Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia modernizálás!

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nem tudom mit számolsz ,de nagyon tetszik!

Szerintem ez az elmúlt időszak legjobb "aranyköpése" volt!!!

Amúgy hasonlóan vagyok én is, de nagy érdeklődéssel figyelem az egész projektet, még ha sok mindent nem is értek, hiszen dögunalmas volna a fórum számomra, ha csupa jól ismert dologról olvasnék...

Komment

Ma felraktam a légszűrőt a karbira és, bár a fúvókat és a súbert tűt nem cseréltem ki, azért mentem vele egy próbakört. Indulni nem indul valami könnyen. (kicsi gázt kell adni neki) de aztán beáll szépen. Gázadásra szépen pörög fel, de gázelvételre baromi lassan csökken a fordulat.
      Menet közben alacsony fordulaton sokkal jobb mint a gyári. Kicsi gázra is szépen megindul gép. Viszont egyáltalán nem pörög ki... A gyári karbival nyugodtan ki tudtam húzatni 2-esbe 70-ig(75-80-ig tudott kipörögni) Ezzel 60 körül vége van. Addig szépen pörög, onnan viszont nem megy tovább...
      Ha a szívatót ráadom akkor se jobb.
      Viszont ha ezután megállok akkor a légszűrőből elég szépen csöpög a benzin.
      Főfúvóka 135-ös most. Súbert tű a vékonyabb van benne. Alapjárati még az ami gyárilag volt benne. (abból is rendeltem egy készletet, csak az még nem jött meg)

Ötlet, vélemény? Mit állítsak és hogy?

Egyébként az elég jellegzetes és eddig sem gyenge torokhang úgy rendesen felerősödött ezzel a karbival

Komment

Próbáld szegényíteni először a vastagabb tűvel, utána kisebb fúvókával.

Komment

Nehéz az online javítás....tudom!
          De megpróbálom.
          Ha nehezen esik vissza a fordulat, akkor elvileg sok a levegő! Kevés az üzemanyag. Fals levegő...?!

Alapjárat milyen?
          Be tudod állítani rendesen?

Egy porlasztó több részből tevődik össze.
          Minden gáztolattyú állásnak megvan a megfelelő beállítása, mi...miért...hogyan.

Alapjárati rész
          1/4tolattyú állásig
          1/4...3/4 tolattyú állásig
          ​​​​​​Teljes gázon

Nézd meg melyik tolattyú állásban nem működik megfelelően a motor.
          Talán segít a hibakeresésben.

Komment

Lehet hogy megvan a gond. Gázbovdennek bicaj fékbovdent használtam. Teflonos külső, köszörült rozsdamentes belső hogy könnyen mozogjon. A gázkarhoz egy, a bicajoknál használatos állítócsavart raktam. De mivel az egy kicsit lötyög a gázkaron lévő furatban így bovden egy kicsit meg tud feszülni és ez emel valamennyit a tolattyún...
            Ma már nem próbáltam, főleg hogy sikerült eltörnöm a légszűrő közdarabját is... (ferdén raktam rá és úgy húztam meg a bilinccsel. Na de mindegy. Holnap nyomtatok másikat, egy kicsit megerősítve a bajos részt.)

Komment

zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Mit is tudunk ? A gyári paraméterek "uszkve" :

-furat : 68 mm
              -löket : 68 mm
              -sűrítési arány: 1 / 7-7,5 tipustól függően
              -R dugó tető : 114 mm
              -szívó nyitvatart: 138 °
              -kipu nyitvatart: 144 °
              -átömlő nyitvat. : 111 °
              Na...akkor szaladjunk neki....kicsit !

Pontosítok, plusz amit mértem adatok: "uszkve"

Vezérlési adatok T5-P10:

- Kipu 148° (21mm magas)
              - Átömlő 114° (13mm)
              - Szívó 134° (25mm)

P12-nél csak a szívó változik 158°-ra (dugó 2.5mm-el rövidebb)

Egy P12 mindenképp "fickósabb"!
              Jobban "veszi a lapot", jobban gyorsul, erősebb, és a fogyasztás is elfogadható marad.
              Ezt mindössze a vezérlés, és a kipufogó dob változtatásával érte el a gyár (szalámi dob, az eredeti hangtompítóval)!
              Minden más maradt gyári.

