Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Átírási hókusz-pókusz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

UK eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ha ezt kérdezed, akkor arra azt fogják válaszolni, hogy a 35/2000. (XI.30.) BM rendelet 16. számú melléklet III. szakasza alapján...
    Igen, ez idáig oké. De mit fognak mondani arra, ha megkérdezem őket ugyanezen BM rendelet 76/A. §-ról, ami szerint:

76/A. § (1) A tulajdonjog-változást a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba veszi, melyről törzskönyvet állít ki, ha kérelem, és a csatolt, illetve bemutatott okiratokban foglaltak megfelelnek az e rendeletben előírtaknak.

(2) A nyilvántartásban nem szereplő a bejelentést elmulasztó korábbi tulajdonos(ok) tulajdonjogát a közlekedési igazgatási hatóság a törzskönyv kiállítása nélkül jegyzi be a nyilvántartásba.

(3) A közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg nem állít ki forgalmi engedélyt, ha a kérelmező nem tudja igazolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét, vagy a jármű műszaki alkalmasságát. Ebben az esetben a bemutatott forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatában ezt jelölni kell, és az ügyfelet hiánypótlásra kell felszólítani.

[...] (4)-(5)-(6)

UK, TZ és kedvelte ezt.

Komment

TZ kedvelte ezt.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        A dolog nem a frsz-nál akad el, hanem a jármű színe kérdésnél. RAL szín szerint kell megadni, ami nem azonos a " legyen fekete, vagy zöld " bemondással. Ez az adat pedig kell a törzskönyv kiadásához is. ( Megpróbálták )
        Most olvasom újra, ez tiszta horror, a törzskönyvön nem is szerepel a jármű színe.

Komment

Sziasztok!
          Nemrég vásárolt Pannóniám szürkeforgalmival rendelkezik, első tulajos!
          A forgalmiban szereplő tulajdonostól vettem de ő 77 éves.
          Szeretném hamarosan átiratni, mivel félek tőle, hogy az öreg meghalhat mert ugye nem fiatal.
          Két problémám van!
          Nincs kivonva a forgalomból a motor. Milyen költségekre számíthatok?
          Darabokra szétszerelve vettem meg, a felújítás legalább egy évig fog tartani. Így, hogyan írathatom át? Műszakiztatni kellene átíráshoz úgy tudom.
          Köszönöm előre is, a hozzászólásokat!
          Üdv. Peti

Komment

Szia !

Hogy nincs kivonva az nem probléma, hiszen automatikusan kivonták a forgalomból az elmúlt években. Átíratni bizony csak műszaki vizsga után lehet. Ezt olvashattad az én kálváriám kapcsán is. Igazándiból nincs mitől tartanod. Minden olyan dokumentummal rendelkezel, ami majdan az átírásnál kelhet. Vegyük még egyszer sorba.

- Szürke forgalmi az eladó nevével. OK
            - Adás- vételi a bejegyzett tulajdonostól , lehetőleg tanukkal OK
            - Vélhetően egyező motor és alvázszám OK
            - Az hogy nincs kivonva nem probléma
            - Ha a bácsi időközben meghalna, számodra az sem jelenthet problémát
            - Műszakíztatás, és az átírás miatt nem kell kapkodnod. ( A mai napon érvényben lévő szabályok szerint !!! )

Kitartást és sok sikerélményt a felújításhoz.

Üdv Gyuri

Komment

Csákány eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Szeretném hamarosan átiratni, mivel félek tőle, hogy az öreg meghalhat mert ugye nem fiatal.
              Az átírási kötelezettséged teljesen független az eladó életkorától. :-) Az adásvételi szerződés megkötésétől számított 15 napod van rá. Érvényes, a formai és tartalmi követelményeknek megfelelő adásvételi szerződésed legyen a bejegyzett tulajdonossal. Ha az adásvételi szerződés megkötése után elhuny az eladó (ne legyen így), az nem változtat semmit a jármű átírásakor, hiszen az adásvételi szerződés megkötésével te váltál tulajdonossá.

Ezek után eredetiségvizsgálat, majd átírás (a törvény nem írja elő a műszaki vizsga szükségességét), majd postázzák a motor törzskönyvét. Forgalmi engedélyt akkor állítanak ki, ha igazolod a jármű műszaki alkalmasságát, ekkor fogsz új rendszámot is kapni (ha még régi, 2 betű-4 számos van a motoron).

Eredetiségvizsgálatot (pl. mir-mur tapasztalata alapján) szétszedett járművön is elvégeznek, ezzel nem lehet gondod (legfeljebb olyat keresel, ahol megcsinálják).

A költségeket már kifejtette ici169 itt: http://veteran.forum.hu/gepjarmu-tul....html#post4001. A forgalmi engedély költsége ebben az esetben téged ugye nem érint.

