Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kétütemű motorok tuningolása!

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

mátéapu
    És ha ezt végiggondolod nem csoda amiért nem alakítgatjuk át a gépeket.
    Én ugyanezeket a problémákat rágom...Ha nem kap az ember egy komplett gyújtás-generátor rendszert, amiről biztosan tudja, hogy működik, hanem bontóból, innen-onnan darabonként szedi össze, és nem jó, akkor honnan tudom, mi nem jó?

Azt sem tudom mit mérjek, hogy mérjem, nem olyan, mint egy Pannónia...Aztán a végén lehet, hogy egyben vágom ki az egészet...Szóval a vége nekem mindig az, hogy kellene venni egy egyhengeresre gyártott VAPE vagy Powerdynamo szetet...

...Csak ne fájna olyan nagyon sokba... Valahol érzem, hogy nem tudom megúszni...Városban életveszélyes index nélkül közlekedni...
    sepy és mátéapu kedvelte ezt.

Komment

Haladok én ezzel a gyújtásos dologgal, ma pl rájöttem hogy ha legutóbb nem húztam meg az alaplap csavarjait rendesen, ennek hála tegnap alig bírtam hazavánszorogni Miskolcról a géppel. Úgy, hogy a gyújtás pont a FHP-n volt csak nyélgázon volt hajlandó menni a gép...

Na de a gyújtás része jó, csak lehet hogy a 3 kis csavaron kívül valahogy le kell majd biztosítani az alaplapot. A világítás részével arra jutottam hogy megpróbálok olcsón szerezni egy Suzuki generátort, aztán ha az sikerül akkor megtoldok egy gyújtásdeknit, a mostani rendszerben a gyújtótekercs kivételével mindent üres vasmagra cserélek és a lendkerék mellé felfaragom a generátort. Aztán akkor még hegeszteni is lehetne róla, nemhogy világítani.
      OdinHEM és Lemezjáték kedvelte ezt.

Komment

Alkatrészár+munkaidő+ideg= egy másik motor éjszakára.. Egy villamosmérnök által tuningolt gépet próbálok értelmezni.. de idáig nem jártam sikerrel. Igazán alaposan (több év alatt) készült munka precíz vezetékelléssel,legyártott ledes foglalatokkal. Simson sr2. Egy párszor megizzasztott,de sehol áram.. se gyujtás,sem világítás. (pedig a világító tekercseket is áttekerte.) Majd teszek képeket.
        sepy, mátéapu és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Azt sem tudom mit mérjek, hogy mérjem

Városban életveszélyes index nélkül közlekedni...
          Egy ismert márkának megadják a gépkönyvében a mérhető értékeket. Tehát mérhetők a tekercsek, a jeladó stb. Egy ilyen rendszerben nem hinném, hogy nagyon bedöglene valami. Ha a tekercsek épek, a mágnes ép (ezek a drága részek) a többit elég olcsón be lehet szerezni.
          Amit nem ajánlok, az a kínai robogókhoz utángyártott alkatrész. A rézdrót néha rezezett vasdrót benne. Gyakran a bontott kymco stb. alkatrészekben is már ez van (cserélték).

A második kijelentést megcáfolom. Elég sokat motoroztam városban idén. Szinte nem használom az indexet (kesztyűben sokszor rányomok a dudára), csak ha mögöttem állnak. Jobb kanyarnál kihagyom, bal kanyarnál és átsorolásnál a hátranézéssel összekötve karjelzés. Azt is elég jól látja a mögöttes, ha kézzel kapkodok előtte. (Ez az én lustaságom, nem jó példának szántam.)

A legtöbb probléma azokkal a nyomikkal van (városban is), akik görcsösen meg akarnak előzni és beszúrnak mellém akár kanyaríven is. Jobbos íven húzódok befele a záróvonalhoz, ott egy autó... Menjen, ha tud, azonban legtöbbször utána rájön, hogy 130nál elég sokat eszik a dögös cdi, üres tankkal meg eléggé égés lenne a csajok előtt bandukolni, ezért visszavesz a tempóból én meg utolérem...
          Utoljára szerkesztve a következő által: bokor28; 2016 jún. 05, 04:19.
          Titus, Atti69 és 4 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Nyilván nem lehetetlen faragni egy jó kis robogó, vagy más gyújtást Pannóniára, csak eddig valamiért nem nagyon láttam itt róla olyan leírást, fényképeket, lehetőleg méretezettet, ami alapján meg tudnám csinálni.

Nem bánnám, ha valaki, aki kitaposta ezt az utat, megosztaná ezt velünk!!!

Szó volt a Honda NSR-ről, meg láthattunk egy MZ dinamó felszerelését, ami szerintem nagyon kreatív volt, de ez utóbbihoz a Pannónia főtengelyt is faragni kellene, amihez nekem most nincsen kedvem...

