Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kenyérsütés rejtelmei

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #31
    mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Köszönöm Jóker nevében is az együttérzésedet , de a mi Túlélésünk nem anyagi, inkább testi-lelki jellegű volt. A csóróság, már csak az egy évnyi felépülés hozadéka volt. Te „nem tudhatod” de Jóker egy éve ilyenkor a szívműtéte miatt, én pedig a gerinctörésem, és annak következményei miatt aggódtam.

    sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nem okoskodni szeretnék de vannak átélt dolgaim nekem is mint oly sokunknak. Tavaly előtt nekem is volt két szívműtétem olyan Majka féle egyik 5,5 a másik már csak 4 óra hosszás volt. De túl vagyok rajta szerencsére és ezután ültem nyeregbe.Sokat jelent, hogy az ember Fejben tegye helyre magát az fél gyógyulás.
    És hála az erőtöknek mind itt vagytok! Én is sok kitartást kívánok a további úthoz!

    Komment


      #32
      Fiúk! Nagyon ellaposodóba van a kenyér sütés így nem lesz friss házi kenyér az asztalon!? Én szerencsés vagyok mert családom hősiesen kóstolta a különböző alkotásomat!. Gondolom evvel nem vagyok egyedül. Azt azért tudni kell egy nagy adag kitartás szükséges a dologhoz főleg úgy ha egyedül járja az ember az ösvényt. Írnak sok okosságot a receptek de azért el kell ismerni van olyan néha , hogy most ez nem teljesen olyan mint a multkori! Sok függ a hőmérséklettől az élesztő meddig volt esetleg hűtés nélkül a boltban és sokszor és talán a legfontosabb a felhasznált liszt sem mindíg egyforma . Hiába veszed ugyan azt mint legutóbb akkor sem. Sajnos nem tudok kovászt készíteni mint írtam is ,de evvel még Valaki adós Közületek!!?. Én mint írtam élesztővel készítem melyet etetek egy kis cukorral és teszek bele lisztet. Ti hogyan csináltátok?. A jó pap is holtig tanul és még is bután hal meg!." Ez egy nagy igazság mert ahhoz sokat kell tanulnia az embernek,hogy rá jöjjön milyen buta!" Legalább is szerintem. Szeretném olvasni a Ti okosságaitokat vagy esetleg kudarcaitokat melyből mindannyian tanulhatunk. A negatív élmény is előbbre viszi a tudást, sőt igazán az a maradandó!. A gyakorlás akkor kell igazán ha már felvetődött Bennetek is a kemence szükségessége mely melegsége meghitt élménye hiányzik a mai családokban, baráti társaságokban mi legalább is így érezzük.

      Komment


        #33
        Kicsit kutatok a gépemen , van a kemenceépítésről szakirodalmam.Remélem este jutok odáig és elérhetővé tudom tenni!
        A kenyérnél hasonlóan próbálkozom eddig mint Sepy , annyi különbséggel , hogy én a sütőbe pakolás előtt megkenem tejföllel , ettől szépen pirosodik és a héja puhább lesz.(Kislányom miatt ez is szempont)Meg szép fényes.Mondjuk csomagoltam már káposztalevélbe is , ahogy Nagyapám szerette(az illata miatt)!Dédanyám így csinálta.
        De a kovászkészítés téma engem is érdekelne!
        Utoljára szerkesztve a következő által: Endi; 2013 jún. 24, 15:22.

        Komment


          #34
          Próbálok segíteni jó botcsinálta pékinas módjára: Kovász-készítés | malom – könyv – egészség – kétezeregy Bt.

          Kovász - hogykell
          Évi néni kulináris kalandozásai: Kovász készítés
          kovász

          Nekem a 2. a legszimpatikusabb

          Komment


            #35
            Endi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            an a kemenceépítésről szakirodalmam.
            Elnézésed kérem,de szerintem teljesen felesleges (és drága) kemencét építeni! Én is sütöm otthon a kenyeret,több okból,melynek egyik oka a spórolás. Na nem mintha sokkal olcsóbb lenne,de azért jól esik maga a tudat...
            ...persze az is fontos,hogy tudom mit tettem bele,íly módon mit eszünk meg. Én közönséges sütőben sütöm,1 kg lisztből két cipó lesz.


