Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Etikai (?) kérdés

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Etikai (?) kérdés

Sziasztok!

Hetek óta - illetve már hónapok óta, amióta elkezdtem dolgozni a második motoromon - azon gondolkodom, hogy vajon etikus viselkedés lenne-e a veterános társadalommal (ha mondhatjuk így azt az embercsoportot aki foglalkozik vagy a jövőben foglalkozni fog régi gépekkel) szemben, ha a környező falvak boltjaira olyan hirdetést tennék ki, hogy "Régi motorokat és alkatrészeiket megvásárolnám. 0620....". Igazából nem szeretnék nepper jelzőt kapni, nem is a "megveszem olcsón - eladom drágán" miatt tenném, hanem elsődlegesen hogy ne kallódjanak tovább vagy vigyék a vasgyűjtők. (A szomszéd faluban történt nemrégiben egy lopási próbálkozás, egy fészert tört fel a fiatalember ahol állítólag motorok állnak, hát hogy is mondjam nem restaurálási szándékkal.)
    A kérdés, hogy szabad-e ilyet tenni, mert azok a gyerekek közül, akiket mondjuk a hétvégi győri kiállításon a motoromon ülve fotóztak a szüleik, biztosan fog kikerülni olyan aki ugyanazt szeretné majd csinálni amit mi: kitolni egy pajtából, megvenni a tulajdonosától, leporolni, eltölteni 1-2 évet a talpraállításával és utána fülig érő vigyorral gurulni.
    Azért jutott eszembe kiírni a kérdést, mert volt egy szőke kissrác szombaton, olyan 3 év körüli lehetett, és a parkolóban álló 25 csilli-villi modern motor között oldalra se nézve odatotyogott a T5-ösömhöz. És mutogatott hogy szeretne felszállni. Isten bizony meghatódtam.

Mit gondoltok?
    There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Szerintem jó ötlet amit írsz, én már nem egy esetet hallottam, hogy "unatkozó" emberek szétvágták a régi nem működő motorjaikat. Persze azért nem milliós gépek voltak, hanem "csak" danuviák, meg hasonlók, de akkor is, hihetetlen... Az ember ilyenkor nevet, hogy lehet valaki ilyen, hogy szét darabolja a motorját és elviszi a méhtelepre, pedig ez igen szomorú...
    Te nem vagy "nepper", ha begyűjtöd a méhtelepre szánt kincseket! Sőt, ráadásul van esélyed olyan motorhoz jutni jó áron, amit más NEPPER-től tudnál csak megvenni drága pénzért... Ugyanígy alkatrészekhez is juthatsz. Hidd el, sokan gonolkozunk hasonlóan, én is már terveztem hasonló kiplakátolást, vagy gondolkodtam már a becsöngetgetős módszeren is, hátha van még valahol egy-két jó alkatrész, motor...
    Üdv. Gyula
    Tamás78 kedvelte ezt.

Komment

Örülök hogy hasonlóan gondolkodsz. Mondjuk én olyan vagyok, hogyha már egy motor bekerült a garázsba (vagy a fészerbe, vagy a pincébe), akkor nem tudok megválni tőle. Kapok is ezért eleget minden családtagomtól, nem értik miért ragaszkodom a sok kacathoz...
      Épp ez az, hogyha én felhalmozok, eladni pedig nem adok, akkor a következők, akik pl. első veteránmotorra vágynak honnan fognak hozzájutni? Ez az ami elgondolkodtat, mert én is pár évvel ezelőtt tudatlanként újsághirdetés alapján vettem motort. Meghirdették, elmentem, azt sem tudtam mi micsoda, csak beleszerettem és elhoztam a tulajdonosától, a csirkeólból.

Komment

Szerintem nincs ebben semmi különös ,hogy meghirdeted a vásárlást. Én is így tettem . Nem vagyok nepper ,bárki bármit gondol ! Az ,hogy te felhalmozod semmit nem jelent ,mert rengeteg veterán motor van még mindig a "csirkeólakban". Én egy pár napja szereztem egy padlásról lekerült Jawa Idealt ,elég rozsdás de nincs semmi mókolás rajta ,eredeti állapotában van.Én azt mondom ,hogy rajta !!

Komment

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Mondjuk én olyan vagyok, hogyha már egy motor bekerült a garázsba (vagy a fészerbe, vagy a pincébe), akkor nem tudok megválni tőle. Kapok is ezért eleget minden családtagomtól, nem értik miért ragaszkodom a sok kacathoz...
          Épp ez az, hogyha én felhalmozok, eladni pedig nem adok, akkor a következők, akik pl. első veteránmotorra vágynak honnan fognak hozzájutni? Ez az ami elgondolkodtat, mert én is pár évvel ezelőtt tudatlanként újsághirdetés alapján vettem motort. Meghirdették, elmentem, azt sem tudtam mi micsoda, csak beleszerettem és elhoztam a tulajdonosától, a csirkeólból.
          Ha elkezded halmozni egy idő után amiből sok van csak kényszerülsz majd eladni, és akkor majd lehet jön egy kissrác és elkezdi majd ő gyüjteni a "rozsdás vasat".
          Nekem is előjött ez a dolog, de mára eljutottam arra a pontra hogy van 10 db T-s hengerem, rengeteg tankom ,meg sokminden egyéb és már gondolkozom hogy elkezdem továbbadni mert ennyit az életben nem használok el, és nem férnek az újabb kacatok.
          OdinHEM és kollarg kedvelte ezt.

