Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Átírási hókusz-pókusz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

mir-mur és motorkami kedvelte ezt.

Komment

Apae és motorkami !

Tudnátok az általatok leírtakat valami paragrafussal, vagy szabállyal alátámasztani ? ( Hogy legyen mire hivatkoznom )

Komment

A magyarorszag.hu-ról:
        A tulajdonjog átíratásához eltérő okiratok szükségesek attól függően, hogy régi vagy új típusú forgalmi engedélye van a járműnek.
        Régi típusú forgalmi engedély 35/2000. (XI. 30.) BM rend. 13. sz. melléklet A pont esetében az átírási kérelemhez csatolni kell:
        1. a járműhöz korábban kiadott régi típusú forgalmi engedélyt,
        2. a forgalmi engedély és törzskönyv illetékének megfizetését tanúsító igazolást,
        3. a tulajdonjog megszerzését igazoló okiratot (adásvételi, ajándékozási szerződés, hatósági határozat stb.),
        4. a műszaki érvényességet igazoló műszaki adatlapot, kivéve, ha a műszaki érvényesség a forgalmi engedély adattartalmából megállapítható,
        5. ha új rendszámtábla kiadására is sor kerül, a rendszámtábla, valamint az érvényesítő címke igazgatási szolgáltatási díjának befizetéséről szóló igazolást.
        A kérelem benyújtásakor be kell mutatni:
        1. az előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozatot,
        2. a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötéséről szóló igazolást,
        3. a vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolást. (Vannak olyan okmányirodák, ahol elkérik az adókártyánkat is. Ennek bemutatása nem kötelező, de az a jó szándék áll mögötte, hogy a vagyonszerzési illetéket fizető csekkre a pontos adószám kerüljön.)
        4. az ügyfél személyazonosságát igazoló okmányát (képviseleti eljárás esetén a meghatalmazást), valamint
        5. jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság esetében 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést vagy másolatot a cégbejegyzésről, aláírási címpéldányt, a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízását .
        A körzetközponti (fővárosban a kerületi) jegyző vezette okmányiroda a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg nem állít ki forgalmi engedélyt, ha a kérelmező nem tudja igazolni
        1. a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét, vagy
        2. a jármű műszaki alkalmasságát.
        Ebben az esetben a bemutatott forgalmi engedély "Hivatalos feljegyzések" rovatában ezt jelölni kell, és az ügyfelet hiánypótlásra kell felszólítani .

Ha logikusan végig gondolod, bárminek a birtoklása és a birtoklás államilag való elismerése nem köthető annak műszaki állapotához.

Az okmányirodák azért szeretnék műszakihoz kötni az átírást, mert hivatali nyelven szólva "nyitva marad az aktájuk", vagyis egy megkezdett ügyletet nem tudnak lezárni addig, amíg nincs meg a műszaki és ez rontja a statisztikájukat.
        soveny, mir-mur és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

mir-mur kedvelte ezt.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Soveny ! Ha jól emlékszem neked volt valamilyen " haladék kérésed " a 49-es darabos állaga miatt. Az is erről szolt ?
            Igen, emiatt kötözködtek az okmányirodában. A 15 napos bejelentési kötelezettséget vették alapul nálam is. Hiába mondtam, hogy a motor nincs a számítógépes rendszerben, ergo nincs forgalomban sem. Meggyőzni nem tudtam őket, így a haladékkérésnél maradtam. Így záros határidőn belül kellett sok pénzt kicsengetnem a motorra (a komplett forgalomba helyezést), de legalább egyszer s mindenkorra le van zárva az ügyem. Ez végülis jó az okmányirodának, de jó nekem is. :-)

Ami biztos ! Azt az infót kaptam, hogy nincs jelentősége a 15 napos átírási határidőnek, de még az új típusú adás-vételinek sem, mert a motor nincs forgalomban. Annak ellenére sincs, hogy nem lett annak idején kivonva. Az számítógépen nem szerepel.
            ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Ez pontosan így van.
            Én ezért nem sietnék az átíratással, amíg nincs kész a motor, mert nincs jelentősége - az adásvételi és a szürke forgalmi "téged véd" (nekem is van egy T1-esem meg egy Motorkulim, ami arra 'vár', hogy egyszer elkészüljenek, és át tudjam íratni őket).

