Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
No, ha nem unta meg még mindenki a fényképeket, akkor csendben folytatnám a 3. nap történéseivel. Nem kisebbre vállalkoztunk, mint arra, hogy ha már ott vagyunk a közelben, akkor megnézzük azt a híres Grossglocknert, amiről mindenki áradozik motoros körökben.
Egy kis láncolajzás, egy kis megszakítóhézag ellenőrzés-állítás, kaja-pia bekészítve, és elindultunk.
A nagy kedvencünk, a Dráva mellett haladva hamar elértünk Lienz-be, ahol észak-kelet felé fordultunk, az Iselsberg pass felé. ezt is megjártuk már tavaly, így ismerősként faltuk felfelé a kilométereket.
Eltántoríthatatlanul mentünk tovább Winklern felé. Innen indul észak irányba a Grossglocknerre vezető út.
- - - Updated - - -
A Möll folyócska jött velünk szembe, hol jobbról, hol balról.
Kezdett alakulni a környék:
Gondoltam, erre iszunk is egyet:
Ha már megálltunk itatni, körül is néztünk kicsit.
Kérdeztem asszonykát, hogy esetleg nem-e akar alternatív járművel jönni tovább, de azt mondta, inkább motorozik:
Mondjuk meg tudom érteni:
- - - Updated - - -
Volt, aki nekifeküdt az emelketőnek. :-)
Nézzétek a táblát. Érdemes egy kicsit kielemezni:
...és visszaváltani 1-et.
Snassz kis parasztházak mindenütt.
Nézzétek csak a füvet... Ezt hogy a rézfánfütyülőbe kaszálják le?
Az egyetlen veterán, akivel találkoztunk, ez a 250-es jawa volt. Egy darabig mentem utána, de ő elment egyenesen a Hochtor felé, én meg meg szerettem volna nézni a Ferenc József kilátót.
Ha esetleg valakire itt, a hegyen rájönne a postázhatnék...
Út a kilátó felé. Közben azért csak megálltunk egy csini vízesés mellett. Tulajdonképpen szinte minden kanyarban van valami látnivaló. Vagy vízesés, vagy emlékpark, vagy valami kiállítás, vagy kilátó.
...de ez a hely... ez valami hihetetlen.
off: Kis kitérő: azt mindenki tapasztalta motorozás közben, hogy ahova nézünk, oda megyünk. Ezt tanítják is vezetéstechnikai tréningeken, hogy ha vészhelyzet van, akkor nem az akadályt kell nézni, hanem mellette a menekülőutat. Itt ez a jelenség megfordul. Lenézel jobbra az út melletti szakadékba, és olyan villámgyorsan mégy balra a motorral, hogy öröm nézni. (legalábbis az, aki olyan tériszonyos, mint én... Szóval innentől hármasban folytattuk az utat. Asszony, én, és majré barátom... Asszonyka meg röhögött rajtam. :-)
on:
A kilátó:
A 3798 m magas Grossglockner:
A fényképeken az arányokat úgy nézzétek, hogy a kilátó 2369 m-en van. ~1400 m van szintben a kilátó, és a Lockner csúcsa közt. Na, most tessék lenézni a kettő közti völgybe...
- - - Updated - - -
A Pasterzere gleccser:
Amúgy a parkolóházban (mert hogy ez itt oldalt egy böszmenagy, többszintes parkolóház is...) van mozi, panorámaterem, nemzeti parki tájékoztató, megfigyelőállomás, wc (tiszta, és ingyenes), stb. A kilátóponttól számos túraútvonal indul, többek közt fel a gleccserre is. Asszonyka elindult lefelé a lépcsőn a gleccsertó felé, de kb. félótról visszafordult. Az csak elvetemülteknek. se korlát, se értelmes lépcsőfokok. Porladó kőkupac az egész, tele kecskesz@rral.
Minden elismerésem , csodálatos helyeken jártatok! A fényképek fantasztikusak lettek , és nem csak a hely szépségei miatt!!! Valami hihetetlen kaland lehetett ...
Ketten néztük a képeket a "b. nejemmel" ( ) , és közölte , hogy ő ezt annyira szeretné élőben látni (!) , hogy ha nem gond érdeklődjek már a pontosabb útvonal felől , esetleg a szállás foglalás lehetőségéről (illetve az anyagi vonzatáról...) , mivel még az idei nyaralásunk nincs lepontosítva , és ha lehetne ezt célozzuk meg !