Komment

darkside eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            már gondolkozom hogy elkezdem továbbadni
            Na igen.

De a halmozáshoz sok motor sem kell, 5 db komplett VT-6-os van tartalékban a polcon a motoromhoz... (csak az egyikhez, a másikhoz VT-2 kell) Ez teljesen általános jelenség azoknál akik maguknak csinálgatják - legalábbis amennyre én látom. Valahova szét kellett oszlania annak a sok legyártott masinának, nem olvaszthatták be mindet.

Azért jó hallani hogy nem tartanátok elítélendő magatartásnak a "forszírozott gyűjtögetést". Lehet elkezdem, ráhangolódásként (vagy mint egy lelki "kezdőlöketként") úgyis fémhulladék-telepre megyek reggel, körülnézni és alapanyagot szerezni az ApaE-féle bejegyzésekben szereplő célszerszámok legyártásához.

Komment

Igen, ez a felhalmozás már nekem is sokszor eszembe jutott! Például lehet, hogy nálam van plusz 3 henger és pont valakiknek ez a három db henger hiányzik valahol a világban. Milyen jó lenne például egy hatalmas adatbázis, ahová mindenki begépelné a saját felesleges alkarészét, ami nincsen motorkerékpárba szerelve és a végén kijönne, hogyha összetennénk a sok alkatrészt, akkor egy csomó motorkerékpárt összetudnánk szerelni.... Na jó, ez utópisztikus gondolat volt
              Vosszatérve arra a gondolatra, hogy ha Te és Mi összeszedjük a motorokat, akkor a következő generációnak nem lesz mit összeszednie, hát ilyeneken nem érdemes gondolkodni, mert 1. úgysem tudunk mindent összeszedni, 2. mire ők jönnek, addigra már más járművek is veteránok lesznek és mindig lesznek olyan típusok, amiből sok van és amivel el lehet kezdeni a veteránozást...
              DCS
              Utoljára szerkesztve a következő által: DCS; 2012 ápr. 18, 21:23.
              OdinHEM, kollarg és soveny kedvelte ezt.

Komment

Jó neked hogy csak még csak 5 db vt6 nál tartasz én már 10 db nál, mondjuk a többiből is van olyan is amihez még nincs vasam pl 3db VT2.
                Nekem nem kell adatbázis hogy összeollózak egy-két motort, de szerintem vagyunk így még egy páran itt.
                OdinHEM kedvelte ezt.

Komment

DCS eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Vosszatérve arra a gondolatra, hogy ha Te és Mi összeszedjük a motorokat, akkor a következő generációnak nem lesz mit összeszednie, hát ilyeneken nem érdemes gondolkodni, mert 1. úgysem tudunk mindent összeszedni, 2. mire ők jönnek, addigra már más járművek is veteránok lesznek és mindig lesznek olyan típusok, amiből sok van és amivel el lehet kezdeni a veteránozást...
                  DCS
                  gondold el mennyivel könnyebb lesz a dolguk az utánnunk jövőknek,csak azt a néhány vén hülyét kel megfüzni hogy adják el a gyüjteményüket-nem kell össze vissza kersgélniük
                  Utoljára szerkesztve a következő által: joker; 2012 ápr. 18, 22:57.
                  OdinHEM, Tamás78 és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    csak azt a néhány vén hülyét kel megfüzni hogy adják el a gyüjteményüket-nem kell össze vissza kersgélniük
                    Ezen jót derültem.

Egyébként a "vén hülyékről" beugrott: Mosonmagyaróváron úgy látom a fiatalok kitakarítják a papa pincéjét - egyszerre került fel hirdetésben D-Csepel, TLF, T5H és P12, ugyanabban az udvarban fotózva. Valószínűleg megunták a hobbiját és kiszórnak mindent (igaz nem lehet olyan sürgős az árakat elnézve).

Komment

DCS eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      hogyha összetennénk a sok alkatrészt, akkor egy csomó motorkerékpárt összetudnánk szerelni...
                      Nem rossz ötlet, bár inkább fődarabokkal lenne érdemes foglalkozni, mint váz és blokk. Lehet valakinek épp a traktorból mentett TLF blokkom hiányzik, vagy valamelyik P10 váz ami a fészerben pihen... Apróbb holmikat be lehet szerezni innen-onnan, de a számozott alkatrészeket nagyon szép lenne összeszedni, főleg ha létezne egyedi elbírálás...

