Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kertészkedés

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #61
    Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A rendszerváltás körül ez volt a banki háttérrel támogatott első komolyabb kifosztási művelet,amibe nagyon sok ember belebukott.
    Azt kell mondjam rosszul emlékszel, mert ez a '80-as évek eleje volt a Nutriával nagyjából egyidőben. Az átbaszás nem volt akkora átbaszás, működnie kellett volna csak hát kapzsi emberek elhitték mert el akarták hinni hogy munka nélkül gyorsan meggazdagodunk. elsősorban azért mert látták hogy akik csinálják azok jól élnek. ami igaz is volt.
    Csak azt nem vette be az emberek feje, hogy az elsők azért élnek jól mert nem a trágyából lett komposztot adják el, hanem a gilisztát nekem.
    Még reklámozva sem volt nagyon, csak vonult a nép azok után ahol látták a pénzt.
    A nutria szintúgy, az senki fejében nem fordult meg, hogy akik eladták a szaporulatot nekem az éltek, jól nem aki kivárta a szép minőségi bundát. Ezt mondjuk megpróbáltuk mi is, sok munkával lett belőle kicsi pénz.
    De legalább megtanultuk, hogy munka nélkül gyorsan meggazdagodni nem lehet.

    Komment


      #62
      A 80-as évek elején Irakban voltam és eszembe se jutott a vasas szakmán kívül akármi is,előtte meg évekig építettem a műhelyt önerőből a két kezemmel.A nutria őrületre emlékszem,bár korábbra datálom egy kissé.A nutriát (hódpatkány) a szőrméért tenyésztették,de arra is emlékszem,hogy leírásokban a szőrmén kívül egyéb hasznosítások is megjelentek,pl. nutria húsból készíthető kolbászokról,-na köszönöm,nem kértem belőle.Volt még akkoriban a sarki róka tenyésztéséről is szó,szintén a prémjéért,sőt arra is emlékszem,hogy a rókák megölése ellen tiltakozás is volt,mert igen kegyetlenül történt.Arra azonban egyik esetben sem emlékszem,hogy a fenti két esetben a bankok hitelakciókkal "segítettek" volna,természetesen személyi kölcsönöket lehetett felvenni akármilyen célra,ha jól emlékszem akkoriban 6 000.-Ft. volt a felső határ,de akkor még az OTP nem kamatos kamattal számította a törlesztést és,ha netalán előbb kifizetted,akkor még a végösszeg is kisebb lett.Arra is emlékszem,ha valamely részlet aktuális befizetésekor,valamilyen nehézség támadt,az ember bement a bankba és megbeszélte az ügyintézővel,hogy a pillanatnyi pénzzavar miatt,késik a részlet befizetésével és semmi probléma nem származott belőle,nem lett letiltás,nem jött a pénzbehajtó és mindez anélkül történt,hogy bármilyen jegyzőkönyv,vagy feljegyzés íródott volna a tárgyban.Mi a párommal,mint a többi fiatal általában,mindent részletre vettünk és mindent visszafizettünk,ebből soha semmilyen problémánk nem származott,pedig néha egy kissé tovább nyújtózkodtunk,mint ameddig a takarónk ért.

      Komment


        #63
        Megtetszett a kivi.. Utánanéztem,s nálunk is termelhető.. már be is tettem a tavaszi kívánságlistámra. Az külön tetszik hogy gondozást nem igényel.. + szeretem is..

        Komment


          #64
          Józsikám akkor meg a pénz mágnások nem voltak ennyire éhesek. Akkor meg igaz keveset kerestünk de volt még vásárló ereje a ft. nak 3-4% volt a kamat. Most nyugaton ennyi mi fizetjük a profitot nekik. Ma szinte hihetetlen kezdő órabérem 5.8 ft volt 2o fillérrell kaptam többet mert 4 fölötti volt az átlagom. Kerestem 12oo ft ot.

