Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Kislépés: elektromos cigaretta

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Kislépés: elektromos cigaretta

Srácok!

Ennek a témának nincs sok köze a veteránozáshoz, de mindenképpen szeretném megosztani veletek újonnan szerzet tapasztalataimat. Ha csak egyikőtök (vagy ismerőseitek közül valaki) leszokik a kátrány szívásáról, akkor ez nem egy haszontalan hozzászólás.

Click image for larger version

Name:	The_Smoke_by_lucaszoltowski.jpg
Views:	1
Size:	45.5 KB
ID:	153623

Kezdem azzal, hogy én kb. 15 éve cigarettázok, és néhány komolytalan kísérlettől eltekintve meg sem próbáltam eddig leszokni. Nem túl erőset szívtam, nem túl sokat, de nem is keveset és bizony abszolúte rendszeresen, napi rutinként. Azok közé tartozom, akik szeretnek cigarettázni és elég függő is vagyok nikotintól, így inkább hárítottam magamtól ezt a kérdést. Nyílván tisztában voltam a dolog egészségügyi kockázatának súlyosságával, de kényelmesebb volt ezzel nem szembenézni. Olyan áron nem, hogy lemondjak a pöfékelésről.

Ne ijedjetek meg, nincs semmi bajom, még ha vészjósló is volt a bevezetés. :-) És remélem nem is lesz, ugyanis megismerkedtem egy módszerrel, vagyis egy eszközzel, ami lényegesen kevésbé káros, de a rossz szokásomhoz való ragaszkodásomat teljes mértékben kielégíti. Egyiknapról a másikra sikerült átállnom/átszoknom az elektromos cigarettára. Ennek már egy hete, és eddigi tapasztalataim alapján kimerem jelenteni, hogy többet nem fogok hagyományos cigire rágyújtani.

Mi is ez az elektromos cigaretta?

„Az elektromos cigaretta egy csúcstechnológiás készülék, amely használatkor hasonló érzést okoz, mintha egy hagyományos cigarettát szívnánk. Szívásakor nem égésterméket, füstöt, hanem csak füstnek látszó porlasztott vízpára-ködöt, apró vízcseppeket lélegzünk be. Az elektromos cigaretta használatával mentesülünk a káros égéstermékek (kátrány) szervezetbe jutásától, ezáltal megteremtjük egy sokkal egészségesebb dohányzás lehetőségét. Az elektromos cigaretta a beletöltött eliquid folyadéktól függően a beszívott vízpárát különféle ízesítéssel fűszerezi, a folyadékok a hagyományos és ízesített dohányízeken, illatokon kívűl, számos más aromával (mentol, gyűmölcs, stb.) is kaphatók.

...

Az elektromos cigaretta előnyei:
    • Kevesebb károsanyag beszívása (nem tartalmaz kátrányt, nitrogén cianidot, nitrogéndioxidot, cián és arzénvegyületeket, ólmot, higanyt, valamint szénmonoxidot, valamint mintegy 2000 féle egyéb káros vegyületet)
    • Nincs kellemetlen szaga!
    • Nincs füstje! (csak vízpárát termel ami tökéletesen imitálja a füstöt)
    • Tökéletesen képes pótolni a dohányzás nyújtotta élvezeteket, mozdulatsort, szertartást.
    • Autóvezetés közben is kiválóan használható!
    • Olcsóbb a hagyományos cigarettánál.
    • A nikotinfüggőséget csökkentő, nem pedig fenntartó termék!”
    A fentieket innen másoltam: Ecigi Online -> Tájékoztató az elektromos cigarettáról

Nem akarok senkit becsapni, nem pont ugyanolyan, mint az igazi. Mivel nem „ég”, így nem füstöt szívunk be, tehát az íze sem „füstös”. A lényege az a dolognak, hogy könnyű átállni rá, mert nikotin tartalmú folyadék is tölthető bele. Ezen a ponton lehet, hogy legyintetek: „ez nem is igazi leszokás!”. Dehogynem! Ugyanis a nikotin az egyetlen olyan káros dolog a cigiben, ami nem rákkeltő. Tehát én a saját példám súlyával javaslom minden dohányosnak, hogy tegye meg ezt a „kislépést” és mondjon le a rákkeltő cuccok szívásáról!

