Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kenyérsütés rejtelmei

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Kenyérsütés rejtelmei

    Ha már régi dolgokkal foglalkozunk, építgetjük szépítgetjük Őket szeretnék egy régi Magyaros dolgot a " házi kenyér " sütést fel eleveníteni. Én magam sütöm a kenyeret a Családomnak , fehéret és fél barnát egyaránt. Ha valakit érdekel a téma kattintással jelezze és beszélünk róla. Nem gépi sütésről van szó!, a kenyér nem tégla!.

    #2
    Szia!


    Tetszik a téma!
    Már régóta tervezgetem a kenyérsütést, de sosincs merszem belevágni. Van egy jónak tűnő receptem, ami (ha jól emlékszem) kefír-ből csinál kovászt. Ezt szeretném kipróbálni. De ha van valami titkos jól bevált recepted és módszered, azt is szívesen meghallgatom.
    Miben szoktad sütni? Sütő vagy kemence?


    Üdv!
    Elf
    OdinHEM és sepy kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      A gépi kenyér kb. olyan, mint a guminő lehet.
      Túl vagy rajta, és kb. ennyi.
      És mi van a lényeggel? A ropogós, egészséges barna színű héj...
      Még a télen csinált párom otthon, sütőben normális kenyeret. Na az valami volt!!!
      Szóval nem feltétlenül kell hozzá kemence, vagy egyéb hókuszpókusz.
      sepy kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        A gépi kenyér kb. olyan, mint a guminő lehet.
        Túl vagy rajta, és kb. ennyi.
        Mielőtt fikáznád a " bármilyen " Magyar kenyeret, örüljünk neki hogy egyáltalán van mit enni. Ha körülnézel a világban, megláthatod , hogy máshol milyen lepényeket neveznek kenyérnek, és boldogok hogy ehetik. De nem kell feltétlenül a nomád népekre gondolni. Voltak nálam Finnországból vendégek, ahol a kenyér olyan mint a kétszersült. Akkoriban, még lehetett kapni a " favorit " kenyeret. Azt vitték haza ajándékba a rokonaiknak, nem Matyó babát.
        OdinHEM, joker és 4 további látogató kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          Köszönöm érdeklődéseteket! Nem biztos,hogy mások lepény kenyere azért olyan " mert". Ott nem biztos,hogy bajlódnának a mi kenyerünk sütésével. Előzetesként az orosházi kenyér már az Osztrák - Magyar monarchiában is híres volt! Én is mint sokan mások vettem egy kenyér sütő gépet van ennek vagy 10 éve. Sok receptet ki próbáltam de igazán egyik sem nyerte el a tetszésem. Ezután nézelődtem a neten és be kell vallanom a kísérleteimet jól viselte népes családom. Csak annyit erről mi napi szinten is 10_en ülünk az asztalnál. Ez volt az egyik motiváció a másik pedig az áron túl,hogy szeretem tudni mit eszek!. Ha figyelmesen olvassátok csak a lisztes tasakot már azon is szerepel az E _ betű melyek nem biztos , hogy annyira ember barátok. Én mind addig míg a gyerekek el nem törték a Római tál alsó részében sütöttem a kenyeret. Ezután inox tepsiben sütöm. Van két légkeveréses sütő és attól függően mekkora kenyeret kell sütnöm abba teszem. a kisebbik csak 850 Wattos de abban is megsül a 3-3,5 kg os kenyér1,3 óra alatt. De beszéljetek Ti is az előzményeitekről! Ti hogyan kezdtétek és most hol tartotok?.




          Kedves mir -mur! Nem"fikázás " gyanánt kezdtem az egészet hisz elég szomorú, hogy ilyen problémák is felszínen vannak mikor mások akkor is milliárdokat keresnek mikor alszanak!, és csak annyival másabbak, hogy jókor jó helyre születtek esetleg.
          Süpi, OdinHEM és mir-mur kedvelte ezt.

