Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia henger tuning

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Lemezjáték, demeter és 2 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Sajnos nem lett érdemben jobb a P10 hengerének a hűtése
      Na ezt nem tudtam. Így érthető.

      Egyébként a T szériás motorok hengere különbözött egymástól valamiben a bordák formáját kivéve?

      Komment


        ptm004 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Gondolom az volt raktáron.
        es igy jobban elütött a p10-tol

        - - - Updated - - -

        cocojumbo, nem akarom elvenni a kedved, de mit vársz tőle? Az egyhengeres Pancsi szerintem nem alkalmas hatalmas lóerők kicsavarására.
        pl a Gyujtas stabilabba tétele, vagy egy delorto Karbi egy minimális vezérlés változtatással es egy jo dobparral is sokkal több lehet, mint egy bizonytalan dugó/henger faragás.
        a bibliaban leírt tuning sem egyszerű. Ki tudnád 2x egyformán faragni a hengert?
        Igazából elégedett vagyok a motorom teljesítményével városi környezetben. Lakott területen kívül már annyira nem. Szeretném, ha 80-nál nem kezdene el csörömpölni, és bírná a stabil 90-et, és még egy kis tartalék is lenne benne hogy a vége kb. 110-115 legyen. Mivel eléggé érdekel a téma, szeretek szerelgetni és ilyesmi, bontott hengert pedig olcsón lehet kapni, így nekem egy próbát majd megér hosszú téli unalmas napokon.
        És ha belegondol az ember teljesen logikus is, hiszen a két felömlő keresztmetszete mekkora? és milyen éles töréssel tud eljutni a csatornákba a keverék a forgattyúsházból? Ehelyett tudna áramlani dugattyún keresztül is, viszonylag egyenesen. És mivel lenne áramlás a dugattyúban, így a hűtése is jobb lenne, és az olajozó furatokhoz is több olaj jutna. Legalábbis ez az elmélet. Szerintem egy próbát megér, még ha a kivitelezése nagy pontosságot és precizitást is kíván.
        Egyszer simsonnál már bejött. Bár ott plussz felömlőt nem csináltam, csak a már meglévőn alakítgattam, az eredmény érezhető volt. 2-esben nem torpant meg 30-35nél, hanem elforgott egészen üveghangig, és 48-50-et ment. Persze az más.

        Gyújtásom még a megszakítós gyári gyújtás, amióta beállítottam azóta egyenlőre nincs vele probléma. Karburátorból pedig egy 28mm-es Mikuni-t sikerült szereznem amit majd átfúvókázok, és rászerkesztek. A kipufogók, azok sajnos olyanok amilyenek, persze majd azokat is rendbe kell hoznom, vagy cserélnem.

        A P12 titka úgyhallottam, hogy talán a kipufogókban, és a dugattyúban rejlett. Igaz ez?
        Sajnos eddig a saját Pannóniámon kívül másikkal nem volt szerencsém menni, így összehasonlítani sem tudok, csak sokak elmondása alapján tájékozódok

        Komment


          Komment


            cocojumbo eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Szeretném, ha 80-nál nem kezdene el csörömpölni, és bírná a stabil 90-et, és még egy kis tartalék is lenne benne hogy a vége kb. 110-115 legyen.
            valamikor a család járműve a P10H volt. Mivel én gyerekként csak azt lestem hogy "mennyivel megyünk", nyugodtan állítom hogy a 110 tartós volt mindenféle tuning nélkül.
            nem lehet hogy csak meg kellene furatni
            cocojumbo eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            ha 80-nál nem kezdene el csörömpölni,
            és akkor nem csörömpölne 80-nál?

            Komment


              Akkor valószínűleg 80 előtt szétesne, de úgy is kell főtengelyt felújítani akkor már egy P10-esét csináltatnám meg, ha cserekompatibilis, mert annak a hajtókara erősebbnek néz ki. Lehet fúrni sem ártana a lassan 50000 Km-es hengert, bár olyan nagy kopás nincs benne.
              Igazából csak kíváncsi vagyok, hogy kivitelezhető-e, képes vagyok-e megcsinálni és ha igen, mit érek el vele.
              Nekem nem csak közlekedési eszköz a motor, hanem hobbi is.

