Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Feltöltő hegesztés

Collapse
X
 
 • Szűrők
 • Idő
 • Megjelenít
Clear All
new posts

  Feltöltő hegesztés

  Szevasztok Kollégák!

  A tapasztalatotokra van szükségem. Szeretném egy valószínű BC3-ból készült előtéttengely csapjait amelyek siklócsapágyban futnak, eredeti méretre feltöltetni hegesztéssel. A BC3 cementálva van, ha hőt viszek be akkor a szövetszerkezete átalakul, és gondolom a szénben dús kéreg miatt nehezen hegeszthető. Van valakinek véleménye esetleg tapasztalata hogy miként oldjam meg ezt a problémát?

  Köszönöm előre is a válaszokat!

  #2
  Nem lehetne a tiszta felületig köszörülni, és a csapágy furatát szűkíteni ? De ha mindenképpen fel kell rakni, van a fémszórásos technológia. Hogy a rácsszerkezetét ez mennyire borítja fel, gőzöm sincs.
  supermax és dino125ad kedvelte ezt.

  Komment


   #3
   Dobd ki.Gyártasd le.

   Komment


    #4
    dino125ad eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A BC3 cementálva van, ha hőt viszek be akkor a szövetszerkezete átalakul, és gondolom a szénben dús kéreg miatt nehezen hegeszthető.
    A szénben dús réteg egyáltalán nem hegesztendő! Ezért azt le kell előtte munkálni róla. A kéregvastagság max. 0,8-1 mm szokott lenni. A felső kemény réteg általában köszörüléssel, esetleg különleges minőségű lapkával esztegálással távolítható el. Mivel felrakó hegesztést akarsz, ezért a felületi simaság és méret hegesztés alá most huszadrangú.

    Arról, hogy van-e edzett kéreg keménységméréssel vagy reszelőpróbával győződhetsz meg. Általában 58-62 HRc szokott a felületi keménység lenni. Ezen már a legjobb reszelő is úgy csúszik, mint az öntvényen. Ha reszelhető a felület, akkor valószínűleg csak "vakedzették". Ez azt jelenti, hogy nem dúsították be a felületét szénnel (cementálás), hanem csak edzették. Ebben az esetben nincs szükség a kemény kéreg eltávolítására, mert az egész anyag homogén, kb. 36-45 HRc keménységű. Itt jegyzem meg, hogy a BC3 olajban edzhető anyag.

    A BC3 egyébként - alacsony széntartalma miatt - jól hegeszthető. Jó alternatívája az 52C-ként ismert anyagnak.

    További információkat mindenféle gyártástechnológiai - hegesztési - szakkönyvben találhatsz. Nekem itthon most csak ennyi jutott eszembe. Ha pontos technológiai adatok kellenek, javaslom, hogy a hegesztőelektróda gyártójánál érdeklődj (minőség, méret, áramerősség).
    Trophyman, OdinHEM és 4 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


     #5
     nivaronin eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
     Dobd ki.Gyártasd le.
     Ennyi a hozzászólásod? Profi vagy! Viszont ha ezt a bölcsességet magadban tartod, esetleg a megítélésed sem romlik!
     mir-mur és supermax kedvelte ezt.

     Komment


      #6
      Ja igen. Javítási alternatíva lehet a csapágyhely megperselyezése zsugorgyűrűvel. Ezzel azonban csak akkor próbálkozz, ha a csapátmérő 25 mm-nél nem kisebb és a falvastagság is megvan 3,5 mm. A zsugorkötéshez az átfedést pontosan ki kell számítani. Ebben tudok segíteni, de csak a jövő héten. Itthon semmi szakirodalom nincs.
      OdinHEM, wsievers és dino125ad kedvelte ezt.

      Komment


       #7
       CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       A szénben dús réteg egyáltalán nem hegesztendő! Ezért azt le kell előtte munkálni róla. A kéregvastagság max. 0,8-1 mm szokott lenni. A felső kemény réteg általában köszörüléssel, esetleg különleges minőségű lapkával esztegálással távolítható el. Mivel felrakó hegesztést akarsz, ezért a felületi simaság és méret hegesztés alá most huszadrangú.
       Köszi CZsolti!