Átíratni bizony csak műszaki vizsga után lehet. Ezt olvashattad az én kálváriám kapcsán is.
              Nem értem a problémát, mir-mur. Miért írod azt, hogy nem lehet, amikor neked is sikerült átíratnod műszaki nélkül? A hiánypótlásra felszólítás természetes ilyenkor, ezt a törvény is megköveteli. Miért írod, hogy nem lehet? (Világos, értem hogy a törzskönyv kiadással szívóznak, de ez amúgy is teljesen értelmetlen ügy: http://veteran.forum.hu/gepjarmu-tul....html#post5774.)

Műszakíztatás, és az átírás miatt nem kell kapkodnod. (A mai napon érvényben lévő szabályok szerint!!!)
              Gyuri, ez azért nem egészen így van! Néhányszor már kifejtettük itt a fórumon, hogy a 15 napos bejelentési (vagyis átírási) határidő és kötelezettség minden olyan járműre érvényes, ami a közlekedési nyilvántartásban szerepel.
              A motor volt Magyarországon forgalomban, ergó szerepel a közlekedési nyilvántartásban (tudom, hogy ezt most hanyagul fogalmazom meg). Igenis kell kapkodnia, az adásvételi szerződés aláírásától számított 15 napon belül meg kell kezdenie az átírást az okmányirodában.

Igazándiból nincs mitől tartanod. Minden olyan dokumentummal rendelkezel, ami majdan az átírásnál kelhet.
              Igen, ezzel egyetértek!
              Che kedvelte ezt.

Komment

mir-mur és soveny kedvelte ezt.

Komment

ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Én továbbra is csak feltételekkel tudom ezt elfogadni. Ha nincs az elektronikus nyilvántartásban, az azt jelenti, hogy a forgalomból minden bizonnyal véglegesen ki van vonva. Az ilyen esetre nem vonatkozik a 15 napos átírási kötelezettség - ezt most nem tudom hirtelen jogszabállyal alátámasztani, de nekem volt már ilyen esetem, és az okmányirodában ezt mondták (ami persze lehetett téves tájékoztatás is).
                  A végleg kivont járművekre nem vonatkozik a 15-napos átírási kötelezettség. Ha át akarod majd íratni akkor az majd első forgalomba helyezésnek minősül és aszerint kell eljárni.
                  mir-mur, soveny és kedvelte ezt.

Komment

Sziasztok!

Röstellem, de nagyon régóta húzódik a következő blogbejegyzésem, amelyben pont ehhez a kérdéskörhöz fogunk érkezni. Magyarázatként a hosszú kimaradásért annyit tudok felhozni, hogy lassan halad a levelezésem a Központi Okmányirodával, akiknek az állásfoglalását kértem ezekben az ügyekben.

Ha nincs az elektronikus nyilvántartásban, az azt jelenti, hogy a forgalomból minden bizonnyal véglegesen ki van vonva. Az ilyen esetre nem vonatkozik a 15 napos átírási kötelezettség - ezt most nem tudom hirtelen jogszabállyal alátámasztani, de nekem volt már ilyen esetem, és az okmányirodában ezt mondták (ami persze lehetett téves tájékoztatás is).
                    bendre666 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    A végleg kivont járművekre nem vonatkozik a 15-napos átírási kötelezettség. Ha át akarod majd íratni akkor az majd első forgalomba helyezésnek minősül és aszerint kell eljárni.
                    Az átírási határidőre vonatkozóan már közzétettem a Központi Okmányiroda válaszát ugyanebben a fórumtémában, >> itt <<. Örülnék, ha tudnátok olyan törvényi szabályozást mutatni, ami a fentiek alól felmentést ad nekünk. De amíg nem hozakodik elő ilyennel senki, én ezt tekintem (és hirdetem) aktuális, mérvadó információnak!

Nem akadékoskodom, de ezen ugye a múltkor már elmerengtünk, hogy ugyanazon jogszabály az egyik oldalon megköveteli, a másik oldalon meg nem. De legalábbis nem egyértelmű a megfogalmazás.
                    Ebben a kérdésben részletesebb választ várok még, szintén a Központi Okmányirodától. Előzetesen ennyit kaptam: "A műszaki vizsgával nem rendelkező gépjármű tulajdonjog változása a nyilvántartásba bevezetésre kerül, de új forgalmi engedélyt nem állítunk ki a műszaki vizsga igazolásáig."

Komment

Az átírás feltétele a műszaki adatlap. Erről már beszéltünk. Igazából még semmi kézzelfogható nincs a kezembe arról ,hogy átírták volna a motoromat. Tudod jól, hogy két irodából is elhajtottak. A harmadik aki elvette pedig, hát .... segítőkész volt. Csak egy szélbejegyzés történt a nevemre, hogy ne bukjak nagy pénzt.Ha a motort nem találja a rendszer az okmányirodában, ( már pedig nem fogja ) az akkor automatikusan ki lett véglegesen vonva. A 15 nap csak forgalomban lévő járgányokra vonatkozik ! Tudom, hiszen az egész cirkusz a fölöslegesen megcsináltatott eredetvizsgálatról, és a szintén fölöslegesen megkötött biztosításról e miatt volt .