            Endi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            a sütőbe pakolás előtt megkenem tejföllel
            Na ezt még nem próbáltam,de fogom... Én vízzel szoktam kenegetni,illetve teszek alá egy fém tálba vizet,így nem szárad ki.

            Komment


              #36
              Köszi Zsolti kinyomtattam és átnézem mert szeretnék egy teljesen házi kenyeret, próbáltam már de nem lett az igazi. Ezért sütöm élesztővel.A kemence valóban nem olcsó de ha azt a részét nézed,hogy mily öröm a családnak és Barátaidnak már akkor megéri. Mennyivel jobb bejárni a hamburgert és hasonlókat enni a városba??.Ha csinálsz egy olyan kerti kiülő részt melyben található a kemence mellett vagy benne grillező, bográcsozó és mellette egy tűzhely akkor komplett a rendszer. Ha tetőt teszel fölé véded az időjárás viszontagságai ellen hosszú ideig használható. Arról nem beszélve lassan felépítgeted és egy komoly értéket képvisel a portádon?!. Csak a kemencét kell a fagy beállta előtt kiégetni a többit rakhatod habarcsba is. NOOOOO de próbáljunk már kenyeret sütni!. Ezt el kell küldenem mert nem fér fel a recept!




              Az én receptem! Van egy 1lit. bol-befőzős üvegem azt tele veszem meleg vízzel és 3/4 részét bele öntöm a dagasztó tálba. Az üvegbe teszek1ek. cukrot, 1ek.lisztet és bele morzsolok 1 élesztőt. A dag. táljába teszek 2,5 ek. konyha sót, 2 ek. 10% os ecetet és 1 ek. ét olajat.Bele teszek 1 kg. fehér lisztet 1 db. sütőport és erre rakom az általam őrölt lisztet ez egy jó kg. Hagyom felfutni az élesztőt és a közepébe csinált kis gödörbe öntöm. Ez után teszek még rá kb. 3/4 üveg meleg vizet és elindítom a dagasztót. Hagyom,hogy jó símára ki-keverje és utána kezdem el tenni bele a többi lisztet ez lehet bármelyik fajta / ízlés dolga/ addig míg a dagasztóm viszi. Ha kész akkor gyúró deszkára teszem és ott folytatom addig míg nem ragad a kezemre és gondosan át van dagasztva. Ezután kelesztő tálba teszem amit ki liszteztem előtte és jól bebugyolálva kb. 2,5 órát kel. Ha már ki akar lépni a kelesztőből ismét gyúró deszkára teszem és óvatosan át gyúrom ha nincs ott a Feleségem mert ezt ő szokta inkább, letakarom és vele egy időben be kapcsolom a légk. sütőt 220 fokon kb. 15-20 perc míg pihen a tészta addig előmelegszik. Ha szép magas az inox tepsiben akkor bekenem ét olajjal és 3 helyen be vágom és mehet a sütőbe. 1óra 30-40 percig sül. Ezután ha kiveszem tiszta hideg vízzel " meg mosdatom" és egy rácsra teszem hülni.És ezután örzöm a serclijét mert szeretik ellopni!. Nem teszek bele semmi hókusz- pókot. Az ecettel igyekszem egy kicsit a savanykás ízt pótolni! Jó étvágyat hozzá!