              - - - Updated - - -

              Közbe vetettem egy pillantást a henger belejébe, és nemigazán akad tisztességes hely +felömlők kialakítására, szóval erről az ötletemről kb. ennyit.

              Komment


                Komment


                  árt úgy ismerős, hogy felfúratta a hengert valami MZ 70+ mm-es túlméretes dugattyúhoz, aztán a motor olyan 'erős' lett, hogy letépte a hengert a talpáról. Mármint nem a tőcsavarok szakadtak el.
                  Egy kérdés...A Pannónia ST 250 hengere nem megy fel a blokkra? Az aluhenger és végig tőcsavaros. Mért nem azzal próbálkoztok? Azt már lehetne farigcsálni.
                  Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2014 aug. 28, 13:59.
                  "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                  "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

                  Komment


                    ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Annyira kompatibilis, hogy megegyezik. Az, hogy a hajtókar "erősebbnek néz ki", az nem típus- hanem évjáratfüggő. Az egyidőben készült P10-esek és T5-ösök ugyanazt a 'belsőséget' kapták, sőt, később még a P12-k is (nézzél bele a P12 alkatrészjegyzékbe - 3. tábla, 9-es tétel, de a többi is).
                    Igen, most hogy mondod mind a 2 fajta hajtókaros változatból látok T5-höz és P10-hez valót beazonosítva.


                    Az alkatrészjegyzékhez pedig nincs hozzáférésem. Nem engedi a fórum, nincs hozzá jogosultságom. Biztos nem írtam még elég hozzászólást, szóval még lehet bedobok 1-2 merész ötletet vagy rizsázok kicsit

                    - - - Updated - - -

                    az én gépem 1973-as, és ez a fajta van benne:
                    Click image for larger version

Name:	362777_im0.jpg
Views:	1
Size:	40.0 KB
ID:	140950

                    viszont én ezt erősebbnek vélem:
                    Click image for larger version

Name:	753850_im0.jpg
Views:	1
Size:	37.4 KB
ID:	140951


                    na persze nem mintha a meglévő nem lenne kellően erős.

                    Komment


                      A régebbi biztosan jobb anyagból van, de hogy erősebb-e...?

                      Komment


                        Komment


                          Segédkipufogónyílásos megoldáson nem gondolkodtatok még?Simson tuningolás terén érdemes szétnézni és ötletet meríteni szerintem,mert az eléggé kiforrott dolog manapság.És jó tuningmesterekből sincs hiány.Az Enduro Simsonom is kapott egy nyomatékos 7500-as fordulatra hangolt vezérlést 4 felömlővel hogy jobb és gyorsabb legyen az öblítés.Így megy a motorom már 2 vagy 3éve.A fogyasztása 1,6 liter körül van 50nél,2 liter 60-nál,75 ös utazónál 2,5 liter keverékkel beéri 100km-en.A végsebessége 85 körül van.A motor 60 cm3,19N1-11-es BVF karburátorral,hosszú 5 sebességes váltóval,rezonátoral.Leghosszabb egy nap alatt megtett út kb 350km volt Pusztadobosról-Bodrogkereszttúrra a motorosmúzeumba oda-vissza gond nélkül.A táv azért lett olyan hosszú mert a mi társaságunknál szokás hogy mindenkiért elmegyünk házhoz,meg voltak kitérők amúgyis azon a sszép tájon.Ezzel az egésszel csak arra szeretnék rávilágítani hogy lehet ésszel elérhető áron alacsony fordulatú tuningra is szert tenni ami nem vágja tönkre a motort hanem használhatóbbá teszi azt.Ja és a 4 felömlősítés 5000Ft-omba került+posta,a kipuff ami drágább mulatság de mint tudjuk egy 2ütemű motor lelke egy jól,a hengerhez méretezett rezonátor.
                          Utoljára szerkesztve a következő által: Feri92; 2014 szept. 03, 21:57.

