Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
Az biztos! Én is jártam már így. Egy barom miatt 8 autó csúszott egymásba a tükörjégen (köztük én is), és még nekem (is) kellett fizetnem a fenti aduász-szabályra hivatkozva. Nem volt elég az autósok szerencsétlensége, összetört autók, stb., még jöttek a droidok is pénzt beszedni.... jajj mit mondok, bocsánat! Szolgálni és védeni...
Én pont emiatt vettem sisakkamerát(amit szükség esetén autóba is tudok használni), abba nem tud belemagyarázni...
Nem tudom hol vagy kitől hallottam, egy biztos én így indulok el ha motorra ülök:
"Motorozni úgy kell, mint ha minden autós rád vadászna"
Akárhány kilométert vezet vezetett akárki ez minden motorosra érvényes szerintem.
A jól képzett kamionosokról csak annyit hogy aki már találkozott román kamionossal a jólképzettséget igen csak kérdőre vonná! De ez náluk nem csak kamionra érvényes...
„Motorozni úgy kell, mint ha minden autós rád vadászna”
Vigyázz,de ne légy már mániás!
Az én oktatóm arra is tanított,mindig legyen egy terved a menekülésre!(A lehető legtöbb helyzetben ne keljen csak cselekedni,arra nincs idő!)
Egyik fő szabály:a szembejövőt kerüld el.Inkább az árok mint egy álló tárgy.Ha elestél rúgd el a motort és gurulj..........
"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
Persze a mondat erősebbnek hat mint ahogy valójában működik. Azért "karót" nem nyeltem mert különben halálfélelmem lenne
- - - Updated - - -
Egyik fő szabály:a szembejövőt kerüld el.Inkább az árok mint egy álló tárgy.Ha elestél rúgd el a motort és gurulj...
Az elmélettel semmi gond. Csak ilyen esetben jön elő az ösztön amit igen nehéz leküzdeni.
Sokszor elnézem a gyakorlott versenyzőket rallly vagy forma1 és látom (persze csak kívülről ahonnan mindig okosabb az ember) hogy állnak a féken és mennek a falnak vagy bárminek pedig tisztán látszik ha felengedné a féket el tudna fordulni.
Ugye ez egy legalapabb szabály de ha ilyen tapasztalt embereknél győz az ösztön, mit mondjak én?
Vagy ott a másik. Egy motorozást oktató könyvben is leírták "soha ne azt nézd amit ki kell kerülnöd mert azonnal neki mész"!
Ezt az úton lévő gödrök apróbb tárgyak esetében "gyakorlom" de nehéz megállni hogy ne szugeráljam és persze bele is mentem.
Ha a kis gödröket cikázva kisikerül kerülni biztos, hogy a legnagyobba mész bele! Ha az Alföldön motoroznál hol sok esetben nem is nevezhető útnak amin az emlegetett szomszédos kamionosok és autósok közlekednek / bocs a kivételnek/ változna a közlekedési morálról alkotott elképzelése sokunknak. Tegnapi napon is vasúti átjáróban mentem autóval / no csak Opel Agila/ követve az előttem haladót és lám mindenkit ki előz?, egy szomszédos / RO/ ország jeles képviselője éppen Gyopárosfürdőről sietve haza! Nyáron kittit is az mentette meg a Mátrába menet még valahol a Jászságba, hogy miközben előzte a kamion bele nézett a tükörbe és látta a gépes után még van egy pót is. A baj csak az volt, hogy elkezdte a lányom előzését és mikor a gépes közepénél volt akkor jött rá a pilóta nem fog a póttal együtt beférni!, a szembejövőtől. A lány lélekjelenlétén és figyelmességén múlt az egész inkább lement az útról és jól tette. Én is elég régóta koptatom a gumikat /1968/ de ki az áruszállítást közútra tette nem volt az értelem bajnoka. Ez a legdrágább hisz a sok túlterhelt gép tönkre teszi a rosszul megépített útjainkat miközben egyik elkészül az oda vezetőket a kővel megrakott teljesen széttapossa míg az egyik jobban kormol mint a másik. A Grimpisz evvel is foglalkozhatna jobb lenne mint a Magyar libamáj elleni tiltakozása. Hát ha még tudná ezelőtt a Franciának hitt libamáj is magyar volt. Itt termelték és csomagolták és mire kikerült vagy kikerül még ma is az itteni baromfi feldolgozókból már francia a csomagolás a hűtő kamionba ami viszi Európába.
De el lett ásva ez a topik , egy ökörnek igen sikerült feltolnia a vérnyomásomat. Kicsit nagyon elegem van az ilyen mutatványokból(amikor nekiáll előzni akkor mentem kb 70-el):
ITT AZ EDWARD DAY!
Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2016. szeptember 21-én! https://www.tispol.org/edward/pledge#pledge
Aki csatlakozik,fogadalmat tesz, hogy:
- emlékezteti családtagjait, barátait és kollégáit arra, hogy különösen óvatosan közlekedjenek az
utakon,
- figyelmének központjába állítja a biztonságot,
- olyan biztonságosan vezet, amennyire csak lehet, akár a gépjármű, motorkerékpár, vagy
kerékpár kormánya mögött ül,
- különös figyelmességet és óvatosságot tanúsít, amennyiben közlekedése során gyalogossal,
kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel, vagy lovasokkal találkozik,
- olyan sebességgel közlekedik, mely a jogszabályi előírásoknak és a biztonságosság
követelményeinek egyaránt megfelel,
- fokozott figyelemmel vezet, amennyiben iskola mellett, vagy olyan hely közelében halad el,
ahol sok gyermek található,
- soha nem vezet szeszes ital fogyasztását követően és vezetése előtt nem szed
kábítószert/gyógyszert, mely befolyásolhatják a biztonságos közlekedést,
- mindig használja a biztonsági övét és biztosítja azt, hogy a vele utazók is mindannyian védetten
utazzanak,
- olyan körültekintően vezet, amennyire csak lehetséges és megtartja a biztonságos követési
távolságot,
- nem engedi, hogy a járműből, illetve a környezetből érkező ingerek, valamint saját gondolatai
elvonják a figyelmét a vezetéstől
- nem használ mobil telefont vezetés közben,
- utasai felé jó példát mutatva nyugodtan és biztonságosan vezet.
Ha a lámpád a felező mellett van nem előznek szembe:mert féllámpás autónak vélhetnek!!Viszont:nappal is működik a dolog,mert én a felező mellett járokigaz megengedett sebességgel,ha a rossz út miatt lehúzódom egyből szembeelőznek,biztos van lélektani hatása, működik!!!!
"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
Ez mind semmi a rozsályi felfutó versenyhez képest. ott azért volt némi halálfélelmem kitolni a talicskát az útra.
Egyébként tegnap utolértem egy Benelli 4ütemű robogót, amíg nem tudtam megelőzni 95-el mentem utána, ami már-már szabálytalan részemről, de neki rendszáma sem volt!
Komment