Ha ebből indulunk ki, akkor már nem is kell nagyon kapaszkodni a "tuning" felé, mert ezt a gyár már kikísérletezte.

Én mindenképp ebből indulnék ki!!!

Ami jelentős változást hozhat,- egyebek közt - az a hengerfej égéstér megfelelő alakú, és térfogatú változata.
              Ez viszonylag kis költségből (az aluhenger gyártásához mérten...) megoldható.

Az átalakításnak "bolondbiztosnak (is) kell lennie!!!

Ami azt jelenti, hogy bárki, bármikor reprodukálni tudja az eredményeket (pl. két - kisiparilag - egyformán öntött aluhenger nincs... )
              Kipufogó dobot lehet szerezni...a dugattyú megmunkálása se bonyolult, egyedül a hengerfej égéstér betét elkészítése lehet macerásabb, de ha megvan a "mester" esztergályos, onnan már nem probléma a pontos sokszorosítás (lásd átalakított, betétezett P20-21 hengerfejeknél).

Tehát, megvan a jó vezérlési adatunk, a jó kipufogónk, a jó hengerfejünk, amit immár nyugodtan használhatunk akár 1:10 kompr. viszony mellett is (20LE !).

Mi kell még...?!

Jó gyújtás, és egy jó porlasztó!

A gyújtás ma már nem probléma (csak pénz kérdése, de megoldható).

A porlasztó - véleményem szerint - kissé alul méretezett. Én mindenképp 30-as torokátmérőt javasolok. Itt a jó típust kéne megtalálni...
              Ehhez kell majd a henger szívócsatornáját is alakítani.

Nagyobb torok = jobb belső hűtés (ha már úgyis teljesítményt növeltünk, jól jön az)

És, hogy a többség is megnyugodjon:

Mindenki "rémálma" a motor megszorulása, megragadása!

Használjatok 3 gyűrűs 70-es furatú (vagy nagyobb) átmérőjű dugattyút! (ez a mai hengereknél szinte már nem is probléma, annyiszor voltak fúrva...)

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, leírni, hogy milyen jelentős a dugattyú gyűrűk szerepe a hőátadásban!!! (akár 80% is!)

Az egyhengeres Pannónia nem versenymotor! Nem fordulatra hangolunk! Nyomatékra!
              Nagyon jót tesz neki az a plusz gyűrű!
              Jobb tömítettség, nagyobb sűrítési végnyomás, jobb hőelvezetés!

Képen mellékelem a T5-P10 henger vezérlési adatokat...szerkesztéssel (P12 vezérlési adattal is)

Komment

Tonybacsi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Igen, s az gyárilag 2,5-ös.

Komment

Ma tettem még egy próbát. Miközben nyomtatódott a légszűrő közdarab ráraktam a töröttet, rögzítettem a gázbovdent és indulás.
                  Az alapjáratot így már lehet állítani, a gázreakció elég jó, szépen húz a gép, egy darabig. Aztán onnan nem megy tovább.
                  4-esben sík úton szélcsendben 90 a max. És ott már elég erőtlen. Viszont leállítás után szépen járt tovább a motor, szóval valahol falsolt. Persze sejtem hogy hol, a szívótorok alatt, amit most be is pasztáztam szóval remélem jó lesz.
                  90-el haladva a szivatót ráhúztam és csak rosszabb lett. Szóval most kisebb főfúvókát raktam bele, hátha majd azzal jobb lesz.

Komment

heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Miközben nyomtatódott a légszűrő közdarab ráraktam a töröttet,
                    És egy ilyen: lusta embernek .....van esztergája...(és több ismerőse hasonló körökből).....
                    "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

A tű kúpolása nagyobb jelentőséggel bír. Szurkolok hogy jó legyen!

Komment

mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

És egy ilyen: lusta embernek .....van esztergája...(és több ismerőse hasonló körökből).....
                        Minek dolgozzak ha a gép megcsinálja helyettem
                        Bár közben történt egy kis baleset. A szike amivel a nyomtatott darabolt tisztítottam meg eltört, a letört rész meg egyenesen a szemembe...
                        Na de mákom volt, már így vagy 5 órával később csak egy kicsit fáj. A szemészeten meg azt mondták hogy nincs semmi komoly sérülés. De azért legközelebb felveszek egy védőszemüveget, mert ha az a letört pengedarab a hegyével előre repül...