Az eredetiségvizsgálatot úgyis - ha nem szerepel a motor az elektronikus nyilvántartásban - csak akkor lehet elvégeztetni, ha az okmányiroda előtte kibocsátott egy "Hatósági Bizonyítvány"-t, amihez előtte le kell kérjék az adatokat a központi nyilvántartóból, ami ismét a te nevedre szól majd.
            Az átírási határidővel kapcsolatos véleménnyel nem értek egyet! Hadd írjam le a tapasztalataimat!

Év elején írásos véleményt kértem a Központi Okmányirodától a sokféleképpen értelmezett átírási határidővel kapcsolatban. Bevallom, kicsit meg is felejtkeztem róla, mert csak a blogban akartam kitérni rá, ha eljutok odáig. De akkor most röviden összefoglalva:
            arra voltam kíváncsi, milyen bejelentési kötelezettségek és határidők vonatkoznak azon járművek új tulajdonosaira, amelyek csak az 1990-es évek előtt voltak forgalomban, tehát - mivel csak a két betűből és négy számból álló forgalmi rendszámuk van -, nagy valószínűséggel nem szerepelnek a jelenleg használatos okmányirodai járműnyilvántartásban.

A kapott válasz világosan fogalmaz: "Adott gépjármű esetén a tulajdonos 15 napos bejelentési kötelezettsége akkor áll fenn a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. tv 33.§ (1) bekezdése értelmében, ha a nevezett gépjármű a közúti közlekedési nyilvántartásban szerepel.(Tehát függetlenül attól, hogy véglegesen vagy ideiglenesen lett kivonva a forgalomból)."

Eddig a levél. Tudni kell azonban, hogy a Hatósági Bizonyítványt az okmányiroda szintén a közúti közlekedési nyilvántartás alapján állítja ki, illetve ellenőrzés szempontjából a szürke forgalmi engedély adatait szintén a közúti közlekedési nyilvántartás adataival hasonlítja össze. (A hivatkozott törvény 7.§-a meghatározza, mely nyilvántartások alkotják a közúti közlekedési nyilvántartást, az én motorom esetében az okmánytár alapiratai volt a forrás.)

Ennek következtében tehát (még ha nem is örülünk neki) kívülállóként jogilag alátámasztottnak látom az okmányiroda 15 napos átírási határidőhöz történő ragaszkodását a járműveink esetében, hiszen fellelhetőek a közlekedési nyilvántartásban. A korábbi véleményemmel szemben tehát helyénvalónak látom az okmányiroda eljárását a saját esetemben is.

-------------------

Csak kiegészítésképp az amúgy is nehéz témához: érdekes kérdés lehet, hogy mi a teendő akkor, ha - mint az én esetemben is - nem volt nyilvántartva a jármű gyártási éve. Hiszen ennek az adatnak szerepelnie kell a forgalomba helyezés nélkül is kiadandó törzskönyvön. Az eredetiségvizsgáló állomásoknak azonban nincs adatmegállapítási joguk, tehát még ha ellenőrizni tudják is a vázon feltüntetett gyártási évet, nem vehetik fel új adatként a kiadott bizonyítványba.

Adatmegállapítási joga az NKH-nak van, a hibás vagy hiányzó adatokat az időszakos műszaki vizsga, vagy a más esetben kérhető műszaki szemlén lehet kérni (ennek feltétele az érvényes műszaki vizsga). Műszaki adatlapot azonban csak sikeres műszaki vizsgát követően adnak ki.
            mir-mur és kedvelte ezt.

Komment

mir-mur kedvelte ezt.

Komment

ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Szerintem az itt a nyitott kérdés, hogy mit tekintenek "közúti közlekedési nyilvántartás"-nak?
                Az on-line rendszerüket, vagy az archivált kartotékrendszert?

Erre lenne jó megnyugtató választ kapni .
                Igen, úgy tűnik, ezt nem hangsúlyoztam eléggé a hozzászólásomban, pedig ez akart lenni az lényege.

soveny eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                (A hivatkozott törvény 7.§-a meghatározza, mely nyilvántartások alkotják a közúti közlekedési nyilvántartást, az én motorom esetében az okmánytár alapiratai volt a forrás.)
                A KEKKH által kiállított hatósági bizonyítványom határozatában ez áll:
                "Tájékoztatom, hogy a nyilvántartásunkban szereplő okmánytári alapirat alapján, a __ __-__ forgalmi rendszámú __ gyártmányú motorkerékpár műszaki adatai a következők:"

A bűvös archívumot tehát, ahol a motor kartonját megtalálták, a végzésben az okmánytár alapiratainak nevezik. Az 1999. évi LXXXIV. tv 7.§ e) pontja szerint az okmánytár is a közúti közlekedési nyilvántartás része.