Egyébként felbátorodtam és mentem egy kört, ragasztgattam, beszélgettem. Egy 30 körüli boltos leányzó pl. megemlítette, hogy a nagybátyja fészerében van egy moci, amire a lány vissza tud emlékezni szét van szedve. Annyi biztos hogy nem MZ, mert azt felismeri. A szomszéd faluban pedig egy frissnyugdíjas két 125-ös Csepel blokkot ígért, meg megkérdezi a szomszédot, mert nála volt a tanítóbácsinak a Csepelje (az ő tanítójuké, gondolom akkor nem tegnap kerülehetett a fészerbe).
                      Nem tudom Ti mennyire vagytok babonásak, de 2 kéményseprővel is találkoztam rögtön indulás után, jó hogy volt gomb a ruhámon és nem melegítőben indultam útnak...

Komment

A lelkem mélyén én is szeretnék gyűjteni és halmozni. De általában ha meglátok egy jó vételt akkor álmodozok egy jó nagyot és a végső döntés a következő "nem".
                        Hogy miért. Városomban van egy gyűjtő. Igaz ő nagyban utazik "azaz Ikarus és Csepel". Mikor a háza előtt elmotorozok szoktam látni az új szerzeményeit. Igazi leletmentő. Az ő története ezzel a ponttal meg is áll. Mindig ragad hozzá valami vagy talál valamit. A leletek pedig csak állnak és várnak egyre többen. Jó inkább egy lelkes gyűjtőnél ázzon. De a lelkes gyűjtés a felújítás rovására is mehet.
                        Így én úgy vagyok 1 motort veszek és ha kész akkor veszek még egyet és azt újítom fel.

Komment

Bizony -most megfogtad a "szarvközt a tőgyit"--ki ne ismerne jóhiszemü ! gyüjtőt aki nem ad semmit nem, cserél semmit mereztmégmajdmegcsinálom-magamnak.
                          Tehát mintha már kivitték volna a MÉH-be-----és ez így is szokott történni ,ezekkel az emberekkel,leteszi a slusszkulcsot és szinte törvényszerü hogy a kürnyezetük elpusztítja a vaskupacot.
                          Csak egy történetet irna ide mindenki--betelne a füzet

Komment

BeniP10&P21 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            A leletek pedig csak állnak és várnak egyre többen. Jó inkább egy lelkes gyűjtőnél ázzon.
                            Örülök, hogy ezt felvetetted! Amikor Kollarg ötletét olvastam, egyedül ezzel kapcsolatban merült fel bennem az etikátlanság lehetősége. Természetesen nem a többi veteránossal, hanem magával a járművel szemben, amennyiben a nagy jó szándékon túl nem tudsz megfelelő tárolási körülményeket biztosítani az eddig védett helyen pihenő járműnek (általánosságban fogalmazok, nem szükséges érvelni a megfelelő körülményeid mellett). Ha tehát az eddig csak port és némi baromfitápot látott motort a legnagyobb jó szándékból letámasztod a kertben, mondván, hogy megmentetted a szétvágástól, az nyilván nem etikus. A fészerben, ugye, nem biztos, hogy szétvágták volna, a szabad ég alatt azonban tuti, hogy hónapok alatt szét fog rohadni.

De ha sikerül megfelelő tárolóhelyiséget biztosítanod, a jó szándékot feltételezve azt hiszem, már csak egy okból járhatsz el etikátlanul a veteránosokkal szemben, mégpedig azzal, hogy megfosztod őket a személyes megtalálás és az "eleve elrendeltség" örömétől. A tárgyakhoz való kötődést nyilván nagyban meghatározza, hogy jutunk hozzájuk. Ha könnyen, az ugye rontja az élményt.

De végülis manapság már annyi mindent le lehet modellezni. Ha minden kétséget kizáróan etikus szeretnél lenni, azt tanácsolom, a jármű értékesítése előtt ne mondd el a szerencsés vásárlónak, pontosan milyen motort is fog fellelni az előre bekészített kukoricászsákok alatt, az illúzió kedvéért némi pókhálóval "hangulatosabbá" tett fészeredben!

Komment

Igazából az összes régi motort és autót vagy bármi mást ami régi NEM TUDJUK megmenteni. Ha mindenki elkezdene lelkesen gyűjteni "padlást takarít MÉH előtt őrködik vagy konzervál" nem lenne a régiség igazán az ami.
                              Pár évvel ezelőtt még például egy 601-es trabira se mondtuk volna, hogy régiség. Sok magyarnak volt. Most meg már "Jé trabi!!".
                              Ezzel most nem azt akarom kifejezni, hogy ne gyűjtögessünk. De tegyük mert eddig is volt. Ez a pár ember fogja azt a pár darabot megmenteni az utókornak.

Szerintem jobb egybe belekezdeni és azt befejezni. Én szeretem az általam ismert motorokat közvetíteni. Tudom kinél van milyen állapotban, de azért én nem hozom el hogy nálam álljon. Lehetne egy ilyen adatbázis. Felelési helyek, de félek a nepperek etetője lenne.

De jaj nekünk!!! Most ha a nepperek olvassák akkor nehogy eljátsszák...
                              nepper :Nem veszi meg??
                              vevő: Felújítás ára mellett sok a vétel ár...
                              nepper: Hm tudja mit este szétflexelem és holnap kivisem a méh-be....
                              vevő: jaj ne inkább megveszem!!!

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X