Atti69 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        A tű kúpolása nagyobb jelentőséggel bír. Szurkolok hogy jó legyen!
                        A két tű a kúpolásban különbözik. Az egyik vékonyabb, most meg a vastagabbat raktam bele.
                        Még arra gondoltam hogy a Power Jet fúvókát kikötöm majd egy próba erejéig. Mert mi van ha azon keresztül kap túl sokat?

Komment

Egy P12 mindenképp "fickósabb"!
                          Jobban "veszi a lapot", jobban gyorsul, erősebb, és a fogyasztás is elfogadható marad.
                          Ezt mindössze a vezérlés, és a kipufogó dob változtatásával érte el a gyár (szalámi dob, az eredeti hangtompítóval)!
                          Minden más maradt gyári.

Ha ebből indulunk ki, akkor már nem is kell nagyon kapaszkodni a "tuning" felé, mert ezt a gyár már kikísérletezte.

Én mindenképp ebből indulnék ki!!!
                          Ezzel egyet kell értsek ! De ha a 158 szívóból indulsz ki , a 148 kipu. kicsit rövid nem ???? ... vagyis a kiput a rövidebb dugó megtartása mellett , kicsit bővíteni kéne fölfelé . 168-170 körül , egy kipu csatornával elágazva . A Csabai Béla féle dob használata minimálisan indokolt , a javított verzíójú furujával . De ha valakinek van jobb épkézláb , könnyen megvalósítható ötlete ....
                          Én a kétgyűrűs dugó verziót favorizálnám , mégpedig azért , mert a tömítettség ugyanúgy biztosítva van , ha nem így volna , más márka képviselői sem a kevesebb gyűrű használatát részesítenék előnyben ...azonfelül , több gyűrű nagyobb surlódás , több hő ! Igaz a hőt a három gyűrű jobban elviszi , de az alubordák is segítenek azért a hőelvezetésben ! Vagyis szerintem a három gyűrű nem indokolt. 70 mm fölötti 3 gyűrűs .... Ok de az már 2 mm + furatban ... Dugó falvastagság ???, ki fogja előállítani ... ???

Az átalakításnak "bolondbiztosnak (is) kell lennie!!!

Ami azt jelenti, hogy bárki, bármikor reprodukálni tudja az eredményeket (pl. két - kisiparilag - egyformán öntött aluhenger nincs... ​ )
                          Igen , de a reszelő mindenkinek egyforma ... tudomásul kell vennie mindenkinek , hogy ez nem gyári , szériális gyártás lesz , kokilla formában ! így a pontos vezérléshez elő kell azt venni .... Valamit , valamiért

Kipufogó dobot lehet szerezni...a dugattyú megmunkálása se bonyolult, egyedül a hengerfej égéstér betét elkészítése lehet macerásabb, de ha megvan a "mester" esztergályos, onnan már nem probléma a pontos sokszorosítás (lásd átalakított, betétezett P20-21 hengerfejeknél).
                          Nos igen , erre próbáltam kitérni a kitérni a korábbi hozzászólásomban , pár paraméterrel..... Csak egy jó CNC-s mester kell !

Tehát, megvan a jó vezérlési adatunk, a jó kipufogónk, a jó hengerfejünk, amit immár nyugodtan használhatunk akár 1:10 kompr. viszony mellett is (20LE !).
                          Jaaa , csak a jó főtengelyünk nincs meg ... ráadásul a meglévő kialakítása is van annyira sz@r , hogy egy korábbi tipusé is komolyabb volt nála . Ezzel a főtengővel az 1:10 -et egyszerűen nem mertem számításba venni . Sokkal kevesebb esetén , meg adnánk a szarnak egy nagy pofont .

A gyújtás ma már nem probléma (csak pénz kérdése, de megoldható).

A porlasztó - véleményem szerint - kissé alul méretezett. Én mindenképp 30-as torokátmérőt javasolok. Itt a jó típust kéne megtalálni...
                          Ehhez kell majd a henger szívócsatornáját is alakítani.

