgy gondoltam-: magasabb fordulaton sok kiugrást mértem (19V-ot is!), nem merem így hagyni - első izzómat is megkajálta. vettem mz elektronikus feszszabályzót. mit, mire kössek? B+ akksi plusszra, D+ dinamó plussza, 61 ellenőrzőlámpa, DF Ш-re?, D- dinamó minusza.
                    jól gondolkodom?

Komment

DF Ш-re?,
                      Ez a dinamó gerjesztőkapcsára megy(ha esetlg nem tudod melyik az nézd le az előző fesz szabályzóról), csak arra figyelj nehogy negatív gerjesztésű legyen a dinamód a szabályzó meg pozítív vezérléshez készült .
                      Utoljára szerkesztve a következő által: jagdtigger; 2012 máj. 22, 17:08.

Komment

jagdtigger eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Ez a dinamó gerjesztőkapcsára megy (ha esetlg nem tudod melyik az nézd le az előző fesz szabályzóról), csak arra figyelj nehogy negatív gerjesztésű legyen a dinamód a szabályzó meg pozítív vezérléshez készült
                        ez mind világos. csak azt nem tudom pontosan, hogy az Ш pozitív-é. olyan vacak volt az idő, hogy semmi ingerenciám nem volt kimenni a műhelybe méricskézni.
                        a kérdés csak az ezekután: az izs pozitiv gerjeztésű-é?
                        én úgy gondolom igen, de bizonytalan vagyok méricskézés nélkül
                        Utoljára szerkesztve a következő által: norinco; 2012 máj. 22, 20:46.

Komment

Ha ott van melletted a régi fesz szabályzó akkor egyszerű, nézd meg hogy a 2 álló érintkező közül a felső mire van kötve . Pozitív gerjesztés esetén közvetlenül +-ra van negatív esetén meg testre.

Komment

puff! negatív gerjesztésű. tudhattam volna, mert olvastam már stalker proff. írását.
                            viszont... mi lenne, ha a dinamón megcserélném az állórész polaritását: já-t letestelném, meg a testen lévő szénkefét is hozzákötném, az M vezetéket direktbe a pozitív szénkefével, S pedig menne a DF-re. MZ feszszab vajh így működne?
                            lehet, hogy hülyeség... vagy a gerjesztésnél számít nagyon a tekercselés iránya?
                            Utoljára szerkesztve a következő által: norinco; 2012 máj. 23, 20:12.

Komment

Kissé belekavarodtam a hsz-edbe, de én a helyedben nem babrálnék a dinamóval ha egy mód van rá. Szerezz be egy teljesítménytranzisztort meg a bázisára a hozzávaló korlátozó ellenállást(annyi a lényeg hogy NPN legyen, az ellenállást meg azthiszem az adattáblájából tudod kinézni, írd be a gúgliba a típus számát meg egy szóköz után hogy datasheet). Ha így nem akar rendesen működni a szabályzó akkor mehet a dinamó buhera.

Nah ami az átkötést illeti neked most ez van:

Ha a 2 szénkefe el van szigetlve a testtől akkor csak annyit kell tenned hogy ami most ki van vezetve gerjesztőszálként lekötöd közvetlenül testre, ami meg közvetlenül a +-ra van akasztva azt meg átkötöd a gerjesztés kivezetésére amíről az imént lecibáltad a másik kefe vezetékét.
                              Utoljára szerkesztve a következő által: jagdtigger; 2012 máj. 23, 19:55.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X