A neheze a dolognak a közdarab, amivel az alaplapot rögzíteni lehet, erről volna jó egy méretezett rajz.
            Mondjuk a lendkerék kúpjának kiesztergálásához is kellene adat, hiszen a kúpszöget tudjuk, de mondjuk az induló átmérőt nem volna rossz megadni, hogy hol is helyezkedjen el a kúpon a lendkerék.

Ha anyaggal, gyártási költséggel olcsóbb a dolog, mint a VAPE kétharmada, akkor a VAPE szerintem is felejtős...

Egyébként vagy huszonöt éve a D-Csepelemet átalakítottam Babetta gyújtásra, hogy ne kelljen szórakozni az elnyírt lendkerék "ékekkel", és működött a dolog, ma is az van benne.
            A dolog egyébként nem volt annyira egyszerű, egy D-Csepel alaplapból esztergáltam ki a közdarabot nem kevés kínlódással...tehát van némi saját tapasztalatom is, ráadásul akkoriban egy olyan gépgyártó cégnél dolgoztam, ahol a szerszámkészítő műhelyben szabadon dolgozhattam, az eszterga, marógép, síkköszörű, optikai köszörű alapfelszerelés volt...

- - - Updated - - -

bokor28
            A második kijelentést megcáfolom. Elég sokat motoroztam városban idén. Szinte nem használom az indexet (kesztyűben sokszor rányomok a dudára), csak ha mögöttem állnak. Jobb kanyarnál kihagyom, bal kanyarnál és átsorolásnál a hátranézéssel összekötve karjelzés.
            ...Hát, igen...az, hogy mit érzünk veszélyesnek, elég szubjektív... Én autóval is mindenhol indexelek, motorral, sőt biciklivel is ezt teszem, mind jobbra, mind pedig balra jelzek.

Szerintem a mai közlekedők többsége a motoroknál az indexeléshez szokott, és az, hogy egy rövid ideig jelzés értékkel kiteszem a kezemet, ezt nem pótolja. Hosszabb ideig meg nem tudja kint tartani az ember a kezét, mert kellene használni a kuplungot, az első féket, meg a gázt is. A párhuzamos közlekedésnél balra sorolást kifejezetten utálom.

Valószínűleg már kicsit meg is öregedtem, mert jobban szeretem már két kézzel fogni a kormányt... Egyébként tényleg így van, mert annak idején Rigával húztuk, ami a csövön kifért (néha 50-60-ig is), és akkoriban nem használtunk bukósisakot, nem is volt kötelező. Nyáron meg rövid gatya, szandál. 10 ezer km-t mentem így a Rigával, és eszembe sem jutott, hogy bármi baj érhet...Ma már nem csinálnám meg így.
            Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2016 jún. 05, 10:09.
            mátéapu, bokor28 és kedvelte ezt.

Komment

Fiat 850 re alakítok át ( ma , tegnap , holnap , amig kész lesz ) polski fiat hátsó féknyerget , hogy tárcsafékes legyen . Úgy hogy teljesen gyári kinézetü , működésü legyen .
              Értelme ? -semmi . Hatásosabb , rövidebb pedál út és persze a vágyakozva csillogó idegen szemek . Kell több ?

Komment

utóbbihoz a Pannónia főtengelyt is faragni kellene, amihez nekem most nincsen kedvem...
                Ha csak ennyi tart vissza, szívesen adok egyet a gyűjteményemből. Van legalább nyolc.

Komment

bokor28
                  Ha csak ennyi tart vissza, szívesen adok egyet a gyűjteményemből. Van legalább nyolc.
                  Köszönöm, van nekem is olyan, amit lehetne faragni!

Ahhoz szét kellene szednem újra a blokkot, meg szét kell húzni a főtengelyt is megesztergáltatni, újra összesajtoltatni, ami nem olcsó...Meg ha lehet, csak annyira szedem szét a blokkot, amennyire feltétlenül muszáj, hiszen van benne vagy 1500 km a felújítás óta. Minden szerelés rizikós, plusz kivasaljuk a csapágyfészkeket, nem szívesen nyúlok hozzá...

Amúgy is az az alapelvem, hogy ha a Pannónia végre nagy nehezen megy rendesen (lekopogom, az enyémmel most nagyon elégedett vagyok), akkor inkább hagyjuk, ne nyúljunk hozzá, mert csak rosszabb lesz a végén...

Azaz olyan megoldást keresek, ahol csak a gyújtásrészhez kell nyúlni.

...Illetve a másik szál a ledesítés, aminek valszeg nekiugrok, fellapozom az itteni "tudástárat", csak ne volnék olyan hülye az egészhez...
                  Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2016 jún. 05, 14:03.