Ez az első lépés, ami egyébként rengeteg jutalommal jár. Egy cseppet sem büdös például . Nem is lehet érezni, így nyugodtan használható lakásban is, vagy olyan helyeken ahonnan a hagyományos cigaretta ki van tiltva. Óriási! Pontos számokat még nem tudok mondani, de hosszú távon töredék árból jön ki, mint a hagyományos cigi. A mai világban ez sem utolsó szempont.

De ennél talán még fontosabb, hogy egy hét után mondhatom, hogy a tüdőm sokkal jobb állapotban van. Már most érzem, hogy tisztul. A következő linkre kattintva rengeteg egyedi történetet olvashattok mások tapasztalatairól: e-CigiFórum -> Történetem: Az ecigi és én

Természetesen ezen a sikeren felbuzdulva folytatható a dolog, idővel érdemes csökkenteni a nikotin mennyiségét. Így végül fájdalomnetesen meg lehet szabadulni ettől a dologtól, és még ha ezután is kedvünk van hozzá, továbbra is pöfékelhetünk nikotinmentes vízpárát.

Komolyan bíztatok mindenkit arra, hogy tegyen egy próbát! Szívesen segítek az indulásba, kiválasztani a megfelelő terméket, vagy mesélek az eddigi tapasztalataimról részletesebben.

Hajrá!
    Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Gratulálok,további sok sikert az ''elektromos porlasztoval'' !!
    -b.
    apacsavo és Che kedvelte ezt.

Komment

Most asszem 3. vagy 4. alkalommal mondhatom el hogy mentes lettem a dohányzástól most épp 7. hónapja hogy nem szívom és nem használok semmiféle pótlékot sem, hozzáteszem egyik napról a másikra letéve... Nem mondom hogy nem hiányzik de jobb így
      Che, és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Tessék mindenkinek elhinni, leszokni a cigiről csak úgy lehet, hogy lerakjuk egyik pillanatról a másikra. Nekem még mindig megvan az a darab dobozom, abbol az időről amikor letettem.
        Nagyon nagy akarat kell hozzá!!! De csak az kell semmi más.

Minden más csak elodázza, ideig óráig.
        Én 7 éve raktm le. De higgyétek el azonnal vissza tudnék szokni. Beszéltem olyan emberrel aki évtizedekkel ezelőtt szokott le és még most is arról álmodik, hogy cigizik!!!
        Aki egyszer rászokott és szerette, az nem tud leszokni, csak abba tudja hagyni. Ebben biztos vagyok!
        De azért sok szerencsét a próbához!
        Bucsuk, OdinHEM és 5 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Barátaim!

Ipari tanuló koromban,egy túlkoros fiú volt a példaképem.Nagy valószínűséggel a satupadon készült ez a fiú,mert a vasas szakmához olyan affinitással rendelkezett,amit ritkán lehet látni.Igaz az édesapjának volt otthon egy vasúti sínből kialakított ágyú esztergapadja,amelyen azért volt vezérorsó is és Ő már akkor késsel vágta a meneteket,mikor mi kis suttyók a reggelire vitt szalonnát aprítottuk késsel ill. bicskával.Az ilyen emberekre felnéztem(tünk),mert én is szerettem volna többet tudni a szakmából.Olyan két-három évvel lehetett öregebb,ami 14éves korban nem kevés,sem fizikailag,sem agyilag.Nos Ő akkor már aktívan dohányzott,persze csak úgy fű alatt,mert ha mestereink tudomására jutott volna a dolog,-úgy vágtak volna fültövön,hogy ihaj.Laci barátom példájára,magam is megpróbálkoztam a dohányzással,majd szép lassan,mint-ahogy az lenni szokott,jól bele is jöttem,-bár ne tettem volna!

Egy dohányos ember,ha úgy egyedül van és felteszi magának a kérdést,-miért szívod te ökör?,-logikus választ még magának sem tud adni a csak vagy azért-on kívül.Gondolom mindez gyengeségből adódik,mert ahogy azt nyuszifül leírta,letenni csak egyik pillanatról a másikra lehet.Nekem idáig nem sikerült,igaz egyszer reggeltől délig bírtam,de olyan feszült lettem,hogy törni-zúzni tudtam volna,-feladtam hát,igaz én tényleg szeretek dohányozni,pedig jól tudom egyszer nagyon megfizetek érte.