Érzem, hogy a bizonyítás nem száz százalékos, de mivel a motor adatait csak az archívumban találhatták meg, és adatforrásként az okmánytár alapirataira hivatkoztak, erősen feltételezhető, hogy az archívum is a közlekedési nyilvántartás része.

Egy kis kiegészítés, amelyet a 2011. márciusában Nemzeti Közigazgatási Intézetté átalakult KSZK (Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ) weboldalán találtam (na, tehát szerintem megbízható adat ):

"Az Okmánytár olyan önálló nyilvántartás, amely része a közúti közlekedési nyilvántartásnak, és az engedély-nyilvántartás, a járműnyilvántartás alapiratait, valamint a közlekedési nyilvántartásban szereplő adatok változását igazoló okmányok, a cserélt, leadott és a visszavont okmányokat, valamint a velük kapcsolatos események adatait tartalmazza.

Az okmánytár adattartalmát a közúti közlekedési nyilvántartás működéséről és az adatszolgáltatás rendjéről szóló 56/1999. (XII. 28.) BM rendelet határozza meg.

Az okmánytár tartalmazza

• az 1964 után kiadott gépjárművezetői engedélyek megszerzésének, valamint a járművek első forgalomba helyezésének, a bejegyzett adatok változásainak adatait, alapiratait;
                • a nyilvántartási eljárásban keletkezett, a nyilvántartásba vétellel, az abból való törléssel, az adatszolgáltatási korlátozással és az adathelyesbítéssel (adatkarbantartással) kapcsolatos alapiratokat."
                Che, és mir-mur kedvelte ezt.

Komment

Ezekre fokozottan érvényes ! " Ahány ház, annyi szokás "
                  kedvelte ezt.

Komment

Ezekre fokozottan érvényes ! " Ahány ház, annyi szokás "
                    Ez így van. Mondjuk úgy, hogy a miheztartás végett írom le ezeket. Amit leírok, az a legrosszabb eshetőség, vagyis ahogy a törvény szerint kell folynia az ügynek.

Komment

Na most nem akarok csúnyát írni . Ezek tesznek rá hogy próbálkozok az általatok is kapott infókkal érvelni. Csak azt hajtogatják hogy vizsga nélkül nem írhatják át. Ha lesz műszaki adatlap, akkor lesz folytatás. Én meg nem akarom csak ezek miatt összehányni a gépet a hátralévő 20 napban, tehát buktam 18.000 magyar pénzt valakik tudatlansága miatt. Ha csak valahol a közelben ( kis Magyar hazánkban ) nem tudtok valami irodát ahol rugalmasan kezelik a dolgot

Komment

mir-mur, Che és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Hát ! Nem tudom érdemes e haragosokat gyűjteni az irodában ? Te megtennéd ha tudnád hogy még kénytelen leszel velük egyeszkedni ? Úgy gondolom hogy csak én húzhatom a rövidebbet. De azért nagyon köszönöm a tanácsaitokat.

Komment

Üdv! Látom egy nagy városban élsz! De nem föltétlen ott kell intézni ezt az ügyet! Elmehetsz egy másik kisvárosba, vagy akár egy faluba, ahol nem olyan fafelyüek az ögyintézők. Én például Kiskunhalasom lakom. De semilyen kicsit is komplikált átírást nem intézek itt, mert egyszerüen nem lehet. Máshol minden gond nélkül intéződnek az ügyek!
                            mir-mur és kedvelte ezt.

Komment

Bocsánat, hogy kell azt érteni, hogy te húzod a rövidebbet? Neked állampolgári jogod, hogy az a hivatal, amit a te adóforintjaidból tartanak fent, abból fizetik az alkalmazottakat, ráadásul még fizetsz is az ügyintézésért, elintézze az ügyedet. Nem kívánsz te semmi lehetetlent tőlük, csak olyant, amit a jogszabály előír. Nyomtasd ki, amit ide bekopiztam a magyarorszag.hu-ról, aztán dugd az orruk alá. Mivel tudnak büntetni? Azzal, hogy legrosszabb esetben elmész egy másik okmányirodába? Gépjárművet bárhol lehet intézni...
                              mir-mur, Che és kedvelte ezt.

Komment

Igen, egyetértek!

Az a kérdés azonban, hogy abban az esetben változtathat-e, ha már megkezdett ügyről van szó.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X