okostelefonra meg le lehet szedni szótárat
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Utazás külföldre veteránnal
Collapse
X
-
gilersx eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseItt egy szótár amit a szőröstalpúak osztogattak nekünk bukarestben a meccs előtt. Ebből megtanulhatod a számokat
[ATTACH=CONFIG]20822[/ATTACH]
Persze biztos van olyan tapasztalatuk amiért nem érzik ezt hiábavalónak.
Komment
-
gondolok itt a számok rovatra.
unu, doj, trej, patru, csincs, sasze, sapte opt, noua, zecse. A "te rog - kérlek" helyett pedig udvariasabb a "ve rog - kérem" formula. Én is utálom, ha letegez valaki ismeretlen.
Ugyanez szlovákul:
jeden, dva, tri, stiri, pety, seszty, szem, oszem, gyevety, gyeszaty.
Komment
-
Némi viccnek is helyet szorítanék itt...
A székely testvéreinkkel ugyan értjük egymást, de azért...
Székely nyelvlecke magyaroknak VII. - YouTube
- 3 likes
Komment
-
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat! Sok hasznos infót megtudtam, és remélem másnak is hasznára válik ez a téma. Úgy látom lassan kezd élménybeszámoló jellegűvé formálódni ez a topic, ami engem nem zavar, mert érdekel minden tapasztalat ezzel kapcsolatban, mert szeretek utazni és remélem lesz rá lehetőségem bőven, viszont még előtte összefoglalom a lényeget és kérlek javítsatok ki ha valamit rosszul szűrtem le.
Minden legyen nálam aminek hiányában itthon is büntethetnek, plusz váltsam ki a zöldkártyát, meg legyen szabvány H betű felragasztva jól látható helyre. Ahol lehet inkább kártyával fizessek és ha lehet akkor legyen nálam minden olyan felszerelés és szerszám amire szükség lehet és itthon a benzinkutakon kapható, de külföldön nem biztos. (pl keverékolaj, pumpa, stb.)
Ezen felül viselkedjek tisztelettudóan és ha megtanulok külföldiül köszönni akkor nem esznek meg első körben
Némi viccnek is helyet szorítanék itt...
A székely testvéreinkkel ugyan értjük egymást, de azért...
Meg amúgy nagyon közvetlenek és sokkal több emberség szorult beléjük mint itthon nagyon sok emberbe.Utoljára szerkesztve a következő által: Blackmumus; 2014 jan. 23, 11:15.
- 3 likes
Komment
-
Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseH betű felragasztva
Szüleim egyszer átruccantak Szlovákiába, nem tudták, hogy miért dudálnak rájuk, túrják le lépten-nyomon őket, és miért rázzák az öklüket? Aztán leesett nekik...
- 3 likes
Komment
-
Ahogy Cz Zsolti is említette, ne nagy Magyarországost...
De egyszer egy szlovák ember (nem felvidéki magyar) azt mondta nekem, hogy nem azért utálnak minket a szlovákok mert vissza akarjuk venni a földünket, tudják nagyon jól, hogy az minket illet és ők vették el tőlünk, de igazából azért utálnak mert irigyek arra, hogy van történelmünk, van kultúránk. Nekik egyedül Szvatopluk van, a többit csak azért találták ki, hogy büszkék lehessenek valamire.
Meg szintén ez az ember mondta, hogy a cseheket is ezért utálják, mert a szlovák nyelv a birkapásztorok nyelve és a szlovákok nagy része földtúró, vagy birkapásztor, vagy hasonló aljamunkát végző felmenővel rendelkezik, míg a csehek inkább a középosztálybeli emberek voltak.
