Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kenyérsütés rejtelmei

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Ez tényleg egy nagyon jó téma Sepy! Örülök, hogy elindítottad és érdeklődve olvastam végig az eddigi hozzászólásokat!

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Egyszerűen csak becsüljük meg azt ami van, még akkor is ,ha az „tégla alakú”. Mert el sem tudod képzelni milyen gyorsan megváltozhat az ember élete.
    Ma van, holnap nincs ! Legyen az kenyér, munkahely ,vagy egészség.
    Ne légy ilyen negatív Mir-mur! Nem szabad úgy hozzá állni az élethez, hogy bármikor bármi negatív történhet! Az megkeseríti a jót is!
    Én nem azért becsülöm meg azt amim van, mert lehetne akár rossz is, hanem azért, mert amim van az jó! Bármennyi is az!
    Utoljára szerkesztve a következő által: taluga; 2013 jún. 20, 18:31.

Komment

A házi malom gyári azt nem én csináltam. Nem azért házi mert én csináltam hanem mert teljesítménye alapján ellát egy családot frissen készült liszttel. Két örlő kő van benne,egyek álló a másikat hajtja egy motor.Nem sima és nagy kopás állósága miatt hosszú életű. Ha rá keresel találsz a neten. Az enyém 0,5 óra alatt őröl 1,3 kg búzát, persze őrölne mást is. A kemence építés nálam is megkezdett projekt. . Én búbost akarok építeni kintre,hogy ilyenkor is lehessen használni.

Komment

én dongásban gondolokozom aminek a kéménye alá be lehet szerkeszteni egy grillt , meg bográcsot is lehet akasztani, ha gondolod el tudom küldeni kályhás ismerős kontaktját

Komment

Én szeretném ha hidegebb időben a padkán ülve lehetne csevegni akár a gyerekekkel vagy barátainkkal. Nem sok barátunk van de azok mindíg várják mint mi is a találkozásunk idejét és jó hangulatban szalad az idő. A dongás erre nem alkalmas, egy búbosnak hangulata van. Sok képet néztem és nekem is van, először nekem is az tetszett de alföldi ember lévén maradok a hagyománynál ezért búbos régi kis cserépből rakva. Én mellé akarom tenni a bográcsozót de a grillt én is a kémény kürtőbe terveztem.

Komment

Egyszerűen csak becsüljük meg azt ami van, még akkor is ,ha az „tégla alakú”.

....ja meg a mi narancsunk ....kicsit kemény , kicsit savanyu......

azért az nem baj ha az ember mindig kicsit jobbat akar ..............

Komment

arra figyelj, hogy az agyagot jól pucold le és soványítsd le homokkal meg vigyázz hogy elzárd a külsejét a víztől, igaz nem túl autentikus de interkermban lehet venni direkt kemencéhez kályhához való jókis hőálló vakolatot ami elzárja a nedvességtől

Komment

Tető alatt lesz a kertben egy külső konyhát szeretnék régi konyhabútorral. Tető ,bútor van csak a lényeg hiányzik a kemence. Abba szeretném sütni a kenyeret különösen hidegebb időkben lenne ennek hangulata, persze mást is szeretnék sütögetni és főzni egy igazi töltött káposztát!. Én sütöttem már légkeverésesben 7,5 kg-os kenyeret is. Ha sütsz magadnak kenyeret rá jössz lehet másmilyen is és nem cseréled el a boltival mely mégha oly jó is 3 napos korában penészes és nem emlékeztet a nevére. Ha nincs időm és venni kell a gyerekeimnek nem nagyon ízlik a bolti.

Komment

Nem gondoltam, hogy kemence építésből és kenyér sütésből is kikupálódom ezen a fórumon, de tök jó...!
                  Eszembe jutott ahogy nagymamámnál és az apám keresztszüleinél gyerek koromban milyen jó volt télen a meleg padkán ücsörögni! Amúgy a szüleim szomszédságában mióta kétlábú vagyok egy nagy pékség működik, és kis koromtól kezdve a frissen sült kenyér illatára ébredtem mindig otthon!

Komment

taluga eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Ne légy ilyen negatív Mir-mur! Nem szabad úgy hozzá állni az élethez,
                    Nem én állok így az élethez, hanem az élet áll így énhozzám.
                    joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    ...kicsit kemény , kicsit savanyu...
                    Ha már idézünk..." Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb "
                    joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    az ember mindig kicsit jobbat akar ...
                    Kerek egy éve, mind a ketten csak egyet akartunk. Túlélni !

Komment

Kerek egy éve, mind a ketten csak egyet akartunk. Túlélni !
                      ...igen -jobbat akartunk -nem elpatkolni ! Viszont most már azér kavarok ,hogy legyen a spájzba télen , igazi parasztsonka , meg baracklekvár .Sőt úgy néz ki veszek a motoromra zsír gumit is -terveim vannak !
                      Sőt az esztergám is ki akarom cserélni egy frankóbbra.

Lehet hogy fele sem sikerül a terveimnek ---de szerintem mindig kell akarni valamit .