Komment

A 15 nap csak forgalomban lévő járgányokra vonatkozik ! Tudom, hiszen az egész cirkusz a fölöslegesen megcsináltatott eredetvizsgálatról, és a szintén fölöslegesen megkötött biztosításról e miatt volt.
                        Nézd, több érvet nem tudok felhozni. Két okmányirodában kérdeztem meg, ezek közül az egyik a KEKKH Központi Okmányirodája. Félre ne értsd, nem arra célzok, hogy valótlant állítasz, csak azt, hogy minden bizonnyal félrevezettek (az ő hanyagságukból), mert a törvény szövege és a Központi Okmányiroda jogértelmezése szerint (amely ugye egységes eljárást feltételezve mérvadó a többi okmányirodában is) egyértelműen kijelenti, a 15 napos átírási határidő független attól, hogy forgalomban van-e, vagy sem, a döntő az, hogy szerepel-e a közlekedési nyilvántartásban (ld. a már előző hozzászólásomban hivatkozott hozzászólás).

Az átírás feltétele a műszaki adatlap.
                        Erre, a törvény általam ismert bekezdései alapján továbbra is csak azt tudom felhozni, hogy az átírásnak NEM feltétele a műszaki adatlap. Ezt anno Motorkami már kifejtette ebben a témában, de a 35/2000 (XI. 30.) BM-rendelet alkotói gondoltak erre a problémára a rendelet 76/A. §-ában:

"(3) A közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg nem állít ki forgalmi engedélyt, ha a kérelmező nem tudja igazolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét, vagy a jármű műszaki alkalmasságát. Ebben az esetben a bemutatott forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatában ezt jelölni kell, és az ügyfelet hiánypótlásra kell felszólítani."

Az új forgalmi engedély és rendszám kiállításának valóban feltétele az érvényes műszaki vizsga, de ahogy motorkami is írta, bárminek a birtoklása és a birtoklás államilag való elismerése nem köthető annak műszaki állapotához.

Újrakezdhetjük a vitát természetesen ezekben az ügyekben, de sajnos egyelőre nem rendelkezem sokkal több információval, mint akkor. Nem tudom, ti igen?

Homokba dughatjuk a fejünket azzal a felkiáltással, hogy ahány ház, annyi szokás, de pont azért mantrázom a kis mondanivalóimat, hogy igenis legyünk állhatatosak (de türelmesek) és álljunk ki a jogainkért. Amennyiben viszont a törvény nem nekünk kedvez, és ezt nem vagyunk hajlandóak elhinni - 15 napos átírási határidő -, ne utólag verjük a fejünket a falba.
                        mir-mur és Che kedvelte ezt.

Komment

Ma írattam át a Pannóniát, és megkérdeztem. A szürke forgalmist akkor nem kell azonnal (15 napon belül) átíratni, ha bele van írva, hogy véglegesen ki van vonva a forgalomból. Vagy ha ideiglenesen akkor sem, mert akkor még nem volt időkorlátos, de ekkor a rendszámnak is meg kellene lennie, elvileg. Ha nincs kivonva, át kell íratni 15 napon belül.
                          mir-mur, -t5- és soveny kedvelte ezt.

Komment

Taktaszada eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Ma írattam át a Pannóniát, és megkérdeztem. A szürke forgalmist akkor nem kell azonnal (15 napon belül) átíratni, ha bele van írva, hogy véglegesen ki van vonva a forgalomból. Vagy ha ideiglenesen akkor sem, mert akkor még nem volt időkorlátos, de ekkor a rendszámnak is meg kellene lennie, elvileg. Ha nincs kivonva, át kell íratni 15 napon belül.
                            Ez akkor is érvényes ha nem találják a z okmányirodás rendszerben ??? (Szerintem gőzük nincs róla, és csak találgatnak.)
                            soveny kedvelte ezt.

Komment

Ezt nem tudom, erre nem tért ki, mert annyit mondott, hogy mielőtt ilyenre kerülne sor, hívjam fel, és megnézi, hogy kivonták-e, vagy sem a forgalomból (a rendszám alapján). Gondolom ha nincs benne a gépben, akkor nincs forgalomban (?). Megkérdezzem?

És még annyit, hogy érvényes műszaki nélkül valóban nem állítják ki az új forgalmit, csak bejegyzik a régibe, vagy valami adatlapot adnak, és az érvényes műszaki adatlappal lehet elmenni az új forgalmiért, akkor állítják ki.

Komment

Mivel ebben a témában foglalkoztunk vele legtöbbet, itt jegyzem le, hogy a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletet 2012. január 1-el hatályon kívül helyezték, a keletkezett űrt pedig az ugyanezen a napon hatályba lépett 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet hivatott kitölteni.
                                kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X