Na de em akarok én ebbe nagyon belefolyni, főleg nem akarok senkit megsérteni vele, csak azt írtam le amit hallottam.dongos78 kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNekik egyedül Szvatopluk van, a többit csak azért találták ki, hogy büszkék lehessenek valamire.Blackmumus kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Még egy érdekesség a témával kapcsolatban: Nyáron beszélgetésbe elegyedtünk felvidékiekkel kinn Szlovákiában. Iszogattunk, összehaverkodtunk, feljött ilyen-olyan téma és kicsit keserűen mondta az egyik srác, hogy náluk, Szlovákiában őket magyaroknak mondják, viszont nálunk meg mindenki leszlovákozza őket. Érdekes ez is, én nem is gondoltam volna.
- 2 likes
Komment
-
Én Erdélyben a nagy népszavazás után voltam, mikor arról kellett dönteni, hogy kapjanak-e a külföldön élő magyarok magyar állampolgárságot, meg magyar igazolványokat és hát ugye elég negatív lett a végeredmény. Akkor mondták nekem az ottaniak, hogy ők ezek után nem is akarnak magyarok lenni, ők székelyek, és ha a magyaroknak nem kellenek akkor boldogulnak továbbra is úgy ahogy eddig.
- 4 likes
Komment
-
Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésea nagy népszavazás
- 2 likes
Komment
-
Nos, mivel a környező szerencsétlen népek ( kivéve az ukránokat ) uniós elnyomás alatt szenvednek mint mi, ezért mindenféleképpen csináltass uniós tb kártyát. Tök ingyenes neten megcsinálod és a posta hozza is. H betűt sehova nem ragasztottunk fel szerintem hülyeség mivel a rendszámon ott van az is. Utasbiztosítást kötöttünk mindig ,biztos ami biztos és a motor biztosításáról is kértünk egy ilyen (nekem zöld) nagy a4 es papírost ami külföldre jó. Azon kívül mi Horvátországba és Erdélybe is vittünk pumpát pótbelsőt , foltkészletet ragasztóval, izzókészletet ,biztosítékot kuplung és gázbowdent ,plusz 2t olajat , szerszámkészletet ( motorra szabva természetesen) eü csomagot, keréklakatot . A jawa-hoz én betettem egy pót akksit is meg egy megszakítót, kondit, illetve karbi cuccokat mint fúvókák csavarok úszó súber lemezzel meg tűvel. Amit esetleg érdemes még de nem igazán muszáj az dugó gyűrű, ja és kötél, spani gumipók, szigszalag és kábelkötegelő! Szerencsére nekünk semmi gond nem volt se a jawa-val sem a pancsival így csináltunk meg egy 2000km -es túrát Horvátba. Erdélyben sem volt gond ott az egyik pancsi főtengelye megadta magát a hortobágyon . Ha van oldalkocsid be lehet tenni azt is pluszba meg hajtóműolajat. Az oldalasba jóval több cullang elfér. Ami hasznos szólóban: tanktáska, nyeregtáska és csomagtartó. A lényeg , hogy hosszú távon a hátadon ne legyen semmi lehetőleg mindent a motorra köss fel mert a kezed elzsibbad és nem tudod húzni a gázt. A legfontosabb egy ilyen hosszú túra előtt a motor megbízhatóságának szemrevételezése és felkészítése. A másik legfontosabb az előre megtervezett útvonal . Személy szerint a térképet ajánlanám azon berajzolva mert mégiscsak retro és nem fog elvinni humbákfalvára véletlenül sem ( én nem bízok a gps-ben ). Ha jó a gép megvan a pontos útvonal akkor 70-80 as utazóval egyszusszra 60, 70 km-is lenyomhatsz ez kényelmes embernek is meg a mocinak is. Ja és utoljára még valami: Az autópálya elrontja a motorozás szépségét főleg szoci géppel hagynám ki.
- 4 likes
Komment
-
Ha ezeket a pakolós , felkészülős dolgokat valaki el szeretné kerülni --és csak némi aprót a zsebbe gyürve egy jót motorozna , akkor itt a megoldás :
honda cb450 k1 black bomber 68'
a valaha gyártott legjobb ,..szebb , ..., ... , motorok közül ------1 .
- 4 likes
Komment
Komment