                          Komment


                            Az egyhengeres Pannónia hengereivel az a fő probléma, hogy egyszerűen nincs benne hely. Semminek. Se plusz felömlő, se plusz kipuffnyílás, semmi nem fér el benne. Egyedül a vezérlés módosítása a járható út, esetleg igazán elvetemültek megpróbálhatják lemarózni az óriási, túl hosszú szívótorkot és módosítani a formáját, esetleg egy membránházat betenni. Kérdés, hogy érdemes-e. A széria vezérléssel a Pannónia gyenge, a széria kipuffnak semmi rezonátorhatása, a széria égéstérforma, karburátor és gyújtás pedig olyan, amilyen... Először talán ezeket kellene jó irányba módosítgatni, aztán később elmerülni az extrémebb, költségesebb dolgokban - membrán, forgótárcsa, változó gyújtásidőpont, stb.

                            Más: Látom, van rá igény, szóval segítségképpen leírom azoknak, akiknek nem volt még alkalmuk elég nagy mennyiségű Pannónia alkatrészt megfogdosni, méregetni, stb., hogy kis túlzással az összes egyhengeres alkatrész az összessel csereszabatos, a műszaki jellegű különbségek nagyjából ezek:

                            - A korai TL-eknek fogaskerekes a primerhajtásuk, ebből kifolyólag a főtengely is előre forog. A lendkerék is import Bosch, előre forog. A többi mind láncos, hátra forog. A lendkerék magyar, AVF (korábbi) vagy FV (későbbi) feliratú. A lendkerekeket még nem próbáltam cserélgetni, de a megszakító bütyke szerintem máshol kell legyen. A kúpok, furatok, stb. amúgy megegyeznek, cserélgethető. Primer kislánckerékből érdemesebb a korábbi, menetes furatok nélküli változatot használni, mert sokkal keményebb, mint a későbbi, furatos - előbbit nem viszi a reszelő, lecsúszik róla, utóbbit simán lehet kézzel reszelni.
                            - A Csepel 250-ek, TL-ek, TLT-k és a TLF-ek 1959 elejéig 1-0-2-3-4 sorrendű váltóval voltak szerelve, a kulissza / ,,kukactárcsa" lemezén két furat található. A későbbieken (0-1-2-3-4) nincs furat. A kulissza kicserélésével elvileg a többi egyhengeresen is ez lesz a fokozatsorrend. Azért érdemes óvatosan kipróbálni, nehogy összeakadjon, kedvenc veterán motormárkám sajnos híres a pontatlan megmunkálásról is. A felső váltófedélen is más a számok sorrendje.
                            - Az elöl bordázás nélküli, korábbi (T5 és az előtti) blokkokba csak a korai kilincsműves, alu alaplapos váltószerkezet megy bele. A bordázott későbbi (P10-től) blokkokba az újabb (és egyben gyengébb minőségű) és a régebbi kilincsműves váltószerkezet egyaránt beépíthető. Szerintem érdemesebb a kilincsművest választani, problémásabb összerakni és beállítani, de tartósabb.
                            - A berúgószerkezet 1959-ben módosult. A korábbi közlőkereke folyamatosan forog, és a fogasív csapott, az újabbakon a közlőkerék csapott, tehát menet közben nem forog. Az újabbak hátránya, hogy a közlőkerék hajlamosabb lekopni, de ez lehet, hogy csak agresszív használat következménye, mindenesetre én több kopottat láttam már, mint épet. Viszont az úszó bronzpersely nem kopik, mert nem forog, mint a korábbinál. Nyilván ezek is komplett egységként cserélhetők, de arra figyeljünk, hogy a kuplungkosár mögött a racsnis fogaskerék fogazása egy kicsit eltérő, tehát azt is cserélni kell!
                            - A Csepel 250 és a Pannónia TL váltófogaskerekei ablakoltak, az egyes és négyes fokozatokat öt köröm kapcsolja. A későbbiek három körmösek, és nem ablakoltak. Az ablakolt talán egy fokkal jobb. Elvileg tengelyestül cserélhető az egész.
                            - Lényegtelen, de leírom: A Csepel 250 és Pannónia TL főtengelysonkái nem csapottak, hanem oldalról van bennük süllyesztés kiegyensúlyozás végett, a későbbi sonkák csapottak. Nyilván ezek fő méretei is megegyeznek, cserélgethetők.