Komment

Mir-mur, Joker szurkolok nektek és csak annyit kívánok, amiért telente magam is fohászkodom: "NE engedd kérlek, hogy választanunk kelljen fűtés és evés között. Engedd, hogy csak annyi pénzem legyen mindig, hogy ne kelljen szűkölködnünk és legyünk elég bölcsek ahhoz, hogy fel tudjuk mérni a valós szükségleteinket." (A megszólított személyt ki-ki a saját ízlése szerint válassza ki. )

Persze a cigány csávó válasza sem rossz, amikor kérdezték tőle, hogy enni szeretne, vagy melegedni: "Ha lehetne kezicsókolom, akkor sütnék egy kis szalonnát."

Szia Sepy!

Én pár évvel ezelőtt bontottam szét egy ilyen búbost a házunknál. A pontos méreteire nem emlékszem, de nagyjából meg tudom saccolni. A kemencét viszont lerajzoltam, hogy hogyan is volt felépítve. Gondoltam akkor is az utókorra, hátha egyszer szükség lesz rá. Égetett és túlégetett kisméretű tégla, hosszában felezett hornyos (Bohn) cserép, kvarchomok és tapasztáshoz használt törekes sár volt az építőanyag. Keresek neked képet a neten. Ha jól emlékszem Kószó József kályhák és kandallók könyvében benne van a búboskemence is. Végülis ez is egy veteránkorú épületgépészeti berendezés nem?

A kémény viszont nagyon komoly. 5 m magas és a kürtőméretet ha kell, le tudom mérni. A búbosnak nagy huzat kell, mert az "öblítése" hasonló a terelőgátas kétütemű motoréhoz, csak ebben a huzat csinálja a vákuumot. Azért nem priviben írtam, mert esetleg mást is érdekelhet a téma.

Üdv: CZsolti

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Mir-mur, Joker szurkolok nektek és csak annyit kívánok, amiért telente magam is fohászkodom: „NE engedd kérlek, hogy választanunk kelljen fűtés és evés között
                          Kedves Zsolti ! Köszönöm Jóker nevében is az együttérzésedet , de a mi Túlélésünk nem anyagi, inkább testi-lelki jellegű volt. A csóróság, már csak az egy évnyi felépülés hozadéka volt. Te "nem tudhatod" de Jóker egy éve ilyenkor a szívműtéte miatt, én pedig a gerinctörésem, és annak következményei miatt aggódtam. De beszéljünk inkább a kenyérsütésről . Az mindenkinek kedves téma.

sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          közel 10-éve nevelőszülőként nevelünk gyerekeket Feleségemmel
                          Kedves Sepy ! Szeretnék meghajolni a feleséged, és előtted. Ez egy igazi életcél, és lenyűgöző számomra, ha valaki erre teszi fel az életét. Én képtelen lennék rá. A kenyérsütéses témán először csak mosolyogtam. De most már bevallom, kedvet kaptam egy kemence megépítéséhez. És ez csak a TE érdemed.

Komment

Először is köszöntelek Benneteket és nagyon örülök,hogy ilyen szépen alakul a kis csapat. Az külön öröm amit Jóker írt. Mi még Zsoltival a rosszabbik régióban vagyunk, mi még annak a bizonyos Brekegőnek a feneke alatt vagyunk.! Nem vagyok pék csak egy amatőr semmi képen nem szeretnék egy nagy okos fényében tündökölni. Szeretném hallani a Ti tapasztalataitokat a" házi pékséggel"kapcsolatban. Sok receptben mi olvasható az adalékokról próbálgattam én is. Az askorbin sav-tól kezdve- pótoltam a sikért míg eljutottam a jelenlegihez. Azt be kell vallanom igazi kovászt még nem sikerült készítenem. Én friss magyar élesztőt használok. Nem instant és nem más, sárga csomagolású és megnézem rajta a dátumot ! Van egy nagyszerű fáradhatatlan segítő társam ez a dagasztó gép. Nem ipari egyszerre 2,5 kg ot dagaszt le és az előbb említett malom.Sütöttem már gáz sütőben is de a légkeveréses vált be jobban, főleg azért mer az méri az időt automatice. Ha nem kell nagyobbat sütni akkor a kisebbik is elég az még takarékosabb! A dagasztást nem lehet el kapkodni !!, idő szükséges,hogy elegendő levegőt tudjon felvenni a tészta. Ezért lesz olyan szép lyukacsos, szellős mikor kisül!! Ezt nem tudja a gépi. Ha azt összenyomod úgy is marad ez kirugja magát és olyan a szerkezete mint az igazi szivacsnak.

Komment

Kedves Mir-Mur. Nem okoskodni szeretnék de vannak átélt dolgaim nekem is mint oly sokunknak. Tavaly előtt nekem is volt két szívműtétem olyan Majka féle egyik 5,5 a másik már csak 4 óra hosszás volt. De túl vagyok rajta szerencsére és ezután ültem nyeregbe.Sokat jelent, hogy az ember Fejben tegye helyre magát az fél gyógyulás. De ezen kitérő után süssünk kenyeret!!. Szoktunk csinálni Langallót is a tészta az alapja mint a kenyérnek. Remélem a "Távlati" majd az lesz ha azt írjuk építsünk kemencét de előtte még gyakoroljunk hiszen' könnyű egy péknek' ezt tanulta mi pedig eddig olajos kézzel a régi vasainkat símogattuk. Igaz ha Ő fog hozzá veteránozni Neki sem lesz oly könnyű!.

Komment

sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Kedves Mir-Mur. Nem okoskodni szeretnék de vannak átélt dolgaim nekem is mint oly sokunknak.
                                Nem kell, hogy megdögöljön a szomszéd tehene is.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X