Öszefoglalásként,a dohányzás mellett egyetlen logikus érvet nem lehet felhozni,ellene nagyon sokat.Minden embernek azt mondanám,soha ne vegye rágyújtási szándékkal a kezébe a cigarettát,vagy ha nem tudja abbahagyni(szüneteltetni)-legalább csökkentse az adagot,az-az kevesebb vitamint a ráknak!

Üdvözlettel:Che
          Atti69, és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

A nagy nap 1979 Január 28-án volt!!!Összegyűrtem és eldobtam!Azóta nem dohányzom,de érdekes módon nem zavar ha más szívja,igaz nálunk nem is dohányzik senki.Abban egyet értek a nyuszifüllel hogy leszokni nem lehet(persze lehet hogy tévedünk)de nekem a hirtelen előkészület nélküli abba hagyás jött be.

Komment

nyuszifül eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Tessék mindenkinek elhinni, leszokni a cigiről csak úgy lehet, hogy lerakjuk egyik pillanatról a másikra. Nekem még mindig megvan az a darab dobozom, abbol az időről amikor letettem.
              Nagyon nagy akarat kell hozzá!!! De csak az kell semmi más.

Minden más csak elodázza, ideig óráig.
              Én 7 éve raktm le. De higgyétek el azonnal vissza tudnék szokni. Beszéltem olyan emberrel aki évtizedekkel ezelőtt szokott le és még most is arról álmodik, hogy cigizik!!!
              Aki egyszer rászokott és szerette, az nem tud leszokni, csak abba tudja hagyni. Ebben biztos vagyok!
              De azért sok szerencsét a próbához!
              Üdv!

Osztom a véleményed. Én ugyan csak 3 évig cigiztem (közepes erősségűt, napi kb. 1,5-2 dobozzal. Nem mintha ez számítana:-) és már több, mint 1,5 éve hogy nem gyújtottam rá egyetlen slukk erejéig sem, de még most is szívesen dohányoznék, mert szerettem dohányozni, csak olyan elrettentő híreket hallottam, hogy rövid időn belül a csillagos égig fog emelkedni a cigik ára, és úgy voltam vele, hogy ezt a pénzt jobbra is tudom költeni (lásd pl.: a veteránok). Ja, és én is hallottam olyan sztorit, hogy valaki még 17 év után is rágyújtana. Nos ez nálam sincs máshogy:-))))

Üdv!

Komment

Sejtettem, hogy többen le fogjátok írni, hogy „leszokni a cigiről csak úgy lehet, hogy lerakjuk egyik pillanatról a másikra”. Ez biztosan igaz, és nagyon nagyra becsülök mindenkit, aki így cselekedet. Valóban nagy akaraterőről tanúskodik ez, hiszen százszor nehezebb letenni, mint nem rászokni.

De ne haragudjatok meg rám, én ezt a témát pont nem ezért indítottam. Nagyon különböző személyiségűek vagyunk. Vannak, akiknek ez így sajnos nem megy. Vagy azért mert nem elég motiváltak, vagy azért mert nem bíznak magukban, végül is mindegy. Jelen pillanatban nem tudnak azzal mit kezdeni, hogy lám mások milyen akaraterővel rendelkeznek, bezzeg ők még erre sem képesek... innen pedig ismerős gondolom minden dohányosnak: szorongás -> egy jutalom cigi -> kicsi megnyugvás, vagyis inkább beletörődés és egy újabb seb az egyébként is megtépázott önbecsülésen. És nyílván tovább dohányzik. De talán tovább már nem olvas, mert olvasott már ilyesmit eleget. Eddig sem használt, hiszen még mindig dohányzik.

Én azokhoz szeretnék szólni, akik számtalan (mindegy, hogy valós, vagy valótlan) kifogással rendelkeznek, miért nem hagyják pont ma, pont most azonnal abba a dohányzást. Nekik sem kell „tovább szívniuk”! A „próbatételt” elhalaszthatják a jövő hétre, vagy évekkel is akár, de nem kell tovább károsítaniuk a saját egészségüket és nem kell a környezetük terhére lenniük.

Én is ilyen vagyok, ezer magyarázatom van arra, hogy miért dohányzom. De arra már nincs, hogy ha választhatok az „egészséges” és a rákkeltő cigi közül, akkor miért választanám a rákkeltőt. Aki erre a kérdésre azt válaszolja, hogy jobb a rákkeltő, az szerintem hülye. De tényleg!

