Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kémleljétek az eget!

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Szervusztok!

    Örömmel jelentem,hogy ma úgy 9h50'-táján sikerült az idén először fecskét látnom,az égen.Hosszú évek óta figyelem a fecskék érkezésének időpontját,de ilyen kései érkezéssel még nem találkoztam.Megjegyzem az ismerőseim közül,már többen észleltek fecskét a térségben,de nekem az idén most sikerült először,valószínű nem voltam kellően figyelmes.

    Üdvözlettel:Che

    Komment


      Ma is szépen pózolt amíg lefényképeztem
      Click image for larger version

Name:	20170428_194205.jpg
Views:	1
Size:	195.2 KB
ID:	151819

      Komment


        Kedves Heeegany!

        Köszönöm a képet,majd Tiszakeszin találunk alkalmat a békülésre,"mert nincs szebb madár a fecskénél" és,ha már jól kibékültünk,akkor el is énekelhetjük az idézett szövegű nótát (aki nem ismeri,majd dúdolja)..

        Üdvözlettel:Che

        Komment



          Szervusztok!

          Jelentem,hogy úgy 7-8 perccel ezelőtt,fecskét láttam cikázni a légtérben.Megörültem,de egy kissé el is szomorodtam,mert úgy vélem,hogy kevés még a rovarok mennyisége,a biztonságos élelem szerzéshez.Aggódok értük,mert még az idő sem fordult igazán tavasziasra!

          Üdvözlettel:Che

          Komment


            A bogarak mennyiségét még én sem tudom felmérni mert nem gurultam még , hogy takarítani kelljen a plexit.

            Komment


              Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Szervusztok!

              Jelentem,hogy úgy 7-8 perccel ezelőtt,fecskét láttam cikázni a légtérben.Megörültem,de egy kissé el is szomorodtam,mert úgy vélem,hogy kevés még a rovarok mennyisége,a biztonságos élelem szerzéshez.Aggódok értük,mert még az idő sem fordult igazán tavasziasra!

              Üdvözlettel:Che
              Nem kell őket félteni.
              Én ma kocsikáztam pár kilométert, össze is szedtem egy csomó bogarat.
              Pedig én nem vadászok rájuk, szóval nekik biztos jobban az esélyeik

              Persze dőzsölni még nem fognak pár hátig. De már éhezni sem

              Komment


                Úgy legyen!Orosháza délkeleten van,az ember úgy gondolná,hogy a fekvése miatt,talán melegebb egy kissé,mint az ország északi,keleti része,de ahogy az időkép.hu mutatja,valahogy úgy tűnik,hogy a hidegebb évszakokban erre sokkal hidegebb szokott lenni.Az is lehet,hogy csak én látom így,illetve akarom látni,nem tudom?

                Ami biztos,hogy a fecskék megjöttek,az elsők után már többször láttam őket és ezzel úgy gondolom,hogy az idei évben visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz és elteszem a hólapátokat.

                Üdvözlettel:Che

                Komment


                  Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  és elteszem a hólapátokat.

                  Uff....

                  Komment


                    Szervusztok!


                    Lassan beköszönt ismét az ősz,bár még nagyon nyárias az idő,de 4.-e óta nem látok az égen cikázó fecskéket,-talán már ismét elindultak a hosszú útra.Ilyenkor mindig elszomorodok,mert ki tudja hogyan vészeljük át a telet és az milyen nagy hidegeket hoz.Amúgy sem szeretem ezt az időszakot,-mindig lesütött fejjel kell járni,mert hull a termés,hol egy marék szilva,vagy mogyoró kerül felszedésre,vagy esetleg a fejemre esik egy körte a fáról,amikor alatta bóklászok.

                    Úgy 15 éve elkövettünk egy marhaságot,elültettünk négy darab ostorfát,ami úgy burjánzik,mint a tarack,olyan gyönyörű susnyás keletkezett belőle,hogy rossz nézni,-hármat már kiszedtem,-csak gyökérből összegyűlt egy köbméternyi,beletelt vagy másfél hetembe a művelet és egyáltalán nem esett jól.


                    Megy a szilva magozás és az erjesztés,hogy jövőre is legyen a béküléshez egy kis indítótáp és jaj még a szőlőt is le kell szedni és leszemezni,azután bele a hordóba!


                    A műhelymunka meg csúszik,egyre csúszik,-pedig azt sokkal jobb csinálni,mint fát hasogatni és gyűjtögetni és volna is mit nagyon bőven,de az élet már csak ilyen,a szükség szabja meg a csinálni valót nem a kívánalmaink.