Nagyobb torok = jobb belső hűtés (ha már úgyis teljesítményt növeltünk, jól jön az)
                          Helyes a dörgés ! Én is inkább a 30-ast használnám a 28 ellenében . Főleg a nagyobb fordszám tartományban . Helyes tipus ???? talán Dellorto .... , vagy kezdetnek BVF ??? Ha már jobb a belső hűtés .....

Az egyhengeres Pannónia nem versenymotor! Nem fordulatra hangolunk! Nyomatékra!
                          Jobb tömítettség, nagyobb sűrítési végnyomás, jobb hőelvezetés!

Igaz , de ha jól fejbekólintod "kompresszióval , meg hengerűrtartalommal " , nem akar majd kiforogni , ergó ugyan olyan lassú lesz csak nő az "ereje" , amit ha a szekunder-áttétellel kompenzálnál , akkor egy behatároltabb járgány lesz az eredmény , és ahogy a korábbi hozzászólásokat olvastam , inkább egy - akár 6000 fordulatig, esetleg fölé - forgatható erőművet vennének inkább szivesebben .

Komment

De ha a 158 szívóból indulsz ki , a 148 kipu. kicsit rövid nem ????
                            Nem számoltam még ki a kipu rések össz keresztmetszetét, ( a szívó, és az átömlőkhöz képest) de - már ránézésre is - irgalmatlan nagy!
                            Arányszámítással meg lehet tudni mennyi megy be (szívó keresztmetszet), mennyi ömlik át a felömlőkön (mennyi tud felömleni), és ehhez mekkora a kipu nyílás (természetesen a henger paláston, húrban mérve).
                            Ha lesz időm lepapírozom, és megmérem, és kiszámolom. Esetleg ha valaki ezt már megtette és közzé teszi, az is jó lenne kiindulási alapnak.

Első nekifutásra valóban nevetségesnek tűnhet a 148 fok kipufogó vezérlési szög, de én (egyenlőre) nem mennék 150 fölé.

A korábban mellékelt ábrámon látszik, hogy a hajtókar nyomatéki szöge 61°. Ez nagyon jó nyomatékra vall (hosszú utat tud bejárni a dugattyú a hengerben munkavégzéssel, mire kinyit a kipufogó csatorna). Ez nagy előny jelen esetben. Ha megemeljük a csatorna tetejét, oda a nyomaték...illetve a brutál széles (osztott) kipu nyílás miatt mégsem annyira (lásd egyes versenymotoroknál, ahol osztott a kipu nyílás, azért hogy nyomatékosabb legyen a motor), viszont a nyomatékból, és a rugalmasságból mindenképp veszíteni fog. A kérdés...kell-e ez jelen esetben nekünk...?!

Tehát összegezhetjük:
                            Minél szélesebb a kipu nyílás, annál nyomatékosabb a motor!

(...jaaaa.....hogy a nagyon széles résbe beleakadhat a gyűrű a rezonancia frekvenciájánál....sajnos ezt sem lehet a végtelenségig növelni...)

több gyűrű nagyobb surlódás
                            A gyűrű fémesen nem ér (nem érhet) a hengerfalhoz!!!
                            Olajfilmen fut! És ez közvetíti a hőt is!

Egy kis segítség a gyűrűk, és a hőelvezetés, a gyűrű vastagság, és a kopások miként alakulnak.

A többi részt lényegében már megbeszéltük .

Igen!
                            Bármilyen teljesítmény növelést csak fokozottan jó állapotú alkatrészekkel lehet/szabad elkészíteni-összeszerelni!
                            Legyen az akár a főtengely, vagy a blokkház, a csapágy helyek...stb.

No...és itt kell megfelelő kompromisszumot kötni.

Jusson is...maradjon is

Komment

Kihasználtam a jó időt és mentem egy köröcskét. Most, hogy a szívócsonkot pasztával is letömítettem és kicseréltem a 135-ös főfúvókát 130-asra így már 100 a vége.
                              Click image for larger version

Name:	vlcsnap-2017-12-02-15h39m50s226.png
Views:	240
Size:	968.0 KB
ID:	208071
                              Viszont 3/4 gázig gyorsul csak. Utána szinte semmi... Mit érdemes állítani és hogy?

Komment

Próbálkozni kell még. Én lemennék egy próba erejéig 115-120 főfúvókára... akkor stabilabb összehasonlítási alapod lesz.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X