Joker te miket rejtegetsz, azon a gépen komoly fék van az biztos. Erről több és valós képet esetleg?.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Kétütemű motorok tuningolása!
Collapse
X
-
Jelenleg nem ilyen van benne ( az elment a HONDA 350 el ) mert nagynak találtam . Jelenleg 180 mm es kétoldalas . Ez is orra fordítja ha kell . a harmadik kép meg a hátulja .Sose mértem ,de szerintem 70 kg kb a motor , mert fel tudom kicsit emelni .
- - - Updated - - -
fék téma
Lemezjáték, ---nos én meg ezt gondolom . Semmi pártosodás , megmondás , ????? nagyon ellustultak uraim !!legalább egy kis vita látszatát keltsük már
- 6 likes
Komment
-
...Na jó Joker, akkor dobjunk be egy kavicsot az állóvízbe!
A szimplex fékeknél a felfutó-lefutó fékpofa fékhatása közötti különbség azon alapul, hogy a fékezés során a fékpofa felületén fellépő súrlódó erő érintőleges vektorokként ábrázolható, melyek túl azon, hogy a kerékdobra lassító nyomatékot fejtenek ki, a fékpofa csapjához, mint forgásponthoz képest is nyomatékot jelentenek (ahogy zahi is írta), ami a felfutó pofánál még jobban hozzászorítja a a dobhoz a fékpofát (és ezzel növeli a fékhatást), míg a lefutó pofánál gyengíti az említett nyomóerőt.
A szimplex féknél annak, hogy egy, vaqy két csapon nyugszik-e a fékpofa semmilyen elvi jelentősége nincsen, mindegyik fix pont, a működési elvet nem befolyásolja!
Zahinak írom, hogy a duo duplex féknél két munkahenger nyom, és nincsen lepkefing jelenség , sőt, mindkét irányban duplex fékként viselkedik.
http://www.lezo.hu/szerkezettan/futo...ulikus-fek.pdfUtoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2015 dec. 04, 21:36.
- 4 likes
Komment
-
Zahinak írom, hogy a duo duplex féknél két munkahenger nyom, és nincsen lepkefing jelenség , sőt, mindkét irányban duplex fékként viselkedik.
- - - Updated - - -
hiszen azért van ez a Fórum, hogy vitatkozzunk, ha másként látunk valamit (ez viszi előre a világot!), de nem bánnám, ha konkrétan leírnád, mit gondolsz másként?!St.Z.350, Lemezjáték és 2 további látogató kedvelte ezt.
- 4 likes
Komment
-
Szabad kicsit megkérdőjelezni 1-2 dolgot a fentiekben ? Csak a beszélgetés kedvéért ?
- - - Updated - - -
És mi lenne ha munkahenger lenne beépítve a fékkulcs helyére?
A fékkarral meg (hogy ne rondítsuk el a kormányt) egy rövid bovdenen keresztül működtetnénk a főfékmunkahengert ami valahova el van téve ahol kevésbé van szem előtt.
- - - Updated - - -
Csak azért kérdeztem, mert láttam már én is olyan féket, ahol gyári kulcsok voltak, és a fékpofák a pofa közepén egy csapra voltak felakasztva, s a kulcs nyitáskor mindkét pofa mindkét felét egyszerre emelte. Ha jól értem, a te kulcsaid asszimetrikusak, és csak az egyik oldaluk nyit. Úgy tényleg nincs lényegi különbség a csapos és ez a másik megoldás között.heeegany kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNem gondolkodsz egyszerűen , az egyszer biztos
A bonyolultabbat viszont valószínűleg kevesebben, szóval azzal egyszerűbb egyedit alkotni
Egyébként szerinted életképes megoldás lehet? (főleg gyári fékkarral, a bovdenen keresztül működtetett főfékhenger)
- 2 likes
Komment
-
szerintem nincs hajlításra lehetőség , mert az aszt jelentené , hogy nem „fekszik” fel a fékpofa
- - - Updated - - -
Ha valamit meg lehet oldani egyszerűen és bonyolultan akkor az egyszerű megoldást már biztosan megcsinálták mások is.
A bonyolultabbat viszont valószínűleg kevesebben, szóval azzal egyszerűbb egyedit alkotni
Egyébként szerinted életképes megoldás lehet? (főleg gyári fékkarral, a bovdenen keresztül működtetett főfékhenger)
- - - Updated - - -
ez önmagában véve igaz ! Viszont mert ez elöbb azt mondtad , hogy az egész rendszert nézzük ---akkor én azt mondom hogy idetartozik az összes többi : bovden , fékkar is .
- - - Updated - - -
Jelen esetben mivel versenyzésre (ahol fokozottabb az ellenőrzés , vagy ferodó csere) használt féknél elég lenne egy minimális távolság is a fékkulcs forgástengelyétől . Mert gondoljunk egy gépszállítós pajszerra , amivel egy ilyen pocakos vén ..sz is megemel egy több tonnás gépet ..
- - - Updated - - -
Azért azt még hozzátenném , hogy igazán kevés világlátásom közben soha nem találkoztam „gyári” versenyfékeken a fenti megoldással . És én azért hiszek nekik . (igaz űrhajót se láttam , pedig mongyák hogy van) . Viszont már fogtam olyan versenyféket a kezemben amiben oldalanként 4 db , össz. 8 db volt egy első kerékben --mind csapon ült .
- - - Updated - - -
Urak , én azt hiszen az álló víz egy picit felkavarodott , ennek azért örülök ! Talán mégsem sikerült kiölni az emberekből a kreativitást , sokunk komolyan utána is nézett a dolognak . Mindenesetre a Joker által posztolt, négypofás fék megvalósításához , az anyagi lehetőségek szűknek bizonyulnának , még akkor is ha szabadjára engedhettük volna a fantáziánkat szabályok hiányában . Mindenki olyan f@sszal b@szik amilyen van neki ...