                            A hengerbordák, deklicsíkok, stb. különbségeire most nem térek ki, mert műszaki szempontból ez teljesen lényegtelen. A dinamós Pannónia főtengelyéről sem írok, mert sajnos olyat még élőben nem láttam. A Csepel 250 félautomata váltószerkezete is csak hiányosan van meg.

                            Általánosságban elmondható, hogy az alu részek anyagminősége az évek során javult, az újabbakat könnyebb polírozni, nem zárványosak annyira. Az acél részek viszont sajnos egyre gyengébbek lettek. P10 váltóból még életemben nem láttam olyat, amin a kopás mértéke elfogadható lett volna. Viszont az '59-es TLF-emet szőlőhegyre járáshoz használták évekig, a blokkban kb. egy deci olajjal, és mégis ép maradt a váltója. Ugyanez a főtengelyekről is elmondható. Az I-profilú hajtókarok egyébként valóban jobbak, a korábbi modelleket szerelték velük. Természetesen a méretei azonosak a későbbiekkel, így tetszés szerint lehet őket cserélgetni. A hengerek vezérlése hengerenként eltérő lehet, de egy közös bennük: mindegyik gyenge

                            Megint sokat okoskodtam, megyek inkább szerelni
                            Utoljára szerkesztve a következő által: Gergő; 2014 szept. 04, 04:04.

                            Komment


                              Igen, a széria Pannónia a 250 ccm-hez képest "gyenge". Viszont pont emiatt maradt meg ennyi gép a gyár bezárása ellenére is.
                              Bár annyira még nem ástam bele magam olyan dolgokba mint a dugattyú középsebessége, ami ugye a geometriai kialkításon múlik, r/l viszony stb. ettől pl. nagy mértékben függ az elérhető fordulatszám, és a fordulatszám a teljesítmény egyik alkotórésze.

                              A másik a nyomaték. Az pedig függ a kompressziós viszonyszámtól. A Pannónia hosszúlöketű és/de alacsony kompressziójú gép. Ez pedig a hosszú élettartam titka.

                              Ha erős Pannóniát akarunk, akkor az 1:7,2 kompresszióról minimum az 1:8-1:8,5 felé, vagy az 1:10-re kell elmozdulni. Ez egyszerű esztergálás, pl. joker simán tud 1-2-3 mm-t esztergálni egy hengerfejből.

                              Persze más kérdés, hogy a hajtókar, a dugattyú csapszegpersely mennyit bír... mert akkoriban sajna nem volt pénz felső tűgörgős cuccokra. Na és persze a gyújtás minősége. De ezt már számtalanszor kitárgyaltuk.

                              Csak a vezérlés önmagában való megváltoztatása nem elegendő látványos teljesítmény növeléshez. Ezt tapasztalatból is tudom, és mások itt a fórumon leírt hozzászólásából is. (Amit vagy elhisz az emberfia, vagy addig veri a fejét a falba, amig magától is rájön erre...) A motor - mint annyi minden - egy komplex rendszer, minden mindennel összefügg, és csak egy részlet változtatása, pl. a töltés növelése (vezérlés megváltoztatás) semmit ( nem sokat) jelent, ha nem tud elégni rendesen, és nem tud távozni megfelelően az elégett gáz. (viszi magával a friss gáz egy részét, vagy benn marad a hengerben egy nagy része) Éppen ezért mindent kell valamilyen mértékben változtatni a teljesítmény növelése érdekében, és oly módon, hogy minden egy irányba, és jó irányba mozditsa a rendszert. Nagyobb főfúvóka, megnövelt vezérlési idő, nagyobb kompresszió, megfelelő kipufogó rendszer, tökéletes gyújtással, és persze minden tényező egymáshoz legyen hangolva.

                              De mikor ezt leírtam, tudom hogy közhelyeket írtam.

                              Komment


                                Üdv TLF65!

                                A Pannónia 68mm-es furatától és 68 mm-es lökethosszától miért hosszúlöketű?

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X