Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Alap szervízkérdések

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Alap szervízkérdések

Sziasztok!

Mai nap volt egy kis időm foglalkozni a géppel.
    Leengedtem a motorból és a sebváltóból is az olajat. Iszonyat kosz, iszap jött ki belőle.
    Töltöttem bele benzint, azzal kicsit átlögyböltem, meg nagynyomáson fújattam bele kilencvenötöst, így próbálván a nagyja koszt kimosatni.
    Szelepfedélhez és az olajteknőhöz felkerültek az új gumi tömítések, bár még agyalok rajta hogy kicsi FBS-t kenek rájuk, mielőtt véglegesen meghúznám a csavarokat.

Következő lépés az olajok visszatöltése lesz.
    Hova, milyen olajat ajánlotok? Illetve milyen mennyiségek kellenek?

Vagy tudtok ajánlani valami jó szakirodalmat, amit célszerű a témával kapcsolatban olvasgatni?

Heló!
    Mid is van pontosan?

Komment

Traktor vagy bányagépolaj, SAE 50 (SAE60 - a legsűrűbbet amit csak kapsz) egyfokozatú ásványi motorolaj a motorblokkba. A váltóba én hajtóműolajat használok, az legalább nem folyik ki olyan gyorsan. Hátsóhajtásba szintén hajtóműolaj megy.
      Ne használj semmiképpen többfokozatú olajat, mert a Dneprnek nincs a szó szoros értelmében vett olajszűrője, a modern olajak pedig arra lettek kitalálva, hogy minél gyorsabban szállítsák el a mocskot a papírbetétes szűrőig. A melegtől ezek túl elhígulnak(nekem még a Botond is túl híg volt), és a motorod jó étvággyal elfogyasztja
      Emlékeim szerint a feltöltési mennyiségek:
      2L a motorblokkba,
      0,7L a váltóba ha rükverces MT-802 -esed van
      0,2L a hátsó hajtásba
      Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2013 márc. 10, 18:01.

Komment

1000MB eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Heló!
        Mid is van pontosan?
        Bocsánat! Egy MT-9 Dnepr lenne az áldozat.

Holnap körbenézek olaj ügyben, mit árulnak a környéken. Köszönöm!

Komment

Amúgy maga a gépkönyve is gépolajat ir nyáron, télen pedig 80% gépolaj és 20% orsóolaj keverékét. Nyárra ezért írtam SAE 50-et. Ha télen gyakran használod, akkor SAE 30 a télre. A gyári olaj kódja AC-8 БœOCT 10501-63 vagy gépolaj CY БœOCT 1707-51. (orsóolaj AY БœOCT 1642-50)
          A váltóba ugyanezt az olajat írja, tehát oda is tehetsz gépolajat.
          A hátsó hajtásba hajtóműolajat ír БœOCT 542-50
          Találtam olyan forrást is, ahol 1,5L olajat írnak a váltóba, és 2,2 l olajat a motorba(valószínű ez a maximum szint, én meg a minimumot írtam korábban).
          Click image for larger version

Name:	tabel.jpg
Views:	1
Size:	20.5 KB
ID:	134814
          Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2013 márc. 10, 23:39.
          Peter, sinter és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Télen nem tervezem használni, ezért marad a SAE50-es olaj.

Ezeket találtam:

MOL Dynamic Turbo S 50:
            MOL - Motorolajok haszongépjárművekhez

MOL Transfluid TO-4 SAE 50:
            MOL - Hajtóműolajok automata hajtóművekhez, hidraulikaolajok

Midland olaj:
            4. ütemű SAE 50 mkp. olaj 1L - midland.hu

Mindegyik SAE50, de mindegyik kicsit más. Melyik lenne az igazi? Vagy ennyire ne bonyolítsam? Ami előbb szembejön velem az jó lesz?

Komment

Ha tényleg olyan csúnya volt a leeresztett olaj én minden képen javaslom az új olaj betöltése előtt a mosó olaj használatát mert különben miután megmelegszik a gép látni fogod, hogy nem sokat értél el. Koszos lesz az új olaj is. Persze nem muszáj így tenned ezt csak javaslatként írtam.

Komment

Ezek közzül bármelyik megfelel, Nekem Shell-es van( ilyet használnak a közeli bányában-ez van ingyen )
                A Midland olajat használja az egyik ismerősöm az épített HD-jába.
                Nem fogsz örülni...a motorodnak 2000 km-es olajcsere intervalluma van, tehát ennyi időnként le kell cserélni a motorolajat. 4000 km-enként a váltó és hátsó hajtás olaját is. Ilyen sűrű cserénél fontos az ár is már.
                OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

Ez a mosó olaj dolog számomra új!

Eddig még csak mosó benzinről hallottam, ezért is bátorkodtam sima 95-össel átmosatni a motort. Töltöttem a rendszerbe egy kicsit, szép óvatossan rúgtam rajta kettőt, majd leeresztettem. Ezt kétszer megcsináltam, majd kompresszorral fújva nyomtam bele a benyát. Jó sok iszapot kihozott!