              Az én receptem! Van egy 1lit. bol-befőzős üvegem azt tele veszem meleg vízzel és 3/4 részét bele öntöm a dagasztó tálba. Az üvegbe teszek1ek. cukrot, 1ek.lisztet és bele morzsolok 1 élesztőt. A dag. táljába teszek 2,5 ek. konyha sót, 2 ek. 10% os ecetet és 1 ek. ét olajat.Bele teszek 1 kg. fehér lisztet 1 db. sütőport és erre rakom az általam őrölt lisztet ez egy jó kg. Hagyom felfutni az élesztőt és a közepébe csinált kis gödörbe öntöm. Ez után teszek még rá kb. 3/4 üveg meleg vizet és elindítom a dagasztót. Hagyom,hogy jó símára ki-keverje és utána kezdem el tenni bele a többi lisztet ez lehet bármelyik fajta / ízlés dolga/ addig míg a dagasztóm viszi. Ha kész akkor gyúró deszkára teszem és ott folytatom addig míg nem ragad a kezemre és gondosan át van dagasztva. Ezután kelesztő tálba teszem amit ki liszteztem előtte és jól bebugyolálva kb. 2,5 órát kel. Ha már ki akar lépni a kelesztőből ismét gyúró deszkára teszem és óvatosan át gyúrom ha nincs ott a Feleségem mert ezt ő szokta inkább, letakarom és vele egy időben be kapcsolom a légk. sütőt 220 fokon kb. 15-20 perc míg pihen a tészta addig előmelegszik. Ha szép magas az inox tepsiben akkor bekenem ét olajjal és 3 helyen be vágom és mehet a sütőbe. 1óra 30-40 percig sül. Ezután ha kiveszem tiszta hideg vízzel " meg mosdatom" és egy rácsra teszem hülni.És ezután örzöm a serclijét mert szeretik ellopni!. Nem teszek bele semmi hókusz- pókot. Az ecettel igyekszem egy kicsit a savanykás ízt pótolni! Jó étvágyat hozzá!




              A ram ördöge közbe lépett nem akartam duplázni persze lehet én voltam az ostoba.

              Komment


                #37
                Én is sütőben sütöm , a kemence igazából a mondjuk 20-30 fős pincebulikon lenne nagy ajándék ! Én is azt gondolom , hogy mondjuk egy kenyérért nem érdemes "behergelni" , ellenben , ha sokan vagyunk akkor igen . Illetve azért abban biztos , hogy másképp is sül mint egy sima sütőben.

                Komment


                  #38
                  Megkérdeztem Anyósomat! (így nagybetűvel, mert inkább pótanyám )

                  Ő leánykorában sok kenyeret sütött. Általában egy teknőre valót dagasztottak be. Abból két kenyér sült, nagyjából 3 kg-osak. Ő azt mondta, hogy a kovászhoz nem kellett más csak egy kis tálra való liszt és víz. Abból lágy tésztát gyúrt és meleg helyre tette. (Pl. kemencepadka, kuckó) Lefedte konyharuhával és várták, hogy megsavanyodjon. Persze meg is kelt az egész. EZt keverték hozzá a kenyérhez és ezzel dagasztották. Addig kellett dagasztani, amíg "nem csöpögött a mennyezet". Ezt az édesanyja mondta neki és persze azt jelentette, hogy amikor már izzad a homloka, akkor van bedagasztva a kenyér. Utána kelesztés és kemencebefűtés és sütés.

                  Komment


                    #39
                    CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Addig kellett dagasztani, amíg „nem csöpögött a mennyezet”.
                    Ezt én is így hallottam nagymamámtól!

                    Neki egyébként a mai napig be van állítva a konyhába egy Salgó is a gáztűzhely mellé, és ugyan kenyeret már nem süt , de a süteményei sokszor még mindig abban készülnek.
                    Gyerek koromban egy ilyen tűzhely a "nyári konyhában" is állt, hogy ott is lehessen főzni.
                    Ha legközelebb otthon járok, elkérem az ő receptjét is nektek.

                    Komment


                      #40
                      Fiúk fel szeretném ébreszteni a kíváncsiságotokat! Nem utolsó sorban én is szeretném olvasni a Ti recepteiteket miből szívesen tanulnék vagy új ismereteket szereznék. Ki mit dagaszt, miket tesz bele?. Sajnos egyetlen egy receptet nem tudtunk olvasni!

