Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia megszorulás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

mateapu

Majdnem öt éven keresztül próbáltam a forgalomban résztvenni a pannoniával nekem nem sikerült!!
    Na, én is valami ilyesmivel kínlódom, csak még nem öt éve, de kb. ugyanerre a következtetésre jutottam. Nem kis erőfeszítéssel valóban lehet javítani sok mindent, de akkor is "csak" Pannónia marad, vagy tényleg kicseréljük a fődarabokat, akkor meg már más lesz...

Élvezettel olvasom a korabeli szakirodalmat (bekötve megvettem az Autó-Motort 1953-70-ig), mert felér egy időutazással és egyértelműen átjön, hogy mennyi odafigyelést karbantartást igényeltek ezek a motorok akkor is új korukban ahhoz, hogy napi használatban legyenek és akkor még csak az üzembiztonságról beszélünk! A Pannóniás könyvek is ezt támasztják alá.

Szeretem a pannoniát ,de maradjon az ami,a mi bütykölős bulimotorunk.
    Teljesen egyetértek, a biztonságos közlekedésre ebben a formában korlátozottan alkalmasak (index hiánya, gyenge fékek, gyenge gyorsulás, ami egy előzésnél fontos lehet...). Már írtam is itt valamikor, bármilyen jó a féked, ha bevág eléd egy autó, hogy az utolsó pillanatban kis ívben jobbra lekanyarodjon...fogalma sincs, hogy te miért anyázod őt, hiszen neki természetes dolog, hogy 4 tárcsafék harap a Pannónia gyenge dobfékeivel szemben...

Szóval én úgy döntöttem, marad a nyugis vasárnapi motorozás, amikor kevésbé őrültek az emberek, kisebb a forgalom, és ekkor jól lehet menni egy Kaposvár léptékű városban, meg a vidéki kis forgalmú utakon. Csodálatos tud lenni nyáron a vidék, én legalábbis nagyon szeretem.

A D-Csepelemet is állandóan szerelgetnem kellett (nem egyszer útközben is), valószínűleg a Pannónia is ilyen. Ha "csak" motorozni akarnék veterán fíling nélkül, akkor vennék egy robogót és kész...
    mátéapu és gesszti kedvelte ezt.

Komment

Nem értem magunkat!(pannoniásokat)
      Azt szeretnénk,ha olyan lenne mint amikor kigurult,DE nem azt várjuk tőle!

Itt vannak az uralosok örülnek ha használhatóvá tudják tenni,nem azon vitáznak miért nem megy 120-al egy 650-700-as motor.
      Itt vannak a jawasok örülnek ha sikerül gyárira javítani.
      Itt vannak az mz-sek ők is elvannak,nem azon nyafognak miért előzi meg a 125-ös trofit a vagoner.

Azt természetesnek tartom ha valaki egyedire festi vagy csomagtartót ködlámpát egyéb kényelmi dolgot megbizhatóbb gyujtást próbálgat így tanulunk...

Miért akarjuk,nem-akarjuk úgy a pannoniát ahogy legyártották???
      Fergusson, OdinHEM és 5 további látogató kedvelte ezt.
      "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

dkari
        Én meg azt írtam le itt a fórumon korábban hogy „nem vagyok igazi veterános”. Mert én szeretem a régi autókat motorokat de kicsit más köntösbe Vagyis nekem nem célom az OT.
        Korábban voltak bennem ellenérzések az ilyen átalakításokkal szemben, mára viszont úgy vagyok vele, hogy bármi megmarad belőle, ami idézi a régi kor hangulatát, az már jó!!!
        (Nyilván más lenne a helyzet, ha valami ultra ritka darabokról volna szó, akkor barbárságnak tartanék minden átalakítást, de hát erről szó nincsen!!!)
        OdinHEM, dkari és mátéapu kedvelte ezt.

Komment

Ezek a motorok egy szeletet őriznek a történelmünkből. Nem szabad(na) őket elhasználni mindennapi használatra.

