Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kertészkedés

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #46
    Tetszik, hogy írtál a többi nem nagyon. Kb. 3 éve raktam én is ki a boylert a fürdőszobából addig nekem is a V4 volt kémény nélküli de kicsit mindíg aggasztott a kivezetés nélküli égés termék. Igaz vagy 7 évvel előtte vettem egy korszerűbbet de mivel én is az évenkénti szervízzel tologattam a V4 életét. Ragaszkodtam hozzá pedig szegény Barátom vagy 10 éve ajánlotta dobjam ki de a népes családomnál előny az átfolyós vízmelegítő! Ismerős amit leírtál Józsi a membrán és termó elem cseréken kívül no persze kazán részt is cserélve működött rendesen. Sok panaszom nem lehet mert volt igénybevétel rendesen és szolgált bennünket 30 évig! Most az újabbal viszont spórolósabbra kellett venni időnként mert ez nem átfolyós rendszerű és biztos nem bírja addig. Mosolygok mert kisütött a nap végre bár kell a nedvesség de ha még egy hétig esne akkor meg a sok esőre hivatkoznának arra fogva a drágulást.

    Komment


      #47
      Mikor a "cserepező "brigád(áldassék a kezük)itt táborozott a 125--l eres elektromos bojler kb 5éve felújítva vagyon:azóta is kifogástalanul és vizkő-mentesítés nélkül üzemel,szinte mindig fohászkodom,ha szóba kerül ...meddig üzemel.Annyira idős szerkezet,hogy nem merek hozzá nyúlni,harmad ennyit megért szerkezeteket küldtem a méhbe.
      "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

      Komment


        #48
        Holnap kezdek egy oliva ultetvenyt metszeni 40 fa tobbnyire nagy fak a hagyomanyos termesztesi moddal alakitottak ,de szerencsere vannak kisebb kenyelmesebb fak is.Metszoollok elezve vagy penge csere az akkuson kellett mert kolcson adtam .Lehet hogy az eszkimoknak van igazuk akik azt tartjak inkabb add kolcson a feleseged mint a szerszamodat .

        Komment


          #49
          Ma kezdem sziretelni a Kiwit rengeteg van rajta .Tavaj talan ha volt 20 kg az iden meg 300kb Click image for larger version

Name:	IMG_20191227_120128247_HDR.jpg
Views:	133
Size:	1.07 MB
ID:	220712Click image for larger version

Name:	IMG_20191227_120115751_HDR.jpg
Views:	129
Size:	1.08 MB
ID:	220713Click image for larger version

Name:	IMG_20191227_120130955_HDR.jpg
Views:	119
Size:	1.07 MB
ID:	220714

          Komment


            #50
            Szervusztok!

            termésnek néz ki,úgy tűnik nem lesz vitamin hiányotok,ha megeszitek.

            Ha már a kertészkedésről van szó,szeretném megkérdezni,hogy a tagok közül valaki próbálkozott e már az ásás nélküli,mélymulcsos kertészkedéssel?A You tubon találkoztam ezzel a kertműveléssel és igen felkeltette az érdeklődésem,nem azért mert lusta vagyok ásni,bár általában nem sikerül idejében,hanem azért,mert olyan bőséges termést takarítanak be,ami nem mindennapi és mindezt öntözés nélkül sikerül elérni.A technológia bevezetése a kezdetekben elég sok munkával jár,de ez nem is igazán érdekes,a lényege,hogy a kiszemelt területet először gaztalanítani kell,ha lehetséges vegyszer nélkül és lehetséges.A gazmentes területre utána,mindenféle zöld hulladékot ki lehet pakolni,pl.konyhai hulladék,lehullott levelek,nem felmagzott fűnyíráskor,kaszáláskor keletkezett gaz és fű hulladékot,elkorhadt gallyakat,.....,a keletkezett 8-10 cm vastag réteget,ezek után szalmával be kell fedni szintén 8-10 cm vastagon.A szalma azt a célt szolgálja,hogy a lehullott csapadékot nem engedi elpárologni a talajra kiterített és komposztálódó zöld hulladékról.A fenti rétegzést ismételni kell,míg 50-60cm magasságot fel nem halmozunk.Természetesen az első pár évben a fentiek szerint elkészített ágyásokba még sem vetni,sem ültetni nem lehet,csak majd akkor,ha az alsóbb rétegek már elkomposztálódnak és humusszá válnak.Az évek múlásával a felső réteget mindig növelni kell,de akkor már egy-egy réteg elég.A szerencsések,akiknek módjukban áll jó érett trágyával dúsítani a rétegeket,természetesen sokkal hamarabb elérhetik a tápértékben gazdag felső humuszréteg kialakulását a talajon és előbb telepíthetnek arra növényeket.