       Hétfőn tudom a keménységét megméretni a csapoknak, utána többet tudok a javítás technológiáról. De engem az aggaszt, hogy ha az alapfémet hegesztetem (maradjunk a BC3-nál) akkor a rengeteg bevitt hő mennyire árt a csapon kívüli részeknek...

       CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       Ja igen. Javítási alternatíva lehet a csapágyhely megperselyezése zsugorgyűrűve
       Köszi! Ez érdekel, bár itt nem tudom alkalmazni, de örülök ha megosztod velem, mert vasas vagyok és bármikor kellhet!
       Utoljára szerkesztve a következő által: dino125ad; 2013 márc. 23, 20:43.

       Komment


        #8
        dino125ad eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        akkor a rengeteg bevitt hő mennyire árt a csapon kívüli részeknek...
        Igazából csak a hő okozta deformációtól kell félned. Ez egy príma anyag és nem érzékeny nagyon az elhúzódásokra. Hegesztés után meg kell újra edzeni és kész. Fejből írom az értékeket: 860 °C -ra hevít, 20 percig hőntart és olajban lehűt. Mivel olajban hűtöd, ezért káros feszültségek sem maradnak benne. Egy jó szívós 36-45 HRc kemény átedzett anyagod lesz. Ezért jó fogaskeréknek, fogazott tengelynek. Ha ennyi keménység elég neked, akkor ne is vacakolj vele tovább. Ha szimmering alá kell felület, akkor pedig alternatíva lehet a keménykróm felköszörülve, vagy az SKF tengelyváll javító gyűrűi.
        Küldhetnél egy képet a tengelyről. Tegyél valami mércét mellé, hogy lássuk az arányokat.

        Komment


         #9
         Ha csak a hegesztés miatt fáj a fejed , hát ne fájjon.A semmiről regélsz azt sem tudod milyen anyag.Fordulj szakemberhez dino.Javaslom a Túrkeve városban lévő céget.Keménység ,feltöltő hegesztés minden van.Ott az ember ugyan azt mondja mint én.Ilyenekre nincs garancia.Kidobott pénz,utána meg rossz az ember közérzete.Gondolkodj, ne elsőre ítélj.

         Komment


          #10
          Mi lenne ha a válemény alkotáshoz megnézhetnénk a kérdéses munkadarabot ? Hisz manapság egy -egy garázsban van olyan technológia mint régen a gyárban . Ezért inkább a gazdaságosság dönthet egy munkadarabnál , ( ha csak nincs valami lelki tényező ,az eredeti mindenáron történő megőrzésére ) szerintem .

          Komment


           #11
           joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
           Mi lenne ha a válemény alkotáshoz megnézhetnénk a kérdéses munkadarabot ?
           Igen ezt CZolti is kérte, és én nem zárkózom el a kérés elől, de csak holnap, mert a munkahelyemen őrzöm!

           Komment


            #12
            Ez minek a mije, milyen fordulaton megy, terhelés stb. A javítás a szakmai kérdés, az eldobás gazdaságossági. Gyanús hogy fémszóratni kellene.

            Komment


             #13
             Üdv!Láthatjuk a kérdéses alkatrészt?Annyit gondolkodtam a megoldáson.Pontosan ma mértem a Keménységmérőkkel.Eszembe jutott az eszmecserék kapcsán,hát van nekünk ilyenünk.Egyből megmértem a traki tartalék főtengelyét.Néztem Rockwell-ben Brinell-ben,még van harmadik is az olyan mint a Poldi de még sem.Nem kalapács hanem rudazat esik le.Bocsi a kitérőért.

             Komment


              #14
              Hát ahhoz képest hogy micsoda komoly kérdéssel indult,lelankadt ez az egész.És még nekem brekeg hogy szakmaiatlan vagyok.Gagyi az egész.

              Komment


               #15
               nivaronin eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               Gagyi az egész.
               Van egy bölcs mondás: Ne etesd a trollt! Én mégis megetetlek!
               Lehet, hogy a fórumon kívül is van élet? Lehet, hogy dolgoznom is kell? Lehet, hogy nem volt időm fotózni? Lehet, hogy abszolút nem érdekel a véleményed?

               Komment

               Ugrás az oldal tetejére
               Working...
               X