Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hogy szedjük ki a lendkerék által elnyírt reteszt, tájolócsapot?

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Szerintem túlzott elővigyázatosság ez.
    Ki fog jönni belőle, nem kell félni.
    Volt olyan Simson itt nálam, aminél az ék rá volt hegesztve, gányolva a főtengelyre. (naná hogy nem sikerült nekik )
    Gravírozóval kezdtem el lepucolni az ékpályát, s egy idő után magától kiesett belőle az ék maradék része. (Persze lefelé volt fordítva a főtengely.)
    Arról nem is beszélve, hogy a tengely keményebb mint az ék, így ha kulturáltan van ütögetve, alányúlva, nem fog sérülni a tengely.

-Elnyíródás: Eddig nekem csak akkor nyírta el, amikor nem volt rendesen meghúzva az anya rajta, vagy felülve rá a lánckerék/lendkerék etc.
    Ahogy többen is írták, az ék csak pozicionálja, nem attól marad fenn.
    Utoljára szerkesztve a következő által: dott; 2014 szept. 24, 11:57.
    soveny kedvelte ezt.

Komment

Ki fog jönni belőle, nem kell félni.
      Én elhiszem, hogy ki fog jönni, a gond csak az, hogy eddig 2 tengelynél nem jött ki...
      (Az első esetben a lánckerék tengelyt a rajta lógó csapággyal voltam kénytelen vinni egy forgácsoló műhelybe, ahol kibányászták valahogyan.... Az utóbbit meg ahogy írtam, kínlódtam vele...)

-Elnyíródás: Eddig nekem csak akkor nyírta el, amikor nem volt rendesen meghúzva az anya rajta, vagy felülve rá a lánckerék/lendkerék etc.
      Ahogy többen is írták, az ék csak pozicionálja, nem attól marad fenn.
      Ezzel teljesen egyetértek. Ráadásul, ha megnézzük, hogy egy ilyen menet mennyit gyöngíthetne a nyíró ellenállásán, akkor látnunk kell, hogy nem vesz el az esetlegesen nyíró igénybevételt elszenvedő felületből többet, mint kb. 10%-át, azaz a maradék is szinte teljes értékű nyíró igénybevétel szempontjából.

Tényleg csak azért írtam meg a tapasztalatot, meg az ötletet, mert hátha valakinek tudok segíteni vele...
      mir-mur és soveny kedvelte ezt.

Komment

Fölöslegesnek tartom az "óvintézkedéseket" mert egy jó kúpos (ha kell össze csiszolni) illesztés megfelelő nyomatékkal meghúzva nem mozdulhat el, még retesz nélkül sem.
        sinter, joker és 4 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Ráadásul, ha megnézzük, hogy egy ilyen menet mennyit gyöngíthetne a nyíró ellenállásán, akkor látnunk kell, hogy nem vesz el az esetlegesen nyíró igénybevételt elszenvedő felületből többet, mint kb. 10%-át, azaz a maradék is szinte teljes értékű nyíró igénybevétel szempontjából.

A ducati lendkereke , csak úgy fel van tolva , meghúzva -kész . Nincs retesz .

Ja -hát , most jut eszembe :a 60 as csigafúrón sincs semmi cicó -csak úgy bedobja az a fránya drehás a helyére .
          Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2014 szept. 24, 19:05.

Komment

Régen rossz, ha a retesz nyírásra van igénybevéve. A "valódi" ék igénybevétele pedig palástnyomás.
            "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
            "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

A ducati lendkereke , csak úgy fel van tolva , meghúzva -kész . Nincs retesz .
              Ez jó példa arra, amit többen is írtunk, hogy a kúpnak kell átvinni a nyomatékot és nem a retesznek. Ha jól emlékszem a "csúzlinál" (kis MZ) is így van...

- - - Updated - - -

Régen rossz, ha a retesz nyírásra van igénybe véve. A „valódi” ék igénybevétele pedig palástnyomás.
              Igazad van, annak idején én is úgy tanultam, hogy nyírásra méreteztünk, és megengedett palástnyomásra ellenőriztük.
              A palástnyomás szempontjából pedig a belefúrt menet nem oszt és nem szoroz.

Komment

Ha jól emlékszem a „csúzlinál” (kis MZ) is így van
                Ott egy kis tájolócsap van, mint a Jawánál is.

Komment

Ott egy kis tájolócsap van, mint a Jawánál is.
                  Lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk? Én a primer hajtás kis lánckerekére gondolok. Ott elvileg nincsen szükség semmi tájolásra.

Komment

Az én hibám. Egyből a főtengely másik végére asszociáltam. Igazad van.
                    Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 okt. 29, 15:16.

Komment

Most raktam össze a T1-es blokkot és az íves reteszeket előre megfúrtam és menetet fúrtam bele. A primer hajtás kis lánckerekénél a retesz szélessége 6 mm, így ebbe M4-es átmenő menetes furatot készítettem, míg a szekunder hajtás kis lánckereke alatti retesznél, aminek a szélessége 5 mm, M3,5-ös menetet készítettem.

Ettől azt várom, hogy ha szétszedésnél megint azt tapasztalom, hogy beszorult, akkor belehajtva egy csavart, kitolja a fészkéből a reteszt.

Click image for larger version

Name:	201409201723.jpg
Views:	2
Size:	187.5 KB
ID:	141524Click image for larger version

Name:	201410282012.jpg
Views:	1
Size:	182.9 KB
ID:	141525Click image for larger version

Name:	201410282011.jpg
Views:	1
Size:	188.9 KB
ID:	141526

Komment

Kérdés, hogy mennyire marad ép a menet a nyírás után. Szerintem max lemezcsavart tudsz majd belehajtani.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Kérdés, hogy mennyire marad ép a menet a nyírás után. Szerintem max lemezcsavart tudsz majd belehajtani.
                          ez nagyon jó ! Ami még nem nagyon hangzott el itt ék-retesz -kúp témában , az ,hogy miért nem csiszoljátok össze az összetartozó dolgokat . Lánckerék , lendkerék --és ahova feltesszük . Néhány csepp olaj -csiszolópor 5-10 tekerés -lazán , érzéssel -j-b ra . Féktisztítóval lemos és kész . Áll mint nekem régen . Ez most az előző --menetes ék - fénykép miatt jutott eszembe , elnézve azt a felületet . Nagyon jó minőségü a kép .

Komment

Czsolti
                            ...Semennyire nem maradna ép, valami féle tojás alakja lenne. Nálam szerencsére a Pannóniánál még soha nem nyírta el...De nem is ezért csináltam, hanem azért, mert szétszerelésnél nem tudtam kivenni a fészkéből. (Rossz topikba írtam, mert a cím az az elnyírt retesz, tájolócsap, bocs...
                            Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2014 okt. 29, 09:08. Oka: elütés

Komment

Esetleg finom köszörűkorongon párszor áthúzva, lehet a reteszt könnyebben szerelhetőre illeszteni is.

Komment

joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                ... Ami még nem nagyon hangzott el itt ék-retesz -kúp témában , az ,hogy miért nem csiszoljátok össze az összetartozó dolgokat . ... .
                                De bizony elhangzott, lásd 63 sz.-u hsz.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X