Ezt most akkor meg is tenném , vagyis ha szépen megkérnélek , írd már le , akár privátban is az útvonalatokat és az egyéb tudnivalókat , és láss már el némi jó tanáccsal az úttal , az utazással kapcsolatban ! Természetesen csak akkor ha nem gond ! Mindenesetre csak ha szánnál rám némi időt, előre is megköszönöm ...
Tisztelettel : Zachar István
GYönyörű túra , gratulálok. Magam is szeretem ezt a környéket- de pironkodva be kell vallanom ezeket az utakat a rizskályhámmal jártam meg . Egyszer remélem feljutok legalább a Glocknerre a JAwáwal
Ezt igazán örömmel olvastam. Szívesen írok útvonalat, és ami infóval csak tudok, segítek.
A szállás: Heinfels, "Ansitz Burg Heimfels" booking.com-on foglalva. Angolul, németül, és olaszul tudnak. A hely pazar. Érdemes gyalogtúrát is betervezni a vár, és a Dráva közt.
Olasz, és Osztrák határ közelében van a hely. Élelmiszert, és a benzint érdemes még Ausztriában beszerezni, jóval olcsóbb, mint Itália. Van egy jó édességgyár és üzlet is, amit nem szabad kihagyni, ha már ott jártok : Loacker - Inconfondibile sapore di naturalitÍ
Az útvonalakat küldöm mélben. Csak ajánlani tudom akár autóval, akár motorral.
A Grossglocknert én fordított irányba járnám be. Egyrészt azért, mert a Tauern-en reggel gyorsan fel lehet érni az északi oldalra, másrészt meg az északi rész nem olyan sokkoló, jobban rá lehet hangolódni, ha tériszonyos valamelyikőtök. Ha nincs gond a tériszonnyal, akkor oda-vissza, mindegy. :-) Kell rá szánni bőven időt, mert van 12 állomás, amiket érdemes bejárni. A fizetőkapunál kapsz magyar nyelvet is tartalmazó prosit. Érdemes megvenni a teljes körre érvényes jegyet, mert 5 euróval olcsóbb, mint külön az alagút, és külön a Grossglockner.
Bármi kérdés van, írj.
Utoljára szerkesztve a következő által: gesszti; 2015 júl. 19, 21:36.
Minden csodálatom a Tiéd, hogy megcsináltad ezt a szép túrát!
Lehet hülyeséget kérdezek! Nem fordítva szerelted fel a gumit? Szerintem forgásiránnyal ellentétesen van feltéve.
A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/
Szia! Nem bizony. Ez direkt front gumi, ami az oldalán jelzett forgásirány-jelölés szerint van felrakva. Én se értem, hogy miért ilyen a minta, de ez ilyen. Valószínű, hogy lábtartókoptatáskor valahogy így jobban kapaszkodnak a bordák, mintha fordítva lenne, de ez csak az én elgondolásom.
Hát ha azok nem, akkor senki!
Én meg sem néztem volna a forgásirány jelölést, de úgy látszik már a fizika sem a régi! Még egyszer elnézést, hogy mellék vágányra vittem a témát!
A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/
Igen , ezt én is átéltem a MICHELIN-el ... , a gumira van egy forgásirány "nyomva" az első , illetve a hátsóra való szerelés esetére is ...(ráadásul ellentétesek ! )
Ha egyszer felmegyünk egy hegyre, akkor onnan le is kellene jönni. Az meg úgy volt....
F. Jocó bácsi azért tudta, hogy hova kell építkezni:
...mi azért odáig nem mentünk fel. Viszont lefelé láttunk egy ilyet az út bal oldalán.
Tapasztalt túratársaim (és akik jártak ott, vagy elolvasták a történetet) már tudják, hogy ha ez van a bal oldalon, akkor a jobb oldalon valami ilyesminek kell következni:
A Margaritzenstausee.
Ahova természetesen út is vezet:
- - - Updated - - -
Gurulgatunk lefelé...
Aztán irányba fordultunk a hágó felé.
- - - Updated - - -
Itt álltunk meg egy kicsit hógolyózni. Nem lehetett kihagyni július közepén...
Hochtor:
- - - Updated - - -
Innentől már tényleg lefelé...
- - - Updated - - -
Ja. Mondom lefelé... (de hiába mondtam, az ott szemben csak közeledett felénk. Meg a tó is.)
A Fuscher Lacke-hez érkeztünk. Meg a következő szerpentinhez.
- - - Updated - - -
A szerpentin tetején mi lenne más, mint egy kilátópont. Az 536-odik kb.
