Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
A kék gép volt a paripám. Minden kézi irányításra van megoldva. Nincs berugó és starter sem. Kettős tengely van benne mint a régebbi motoroknál.
Az egyiken a startolás kézi erőre a másikon a sebességváltás. Majd csinálok róla fényképet.
Zsolti ott a jobb kéz felől az a szürke végű a berántó szerintem avval indul. Az nem merül le és ülve is végezhető.
Igen jól láttad. A szürke kár a berántó. Vape gyujtással kombinálva. Azért vissza tud csapni , vigyázni kell vele. Mi csak Rém - nek nevezzük egymás közt.
A 250-es ben csak berántó volt csak a 350-ben volt dinastarter és mivel fordítva is elindította a motort rükverc is így volt benne. Nézték is sokszor mikor beálltam a parkolóba, hogy jövök ki. Énnekem kézzel is indult a gépem télen is a 3. rántásra. Még az autószerelő komám " isten nyugosztalja " meg is botránkozott rajta.
Már viszonylag régóta tagja vagyok a fórumnak. Eddig föleg Pannóniás témákban mozogtam. Volt is/van is a garázsban Pancsi, de sok idöm nem volt mindkettövel foglalkozni, így az egyik eladásra került, a másik pedig projekt motor státuszban várja a szebb napokat. Viszont közben eltelt két év, és a szúnyog populáció úgy megszaladt a pincében, hogy kb egy hete vettem egy Jawa TS járgányt. ÃŒme egy kép: Vape gyújtással meg van azért spékelve
Sok tapasztalatom még nincs vele, a motorral is kb 500km-et gurultam eddig. Ez a szett van rajta: JAWA 350 12V GYÚJTÁS KPL. 638/640 /VAPE/. Egyellöre teszi a dolgát szépen. Egy két apróság van azért: jobb oldali kipufogó tartó fül el repedt, meg jobboldali henger mintha picit kifújna. Ezen kívül patent a gép, most kap egy garnitúra új gumit is, mert ami rajta van (Mitas), az kb 14 éves, és már nem az igazi.
Ha érdekel,Rimaszombat környékén van (volt) egy hely,ahol elég érdekes veteránok voltak tárolva. Csepel pedálos, talán Monet Goyon,+ más. Kis utánajárást biztos igényel,de szivesen adok közelebbi infot.
Mit mondjak,-se JAWA,-se YAMAHA,-amolyan öszvér,de ettől még nagyon szép nagyon jó is lehet,csak éppen,-ha "krumplileves,akkor legyen krumplileves",-szerintem a JAWA többet is tudna,egy teljesen saját motorkonstrukcióval,mint ez a keverék.Biztos van oka,hogy a klasszikus "keleti" motorgyártók ilyen megoldásokra szakosodnak,de ez valahogy nem az igazi.
A JAWA helyében,inkább leporolnám az 500 OHC terveit és azt fejlesztve,pakolnám a vázakba és akkor nyugodtan írhatnák a tankra,hogy JAWA,-így csak valami "JAWYAM",de amiért ez nem így van,annak biztos komoly okai vannak.
Részemről ez csak egy első benyomásra alkotott vélemény és nem tartom mérvadónak,-de a sajátom.
Az a Yamaha az Minarelli és hát az olaszok szívet dobogtató dolgokat gyártanak, miközben a tartósság és használhatóság másodlagos.
(azt hiszem most húzzák ki a nevemet a Klasszikus Olasz Autók Egyesülete névsorából)
(esetenként) Vannak elcseszett dolgok ez tény. De a sorba befér a Merci,BMW,Norton,stb is. Az Olasz technika nekem a szivem csücske. A Fiat a többieket megtanította autót gyártani...motor keresztben,fronthajtás, év autója,stb. Anno 20-as évek: Henne és Fernihugh 750 kompresszor,1000 gépekkel egymás rekordjait döntögették a Gyón és Tát közötti úton....azt kevesen tudják,hogy következő évben jött egy olasz 500 (talán Gilera) gépen,és megdöntötte mindkét rekordot. Józsi bátyámnak igazat adok,akkor lenne Jawa,ha a dugattyút is ők öntenék. Volt szó az újra indított Pannónia Gyártásról...abban is volt minden.. talán a matrica lett volna hazai gyártmány...
Komment