Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Átírási hókusz-pókusz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

kollarg
    Egy kis kiegészítés a fedezetlenségi-díj ügyben: volt egyszer egy Ford Fiestám. Megkaptam nyugdíjas ismerőstől, hogy rázzam gatyába és adjam el. Persze ő örökölte, nem íratta át, nem lett kivonva rögtön, csak később került kitiltásra. 56000 magyar forint volt a fedezetlenségi díj.
    A fedezetlenségi díjnál az a lényeg, hogy csak a törvény erre vonatkozó rendelkezésének hatályba lépése után indult ügyekben kell alkalmazni! (Visszamenőleges kötelezettség nincsen.)

Ha valakinek kell pontos időpont, utánanézek, de emlékeim szerint 2013. január 1.

A lényeg, hogy a tulajdonjog megszerzését kell igazolnod, akár forgalmival, akár forgalmi nélkül (KEKKH-s igazolással, hagyatéki határozattal, hivatalos árverési jegyzőkönyvvel [végrehajtótól, pl. a vatera nem árverés ilyen hivatali szempontból]).
    - - - Updated - - -

kollarg
    A lényeg, hogy a tulajdonjog megszerzését kell igazolnod, akár forgalmival, akár forgalmi nélkül (KEKKH-s igazolással, hagyatéki határozattal, hivatalos árverési jegyzőkönyvvel [végrehajtótól, pl. a vatera nem árverés ilyen hivatali szempontból]).
    Így van , azzal a kiegészítéssel, hogy a tulajdoni láncolatnak töretlennek kell lennie. Ezért van az, hogy a sima vaterás árverés, szomszéddal írt adásvételi csak akkor jó, ha ő is igazoltan tulajdonos volt! (Ezt hívják "származékos tulajdonszerzésnek", a te tulajdon szerzésed az ő tulajdonjogán és annak átruházásán alapul. Ezzel szemben a hatósági árverés "erredeti tulajdonszerzés", ami azt jelenti, hogy te vagy ebben a szerzési láncolatban az első tulajdonos. Mintegy tiszta lappal kezdesz.)
    sepy, demeter és St.Z.350 kedvelte ezt.

Komment

Ha valakinek kell pontos időpont, utánanézek, de emlékeim szerint 2013. január 1.
      2010-től hívják fedezetlenségi díjnak - előtte is volt csak más néven ha jól emlékszem.
      St.Z.350 kedvelte ezt.
      There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

Sziasztok.

Motorblokkot szeretnék cserélni a 250-es ETZ-ben. Lenne is egy teljesen új üres blokkház.
        Érdeklődtem az okmányirodában motorblokk csere forgalmiban történő átvezetése iránt de azt a választ kaptam, kevés az adásvételi, kell számla is egy bontótól, melyben igazolom a származását. (tudtommal bontói igazolás csak autóknál állhat fenn)
        Mikor kimondtam, hogy új a blokk akkor meg számlát is kér, hogy az aki nekem eladja az is igazolja a blokk származását.
        Számla nincs meg, mert az eladó elmondása szerint az 1980-as évek végén vásárolta és elveszett időközben.

Nem értem, miért nem elég az adásvételi?

Komment

Nem értem, miért nem elég az adásvételi?
          Menjél másik okmányirodába, ahol értenek a munkájukhoz.
          UK, demeter és sepy kedvelte ezt.
          "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
          "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Sziasztok.

Visszaolvastam pár oldalt, nem találtam választ, mélyebben kutakodni nincs időm, ezért kérdezek:
            - vettem egy T1-es Pannóniát
            - törzskönyv, adásvételi a bejegyzett tulajjal, zöld forgalmi van
            - rendszám lejárt műszakival van
            - a rendszer szerint még forgalomban van (előző tulaj a biztosítást fizette)

Okmányirodában nem akarják átírni a nevemre, amíg nem műszakiztatom le.
            2 hónap haladékot adnak. Nincs időm most szerelgetni és műszakira vinni.