Egyszer-egyszer elmenni találkozókra, vagy kirándulni, és szép tisztára törölgetve őrizni őket az utókornak. Megérdemelnék.
          Karel, zahi és Lemezjáték kedvelte ezt.

Komment

Azt szeretnénk,ha olyan lenne mint amikor kigurult,DE nem azt várjuk tőle!
            Részemről pont ezt szertettem volna elkerülni, hogy olyan legyen mint ahogy kigurult a gyárból.
            Attól megbízhatóbbá szerettem volna tenni ami saját véleményem szerint sikerült is.
            Másrészt nekem ez egy amolyan ön kifejezés. Nem szeretem a sablonokat és a közhelyeket.
            Nem igen járok rendezvényekre sem mert a magam örömére teszem mindezt.
            Az is igaz hogy a rokonaim szerint öregapám vérét örököltem mert ő is "garázs matyi" volt. Sajnos én nem ismerhettem illetve nem emlékszek már rá.
            De remélem azért nem leszek olyan házsártos mint ahogy mondják amilyen ő volt.

Ezek a motorok egy szeletet őriznek a történelmünkből. Nem szabad (na) őket elhasználni mindennapi használatra.

Szerencsére a Pannoniából akad bőven Én elképzeltem magamnak egyet milyen lehetett volna egy "modernizált" darab.
            Az is igaz hogy mivel külhonban dolgozok azt a kevés időmet mikor itthon vagyok önfeledten szeretném tölteni nem szereléssel. Legalább is nem olyannal ami muszájból történik.
            Fergusson és cocojumbo kedvelte ezt.

Komment

Amikor elkezdtem a pannoniát "nyüstölni " a forgalomban , (kb 23-24 éve) a forgalom sűrűsége hasonlónak volt nevezhető - legalábbis a környékünkön - csak az irama volt nyugodtabb , a trabantokkal, ladákkal könnyedén lehetett tartani a tempót ( főleg városban ) , azóta kicsit megváltoztak a "dógok" ... A tempó is fokozódott, annak ellenére hogy 50-re csökkent a megengedett sebesség . Nem mellesleg a mérleg nyelve is vagy 30-35 kg -al többet mutat ha netán rátévedek . , és ez mind a menetteljesítmény rovására megy ! Ezért leginkább a kis forgalmú , viszonylag jó állapotú országutakat kedvelem motorral , főleg ha látványban sem elhanyagolható .
              Az pedig ha valaki a használhatóság érdekében picit átalakítja a gépet , nem tartom katasztrófának , legalább ezáltal is tovább marad mindennapos használatban a masina , ami a mai világban már nem is olyan kis dolog ! (azt nem tudtam hogy a tárcsafékesre átalakított pannóniát nem műszakiztatják le ! )
              Egyébként az eredeti témára visszatérve , nekem a pannónia gyári dugattyújával csak egy alkalommal akadt megragadási probléma , az is akkor amikor Szatmárnémetiből hazafelé jövet, a román olaj valószínűleg nem keveredett el rendesen és Ökörirtófülpösön a szakadó esőben nagyot lassított a gép és leállt ... de egy udvarban láttam egy kétütemű trabantot , ahová bezörögtem , és a történetet elmesélve "kunyiztam " egy kis Arolt , amit rögtön hozzá is tettem a benrinhez, majd egy félóra állás után újra indult a vas , és hazahozott ! Az igaz hogy mezőkövesden már a közben valószínűleg elkeveredő román olaj, igencsak megnövelte a füstképződést , ami hazaérve még fokozódott is . Az üzemanyag csere után még hónapokig használtam (szinte minden nap ment! azzal jártam mindenhová. ) , csak később húztam le a hengert , de nem nyúltam hozzá. Végül is ,és meg voltam elégedve a gyárival, lehet mondani ettől eltekintve nem okozott problémát .(remélem ezután sem lesz vele gond!)
              sepy, dkari és 4 további látogató kedvelte ezt.