A mosó olaj hogyan működik? Feltöltöm a 2 litert, megyek vele egy házkört aztán leeresztem?

Komment

Elf eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Eddig még csak mosó benzinről hallottam, ezért is bátorkodtam sima 95-össel átmosatni a motort. Töltöttem a rendszerbe egy kicsit, szép óvatossan rúgtam rajta kettőt, majd leeresztettem.
                    Nagyrészt ez ki is hozza a mocskot, de a tuti takarítás az, ha leveszed az olajteknőt.
                    Én a magam részéről gázolajjal szoktam átmosni.
                    Hallottam valami csodaszerről is ami egy adalék, és az olajcsere előtt kell a motorolajhoz önteni, pár kör a háztömb körül majd leeresztés. De ezt még nem próbáltam személyesen.

Komment

Átmosás után természetes leszedtem az olajteknőt is. Az is el van suvickolva, plusz alulról is fújtam rá a naftát.

Komment

Ma volt egy kis időm szerelgetni, elég szépen haladtam.
                        Porlasztókat átpucoltam, tankot kimostam, olajokat feltöltöttem és megtörtént a próbaindítás.
                        Pöcc-röff, ahogy kell!
                        Olajnyomás megvan, a felújított dinamó szépen tölt.

Sajnos azért nem 100%-os a siker.
                        Sajnos csak az egyik henger működik, viszont az gyönyörűen ahogy elő van írva!
                        Maximális tudásom kimerül abban, hogy szikra és benzin kell a működéshez. Szikra van, az okénak tűnik. Bár nem tudom, hogy milyen gyertya kell/van benne és milyen hézag szükséges hozzá, de a másik hengerben is olyan van úgyhogy túl rossz nem lehet.
                        Akkor benzin...
                        Újabb indítás és rájöttem, hogyha nyomkodom az úszóházon a túlfolyatót (K301 porlasztó) akkor van égés! Viszont most csak a kipufogó könyökök vannak fent és ha működik is az a henger, akkor is csak folyamatos torkolattüzet lövellve. Gondolom ha az egyik hengernél jó az előgyújtás, akkor a másiknál is jónak kell lenni, nem itt keresendő a hiba. Vagy tévedek?
                        Ha jól sejtem a porlasztó környékén lehet a bibi? Szétszedtem, kitakarítottam, összeraktam, de az a sok csavar benne Próbáltam mindent ugyanúgy visszarakni, de nem biztos hogy sikerült.
                        A másik gondom, hogy van benne egy kúpos fejű csavar, ami be van vágva és egy szűrő van benne. Na itt folyamatosan folyik a benya! Kell ez oda? Nem lehet ledugózni?

Komment

Szerintem nem zár a tűszeleped, és sok benzin kerül abba a hengerbe. Az a kis szűrő jó helyen van(alig kaptam olyat, nekem is le volt dugózva)Ha jól tudom, az egy pótlevegő furathoz vezet.(az alapjárathoz van köze)
                          Ha jól van beállítva a karburátorod, nem folyik sehol. Sőt a k-301 essel nagyon szép alapjáratot lehet beállítani, csak azt nem szereti ha menni kell a motornak
                          A két karburátort elég nehéz összehangolni. Úgy kell beállítani, hogy ne legyen egyik henger se "lógós" egyformán dolgozzanak, és gyorsuljanak. Ez fontos, mert egyébként szétveri a főtengelyt. Én külön-külön állítom be a két hengert.
                          És amikor visszateszem a másik gyertyapipát is, mindkét karburátoron egyenlően veszek vissza az alapjáratból.
                          Ha gyujtáselosztóval megy a motorod, akkor ezt te is megteheted, hogy a másik hengerről leveszed a gyertyapipát, és úgy állítod azt a hengert, ami megy. Ha ikerszikrás trafód van, én a helyedben nem venném le járó motorról a gyertyapipát. Ez a fajta trafó könnyen el tud szállni.
                          Kezdd el a tűt felfelé emelni a súberban azon a hengeren, amelyik nem megy. Mert ha megswimmeled és megy, akkor alapban keveset kap, swimmeléskor pedig sokat. Továbbá nézd meg, hogy egyenlő-e a benzinszint a két karburátorban(vagyis inkább ezzel kezd:az úszók legyenek egyformák-jó ha súlyra is-, és ne legyenek sérültek).
                          Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2013 márc. 21, 20:05.

Komment

Elf eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            hogyha nyomkodom az úszóházon a túlfolyatót
                            ---akkor működik

wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Szerintem nem zár a tűszeleped, és sok benzin kerül abba a hengerbe
                            ???????????????????? mondjam tovább.?
                            Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2013 márc. 21, 19:57.

Komment

És honnan tudom, hogy ikerszikrás trafóm van-e, vagy milyen?

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X