Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Átírási hókusz-pókusz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Grabovszky2 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Mire figyeljek oda, hogy a lehetőleg zökkenőmentesen menjen az átírás?
    Szia!

Üdvözöllek körünkben!

Ha már így kérdezed, figyelj oda minden részletre, így lesz leginkább zökkenőmentes az átírás!

Ha konkrétabb választ szeretnél, akkor tegyél fel konkrétabb kérdést. Ha konkrét kérdésed van, akkor nézz szét itt, hiszen lehet, hogy szó szerint meg lett válaszolva. Ha nem, akkor nyiss egy új témát a konkrét kérdésről, biztosan kapsz hasznos segítséget.

Azt viszont ne várd, hogy ennek a témának ötödik oldalán valaki lelkesen újra leírja az egész témát. Nem is lenne sok értelme.
    Che, apacsavo és soveny kedvelte ezt.
    Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Komment

Sziasztok!
      Akarok venni most egy Pannoniát szürke forgalmi megvan de itt a topic elején olvastam nem biztos az a tulaj aki a forgalmiban szerepel (A sztori a következő a forgalmiban szerplő tulaj valamikor a 80-as évek elején eladta a falujában egy 1000 mesternek a motort aki a kerekekből kiskocsit csinált a blokkot meg a vázat továbbadta valami ismerősének elvileg az meg kistraktort csinált belőle de erről nincs pontos infó és vagy két hete került elő egy pakolásnál a két blokkfél a váz és a hozzájuk tartozó forgalmi, de azt senki nem tudja kié mié, én elmentem a forgalmiban szereplő tulajhoz a leírtak elejét ő mondta el de ezek szerint a motor kb 30 éve kallódik hogyan lehetne arról megbizonyosodni ha írunk egy adásvételit az eredeti tulajjal aki ebben partner is gond nélkül átírják majd a motort most itt arra is gondolok hogy közben nem-e lett átíratva vagy ilyesmi!) Vagy ilyenkor le lehet kérdezni az adatokat a központi okmányirodától????
      Előre is köszönöm!!

Komment

Ez jó kérdés, biztosan sokakat érdekelne! Nem tudok érdemben hozzászólni, de ezt szerintem te is megkérdezheted az okmányirodánál, vagy a 189-es telefonszámon (ügyintéző nevét, hívás idejét célszerű minden esetben feljegyezni). Írd majd le, hogy mit mondtak, biztosan hasznos lenne!

Esetleg, hogy levédd magad, a szerződésbe beleírhattok valami olyasmit, hogy ha átíratáskor kiderül, hogy az eladó nem a bejegyzett tulajdonos, az adásvételt visszacsináljátok. Persze szebben megfogalmazva. A jogügylet ugyanis valóban csak ekkor jön létre (1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről, 117. § (1): "Átruházással - ha a törvény kivételt nem tesz - csak a dolog tulajdonosától lehet a tulajdonjogot megszerezni."), de így jobb esélyed van, ha a pénzt vissza akarod kérni.

Komment

Grabovszky2 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Sziasztok!
          Egy gyermekkori álmom kezd testet ölteni. Ha minden igaz egy Simson 425 S büszke tulajdonosa leszek.
          Nos amiért írok, hogy felkészüljek az adás-vételre.
          Az eladó félnek megvan a szürke forgalmija.
          Mire figyeljek oda, hogy a lehetőleg zökkenőmentesen menjen az átírás?
          Válaszotokat előre is köszönöm!
          Szia!
          Ahogy TZ is írta, a kérdéseidre már találsz választ. Két fontos kérdés ! Forgalomba akarod helyezni, vagy nem ?
          Ha igen, akkor kivonták e forgalomból, vagy nem. Ha nem vonták ki akkor csak olyat szabad megvenni, aminek az eladója a forgalmiban bejegyzett tulajdonos !!!!! Ha a két név nem egyezik, akkor gyakorlatilag esélytelen. Ne dőlj be az " OT-vel megoldható " meg majd a " közjegyző előtt nyilatkozunk" szövegnek. Ez nagyon tömör volt, de a lényeg talán benne van.

Komment

Üdv!
            Milyen eshetőségek vannak, illetve mi a teendő, ha véglegesen kivonták forgalomból?

Komment

Véglegesen kivont motorkerékpárt ismételten forgalomba lehet helyezni.
              Pirtyesz kedvelte ezt.

Komment

Tiszteletem a Fórumtagoknak!