Komment

(azt nem tudtam hogy a tárcsafékesre átalakított pannóniát nem műszakiztatják le ! )

Állomás, szerencse és a vizsgabiztos felébredésének a függvénye

Amikor elkezdtem a pannoniát „nyüstölni” a forgalomban , (kb 23-24 éve) a forgalom sűrűsége hasonlónak volt nevezhető - legalábbis a környékünkön - csak az irama volt nyugodtabb

Ebben az időszakban (23-24 éve) Németországban dolgoztam. Vettünk 2000 márkáért egy 2.0-es Bmw-t.
                Na amikor azzal hazajöttünk akkor lehetett észrevenni a magyarországi forgalom lassúságát amit elsősorban a járműállomány milyensége miatt volt.
                Én úgy emlékszem a forgalom is sokkal kisebb volt amellett hogy lassabb. Elég csak megnézni egy statisztikát a járművek számáról arról nem beszélve hogy abban az időben az éves 8-10000km volt az általános ma meg a 18-20000km.
                Pl. mentünk fel Pestre az M7-en. Haladok akkor még a megengedett 120-al. Megy az Ifa 55km/h-al előzi (sőt kivágott mögüle) egy kispolák 70km/h-val.
                Volt riadalom. Eleinte 1500-as Ladával jártunk ki. A kamion szó szerint letolt az autópályán.
                Ezért is vettünk kint autót. Azzal meg az itthoni viszonyok közt volt "nehezebb" közlekedni főleg hogy az ember felvette a kinti ritmust.

A megragadásra visszatérve olvastam hogy:

"A T5 és a P10 kétféle hengerével végzett próbák alkalmával a T5 ragadt meg legtöbbször. Megállapították hogy a dugattyúgyűrűknél a hőmérséklet 350 celsius felett van. Ez már olyan nagy dugattyú hőmérséklet ami a kenést bizonytalanná teszi"

Egy hülye kérdés. Ha a hengernél le lenne esztergálva mondjuk csak a legfelső borda és annak a helyéle alu lemezből készített borda lenne "ráhúzva", nem segítene a dolgon? A P10-nél pl. van az a 2mm-es hengerfej tömítés. Ha az is "kibővítve" lenne mit egy borda az is sok hőt elvinne, vagy ez így teljesen hülyeség?

Komment

Nem valószínű,hogy jobb lenne mert az eredeti borda egy anyag, erre ráhúzva egy másik nem érintkezne úgy ,hogy jobb legyen a hővezetése. Egy legyező hengerfej inkább jobb megoldásnak tűnik.Nagyobb borda nagyobb hűtő felületet eredményeznetalán?.
                  dkari kedvelte ezt.

Komment

A P10-nél pl. van az a 2mm-es hengerfej tömítés. Ha az is „kibővítve” lenne mit egy borda az is sok hőt elvinne, vagy ez így teljesen hülyeség?
                    Sokszor gondoltam az Mz-etz hengerekre de nem jutottam hozzá kíméletes áron egy próbát megérne.egy kipufogó kellene kapható hozzá dugó,könyök,karbi,féláron....
                    dkari kedvelte ezt.
                    "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Nem valószínű,hogy jobb lenne mert az eredeti borda egy anyag, erre ráhúzva egy másik nem érintkezne úgy ,hogy jobb legyen a hővezetése. Egy legyező hengerfej inkább jobb megoldásnak tűnik.Nagyobb borda nagyobb hűtő felületet eredményezne talán?.

De eredetileg így készülnek a hengerek vagy nem? A meleg alu öntvénybe préselik a hüvelyt.
                      Azt is olvastam hogy ráöntik a hüvelyre a bordákat de állítólag az a rosszabb megoldás mert ott alakul ki az öntés hatására a rosszabb hőátadás.

- - - Updated - - -

Sokszor gondoltam az Mz-etz hengerekre de nem jutottam hozzá kíméletes áron egy próbát megérne.egy kipufogó kellene kapható hozzá dugó,könyök,karbi,féláron...