            Akik a fenti eljárást művelik,abból indulnak ki,hogy az erdőkben senki nem ás és mégis burjánzik a növényzet,mégpedig azért,mert az évek alatt lehullott levelek,vastag humuszréteget képeznek és a frissen hullottak felül,gátolják a csapadék gyors elpárolgását.így a humuszréteg mindig nedves marad.

            Azért gondolkozom ilyesmin,mert egyre jobban törekedni kell az önellátásra,ugyanis egyre feljebb megy mindennek az ára és ráadásul abban sem vagyok meggyőződve,hogy a megvásárolt termékek nincsenek tele mindenféle káros vegyszerrel.Másodsorban errefelé mindenkinek van bőségesen elegendő kertje,a kertek talajából már régen kikopott mindenféle táperő,mert egyszerűen nincs állattartás,tehát nincs trágya,a legtöbb kertet felveri a gaz és azokat fűnyírózzák,a trágyázás abból áll,ha befejezik a fűnyírást hátranéznek és a válluk fölött összeszorított ajkaikon keresztül kipréselik,hogy "le van sz@rva".A panaszkodás meg megy ezerrel,hogy milyen drágaság van,megjegyzem a vetőmagokkal is van valami,mert azok jó része egyáltalán nem csíraképes,pl.elvetsz vagy két sor sárgarépa magot,úgy 2-2.5 m hosszan és kikel max.15 répa,ha kikel annyi.

            Ma befejeztem a dió és a mogyoró törést,a dióból olyan egyharmada volt eldobós,mert itt az új kártevő a dióburok fúró légy és gyakorlatilag kivédhetetlen,mert egész évben 4-5 naponként kellene permetezni,de hogyan ezeket a magas terebélyes fákat?A mogyoró sem lett az igazi,mert ott meg vagy üres a mag,vagy van a termésen valamilyen elszíneződés és keserű ízű.

            Üdvözlettel:Che

            Komment


              #51
              Az erdőben viszonylag háborítatlanul működik a dolog, és önszabályozottan. Ha szabályozni akarod akkor az működik? Amúgy ha te sem söpörnéd össze a leveleket akkor azokat behúzogatnák a földigiliszták amik közben lazítanák a talajt mert ugye annak is azzal kellene működni. de ki az aki kivárja azt a néhány évet.
              valamikor a nyolcvanas évek nagy pilótajátéka volt a biogililszta az is erről szólt volna és meg is bukott rendesen.

              Komment


                #52
                En En lovaszatba megyek es "ivett"lotragyaval javitom a talajt .sajnos nekem nem sok kertem van meg korulmenyesebb a muveletuk mivel hegyoldalba lakom es tiszta szakla .de csinaltam teraszokat es feltolttem folddel ami itt nem olyan egyszeru mivel a fold mint anyag elegge limitalt mennyisegben talalhato .Nem mehetsz asni csak ugy az erdobe es haza vinni .Januarba hozzakezdek masik ket terasz kialakitasaba .meg van egy sziklas resz ahol kisebb teraszokat szeretnek kialakitani es szedret rakok amit felfuttatok a keritesre.A vetomagokkal az a baj hogy a boltban kaphato magok termeszetesen szelektaltak ,manipulaltak itt nalunk nem is lehet forgalmazni penzert kereskedelmi forgalomba mas magokat.Ellenben vannak szocialis szovetkezetek akik ajandekba elkuldik a tradicionalis magokat .A vicces az benne hogy a torveny oly mertekben korlatozza ezeket a szervezeteket hogy csak vasarlas melle lehet tenni mint ajandekot limitalt mennyisegben.

                Komment


                  #53
                  Meg annyit hogy itt is jellemzo az hogy nem muvelik a kertet ez a Kiwi egyi szomszedom autobeallojan van amirol csak en szedem meg a masik szomszedba egy idos neni ivagyis szedni csak en es ugy viszek neki meg meg vagy ket idosebb emrenek az utcaba.