Van erre más megoldás?
            Köszi: I

Komment

A műszaki kérdésre azt válaszolnám, hogy a legtöbb esetbe (megoszlanak erről a vélemények) műszaki nélkül NEM írják át. Pontosabban nem kapsz forgalmit újat a nevedre kiállítva.

Komment

Van erre más megoldás?
                Természetesen igen. A zöld forgalmi már az új fajtát jelenti, ugye? (nem a kétlaposat, hanem a 3 részbe hajtogatósat)

műszaki nélkül NEM írják át. Pontosabban nem kapsz forgalmit újat a nevedre kiállítva.
                Inkább csak a második fele igaz. Műszaki nélkül át lehet íratni és ebben az esetben nem kapsz forgalmit a nevedre.
                Már megint az okmányiroda összevisszaság tipikus példája, de itt helyben (Csorna, Győr-Moson-Sopron) nekem bizony átírták a GS-emet.
                Lejárt műszaki, érvényes biztosítás, műszakira alkalmatlan állapot. Megvettem (adásvételi, törzskönyv), kötöttem biztosítást, elvittem eredetvizsgára, utána bementem az okmányirodába. Szintén nem akarta az ügyintéző átírni (el akart küldeni), de udvariasan megkérdeztem, hogy megkérdezhetnénk-e erről valakit, mert legjobb tudomásom szerint át lehet vezetni a tulajdonjogot így is. Úgyhogy megérkezett az irodavezető és pár szóban elmondta az ügyintézőnek hogyan is kell csinálni.
                A papírokat odaadtam, törzskönyvet leadtam, új törzskönyvet és az átírási illetéket kifizettem. A régi forgalmi maradt nálam, de bejegyezték, hogy X hó Y napjától az én nevemen szerepel a moci. Műszakiztatáskor majd azzal megyek, megkapom a műszakin a lapot, azzal már az okmányirodában fogok kapni (6000 forint ellenében) új forgalmit.

Szóval ha a most használatos fajta a forgalmi, van törzskönyv, akkor elvileg semmi akadálya. Kérdezz rá az okmányirodában (akár telefonon is), ha hajthatatlanok, akkor tessék a másik legközelebbi okmányirodában érdeklődni.
                soveny, sepy és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Köszönöm. Új forgalmis. Rákérdeztem egy másik város irodájában, semmi akadályát nem látták és az általad elmondottakat megerősítették. Sőt, ajánlották, hogy egyben vonassam ki a forgalomból ideiglenesen, így nincs biztosítási és adófizetési kötelezettségem.

Köszi: I
                  soveny kedvelte ezt.

Komment

kollarg
                    mert legjobb tudomásom szerint át lehet vezetni a tulajdonjogot így is. Úgyhogy megérkezett az irodavezető és pár szóban elmondta az ügyintézőnek hogyan is kell csinálni.
                    Teljesen igazad van, mert az átíratás az a tulajdonszerzés, míg a műszakiztatás az pedig egy hatósági vizsga letétele.

A tulajdonszerzésnek nem feltétele az, hogy műszakija legyen, sőt jogszabály kötelez arra, hogy az adásvétel megkötését követő 15 napon átírasd! (Az egy külön szelete a kérdésnek, hogy kötelezőt olyankor is meg kell kötnöd, ha nincsen műszakija és emiatt elvileg nem közlekedsz, nem okozhatsz kárt, de ennek más okai vannak...)

A lényeg, szomorú, hogy hülyeséget mondanak az okmányirodában, hiszen joggal feltételezed (mi több elvárhatod!), hogy értenek a dolgukhoz...a jó a dologban, hogy a hozzá nem értő ügyintézőnek legalább volt olyan főnöke, aki ért hozzá!!!

A tanulság mindannyiunknak az, hogy a nyilvánvalónak tűnő baromságoknál, érdemes firtatni a dolgot, esetleg megkérdezni, hogy pontosan mi írja ezt elő, amit mond? Hivatalnok vagyok, ismerem a bot másik végét is... Nem feltétlenül fog szeretni érte, de ilyenkor egy fafejnek is el kell kezdeni gondolkoznia, rohanni a főnökhöz, telefonos segítséget kérni, stb..., és ha kiderül,hogy igazad van, az is egy érdekes kis pszichológiai teszt, hogy hogyan változik a hangszíne...

