Sajnos még bejáratós... Fúrt henger, új dugattyúk, új gyűrűk vannak benne. Lehet kicsit passzentosra sikerült a gépmunka, mert olyan 10 km menet után egy jellegzetes hang kíséretében megszorul... 10-15 perc hűlés után minden gond nélkül pöccre indul és megy tovább...kb. 10 km-t. Ez normális. Ésszel járatom, alacsony fordulaton olyan 50-es tempóval negyedikben.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
jawa 350 634 felújítása
Collapse
X
-
wickerb eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEz normális.
- 2 likes
Komment
-
Valóban hiányzik a kérdőjel... 20-as keveréket kevertem most bele... Jó minőségű szintetikus 2T olajjal. A megszorulás nem olyan brutális, kis nyikorgó hang, kuplung ki, motor azonnal leáll. Kézzel megforgatva átfordul, kis pihenő után mintha semmi sem történt volna.
Itt van még néhány kép a Cetkáról: http://veteran.forum.hu/szerelesi-ke...50-485-a-2965/
Komment
-
Nem normális a megszorulás. Elvben ha 0,05mm-re van hagyva akkor nem szabadna. (feltételezzük olaj van benne ahogy illik, és a dugóhoz furták a motort nem a méretlépcsőhöz)
Ad2, a járatós motornak is kellenek a nagy gázfröccsök, mégha nem is pörög fel a max fordulatra (nem csutkázni kell, de lehet vele amennyire nem sajnálod dinamikusan motorozni), hiszen a benzinnel szívja az olajat is, ha csak alapjáraton jársz, akkor kevés keveréket kap ami nem kedvez, sőt előfordulhat, hogy lejtmenetben elvett gáznál megszűnik a kenés. Járatós motornál nem illik pl lejtmenetben elvett gázzal közlekedni.
Ha én Te lennék és ezt csinálná a motorom, akkor visszahúznám a hengert, mielőtt a dugót tönkreteszi a megragadások sora. Megmérném, és ha kell akkor vagy a hengeren kellene hónolni, vagy a dugót kellene vízpapírral simogatni, hogy minimum a már karcolódott felületek újra simák legyenek.
Milyen dugó van benne, ki a gyártó?
Komment
-
A motorhoz úgy sikerült hozzájutnom, hogy a henger 18 évvel ezelőtt le lett szedve, meg lett fúrva, új dugattyúk lettek hozzá véve és így el lett téve egy fészerbe. Mikor nekiálltam, a hengert és a dugattyúkat elvittem egy gépműhelybe, ahol meghónolták, megmérték és adtak hozzá gyűrűket. A 18 éves dugattyúk kerültek bele (amik tökéletes "újszerű" állapotban voltak), nem tudom milyen gyártmányúak. A gépműhelyes szaki szerint jó a méretek.
Ami még talán a hiba okozója lehet, hogy a gyári tűgörgők helyett a dugattyúcsapszeghez bronzötvözetből esztergáltattam perselyt. Úgy ahogy azt kell, olajfuratokkal, olaj vezető horonnyal. A persely belső mérete 0,04 mm-el nagyobb, mint a csapszeg átmérő. Lehet, hogy az szorulgat meg?
Mondjuk a bejáratásnál lehet figyelmesebbnek kell lennem, sokat pöfögök alapjárat közeli fordulaton, lehet az olajzás így kevés neki... Köszi a tanácsot.
Komment
-
wickerb eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNos, elkészült a hobbi motorom...
Előfordulhat, hogy a bronzpersely áll meg...csapágybronz, vagy csak ami épp került bele?
Az is lehet, hogy a keveréked szegény, ha a gyári beállításokkal megy a porlasztó. Próbálj meg emelni 1 bevágásnyit a súbertűn.Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2013 júl. 17, 11:27.ptm004 kedvelte ezt."When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
- 1 like
Komment
-
ptm004 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésea járatós motornak is kellenek a nagy gázfröccsök, mégha nem is pörög fel a max fordulatra (nem csutkázni kell, de lehet vele amennyire nem sajnálod dinamikusan motorozni), hiszen a benzinnel szívja az olajat is, ha csak alapjáraton jársz, akkor kevés keveréket kap ami nem kedvez,
ptm004 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseJáratós motornál nem illik pl lejtmenetben elvett gázzal közlekedni.
ez meg a másik ! Sőt szoktam azt csinálni ,hogy lejtőn a gyujtást le --teligáz , aztán a gázt elvenni és csak úgy vissza a gyujtást !
ptm004 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésebenzinnel szívja az olajat is
...kicsit összekeveredett --de azért érthető , nem?Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2013 júl. 17, 12:34.
- 3 likes
Komment
-
Sziasztok!