Az alábbi problémával fordulok hozzátok:
                Lett egy Pannoniám, amelynek megvan a szürkeforgalmija is. A forgalmiban szerepel 2 bejegyzett tulaj. Akitől én vettem, az már a 3. tulaj. Kötöttem vele adásvételit (ami utólag kiderült, hogy nem hivatalos, mert nem az új fajtát töltöttük ki). Ez még a kisebbik baj. A forgalmiban szereplő 2. tulaj és az általam ismert 3. tulaj között nincs adásvételi, de elvileg még ez is pótolható, mert a 3. tulaj szerint él még a 2. tulaj.
                Az első kérdésem az lenne: így hogy a 2. és 3. tulaj között gyakorlatilag nem történt átírás, érdemes-e felvennem a kapcsolatot a 2. tulajjal és vele megcsinálni az adásvételit, majd az átírást?
                A második (és egyben LEGFONTOSABB) kérdésem pedig az lenne, hogy azt mondták nekem az okmányirodában, hogy érvényes műszaki nélkül nem tudják megcsinálni az átírást. Na már most a motor nem igazán van műszakira alkalmas állapotban és felújítani most még se időm, se pénzem. De mi van akkor, ha addig húzom a felújítást, majd műszakiztatást és végül az ezek után történő átírást, hogy végül (ne adja Isten) nem lesz már kivel megcsinálni az átírást.
                Tehát a lényeg: meglehet-e csinálni az átírást érvényes műszaki nélkül? Van erre valami "kiskapu" ?

Segítségeteket előre is küszönöm!

Komment

Menjünk sorba:

1. Az adásvételi szerződést azzal célszerű kötni, akinek a neve a forgalmi engedélyben szerepel. Ugyanis az adóhivatal kérheti - volt már rá esett - a vagyonszerzési illetéket a harmadik tulajdonostól is, aki valószínűleg nem vette nevére a motort.

2. Az okmányirodában rosszul tudják (vagy te értetted rosszul), a vevő köteles 15 napon belül bejelenteni az adásvételt az okmányirodában, ott kötelesek ezt regisztrálni, csupán az okmányokat (törzskönyv, forgalmi engedély) nem adják ki addig, amíg a jármű nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával. Az átíráshoz azonban eredetvizsgára van szükség, ahhoz elegendőek a számozott fődarabok, tehát váz + blokk.

Komment

motorkami eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Menjünk sorba:

1. Az adásvételi szerződést azzal célszerű kötni, akinek a neve a forgalmi engedélyben szerepel. Ugyanis az adóhivatal kérheti - volt már rá esett - a vagyonszerzési illetéket a harmadik tulajdonostól is, aki valószínűleg nem vette nevére a motort.

2. Az okmányirodában rosszul tudják (vagy te értetted rosszul), a vevő köteles 15 napon belül bejelenteni az adásvételt az okmányirodában, ott kötelesek ezt regisztrálni, csupán az okmányokat (törzskönyv, forgalmi engedély) nem adják ki addig, amíg a jármű nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával. Az átíráshoz azonban eredetvizsgára van szükség, ahhoz elegendőek a számozott fődarabok, tehát váz + blokk.
                    1. Elvileg akkor egy az egyben ki is hagyhatom a 3. tulajt (akitől én vettem a motort, vagyis cseréltem egy másikra), mert az adásvételi szerződésünk úgysem érvényes, és ő sem kötött adásvételit a 2. tulajjal. (?)
                    2. Eredetvizsgánál elég, ha felírom a vázszámot és a blokkszámot és ezzel megyek be, vagy magával a motorral kell megjelennem? Hogyan zajlik egy eredetvizsga? Mit kell utána kézhez kapnom?

Komment

jjzoli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      1. Elvileg akkor egy az egyben ki is hagyhatom a 3. tulajt (akitől én vettem a motort, vagyis cseréltem egy másikra), mert az adásvételi szerződésünk úgysem érvényes, és ő sem kötött adásvételit a 2. tulajjal. (?)
                      Igen, sőt, ahogy Motorkami írta, célszerű is kihagyni, és a forgalmiba bejegyzett tulajdonossal (ezzel kapcsolatban lásd ApaE pontosítását) megírni az adásvételit. Ha valamilyen okból mindenképp a harmadik tulajdonossal szeretnél szerződni, előzőleg neki kell készítenie egy friss és érvényes adásvételi szerződést a bejegyzett tulajdonossal. Ennek oka, hogy az 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről, 117. § (1) kimondja, hogy "Átruházással - ha a törvény kivételt nem tesz - csak a dolog tulajdonosától lehet a tulajdonjogot megszerezni.". Az a fél tehát, akivel cserélted a motort, a törvény szerint akkor adhatja el neked a járművet, ha ő a tulajdonosa. Akkor lesz ő a motor tulajdonosa, ha tulajdonátruházással (adásvételi szerződés /visszterhes vagy ingyenes/, vagy hagyatéki eljárás) megszerzi a tulajdonjogát a jelenlegi (második) tulajdonostól.