De a lényeg, hogy eléred, ami jár!!!
                    sepy, kollarg és heeegany kedvelte ezt.

Komment

Rákérdeztem egy másik város irodájában, semmi akadályát nem látták
                      Akkor meg is van oldva az ügy.

szomorú, hogy hülyeséget mondanak az okmányirodában
                      Hozzá akartam tenni, hogy nem az a baj, hogy nem tudja - lehetetlen mindenben tartani a lépést. A lényeg, hogy viselkedjen nyitottan, ne érezze személyes támadásnak a hivatalnok úr/hölgy, hogy esetleg nem csak neki lehet igaza.
                      Főleg ha már a létszámhiány meg az elvándorlás miatt nem specializálják őket külön-külön ügycsoportokra...
                      Lemezjáték, Fergusson és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Egyszer egy alvázcserét szerettem volna beíratni motorkerékpárnál, mire a hölgy rámripakodott : - nem tudja , 2002-től nem lehet alvázat cserélni !!!!!! Ekkor (bár kissé feldúltan ) közöltem vele hogy ez fölöttébb érdekes , akkor a Közlekedés felügyelet miért adott rá engedélyt , amiről itt a passzus a kezemben , és nem is keveset fizettem is érte ? Erre érkezett a válasz : - Akkor lehet.... Erre összeszedtem a papírjaimat és átballagtam egy másik város okmányirodájába ahol simán megoldották a dolgot . Valószínű az utóbbi okmányiroda ügyintézőjének, nem merült ki a hozzáértése a körömlakk márkákban , és a hozzáállása sem az volt a dolog felé hogy : - Hogyan NEM lehet megoldani a dolgot !!!
                        demeter, heeegany és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Én is úgy vettem a cz-m,hogy lejárt a műszakija ,biztosítását fizette az előző tulaj a zöld forgalmiba beírták a tulaj. változást sőt műszakin sem cseréltették le velem mert bele pecsételték az érvényességét. Ha át irattad akkor rögtön ki is tudod vonatni a forgalomból mint tulajdonos innen kezdve szünetelteted a biztosítását is és nincs súlyadó sem.
                          Lemezjáték kedvelte ezt.

Komment

Ügy megoldva.
                            Nem mentem messze, az eredetvizsgálónál 4000 Ft és egy aláírás ellenében ismerték az ügymenetet. Nekem megérte, van elég dolgom, mint balhét rendezni egy életunt hivatalnokkal.
                            Elmondták a lényeget: táppénzen van az okmányirodában aki ismeri az ügymeneteket és a szabályzást, helyettes ül bent.
                            Lényeg a lényegben: párduc kódnevű T1 1963 a nevemen, forgalomból ideiglenesen kivonva, nyáron felkészítjük műszakira és nyomom neki.
                            soveny, sepy és zahi kedvelte ezt.

Komment

Szervusztok . Autó vétel kérdés. A tulajdonost a hatóság megállította egy közúti ellenőrzésre. Kiderült rögtön , hogy 3 ( ! ) éve nincs műszakija ( nem szakadt gép - patika állapotú minden tekintetben ) , kapott egy útvonal engedélyt . Kényszer forgalomból kivonás az eredmény . Tehát műszaki vizsgáig határozatlan ideig kivonva. Kérdés : adás-vételivel megvásárolom , így is 15 napon belül át kell íratnom ? "Költségmentesen" szeretném eltenni néhány évig , van rá törvény adta lehetőség ? Üdvözlettel.

Komment

Nekem nem budapesti okmányirodában erre azt mondták, hogy amíg nincs üzembe helyezve addig nem érdekes a szerződéskötés dátuma. Azért javasolnám, hogy inkább csináld meg a műszaki vizsgát és írasd át mert mire használnád, megváltozhatnak a törvények és nagyobb problémákkal kell megküzdened.
                                soveny, Fergusson és zahi kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X