És örülök hogy sokaknak tetszett ...
- 8 likes
Komment
-
heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÉs mi lenne ha munkahenger lenne beépítve a fékkulcs helyére?
A fékkarral meg (hogy ne rondítsuk el a kormányt) egy rövid bovdenen keresztül működtetnénk a főfékmunkahengert ami valahova el van téve ahol kevésbé van szem előtt.
ez már ki van találva
- - - Updated - - -
zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNos ez (pocakos vén sz.r ...) ez nem igaz ! Az okoskodás abból indult ki , hogy a fékpofákat a dobra szorító erő a hosszanti szimmetria tengelyre merőleges , vagyis a kétcsapos megoldás esetén a fix csap, és a fékkulcs forduló pontja által alkotott egyenes szöget zár be a szimmetria tengellyel , vagyis a valós pofaműködtető erő (erre az említett egyenesre merőlegesen) szöget zár be , így csökken (bár lehet hogy rosszul gondolkodok) , továbbá a nagyobb erőkar végett talán több a rászorító erő is . Gondolkoztam a ferrodol rövidítéséről is , ami a fix csap felé tolódna el , így nagyobb lenne a „pajszer” által mozgósítható erő is , de félő hogy a felületcsökkenés több hátrányt hozna . Így maradt a régi ...
Szerintem ha józan paraszti gondolatmenettel meggondolom akkor ...hogy is van ? mit szeretnék ?
Azt , hogy a fékpofát --a kezünk azonos szorító erejével , VAGY KISSEBBEL , --nagyobb erővel tudjuk nyomni a fékfelülethez --NEM
Ezt pedig --első körben --úgy tudjuk megtenni , hogy megváltoztatjuk a kétkaru emelő karjainak arányát -NEM . Mert a fékkar (kormányon ) , bovden , fékkar ( fékdobon ) , és a fékkulcs összesége , nem más mint egy pajszer .
És ennek az egésznek semmi köze a belső kialakításhoz -1 kulcs , 2 kulcs , csapos -nem csapos .
zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseGondolkoztam a ferrodol rövidítéséről is , ami a fix csap felé tolódna el , így nagyobb lenne a „pajszer” által mozgósítható erő is ,
- - - Updated - - -
heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEgyébként szerinted életképes megoldás lehet? (főleg gyári fékkarral, a bovdenen keresztül működtetett főfékhenger
német oldalakon kering a dolog ..
- - - Updated - - -
zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseIgen , így van , de ha a pofa csap felőli része nem fekszik tökéletesen a féklapra is , már hajlítással is számolni kell ... A 6-os csap OK de nem mindegy milyen anyagból van
- 3 likes
Komment
-
Sziasztok a Piaggionak van az 50-es scooterein ilyen bovdenes megoldas ahol a fofekmunkahenger a karosszeria alatt van elrejtve .Az Ape 50 ami megint Piaggio annak a hatsofeke mukodik hidralikusan es a meretei meglehetosen kompaktak,szerintem az ilyen tipusu atalakitasokra alkalmasak lehetnek
- 4 likes
Komment
-
Üdv heeegany!
Nem gonoszkodni akarok,de olyan alkatrész,hogy "főfémunkahenger" nincs. Van a Van a főfékhenger és vannak a munkahengerek.Gyakran használják ezt a hibás megnevezést mások is.Utoljára szerkesztve a következő által: St.Z.350; 2015 dec. 05, 16:57.
- 5 likes
Komment
-
St.Z.350 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÜdv heeegany!
Nem gonoszkodni akarok,de olyan alkatrész,hogy "főfémunkahenger" nincs. Van a Van a főfékhenger és vannak a munkahengerek.Gyakran használják ezt a hibás megnevezést mások is.
(ha meg nem sikerül akkor javítsatok ki, egyszer meg majdcsak megtanulom )Lemezjáték, Fergusson és 3 további látogató kedvelte ezt.
- 5 likes
Komment
-
És mi lenne ha munkahenger lenne beépítve a fékkulcs helyére?
"When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
- 5 likes
Komment
-
wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEzt a gyárinak tűnő képet nemrég találtam...Megfigyelhető a képen egy bowdenes tárcsafék.
[ATTACH=CONFIG]31392[/ATTACH]
Gondolom épp ezért nem elterjedt ez nagyobb járműveknél, hiszem egy vastag féktárcsán nem fog annyit nyomni.
Viszont itt, ha jól látom szénszálas féktárcsa van, ami valószínűleg oldalirányban elég rugalmas.
A másik megoldás az úszó féknyereg, bár ez nem tűnik annak.
(de lehet hogy csak én nem értek hozzá eléggé)
Minden esetre bicajról van bőven tapasztalatom tárcsafék terén.
Fékhatás szempontjából nem rossz a bovdenes tárcsafék(a régebbi megoldásokhoz képest), de hetente kelletett utánaállítani.
Aztán a bovdenes megadta magát, ezért váltottam hidraulikusra.
Hát ég és föld a kettő.
Ezt amióta feltettem(4-5 éve) azóta néhány fékbetét tisztítást leszámítva hozzá sem kelletett nyúlni.
Fékenként két munkahenger, egymással szemben. Ezzel mégy úgy is megfelelő a fékhatás hogy a szar első teleszkópból ráfolyik az olaj(persze két újjal fékezve ).
Utoljára szerkesztve a következő által: heeegany; 2016 jan. 02, 20:31.
- 4 likes
Komment
Komment