                    Üdvözlettel:Che

                    Komment


                      Azt mondják ha a fecskék magasan szállnak nem lesz eső
                      Én a földet néztem ma és kinyilott az őszirózsa. Szép rózsaszin, bár a képen nem az látszik , mert nem tudok fotózni
                      Click image for larger version  Name:	oszirozsa.jpg Views:	1 Size:	318.4 KB ID:	213950
                      Viszont a katonaságnál nem egyszer énekeltük menet ritmusra ezt/is/
                      https://www.youtube.com/watch?v=iZp2iWozVUo
                      Utoljára szerkesztve a következő által: horex; 2018 szept. 11, 19:17.

                      Komment


                        Nekünk is énekelni kellett pedig egy 25 km-es eröltetett menet után rohadtul nem volt jókedvünk. Igaz volt mikor jól is esett ki kiabálni a bánatunkat. Én mint alföldi gyerek hát hol is lettem volna máshol?, közel a lakhelyemhez Várpalotán. Rövid eltáv kihúzva.

                        Komment


                          Komoly bírságot varrhatnak a nyakadba, ha erre nem figyelsz



                          Komoly bosszúságot okozhat a havazás, főképp, ha az udvarunkon vagy a házunk előtt kell eltakarítani a pelyheket. Ráadásul, aki nem tesz ennek eleget, az nagyon komoly kártérítést is fizethet. Sózni pedig - egy korábbi rendelet értelmében - tilos a járdákat. Lássuk, hogyan érdemes csúszásmentesíteni!

                          ▾hirdetés


                          Sokaknak nem örömet, hanem inkább pluszmunkát hoz a nagy mennyiségű havazás. Most a Praktiker szakértői összeszedték, hogyan érdemes megtisztítani a járdákat, utakat.
                          Eszerint a legjobb, ha a hóesés után frissen fellapátolunk. Nem érdemes megvárni, míg lefagy, mert úgy nehezebb a csúszásmentesítés, de persze nem reménytelen. Van egy jó hírünk a fogyni vágyóknak, intenzív lapátolással 600 kalóriát is elégethetünk. Nehéz lapátok helyett manapság már nagyon jó, ergonomikus hólapátokat lehet kapni. A Praktiker szakértői szerint a legjobb választás egy teleszkópos, szilikonnal bevont enyhén hajlított nyelű hólapát, melynek szélessége nem haladja meg a 45 centimétert. A szilikon miatt kellemes a fogása, és a mérete miatt ideális erőkifejtés mellett hatékonyan lehet vele dolgozni. Olcsó húsnak híg a leve - tartja a mondás -, ezért az olcsó lapátoknál fennáll a veszély, hogy könnyebben törnek, kopnak. Érdemesebb egy minőségi darabba beruházni, ami akár évtizedekig is kitart.
                          Ha télen rendszeresen nagyobb felületet kell megtisztítanunk a hótól, érdemes lehet beruházni egy hómaróba, amelynek a használatával időt és energiát spórolhatunk, a kis hómarókat tolni kell, de könnyebb haladni velük, mint egy fűnyíróval.
                          Második lépés: a szórás

                          Ha a hólapátoláson vagy hómaráson túl vagyunk, még mindig maradhat egy vékony réteg, melyet hatástalanítani kell, hogy ne csússzon ki a talaj a lábunk alól. Ennél a kérdésnél találkozunk igazán a bőség zavarával, ugyanis számos csúszásmentesítő anyag létezik, előnyökkel és hátrányokkal.
                          Sokaknak evidens, hogy a csúszásmentesítéshez sóval kell szórni az utakat. Mások erre felkapják a fejüket, hiszen a só tiltott szer. Mi is az igazság?
                          A só erősen környezetszennyező, csak olyan területeken engedélyezett a használata, ahol nem károsítja a növényzetet. Ezért inkább városi környezetben alkalmazzuk, itt is vigyázva arra, hogy a hólé ne kerüljön később a fák tövébe, a termékeny földbe. Kétszer gondoljuk meg, élünk-e a sóval, hiszen számos másik szóróanyagot választhatunk.
                          Alternatív megoldások