                      Komment


                        #41
                        Nekünk is van a jövendő kinti konyhánkban egy Salgó tűzhely ezen szoktunk főzni nagyobb eseményekkor mert erre rá fér a három nagy edény is. Karácsonykor is itt főtt a menü . Ennek külön hangulata van. Jelenleg a medence áll a helyén / =7m3-es/ mely a család körében közkedvelt. Szűk körben 10 fő. Persze az aprajának van egy normál kád ahol nem kell rettegni , hogy lepke hálóval kell kifogni őket. Zsolti én is szeretnék eljutni a befűtés fázisához csak az a fránya " anyegin " ne gördítene akadályt a terveimnek! De a remény hal meg utoljára ez fény az alagút végén!!.

                        Komment


                          #42
                          sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Zsolti én is szeretnék eljutni a befűtés fázisához csak az a fránya „anyegin” ne gördítene akadályt a terveimnek!
                          Ha van régi kisméretű (vagy nagyméretű) fagyálló téglád, amit még értő emberek csináltak békeidőben és Bohn-féle hornyolt csereped, akkor csak kb 1 köbméter homok - vagy ugyanennyi üvvegtörmelék - és némi magad dagasztotta vályog (vagy 200-300 db régi vályogtégla) kell hozzá. Na meg persze idő és sok türelem.

                          A minitalálkozónkon erre ugyan nem tértünk ki , de szívesen leírom, hogyn kell kemencét építeni. Igaz én még csak bontottam, de ezért tudom, hogyan épült fel.

                          Komment


                            #43
                            Már odáig eljutottam,hogy kész az alapja vettem 1000 db. régi kézi cserepet és kisméretű téglát és van tető felette. Sok kemencét átnéztem és én is régi " vásárhelyi vályogot akarok beáztatni a búboshoz. Talán ha lebontásra kerül a medence hozzá is kezdek?!. Ez már vagy 3 éves projekt !.

                            Komment


                              #44
                              Az én receptem: 1 kg liszt-0.6 l meleg víz-1 evőkanál só-1 evőkanál cukor-két evőkanál étolaj-1 kocka élesztő.
                              Egy kis tálba meleg vizet teszek,bele 1 teáskanál cukor és az élesztő. Ezt hagyom felfutni. Keverőtálba (mixer gép)belerakom az 1kg lisztet,rá a sót,cukrot,étolajat,a felfuttatott élesztőt és a vizet. Ezt a mixerrel összekeverem. Ha kész,a tálat beteszem pl. egy takaró alá,de előtte letakarom egy konyharuhával. Hagyom csicsikálni egy óra hosszát. Ha letelt az egy óra,kiveszem a megkelt tésztát egy gyúródeszkára,amit előbb megszórok liszttel,kézzel átgyúrom,majd két egyforma adaggá szétvágom és kenyér formává alakítom. Beleteszem őket egy tepsibe,ismét letakarom egy konyharuhával és meleg helyen kelesztem még fél órát. Ha letelt az idő,akkor kenőecsettel megkenem vízzel,a sütő aljába (fémtálba) teszek kb.fél L. vizet,a tepsit középre teszem és kb. 180 celsius fokon sütöm kb egy órát. (ez lehet több/kevesebb) Amikor úgy látom,kellően megpirult,kiveszem a sütőből és a tepsiből is,ráteszem egy pl. grill rácsra,majd alaposan megkenem vízzel és letakarom a konyharuhával,hogy visszapuhuljon. Na itt már az illatok miatt általában türelmetlen vagyok és kis idő elteltével vágok is egy szeletet a forró kenyérből....

                              Komment


                                #45
                                Kedves Beagle! Örömmel olvastam receptedet mely egészen hasonló az enyémhez. Próbáltad már étolajjal bekenni sütés előtt? Én is kisülés után alaposan meg mosdatom hideg vízzel mint Te is teszed. Sűrűn van " tolvaj " nálunk is vagy lehet a szomszéd jön át?, mert eltűnik a serclije itt is.! Én egyben sütöm a 4,2 kg-ost és három helyen bevágom a tetejét még mielőtt kenném étolajjal. Remélem írásod elindított egy kis lavinát és sűrűbben olvashatunk nyálcsorgatós hozzászólásokat.

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X