          Komment


            #6
            mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Mielőtt fikáznád a „bármilyen” Magyar kenyeret, örüljünk neki hogy egyáltalán van mit enni.
            Mindenekelőtt pontosítsunk, itt most a gépi kenyér alatt a boltokban kapható kenyérsütőgéppel otthon készíthető "tégla alakú" kenyeret értjük. Aminek sem normális héja, sem normális állaga nincsen, pont a gépi készítésből adódóan.

            És szeretném tisztázni, nem volt szándékomban fikázni a "bármilyen" Magyar kenyeret, hanem a gépi kenyérről alkotott véleményemet merészeltem leírni, sajnálom hogy félreértetted. A "bármilyen", azaz a boltokban általában kapható Magyar kenyér finom, és örülök neki, hogy ilyet ehetek nap mint nap! Örülök, hogy ilyen adottságaink, szokásaink, hagyományaink, szakértelmünk, stb. van, ami miatt ilyen a kenyerünk, amilyen.
            De a gépi kenyér nem ilyen, nekem nem ízlik, nem szívesen eszem, bocsánat!
            Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2013 jún. 20, 08:12.
            OdinHEM, Beagle és 5 további látogató kedvelte ezt.

            Komment


              #7
              Aki akar igazi "gyermekkorunk kenyerét "enni és esetleg Esztergom környékén gurul , annak ajánlom figyelmébe Táton a fő úton a pékséget ahol abban a fatüzelésű kemencében süti Zoli a kenyereket amit 1958 körül rakatott az Apukája és garantáltan semmi tartósítószer meg állagjavító stb. nincs benne.Van három kilós is persze forró még mikor megkapod és már csak az illatok miatt is érdemes lenne betérni!Nem véletlenül aranykoszorús a Mester.Többször is van sütés egy nap amúgy . Mindíg az utcán áll a sor , de gyorsan halad és mi veteránosok egyébként sem sietünk nem?Ja és az egy hét múlva is kenyér még!(Már ha marad belőle-nálunk nem szokott.)Ettől függetlenül én is sütök néha otthon is!

              Komment


                #8
                Sziasztok ez a tema mar egyszer folvetodott akor joval kisebb viszhanggal mi is itthon sutjuk a kenyeret ami az elejen nem volt valami sikeres de megtalalvan a megfelelo hozzavalokat ugytan is itt van legalabb 30 fele keveresu szem nagysag,marka stb. amejyik a legjobb az a MANITOBA De egyebkent keverve peldaul KAMUT liszttel is kivalo Egyebkent en is amit lehet magamnak allitok elo hiaba 2.emeleti 80 nm-es lakasban lakom akkor is en fozom a lekvart abbol a gyumolcsbol amit a foldmuvestol veszek idenyben rakom a befottet, amit lehet megprobalok magam eloallitani .AZ en fiam 7 eves de nem tudja mi az a COCA-COLA vagy Fanta vagy barmilyen palackozott ivo le befektettem egy jo filterre a vizet azzal kezelem es ez van.

                Komment


                  #9
                  dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  bocsánat!
                  Nem haragszom én senkire, és semmiért. Egyszerűen csak becsüljük meg azt ami van, még akkor is ,ha az " tégla alakú ". Mert el sem tudod képzelni milyen gyorsan megváltozhat az ember élete.
                  Ma van, holnap nincs ! Legyen az kenyér, munkahely ,vagy egészség.

                  Komment


                    #10
                    movisz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    7 eves de nem tudja mi az a COCA-COLA vagy Fanta vagy barmilyen palackozott ivo le
                    Szerencsére egyre többen gondoljuk úgy, hogy nem kell magunkat feltétlenül mérgezni. Sem testileg, sem lelkileg. A Cola szerű csodák nálunk is ismeretlen dolgok. Sajnos még mindig akadnak a környezetemben olyan emberek, akik kiröhögnek miatta, de én a kertben zöldségeket is termesztek. Legalább tudom, hogy mit eszek, ill. amit eszek, mennyi mérget látott és mikor.... A lelkünket is igyekszünk kímélni, pár éve már nincs a lakásunkban villogó fénydoboz. És marhára nem hiányzik!
                    Véget nem érően, rengeteget lehetne erről filozofálni, és vitatkozni is, de én meg vagyok győződve arról, hogy ez lenne a jó irány, nem az hogy a tesszkóban leemelem a polcról a lengyel krumplit, kínai fokhagymát, szlovák cukrot, argentín húst, stb... Közben az Alföldünkön járva a szívemet facsarja a hatalmas, parlagon lévő földek látványa...