          Komment


            #65
            Atti69 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Megtetszett a kivi..
            Nekünk már volt :nehéz volt a térhálóból kifaragni soha nem termett a 10-év alatt.állítólag porzó kellett volna(párban vettük,lehet fiúk voltak)
            "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

            Komment


              #66
              Igen van ket nem porz meg termo kell mind a ketto meg szereti vizes helyet arokpart patakpart stb

              Komment


                #67
                mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                vettük,lehet fiúk voltak)
                Az lehet.. én is csak most okosodom. Már amennyire tőlem telik. Most ültettem a Szamolyai cseresznyémhez porzó fát.
                movisz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                kell mind a ketto meg szereti vizes helyet arokpart patakpart stb
                Locsolnom kell,de nem gond.. Több tövet veszek,remélem nem járok úgy mint Máté. A félárnyékos hely is adott.

                Komment


                  #68
                  Jó-jó,de miről ismerhető fel,hogy kan,vagy szuka,mert a faiskolásnak minden eladó és rád is sózza.Nálunk meggyek vannak olyanok,hogy porzó kell hozzá,ültettem is cigánymeggyet,hát azt hiszitek valamivel is többet terem?Van itt vagy 8 meggyfa az egész nem ér egyet sem,moníliás,mézgás,-meg is hoztam már a döntést,-gyógymetszés,a föld felszíne alatt,úgy hetven cm.-re..Máskülönben a kiwi nekem is tetszene,mert lehetne valamilyen félreeső helyre telepíteni,mert mint szó van róla igénytelen,csak bőségesen érje víz.

                  Komment


                    #69
                    Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Jó-jó,de miről ismerhető fel,hogy kan,vagy szuka,
                    No igen. Ha nincs termés.. akkor valamelyik a kettő közül. Elvileg a nagy számok törvényei alapján... csak belekerül valamennyi. Én két helyről tervezem,5-5 tövet. Amilyen mázlista vagyok e téren.. Lehet lesz szép árnyékos lugasom.

                    Komment


                      #70
                      Még az apám találta ki hogy nekünk is kell kertbe kiwi. A STARKL nevű csomagküldő cégtől rendelte, akik automatikusan küldtek 2 porzót és 2 termőt.
                      Itt a megrendelésről már nincs infónk hogy csak párban adták, vagy mi is volt ez. Néhány évig semmi nem volt, csak árnyékot adott. Aztán az egyik kolléganőm kecskeméétre járt a kertészetire,
                      megkapta feladatba hogy kérdezze meg mit kell ezzel csinálni. Ott a prof azt mondta úgy kell kezelni mint a szőlőt. Mert akkor már egy mocskosul nagy gubanc volt, visszavágtuk rendesen csináltunk neki lugast, és abban az évben már termett is, kettő igen és kettő nem, és ez így is maradt amíg az egész kertet fel nem adtuk az indiánok támadásai miatt.

                      Komment


                        #71
                        emu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        indiánok támadásai miatt.
                        Permetezni kellett volna..

                        Komment


                          #72
                          mivel csuzlival vagy puskával

                          Komment


                            #73
                            sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            mivel csuzlival vagy puskával
                            A kártevőmentesítésbe sokminden belefér.

                            Komment


                              #74
                              Igen a kezelese mint m szolo ugyan ugy metszeni stb.ha jo a helye nagyin gyorsan fut es novekszik Ket hazzal lentebb en kezelem a kertet es a szomszed telek elhagyatott senkifoldjerol jon at sovenyvagoval metszem drasztikusan meg is no es fejlodik

                              Komment


                                #75
                                Holnap nehez napom lessz Click image for larger version

Name:	IMG_20210530_181315102_HDR.jpg
Views:	75
Size:	1.01 MB
ID:	227712 ez egy resze az eszkozoknek .A kertben sajnos sok minden meg nincs nagyon el van kesve minden Ellemben az iden msr kivagtam tobb fat mint az elmult 3 evben

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X