Jawa 634-esem van. Megpróbálom röviden leírni a kálváriámat. A motort Kaposvárról hoztam el „lábon”. Dunaföldvárig nagyjából gond nélkül bírta a történetet - kisebb és nagyobb fulladásokkal -, majd onnan Kecskemétig egy teherautó platóján kényszerült tovább utazni a jármű, hiszen az istennek nem volt hajlandó indulni. Hazaérve azt tapasztaltuk, hogy a főtengely elfordult a csapokon, s ez további problémákat eredményezett. A motor új dugattyúkat, d. gyűrűket, csapszegeket, tőgörgő-kosarakat, új karburátort, illetve főtengely-felújítást kapott, természetesen új hajtókarokkal... Eddig elég sokat költöttem rá, de a „borzasztó nehezen indulás” és a menet közbeni fulladozások - ha egyszer végre beindult - továbbra sem maradtak el. Ezért arra gyanakszunk, mivel a főtengely felújításakor a középső tagokat (ezekre passzol a labirintház) nem cserélték ki, hogy a motor pontosan a tökéletlen középső alkatrészek miatt „dolgozik össze”. (Vélelmem szerint a főtengely két végén szerelt szimeringek épek és jól zárnak.) Jól sejtem? Szeretném tovább tudni a labirintház kis és nagy furatának GYÁRI átmérőjét, illetve érdekelne a főtengely középső kettős gyűrűinek (mivel kettő van belőlük!) külső átmérőjét (természetesen gyári méretre gondolok). Ezekre a kopás miatt lenne szükségem, valamiféle támpontokként. És persze várok ötleteket a fenti kérdésre is, ti. miért „dolgozik össze” a motor jelige... Sok szenvedés és pénzköltés után, mostmár nagyon jó lenne motorozni is... Eléggé megfáradtam... Hálás köszönet a segítő szándékúaknak! Köszönettel, Krisztián
Komment
-
valószinü a Négy Kelemen hez viszem
Én mindenesetre megkérdezném a környéken máshol is, hogy mit csinálnának, milyen anyagból/alkatrészekből és főleg mennyiért.
Nekem a Pannonia főtengely lesz hamarosan műsoron: nem tudtam környékbeli műhelyről, aztán egy ismerőssel beszélgetve kiderült hogy van, jó is, ráadásul a bácsi elég olcsón dolgozik. A háza mögött van a műhely, van megfelelő géppark mindenhez, tart készleten anyagot - csak nincs weboldala, nincs reklámja, csak a kézzel festett tábla a kapu mellett.
(Kis kiegészítés, nem ide tartozik, de azért leírom: van a környéken nagy, ismert gépműhely, ami 40 éve működik ugyanott - bementem, mondtam mit szeretnék (Kawa hajtórudat a Pannonia főtengelybe, a gépműhely által gyártott csappal, illetve ugye a szokásos csapfelújításokat), erre elhajtott az alkalmazott, hogy hagyjam békén, mert nincs anyag, nem is éri meg venni, meg nem éri meg a fáradtságot, meg egyáltalán minek akarom én átalakítani.
Hát aztán mi köze hozzá? Ők megcsinálják, én adom a pénzt, ha utána szexuális segédeszköznek használom se az ő gondja...)Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2014 aug. 21, 14:27.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 3 likes
Komment
-
Több helyen is téma volt a primer lánckerék levétele a főtengelyről, illetve az ehhez való gyári célszerszám házilagos elkészítése. Mielőtt nekiláttam volna ennek, szétnéztem a környezetemben. 353-3-as Jawa egysoros lánckerekét már vettem le a saját 3 körmös csapágylehúzómmal. Azzal simán lejött. Egy szimmeringcsere miatt nem volt kedvem célszerszámot gyártani, ezért nekiláttam a már kipróbált módszer és szerszám segítségével a műveletnek.
Sajnos a 634-es kislánckereke nagyobb átmérőjű, mint a 353-é volt és talán erősebb a főtengelycsap is, mert először csak a lehúzókörmök akadoztak ki, majd én. Végül sikerült megzabolázni a karokat kipattanás ellen, akkor meg az egyik lehúzóköröm kezdett el kihajlani. (Hozzáteszem: nem valami makaróni anyagról van szó, mert ezt a lehúzót még a hajtóműgyárban vettem felszámoláskor fillérekért. Tehát ottani rendszeresített lehúzóról van szó.)
Már kezdtem keresni az anyagot és az esztergályost a lehúzószerszám elkészítéséhez, mikor egy villanyszerelő ismerősöm felajánlotta ezt a kis háromkörmös lehúzót. (Krómacél körmök, odorkovácsolt agy + trapézmenetes orsó).
Gondoltam megpróbálom vele. Hosszas rábeszélés és kitartó feszítés után végre úgy döntött hogy hajlandó lejönni. Én komolyan féltem attól, hogy a fogak, vagy a szerszám megsérül. Egyiknek sem lett semmi baja. Az volt a fő gond, hogy a főtengely végét nem mertem ütögetni. A lehúzóorsó végére azért 1/2 kg-os kalapáccsal kettőt óvatosan odaütöttem. Egy ilyen akció után rúgta le magát a kerék. Szerencsére a véganyát rajtahagytam.
Ami érdekes, hogy az a horony, amit BA701 csinálni akar, az az enyémben gyárilag benne van.
- 3 likes
Komment
-
Már kezdtem keresni az anyagot és az esztergályost a lehúzószerszám elkészítéséhez, mikor egy villanyszerelő ismerősöm felajánlotta ezt a kis háromkörmös lehúzót. (Krómacél körmök, odorkovácsolt agy + trapézmenetes orsó).
A lehúzásról annyit...amikor meglazítottam az anyát, utána simán elmozdult a kúpról a lánckerék...semmi baja a kúpos résznek, néztem is nagyot
Ami érdekes, hogy az a horony, amit BA701 csinálni akar, az az enyémben gyárilag benne van.
Czsolti!
Ennyire szedted szét csak a géped vagy további bontás is szükséges?Utoljára szerkesztve a következő által: Fergusson; 2014 dec. 17, 11:19.
- 3 likes
Komment
-
A mázlista!
Ennyire szedted szét csak a géped vagy további bontás is szükséges?
Megvettem az összes szimmeringet. Hagyományos gumis, de védőajkas, ami azt jelenti, hogy látszólag két tömítőajka van a szimmeringnek. Megy vissza szépen utána és, ha minden igaz, akkor teszem be a vázba hamarosan.
- 3 likes
Komment
Komment