                  Komment


                    #54
                    movisz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    rengeteg van rajta .
                    Én főznék belőle valami finomat.. (ennyiből lehetne kis lekvár is)

                    Komment


                      #55
                      Szervusz Movisz!

                      Ma dobálták be a postaládákba a szórólapokat és lapozgatva azokat látom ám,hogy a Lidlben 1kg. kiwi 499.-Ft.Megjegyzem igen érdekes ez az árképzés,mert gyakorlatilag 5Ft.jelenleg a legkisebb értékű pénz és ilyenkor mindig felfele kerekítenek,furcsa továbbá azért is mert,hogy a fenébe jön ki nekik mindig 99,vagy 990,vagy 9 990,természetesen tudom,hogy az emberekben az fog megmaradni,hogy mégsem 500,vagy 1 000,vagy 10 000,de valahogy akkor is van benne szélhámosság.A lényeg az.ha a Te kiwid a bolt polcain lenne itt,akkor a jelenlegi árképzéssel 149 700.-Ft-ot érne,persze,ha ide kellene szállítani és még fizetni kellene a "polc pénzt" és kenyőcsölni a főnökséget,akkor már veszteséges lenne a bolt.

                      Kedves Emu!

                      Ilyenkor a hosszú téli estéken,gyakran nézegetem a You Tube-t és az bizony sokszor elvezet akármilyen témához,így találkoztam a "Mélymulcsos kertműveléssel" is.Több videót megnéztem a tárgyban és felkeltette az érdeklődésem,ezért szinte kérdésszerűen írtam erről,mert nekem nincs tapasztalatom az ilyen kertművelésben,de hátha valakinek van a tagságból és megírja a tapasztalatait.A megnézett videók alapján,igen logikusnak találom az elgondolást,főleg,ha a filmeken látható terméseredményeket is látom.Úgy vélem,hogy az ásás sokkal nagyobb szabályozás és beavatkozás,mit a mulcsolással képzett humusz,mert maga a talaj,csak a hozzáadott humusszal lesz termőképes.Látva az idén tapasztalt poloska inváziót és azok kártéteményét,elsősorban azon gondolkodtam el,hogy a szalmatakarásban lehetséges,hogy ezek a dögök sokkal nagyobb mennyiségben képesek átvészelni a telet,valamint a kisrágcsálók is jól ellennének a mélymulcsban és ezek ellen szinte tehetetlen az ember,mert mindenképp vegyszer és mérgek nélkül tudom csak elképzelni a kertművelést.Azért nézzetek meg Ti is ilsen videókat,-attól még nem lesz kötelező,a filmek szerint gazdálkodni,de hátha találtok benne valami olyasmit,amit érdemes megpróbálni,nem okvetlenül fontos az egész kertet mindjárt befogni,próbának elég egy 4X4m-es terület is,mégis mit veszthetünk?

                      A biogilisztáról.

                      A rendszerváltás körül ez volt a banki háttérrel támogatott első komolyabb kifosztási művelet,amibe nagyon sok ember belebukott.Az "áldozatok" itt ismerkedhettek meg a kamatos kamat fogalmával és ismerek olyan embert,aki a lánc végén volt és ráment a háza és a házassága is.Megjegyzem minket is agitáltak,de valahogy nem hittem abban,hogy abban a földtömegben,megvan az a giliszta mennyiség,amit abban mondtak,-megszámolni meg mégse volt kedvem,-és milyen jól tettem.Képzeljétek el,hogy ott kuporgok,vagy három köbméter földkupac mellett és pakolgatok,balra giliszták,jobbra föld,két macska vigyázott volna a kukacokra,hogy szét ne másszanak és,úgy 17 467db.-nál rájöttem volna,hogy eltévesztettem,-no kezdjük elölről.

                      Üdvözlettel:Che

                      Komment


                        #56
                        Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        "Mélymulcsos kertműveléssel"
                        Kedves Józsi bátyám! Láttam a videókat,s igen tetszettek. Nálam viszonylag könnyű a földművelés mert homoktalaj van.. viszont igen szegény tápanyagban ami meglátszik a növényeken is... gyakorlatilag nem terem semmi.. Képződött kevés komposzt+lesz trágya is, tehát kisérleti 4X8 méteren ültetgetek ezt-azt.