Akkor hogy is van az a krumplileves?
                      Az lenne ám az igazi "ál" Pannónia. De ha össze jönne kétségkívül megoldódhatna a Pannónia szerintem legnagyobb hibája. Ha lennének ehhez való szerszámaim és értenék hozzá bizony isten megpróbálnám
                      Utoljára szerkesztve a következő által: dkari; 2015 márc. 30, 13:44.
                      mátéapu kedvelte ezt.

Komment

Nem lenne célszerűbb egy olyan alu ötvözetet találni, aminek a hűtágulása közelebb esik a vashenger hőtágulásához, majd ebből önteni a dugattyút? Valami anyagbúvárt kellene ezügyben megkeresni.

Vagy alternatívaként a SZIE-n Kalácska prof pl. műanyag dugattyúkkal végzett kísérleteket. Nem is olyan rossz eredménnyel, ha jól tudom. Meg kellene keresni Őt. Mindjárt adott lenne a lehetőség egy kis főtengelykönnyítésre is.

Szerintem olcsóbb lenne egy jó dugattyút készíteni hozzá, mint átfaragni a hengert. Ráadásul ez még csak nem is látszana kívülről.

Amúgy tudjátok, mit nem értek? Volt 20-25 évvel ezelőtt egy Pannonia motoros kistraktorunk. Volt rajta egy 10 centis venti ami kb. még egy gyertyát se tudott volna elfújni. Bent egy zárt motorházban. Volt, hogy egész nap kínoztuk. Szántottunk, boronáltunk vele. (gyerekekként, ami a csövön kifért...) Soha egyszer se szorult meg.
                        Utoljára szerkesztve a következő által: gesszti; 2015 márc. 30, 14:10.
                        Karel, sepy és Fergusson kedvelte ezt.

Komment

Amúgy tudjátok, mit nem értek? Volt 20-25 évvel ezelőtt egy Pannonia motoros kistraktorunk. Volt rajta egy 10 centis venti ami kb. még egy gyertyát se tudott volna elfújni. Bent egy zárt motorházban. Volt, hogy egész nap kínoztuk. Szántottunk, boronáltunk vele. (gyerekekként, ami a csövön kifért...) Soha egyszer se szorult meg.
                          Lehet a nagy áttétel miatt nem "erőlködött". Ha egy hosszú enyhe emelkedőn kell menni negyedikben jobban melegszik a motor.(gondolom) Volt anno egy diesel Volkswagen Passatom. Városba majdhogynem széthajtottuk a víz nem ment 90 fölé. Kimentem vele a városból pár kilométer után nagyobb fokozatban való gyorsításnál azonnal forrt a vize. Persze az más rendszer.
                          És igazad van kapáló gépnek igen jók voltak ezek a blokkok
                          Az én motoromban most egy szintén kapáló gépként használt blokkból kivett főtengely és komplett váltója van
                          Karel kedvelte ezt.

Komment

dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            És igazad van kapáló gépnek igen jók voltak ezek a blokkok
                            Pssszt! Pannoniás fórumban ilyet nem mondunk! ;-)
                            Lemezjáték, és kedvelte ezt.

Komment

És mi lenne ha egy vashengert lecsupaszítanánk(a járatok maradnának benne), a kipufogogócsonkoknÍ l a legjobban, aztán az egészet körbe viasszal a megfelelő alakban, be egy vödor gipszbe... A részketeket úgyi tudjátok aztán körbeönteni aluval.

Komment

Pannoniás fórumban ilyet nem mondunk!
                                Nyugodtan ott legalább hírnevéhez méltón:akku nélkül szorgalmasan darálja,nekem például 20-éve a kertemet!!

- - - Updated - - -

És mi lenne ha egy vashengert lecsupaszítanánk (a járatok maradnának benne), a kipufogogócsonkoknÍ l a legjobban, aztán az egészet körbe viasszal a megfelelő alakban, be egy vödor gipszbe... A részketeket úgyi tudjátok aztán körbeönteni aluval.
                                És itt már nem értelek,ennyi munkával miért nem tervezel egy jobb konstrukciót?Résvezérléssel,hat-felömlővel,jobb ki-betorokkal.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X