Viszont, ha elviszitek a témát más irányba, átfogalmazzátok a kérdést így: „Vagy soha többet egy slukkot sem szívhatsz, vagy szívd tovább a kátrányt...” Legyetek őszinték: a dohányos olvasók a kátrányt választják. De én nem ezt szeretném. Komolyan!

Nagyon örülök, hogy én magam nem hallgattam a „vagy így, vagy sehogy” típusú tanácsokra, mert akkor nem lelkendezhetnék annak, hogy már egy hete nem szívtam büdös, kátrányos cigit. Nekem ez jobb így, mint „sehogy”.

Komment

Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  ... Gondolom mindez gyengeségből adódik,mert ahogy azt nyuszifül leírta,letenni csak egyik pillanatról a másikra lehet.Nekem idáig nem sikerült,igaz egyszer reggeltől délig bírtam,de olyan feszült lettem,hogy törni-zúzni tudtam volna,-feladtam hát,igaz én tényleg szeretek dohányozni,pedig jól tudom egyszer nagyon megfizetek érte.
                  Pontosan erre gondolok. A mások pozitív példái és a saját kudarcain csak azt erősítik meg, hogy kár is próbálkoznunk, nekünk úgysem sikerül. Szerintem nem szégyen segítséget igénybe venni. Sőt, botor dolog nem igénybe venni, ha úgy érezzük, másként nem megy.

„A dohányosok a leszokás első időszakában különösen a stresszes helyzetekben a veszélyeztetettek. Sóvárognak a rágyújtás okozta megkönnyebbülésre. A legtöbben ilyenkor buknak el. Elég egy rágyújtás és utána már legyintenek, nem sikerült, mindegy. Na, ha ilyenkor nem rágyújtanak, hanem használják a vészhelyzetre tartogatott szipkát, nem érzik, hogy kudarcot vallottak és megszakítás nélkül folytathatják füstölés mentes időszakot. És az minél hosszabb, annál nagyobb a végső siker esélye.”

Sokat olvasgattam erről mostanában és találtam sokkal egyszerűbb szerkezetet is: A nikotin szipka A fenti idézetet innen másoltam. Ha valaki idegenkedik bonyolult elektronikus kütyüktől, akkor ez a pofonegyszerű szipka az ő barátja. De a weboldalt is ajánlom mindenkinek, nagyon-nagyon érdekes dolgokat olvashatunk dohányzásról, nikotinról és természetesen a leszokásról az oldalon.

Szerintem kedves Che, ha tényleg zavar a cigi, keres a személyiségedhez való módszert. Biztosan van olyan is. És becsüld meg a kis eredményeket is!

Komment

Nem akartam tanmesét írni, de ha mindenki ezt teszi, hát én is elmesélem. Az én esetem nem olyan egyszerű hogy csak összegyűrtem a dobozt és vége. Egyre gyakrabban éreztem a torkomba valamiféle "gombóc " szerű érzést. Megvizsgáltak, és kiderült hogy több apró, és kevésbé apró göb van a pajzsmirigyemen. Nem volt megállapítható hogy jó, vagy rossz indulatú, ezért karácsony előtt két héttel megműtöttek. A kórházi felvételkor megkérdezte az asszisztens hölgy hogy dohányzom e, azt mondtam " mától nem ".Csak mosolygott, és közölte hogy a dohányzó a folyosó végén.
                    Lehet hogy a betegségemnek semmi köze nem volt a dohányzáshoz. De én azt akartam hinni hogy igen is attól van, és olyan jól sikerült a dolog, hogy mostanra már megvagyok róla győződve. A szövettan végül is jó indulatú daganatot állapított meg, de lehetett volna másképp is.
                    Ennek már 8 éve. Érdekes hogy rengeteget álmodtam arról hogy cigarettázok, és ugyancsak álmomban szidtam magam, hogy " te hülye !
                    Már megint cigizel ?"
                    Ne várjátok meg hogy ilyen szituáció kelljen hozzá hogy letegyétek a cigit. INKÁBB AZ ÁRÁT NYOMJÁTOK BELE A TANKBA !
                    Utoljára szerkesztve a következő által: mir-mur; 2011 szept. 28, 08:17.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Nem akartam tanmesét írni, de ha mindenki ezt teszi, hát én is elmesélem. Az én esetem nem olyan egyszerű hogy csak összegyűrtem a dobozt és vége. Egyre gyakrabban éreztem a torkomba valamiféle "gombóc " szerű érzést.
                      Ez az érzés nálam is gyakran előfordult -bár orvos nem vizsgált ki- ez is volt az egyik ok amiért letettem, meg az állandó reggeli rosszullétek az első szál után. Olyan voltam mint akit fejbevertek plussz a hányinger még mellé. Az aznapi többi szál után már nem volt ilyen de minden reggeli első szál így indult. Hát köszönöm ebből én nem kérek. Ismét hangsúlyozom rohadt nehéz bármikor rágyújtanék és visszaszoknék én is, de inkább tartom magamat ameddig csak tudom.
                      Maga az elektromos cigi ötlete -hogy a témánál is maradjak- nem rossz, sőt! Azoknak akik nagyon szeretnek pöfékelni jó opció az egészségük megőrzésének és szenvedélyük kiélésének érdekében. Egy dolog azonban régtől foglalkoztat hogy egy kicsit elkanyarodjak ismét, dédapáink-anyáink dohányoztak szalonnát, hagymát, tojást stb stb stb ettek ami állítólag a magas koleszterin meleg ágya, mégis közel 100 évig éltek ha épp nem volt háború.
                      Akkor most hogy is van ez?
                      Utoljára szerkesztve a következő által: OdinHEM; 2011 szept. 28, 12:18.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        INKÁBB AZ ÁRÁT NYOMJÁTOK BELE A TANKBA !
                        Akkor aztán mindenki szívja majd a füstöt. Igaz nikotin nincsen benne, csak HC meg NOx, meg CO, meg PM, meg hajaj mennyi minden...