De ezt az elméleti részt hagyjuk is, lényeg hogy írjatok érvényes adásvételi szerződést, a motor bejegyzett tulajdonosával!

jjzoli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      2. Eredetvizsgánál elég, ha felírom a vázszámot és a blokkszámot és ezzel megyek be, vagy magával a motorral kell megjelennem? Hogyan zajlik egy eredetvizsga? Mit kell utána kézhez kapnom?
                      Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe ApaE rendszeresen idézett hozzászólását! Ebből kiderül, hogy az eredetiségvizsgálaton megállapítják, a jármű egyedi azonosító jelei megegyeznek-e a jármű dokumentumaiban (forgalmi engedély, stb.) illetve a nyilvántartásban szereplő adatokkal, illetve hogy ezek a jelek, bejegyzések a járművön illetve a forgalmiban eredetiek-e (nincsenek módosítva, hamisítva). Természetesen ehhez az érintett járműre, egész pontosan az összes számhordozó elemre szükség van. Mir-mur legújabb tapasztalata alapján szétszedett motoron is el lehet végezni az eredetiségvizsgálatot.

Komment

Renben, értem. Már csak az lenne a kérdésem, hogy amíg megpróbálom elintézni az adásvételis ügyet, addig mehet a motor eredetvizsgára? Vagy csak egyik után a másik? Eredetvizsgán kérnek valami okmányt, vagy csak "beállítok" a motorral és a hozzá tartozó szürke forgalmival, és elvégeztetem a vizsgáztatást?

Komment

Az eredetiségvizsgálaton kérik a jármű okmányait és a tulajdonjog megszerzését igazoló dokumentumot (adásvételi) is. Tehát csak ennek megszerzése után menj eredetiségvizsgálatra. Az adásvételi szerződésben minden különleges körülményt rögzítsetek (törzskönyv számánál azt, hogy a jármű még nem rendelkezik törzskönyvvel, és a forgalmi engedélynél a száma mellett talán azt is, hogy régi típusú forgalmi engedéllyel rendelkezik)!

Az eredetiségvizsgáló állomásnál pedig telefonon előzetesen tájékozódj a lehetőségekről, ne ott érje meglepetésként őket a dolog. A sikeres eredetiségvizsgálatról egy nagyobb paksaméta dokumentummal fogsz távozni. Sok sikert!

Komment

És akkor, ha minden rendben az adásvételivel és megvannak az eredetvizsgárol szóló dokumentumaim, akkor az okmányirodában bejegyzik a tulajdonváltozást (elvileg a nevemre írják (?) ) és onnantól kezdve ha egyszer kész lesz a motor (alkalmas lesz műszakira) bármikor vihetem vizsgáztatni, majd újra az okmányirodába kell menni, hogy a szürke forgalmi helyett megkapjam az újat, meg új rendszám, stb?
                            Tehát ez az erdetvizsgás-adásvételis része maga az átírás, és a többi az maga a forgalombahelyezés (amit ráérek akár néhány éven belül is elintézni)?
                            Nekem most csak az a lényeg (egyenlőre), hogy hivatalosan is a nevemen legyen a motor, de évek múltán se legyen gondom a forgalombahelyezésel.
                            Törzskönyvet mikor kap a motor? Vagy egyáltalán mi az?
                            Utoljára szerkesztve a következő által: jjzoli; 2011 aug. 19, 18:00.

Komment

Már írtam róla hogy elkezdtem a Simsonom átíratását. Az okmányban kijelentették, hogy addig el sem vesznek semmit, ameddig a következő íratok nem állnak a rendelkezésükre.
                              - Adás-vételi
                              - Biztosítás
                              - Szürke forgalmi
                              - Eredetiség vizsga
                              A bonyodalmak az utolsó tételből fakadnak. Mikor leadtam a papírokat jeleztem, hogy a motor még felújítás alatt van, de szeretném a nevemre íratni, biztos ami biztos. A " zökkenő mentesség" érdekében a lebonyolítást rábíztam egy erre szakosodott cégre. A helyi okmányhivatal persze nem tudta mit tegyen vele, ezért elküldték az anyagot Pestre. Így hamar eltelt három hét. Most visszakaptam a papírokat azzal az üzenettel, hogy műszaki vizsga után átírják.
                              Ez szuper lenne, csak hogy ketyeg az eredetvizsga 60 napja ( még van harminc ) és a motor darabokban. Lehet hogy elbuktam az eredetvizsga árát !? Van valakinek ötlete ?
                              Ami biztos ! Azt az infót kaptam, hogy nincs jelentősége a 15 napos átírási határidőnek, de még az új típusú adás-vételinek sem, mert a motor nincs forgalomban. Annak ellenére sincs, hogy nem lett annak idején kivonva. Az számítógépen nem szerepel.

Soveny ! Ha jól emlékszem neked volt valamilyen " haladék kérésed " a 49-es darabos állaga miatt. Az is erről szolt ?

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Most visszakaptam a papírokat azzal az üzenettel, hogy műszaki vizsga után átírják.
                                A műszaki vizsga nem az átírás, hanem az okmányok kiadásának a feltétele. Magyarul most írják át és ha lesz műszaki adják ki a forgalmit és a törzskönyvet.
                                mir-mur kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X