                    Komment


                      #11
                      Már csak a borospincémhez kellene rakatni valakivel egy jól működő kemencét és teljes is lenne a boldogságom!
                      A helyét már kitaláltam.Ne adj Úristen csak sütnék egy malacot is valami rendes buli alkalmából benne!
                      Mondjuk , ha egyszer kész lesz a Pannóniám csak megünnepelném.

                      Komment


                        #12
                        Kell annál jobb alkalom?
                        Bennem is egyre jobban érik a gondolat, hogy méltóképpen meg kell ünnepelni majd a dolgot.
                        Mert egyre cudarabb dolgok derülnek ki. A trophyn még néhány dolgot újra kell vezetékelni, kereket centíroz(tat)ni és úgy néz ki nem kerülhetem el azt, amit szerettem volna, a blokk teljes szétbombázását . A fars levegős probléma nem akart sehogy megoldódni, nem csak a karburátor volt ludas a dologban, hanem úgy néz ki a szimeringek is... Motorozható a jószág, de alapjárat közelében nem lehet életben tartani, csak szivatóval
                        Szóval ha túl leszek ezeken, nekem is lesz okom, és talán jogom is nyugodtan hátradőlni.... és -hogy valamennyire a témánál maradjunk- enni egy finom zsíros házi kenyeret zöldhagymával!
                        Na meg a borospince sem egy hitvány dolog! Pláne ha van hozzá kellő mennyiségű saját szőlő...

                        Komment


                          #13
                          Kedves Mindannyiótok! Nem szeretnék én senkire licitálni,hogy énnekem is ismerősek ezek a dolgok hisz közel 10-éve nevelőszülőként nevelünk gyerekeket Feleségemmel.Ismerve ő elő életüket és én sem dúskáltam gyerekként a javakban. Ismeretlen volt a felvágott, legalább is nagyon ritka. Sok zsíros és cukros kenyeret ettem én is. Mindezek ellenére sosem voltam követelőző és elégedetlenkedő mert nem is lehetett volna másként. Édesapám korán meghalt és egy kereset akkor sem volt sok. No de térjünk vissza az eredeti témához süssünk kenyeret!!. Én is mint oly sokan és mint írtam géppel kezdtem de sosem volt olyan igazi kenyér. Utána dagasztásra lett használva de elég hamar kinőttük. Sok receptet kipróbáltam sok-sok hozzávalót tettem bele én is mint sokan mások kit érdekelt a dolog. Kezdjük ott a liszt gyorsan öregszik és ,hogy eltartható legyen 1 évig adagolják bele az E-betűs dolgokat. Nagyapáink ezért jártak havi rendszerességgel a malomba örletni. Ezt teljesen nem lehet kivédeni de csökkenteni igen. Én jelenleg úgy sütök félbarna kenyeret,hogy veszek megbízható búzát és van egy kis házi malmom mellyel igazi teljes kiörlésű lisztet készítek. Fele fehér liszt és fele ez az általam őrölt liszt. Nem veszek semmilyen csoda dolgokat sok pénzért. A búza kg.-ja jelenleg 70 ft.Egy kis áram kell és max. 90- ből lesz egy kg. teljes kiörlésűd melyet 260 körül veszel a boltban és nincs benne E-betűs. Ennyit a legfontosabb alap anyagról.

                          Komment


                            #14
                            Ez tetszik!
                            Egy kis leleményességgel mennyi mindent el lehet kerülni!

                            Komment


                              #15
                              Halihó! Receptek metodikák engem is érdekelnek, most készülök kemencét építeni itthonra, aztán necsak hússütésre legyen használva
                              sepy: a házimalmot miből követted el? én pofátlanul nagy köszörűkövekből csinálnám
                              Utoljára szerkesztve a következő által: Gergőke; 2013 jún. 20, 17:22.

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X