Bocs, csak úgy eszembe jutott... munkahelyi ártalom.
                        Everything is better when you decide you don't care.

Komment

OdinHEM eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          dédapáink-anyáink dohányoztak szalonnát, hagymát, tojást stb stb stb ettek ami állítólag a magas koleszterin meleg ágya, mégis közel 100 évig éltek
                          Ők reggeltől - estig kapáltak, gyalog jártak, nem stresszeltek (ennyit), nem a TV-ét nézték egész nap és talán DOHÁNYT szívtak! Erről jut eszembe, hol terem ennyi dohány amennyit elfüstöl a Magyar? Én nem dohányzom, nem is dohányoztam soha, pedig voltam kollégista, voltam katona, dolgoztam bányában (mert ha valahol rá lehetett volna szokni ott aztán.....) , de mindig olyanok társaságát kerestem akik nem azért "becsültük" egymást, mert rá mertünk gyújtani vagy mert meg "tudtunk" inni egy vödör alkoholt(....ugye akkor meg rá kell gyújtani) .
                          Végül csak annyit szeretnék hozzátenni, mindig azt hallani a híradásokban, hogy: XY öngyilkosságot kísérelt meg! Szerintem aki "kísérletezik", Ő nem is igazán akar öngyilkos lenni, Ő csak ijesztget, zsarol vagy időt húz. Úgy gondolom a leszokás is ilyen, aki igazán le akar szokni az leszokik, "segédeszközökkel" vagy anélkül!
                          A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/

Komment

OdinHEM eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Egy dolog azonban régtől foglalkoztat hogy egy kicsit elkanyarodjak ismét, dédapáink-anyáink dohányoztak szalonnát, hagymát, tojást stb stb stb ettek ami állítólag a magas koleszterin meleg ágya, mégis közel 100 évig éltek ha épp nem volt háború.
                            Akkor most hogy is van ez?
                            Hát úgy, hogy régen bement az ember a trafikba és vett négy szál cigarettát, tiszta dohányból, amibe nem voltak trükkös adalékanyagok. Egy cigarettatárcába sem igen fér tíz szálnál több.

Néhanapján fogyasztott 4cl pálinka valószínűleg senkinek sem árt meg. Napi fél liter már nem biztos, hogy túl egészséges.

Sajnos manapság hajlamosak vagyunk mindent túlzásba vinni. A fogyasztói társadalom fogyaszt. Minél többet, annál jobb (annak, aki a hasznot lefölözi).
                            Everything is better when you decide you don't care.

Komment

UK eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              Akkor aztán mindenki szívja majd a füstöt. Igaz nikotin nincsen benne, csak HC meg NOx, meg CO, meg PM, meg hajaj mennyi minden...

Bocs, csak úgy eszembe jutott... munkahelyi ártalom.
                              Hű ! de szigorú lettél magunkhoz !

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X