                        Komment


                          #57
                          Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          valahogy nem hittem abban,hogy abban a földtömegben,megvan az a giliszta mennyiség,amit abban mondtak,-megszámolni meg mégse volt kedvem,-és milyen jól tettem.
                          Szervusztok!
                          Erről egy szélhámos-film jut az eszembe! A történet szerint valahol Ausztráliában (?), Dél- Amerikában az 1900-as évek közepén két svindler ás egy hatalmas gödröt. A bánya jogokat árulják és ezzel a saját zsebüket tömik. Csakhogy nincs arany a be hazudott területen! Hát ezt úgy kerülik meg, hogy a vén svindler sörétes puskával, a patronba szórt aranyport lő a "vájatba". Persze csak egy oldalba! Valakit behülyítenek és egy pár nap múlva kiviszik a " Bányába ". A potenciális vevő mintát vesz. Majd a másik oldalból is...
                          Valami hasonló dolog lett volna a kukacokkal is..

                          Komment


                            #58
                            pasetta eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Valami hasonló dolog lett volna a kukacokkal is..
                            Ezerből egynek besikerült,általában annak akinek semmi köze sem a földhöz,sem a bogarakhoz,...az "üzlet"a lényeg.Csináltass másokkal valamit olcsón,és add el drágán,mivel a profit a tied,te leszel a menő.....aki dolgozik benne:az nem számít !
                            "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

                            Komment


                              #59
                              Click image for larger version

Name:	IMG_20191229_125644619.jpg
Views:	116
Size:	564.4 KB
ID:	220746Click image for larger version

Name:	IMG_20191229_125631785.jpg
Views:	89
Size:	927.4 KB
ID:	220747Click image for larger version

Name:	IMG_20191229_125659355.jpg
Views:	95
Size:	666.5 KB
ID:	220749 A Kiwirol meg annyit hogy ebben a periodusban az evnek az egyeduli friss gyumolcs amit itthon meg lehet termelni ez termeszetesen abszolut bio es igenytelen nincs metszve ,locsolva ,permetezve csak no es kesz a leszedese egy napos munka .Honapogik ellehet tartani sotet nem nyirkos huvos helyen .Kemenyek maradnak a fogyasztas elott amennyit el akarsz hasznalni berakod egy zacskoba ket almaval vagy citrommal es masnap vagy harmadik nap megpuhulnak es beernek .En felfuggesztem egy zsinorra amit kifeszitek a plafon ala mint a kolbaszt .igy meg csak sok helyet sem foglal.Ami az arakat illeti termeszetesen a kereskedelmi forgalomban kaphato terekekre jellemzoen az ar es minoseg aranya itt is mervado Nalunk 1,5tol 5 eu -ig mennek.Szerencsere mivel az adottsagai a helymek kedvezoek mi zoldsegeshez nagyon keveset jarunk nekem most most is van friss salata brokkoli radicchio di Treviso .Ha jol organizzalom az egesz evben lehet friss zoldseg termeszetesen munka van vele de az mas kerdes Jovore ha sikerul meg alkudni remelem tudok venni egy olovast ahol van 40 oliva fa es vagy masik 30 kulonbozo gyumolcs fa .Ott talan lessz egy kicsit nagyobb hely a kerteszkedesre is.
                              Attached Files
                              Utoljára szerkesztve a következő által: movisz; 2019 dec. 29, 13:19.

                              Komment


                                #60
                                Szervusztok!
                                Egyetértek azokkal, akik nem hagyják parlagon a földet! Én azt mondtam a szüleimnek, hogy nem fogok termeszteni semmit a telken. Ők meghaltak rég, de a arra jól emlékszem, hogy apám azt mondta: Függetlennek kell lenni! A könnyen vehető dolgok drágák. Kertészkedj, gyűjtsd az uszadékfát, és javíts meg mindent, amit lehet!
                                Most 41 évesen már belátom, hogy egy kis ágyásnyi paprika, paradicsom minimum kell! Az ősszel két kajszi barack fát ültettem. Talán ezek segítenek a "vén" barackon. Talán könnyebb lesz megerősödnie. Így is örülök, hogy az elmúlt években újra erőre kapott, de lassan fejlődik az új hajtások sora.

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X