Komment

Ez esetben szét ne húzd. Örülök, hogy legalább a tiéd megy, az enyémet harmadszorra tolom vissza a garázsba, mert mindent lecseréltem már, de még egyet se akar durranni. Megsértődött, mert hanyagoltam.

Ledesítés terén már fél éve néztük, hogy igen ígéretes H4 led-ek vannak 2-3000 magasságában.
                    Ledet el se lehet rontani. Tudástár:
                    50 forintos graetz híd, párhuzamos kondi, előtét ellenállás és mehet a led abban az irányban, ahogy világít. Ha meg villogtatni akarod, kb. 400ft egy led-hez való "indexrelé".

Graetz híd esetén a tekercs másik kivezetését függetleníteni kell a testtől.
                    Utoljára szerkesztve a következő által: bokor28; 2016 jún. 05, 18:57.

Komment

Annyit beszéltetek róla,hogy kedvet kaptam. totálkáros dinamó+gyujtórész helyére faragtam egy másikat (mert így egyszerűbb és olcsóbb) Csak méretezgetni kellett, plusz kis esztergályos munka...s már hipp-hopp kész is.. Bármit bármivel ha a szükség+ igény megengedi..

- - - Updated - - -

Click image for larger version

Name:	jófog daewoo.jpg
Views:	1
Size:	191.8 KB
ID:	148825 Takarólemez készül persze.. álcázva lesz..

Komment

bokor28

Nem indul?

A szokásos körökön túl vagy már:

-gyertya csere
                        -szellőztetés,
                        -karburátor tisztítás,
                        -gyújtás ellenőrzés-
                        ...estleg tolás?
                        Ledesítés terén már fél éve néztük, hogy igen ígéretes H4 led-ek vannak 2-3000 magasságában.
                        Ledet el se lehet rontani. Tudástár:
                        50 forintos graetz híd, párhuzamos kondi, előtét ellenállás és mehet a led abban az irányban, ahogy világít. Ha meg villogtatni akarod, kb. 400ft egy led-hez való „indexrelé”.
                        Pontosan ez az "A-terv", és a VAPE a "B terv"!!!

Kérlek, segíts nekem, írd meg úgy az adatokat, hogy ha bemegyek egy elektronikai boltba, és ezt elmondom, akkor ne kérdezzenek vissza, hogy igen, de milyen legyen a kondenzátor típusa kapacitása, ellenállás Ohmja, a Graetz-hídnak a nem is tudom micsodája, stb...meg sok más nekem teljesen kínai kérdés...
                        ...Vagy, hogy egyáltalán rá tudjak keresni valami internetes boltra...

Én led-es izzókat is néztem, meg telefonálgattam, de mint ha csak 12 Voltos lenne...???

Nekem tulajdonképpen már az jó volna, ha az akkumulátoros kört ledesíteni tudnám a kisebb fogyasztás miatt:

Ha a féklámpa izzóját, meg az indexét ledesíteni tudnám és esetleg Graetz híddal a töltőtekercs másik fél szinusz-hullámát is hasznosítani tudnám, akkor talán elég volna a töltő kapacitás a ledes fogyasztókhoz?

Mit vegyek ehhez konkrétan? ...Annyira marhára nem értek hozzá...

Graetz híd esetén a tekercs másik kivezetését függetleníteni kell a testtől.
                        Gondolom, itt vissza kell fejteni a vezeték azon részét, ami a testre van forrasztva, vagy esetleg újra kell tekercseltetni?

- - - Updated - - -

Atti69!

Ez milyen gép? MZ a gyújtás???
                        Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2016 jún. 05, 20:44.

Komment

Ez milyen gép? MZ a gyújtás???
                          Ez BMW R25/3 a gyári Noris egységet váltottam ki MZ dinavóval. Egy elektronika ami előgyujtást szabályoz még kellene,de így is működni fog.

Komment

Ez BMW R25/3 a gyári Noris egységet váltottam ki MZ dinavóval.
                            Bocs, hogy nem ismertem fel a BMW-t!!!... Én kispályás vagyok...

Komment

Csak a lényeget fényképeztem. Pannóniával szerintem ugyanez a helyzet.. eltakarva lehet bármi a dekli alatt...lényeg,hogy jól működjön. Az alap adott.. azt leméretezve már könnyű megoldást találni. Csak számolgatni kell..

Komment

bokor28

Nem indul?

A szokásos körökön túl vagy már:
                                Túl. Már rutinból.
                                Porlasztó csere, gyújtás alaplap csere, indítófolyadék a torokba...
                                Szikra van, benzin van, kompresszió van, nem indul.
                                Egy röffenést sem.

Vagy a benzin romlott meg fél év alatt (meglepne), vagy kilökte a szimeringet (nem hinném, mert gyertya benzines lesz), vagy az alapjárati levegőt nem állítottam be (teli gázon se röffen meg).

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X