                          Innovatív útszóró a Zeokali elnevezésű, apró szemcséjű kavics elegy, mely a megtisztított útra szórva hatékonyan csúszásmentesít. A sónál jóval kevesebb, lassan szivárgó káros anyagot tartalmaz. Mechanikusan csúszásmentesít a homok és a finomra őrölt fűrészpor vagy faforgács is. A hóolvadás után csak el kell söpörni! Felesleges mínusz öt fok alatt kémiai anyagokkal szórni a járdát, ilyenkor már nem hat, csak a mechanikus csúszásmentesítés. Fordítsunk figyelmet a csúszásmentesítő anyagok tárolására, hogy hatékonyabban vethessük be őket! - hívják fel a figyelmet a Praktiker szakértői. Száraz, zárt helyen tartsuk a termékeket, hogy ne szívják meg magukat nedvességgel! Ez megkönnyíti és hatékonyabbá teszi használatukat.
                          Csúnya kártérítést fizethet idén télen, akinek családi háza van

                          Korábban a Pénzcentrum hívta fel a figyelmet arra, hogy a helyi közutak és közterületek fenntartása ugyan az önkormányzatok feladata, azonban a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.
                          A hótakarításról, és a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról tehát a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia!
                          Sőt, az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor kötelesek vagyunk az "okozott" kárt megtéríteni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak. És ez nem vicc!

                          Számos olyan eset ismert ugyanis, amikor a bíróság milliós nagyságrendű kártérítési összeg megfizetésére kötelezte az ingatlan tulajdonosát a ház előtti jeges járdán elesett, nem éppen a közmondás szerinti értelemben vett "kéz- és lábtörést" szenvedett járókelő javára
                          - írja tavalyi blogbejegyzésében Dr. Bihary Ákos.
                          Ez is érdekelhet!


                          Csúnya kártérítést fizethet idén télen, akinek családi háza van

                          Vigyázz, 50 ezer forintot varrhatnak a nyakadba!




                          A közös képviselő feladata?

                          Egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. Éppen ezért tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele.
                          A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban - a teljesség igénye nélkül - a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, és nincs benne előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés.
                          Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy társasház lakóközösségének nincs joga megállapodni arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük. Érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.
                          Sózás? Tilos!

                          Ha esetleg nem tudnád, a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet egyik bekezdése írja elő, hogy
                          Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.
                          Márpedig a só (nátrium-klorid, kálium-klorid, stb.) ilyen. Ez alapján tehát simán kiszabhatnának bírságot is. Az érintett ingatlanok tulajdonosainak ugyanakkor jó hír, hogy jelenleg - jogszabályi rendelkezés hiányában - bírság nélkül megússzhatják a dolgot. Korábban ez nem így volt: a 2012-ben hatályon kívül helyezett, az "egyes szabálysértésekről szóló kormány rendelet" szerint ugyanis még 50 ezer forintos bírságot varrhattak a mulasztó nyakába.
                          Nem adhat okot ugyanakkor a környezet szennyezésére, hogy a hatályos szabálysértési törvény már nem állapít meg semmilyen büntetést!
                          A só ugyanis tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel "felzabálja" az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem. A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.




                          Komment


                            Gyerekek it a tavasz tegnap meg ma asoztam ,a fodbe hagyott tavaji utolso ultetesu piros retek tulelte a telet.Tegnap is ma is kint ebedeltunk felek hogy lessz meg ennek bojtje A kepek feltoltese nem igazan mukodik
                            Attached Files

                            Komment


                              Hasonlókat éltem ma át én is.A mogyorófa barkáit lepték a méhecskék,ha megállt az ember a fa alatt és becsukta a szemét egy pár percre,szinte érezni lehetett ahogy távoznak a gondok és töltődik fel az ember lelke energiával.A telet szerintem se ette meg még a kutya,lesznek még hidegek és fagyok és hó is hullhat,de azért megyünk már kifele belőle,emelkedik a nap szöge és több meleg érkezik tőle.Egy jó hónap még,de azért ez már könnyebb.A fecskék várható érkezéséig még 7 4/7 hét,az-az durván 53 nap.

                              Üdvözlettel:Che

                              Komment


                                Szervusztok!


                                Már csak két hét van hátra a fecskék várható érkezéséig nem mondom,hogy elszaladt de valahogy csak elvánszorog már ez a nyavalyás tél.Az elmúlt fagyos éjszaka miatt,úgy gondolom nem sokat kell vesződni sajnos,a baracklekvárnak szánt befőttes üvegek mosásával és a barack párlat ára sem fog lemenni.A természet már csak ilyen ad bőségesen,de el is vesz.

                                A hólapátot már egy kicsit lejjebb vittem a bejárati ajtótól,de azért még nem vittem fel a padlásra.

                                Azért nézegessétek most már az eget és,ha fecskét láttok írjátok meg!

                                Nem baj,ha késnek egy kicsit,mert még nincs a levegőben kellő mennyiségű bogár ahhoz,hogy ne éhezzenek.

                                Üdvözlettel:Che

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X