Tudják, hogy hova kell az ilyet építeni...
(de látszik, hogy még kezdők. Nálunk ilyen helyen már tutira percdíjat kéne fizetni...)
- - - Updated - - -
Ismét lefelé, már tényleg az északi oldalon:
...és még 14 hajtű lesz lefelé...
A biciklisek innentől valami eszméletlen sebességgel mentek lefelé... Nem mertem velük tartani a lépést. Átlag 10-12% folyamatos lejtő, és nekik azért jóval kevesebb súlyt kell fékezni.
Nem tudom, hogy mi alapján döntik el, de ezek közül nem mindegyik volt "kehre".
Valaki számolja már meg, hogy a szemközti kis apró dombocskán hány darab vízesés, és gleccserpatak van...
Nem lehet betelni ezzel a látvánnyal:
- - - Updated - - -
Nézzétek csak, hogy mit rejt a korlát...
Ez a kedvenc vízesésem. Pont olyan magasan van, mint amikor születtem:
Bal, jobb, bal, jobb...
Check the brakes!
Én meg inkább az uzsonnás tasi tartalmát akartam ellenőrizni...
...és akkor itt most elérkeztünk a mai túra szállástól nézve legtávolabbi pontjára. Jeeee... :-)
Iszkiri vissza. A Felbertauern alagutat terveztem visszafelé. Ehhez azonban kellett egy kb. 40 km-es üres, unalmas 4. fokozatban teljesíthető szakasz.
Igen , ezt én is átéltem a MICHELIN-el ... , a gumira van egy forgásirány "nyomva" az első , illetve a hátsóra való szerelés esetére is ...(ráadásul ellentétesek ! )
Én ugyan így vagyok a bicajommal
Nekem is megjegyezték már páran hogy fordítva van az első gumi
A Zeller Fusch mentén gurultunk. Eredeti tervben benne volt a Zell am See megtekintése is, de mivel időben késésben voltunk, így ettől eltekintettem. ...volna, ha a gps nem döglik megint, és nem visz el rossz felé.
- - - Updated - - -
Salzach völgy:
Következett a túránk utolsó mászása a Felbertauern alagút felé.
A Felber Bach, és a Salzach összefolyása:
A Felber Bach lesz a mitfárerünk felfelé.
- - - Updated - - -
Az alagút:
A Felbertauern alagút 1607-1650 m magasságban halad, és 5282 m hosszú.
Innen már szinte folyamatosan lejtett az út a szállásig.
Az alagút után az út egy szakaszát pár éve egy kisebb földomlás áttervezte, ezért most egy ideiglenes szerpentinnel leviszik a forgalmat a völgybe. Nincs kétségem afelől, hogy az Osztrákok pár éven belül a fél hegyoldalt újjá fogják építeni.
Nemsokára csatlakozott hozzánk az Isel folyó.
Végül elbúcsúztunk az Isel-től is, és a Dráva mentén elindultunk vissza a szállásra, Heinfels-be.
Vége a motoros szakasznak. Csodálatos nap volt.
A túra nem jött volna létre, ha nincs:
-Cobranco, akinek a filmjei megszerettették velem a hegyi túrákat (ajánlom figyelmetekbe a youtube-on)
-Keszthely Pipacs utcai motoros bolt - műszaki tanácsok, és alkatrészek
-Zalaegerszeg Görbei motoros bolt - műszaki tanácsok, és alkatrészek
-Keszthely - Photo Hall üzlet, akik a fényképezőgép tartozékainak összeválogatásában segédkeztek
-Vica, a fényképész, hadtápfelelős, és szülinapos.
és nem utolsó sorban,
-Apus, aki '77-ben ezt az MZ-t megvette Nagykanizsán, és az első 37000 km-ben annyira vigyázott rá.
Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta a leírást.
Utoljára szerkesztve a következő által: gesszti; 2015 júl. 21, 20:41.
Mivel több esetben felmerült, hogy fordítva van az első gumi az MZ-n, így most beillesztem ezt a képet magyarázatként:
Típus ötleteket várnék hátsó gumira. 110/70-16, 110/80-16 méretben érdekelne valami jó gumi. 120/80-16 sajnos egy hajszálnyival nagy. (ilyen lenne is eladó egy darab 3000 Ft-ért jó, utcai mintával) Csak rendes "rear" gumi érdekelne. Michelin city grip-ben csak front gumit találok ilyen méretekben.
Utoljára szerkesztve a következő által: gesszti; 2015 júl. 28, 09:58.
Komment