Közlemény

Collapse
No announcement yet.

P10 hengerszett P12-re

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Inkább betennék 1 plusz világítótekercset, de a lényeg ugyanez lenne mint amit leírtál. A trafóknak kell táp, ami esetleg még megoldható a töltőtekercsről is szerintem, a szaggatást pedig intézi a megszakító.
    Köszönöm Wsievers, jó ötletet adtál, szerintem a megoldás ez lehet: egy olyan tekercset kell méretezve beépiteni a gyári gyujtótekercs helyére (annak vasmagjára ha ráfér), amiben elegendő áram generálódik a 2 külső trafónak (ami a tank alatt el is fér) és méretezett kondenzátor is kell(het, ami elbírja a 2 trafót?) és a külső trafókhoz a delej a gyertyavezeték nyíláson menne ki a blokkból a tank alá.

Onnan elegánsan 2 oldalra lemegy a nagyfesz. vezeték az oldal-dupla gyertyás hengerfejre.
    TWIN SPARK Made in Hungary
    Utoljára szerkesztve a következő által: TLF65; 2013 jan. 19, 18:01.
    barna és wsievers kedvelte ezt.

Komment

Ma elővettem a hengereimet egy kis nézegetésre, nem merészelnék ilyen kis merítésből messzemenő következtetéseket levonni, de nagyon sok különbséget tapasztaltam.
      Arról szól a fáma, hogy a P12-ben csak a dugattyú rövidebb. Van két darab olyan hengerem, ami akár lehet P12-esé, mert kívülről egyformán jellemző rájuk hogy a kipufogó nyílások között gyárilag van egy bordahiány. Ez még önmagában nem nagy dolog, van olyan '74-es T5 hengerem, ami szintén ilyen kialakítású. Vannak ugye számozott öntvényformák ebben az időben és a hengeren a talp fölött az átömlőcsatorna falának külső oldalán olvasható egy szám. A T5-ös hengeré 14-es, a másik kettő pedig 12-es. Véletlen? Illetve 12-es szám olvasható a szívócsatornában is.
      Ezek a 12-es számú hengerek egyformák minden szempontból.
      Olyan különösebb mérőeszközökkel nem rendelkezem, tolómérő és szemmérték.
      Egy P10 hengerrel összehasonlítva (ami ránézésre vezérlésben megegyezik a 14-es jelölésű T5 hengerrel) kezdtem méregetni a 12-es jelölésűt és arra jutottam, hogy a vezérlés minden részén más, meg van változtatva.
      Ott kezdődik az eltérés, hogy a szívócsatorna a torok felfogató felület alatt az alsó részén le van munkálva, ezzel kevésbé kanyargós a belépő keverék útja. Ránézésre látszik hogy öntés után utólagos alakítás, mert némi ovalitást vitt be a kör alakú nyílás peremébe.
      A hengerfalon a szívócsatorna felső pereme 1 mm-rel magasabban van, az alsó perem elhelyezkedése egyezik. A szélességét nem tudtam megmérni, de ránézésre abban nincs változtatás. Van azonban az átömlő nyílások szélességében, ez szemmel látható. Illetve, ezekkel is ugyanaz a helyzet, a felső peremük 1 mm-rel magasabban helyezkedik el. Vagyis szintén ennyivel magasabb maga a két ablak.
      A kipufogó nyílások elhelyezkedésében pedig még nagyobb az eltérés, az alsó élük 1 mm-rel, a felső pedig 2 mm-rel van magasabban. Itt is az 1 mm-rel növelt ablakmagasság figyelhető meg tehát, ráadásul még fel is tolva.
      Én magam ezek után hajlamos vagyok azt hinni, hogy a P12 okosság nem csak a dugattyúban és a kipufogóban van elrejtve, hanem a hengerben is.
      Vélemény, ellenvélemény?
      TLF65, ptm004 és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

TLF65, demeter és 5 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Nekem az általad felsorolt érvek elegendőek, meg azt is elfogadom hogy ha lett volna szándékosan módosított és gyártott vezérlésű henger, azt már a Pannóniás társadalom feltérképezte volna.
          Viszont van azért egy-két elvarratlan szál a 12 számozású hengereken, pl. hogy miért van a szívócsatorna mindkettőn megköszörülve? Alapméretesek, nem hiszem hogy a tulajok utólag babrálták, akkor talán fúrást is kapott volna. Illetve ha az ablakolásra gondolok, ezek az eltérések a hengerperselyen vannak és igazodik hozzá az öntvény. Én úgy képzelem, hogy a kiablakolt perselyre öntik a bordázatot, tehát itt két mozzanatban is eltérés van.
          Ha több nem is, az megállapítható, hogy az ebben a formában öntött henger más. Hogy milyen megfontolásból és mennyire tudatosan, azt nem tudjuk.
          Vissza kéne menni az időben és egy sor új P12-n meg kéne nézni az öntvényeket, akkor talán kiderülne valami. Most erre nincs lehetőség.
          A hengersorod "letapogatása" meg tényleg érdekes történet lenne!
          TLF65 és kedvelte ezt.

Komment

TLF65, demeter és CZsolti kedvelte ezt.

Komment

De ezzel már biztosra ki is derült, hogy az én '74. 04. havi T5H-m (szintén én bontottam először meg a blokkját) és a P12-eseid ugyanazt a hengert kapták. Tehát a tudatosság már nem is annyira kérdőjeles.
              TLF65 kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
              Working...
              X