Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
És még engem kiröhögtek mikor meséltem,hogy volt egy fából készült faesztergája a keresztapámnak...
Valahol van egy csehszlovák könyvem pdf-ben. Én csak Hogyan öljünk embereket 100 módon c. könyvnek hívom. Na abban bicigli elsőtengely csapágyból, mosógépmotorból, laprugóból, rakéta porszívóból és deszkából csinálnak mindent. Szószerint mindent, csapágyházat, satut(onnan van a pár hsz-al korábbi is) , állványos fúrót, bakköszörűt, fa és fém! esztergát, szalagfűrészt, hegesztőtrafót, dekopír fűrészt, és ha az utolsó fejezetig eljutsz(és még élsz, akkor a könyv gondoskodik a további sorsodról), ott bemutatja hogy a városi gázhálózat és a Rakéta porszívó kombinálásával hogy tudsz gázhegesztőt csinálni. Sajnos nem tudom most kikeresni, mivel az összes DVD meghajtóm működésképtelen jelenleg (+ turkálnom is kellene érte), de majd pótolom. Nagy élmény.
"When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
Na abban bicigli elsőtengely csapágyból, mosógépmotorból, laprugóból, rakéta porszívóból és deszkából csinálnak mindent. Szószerint mindent, csapágyházat, satut (onnan van a pár hsz-al korábbi is) , állványos fúrót, bakköszörűt, fa és fém! esztergát, szalagfűrészt, hegesztőtrafót, dekopír fűrészt, és ha az utolsó fejezetig eljutsz (és még élsz, akkor a könyv gondoskodik a további sorsodról), ott bemutatja hogy a városi gázhálózat és a Rakéta porszívó kombinálásával hogy tudsz gázhegesztőt csinálni.
Ha ezekből csinálsz egy youtube csatornát, milliomos leszel.
Everything is better when you decide you don't care.
Disznóvágás szezon. Húsdarálóból van négy (nyolcas, tízes), hozzá rostély és kés zacskószámra. Bárhogy élezem lapos kövön a késeket, a daráló nem vágja a húst, hanem maszatolja, keni, feltekeri a rostokat és elég gusztustalan pépet készít.
Hogyan kell normálisan élezni? Vagy már rég elkoptak és kellene új rostélyt és kést venni? Gondolom az öntvény és a csiga nem kopik, ez késhiba.
Hogyan kell normálisan élezni? Vagy már rég elkoptak és kellene új rostélyt és kést venni? Gondolom az öntvény és a csiga nem kopik, ez késhiba.
Nem hiszem,hogy életlen!
Legtöbbször a ház,tengely,rostély,kés kopása összeadódik és nem ér össze a vágóél a tengelyre húzott ma.hézagolóval könnyen hézagolható.Az összeszerelt darálónál a rostélynak : 1m/m-t kell kilógnia a házból így szorítható a tekerhető állapotig.Nem szeretem a műanyagot a meleg-vizes mosástól deformálódik javaslom a krómot helyette ami lehet kalapos persely ha a ház is kopott a szoritó-hollander menete is kikophat,az után-vágott házra újat kell készíteni,vigyázni kell a lógásokra 0,2-0,3-tizedtől nem szabad szorosabbra illeszteni semmit,mert elveszíti az önbeállóságát a kés!!!!
- - - Updated - - -
Hogyan kell normálisan élezni?
Új flexk-orongon szoktam,Egy tüskével tartom a kést,rostélyt a tengelyrészen,hogy pöröghessen és bekapcsolom!
SZIGORUAN veszélyes (csak gyakorlott egy-kézzel gyakorlott csiszolóknak ajánlott)ezután aláköszörülöm a kés éleit egy vékony élszalagot hagyva,k. jól vágnak a késeim!!!!
Megélezem ha elküldöd!!
"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
Biztosan a kés alá és egy lényeges a kést és a rostélyt együtt kell élezni.Máté írt még egy lényegest alá köszörüli mert másként nem vág csak nyom. Olyan mint a csigafúró élezése.
Aláköszörülés alatt mit értetek?
- Lapos felületen megélezem és a keletkezett lapos élnek a felületét köszörülöm hegyesebb szögre vagy
- a kés túl túloldalán, az él felett veszek el az anyagból.
- - - Updated - - -
Ahogy nézem itt a síkba csiszolás után a lapos felület hátrafelé be lett köszörülve.
Az általunk régen használt egyszerű kés és rostély köszörülő szerszám a képen.
Kell hozzá egy finomszemcsézetű köszörű korong (új) és egy oszlopos fúró gép, na meg a szerszám.
A korongot a tárgy asztalra kel fektetni, a szerszámot a tokmányba fogni, a nyomó erő kézzel a fúrógép karjával történik. A kést és a tárcsát is ezzel kell megköszörülni. Az eredmény kiváló.
Aláköszörülés alatt azt kell érteni,hogy a vágóél legyen a legkiemelkedőbb,tehát közvetlenül a vágóél forgásértelem utáni szalagját,3-5 fokkal aláköszörülik.Az aláköszörülés miatt a késnek csak közvetlenül az élei érintkeznek a lyukacsos tárcsával,melynek síknak kell lennie.
Sikköszörü , mágnes asztal , rostly mind két felét - a kést elöbb lefektet az éleire -anégyszögnél letisztázni aztán átfordítani és az éleket nagyon kis ( 3-4 ) fogással . Aztán ha széles az élszalag -kézben alá lehet köszörülni .
Én így szoktam ( nézni ahogy aköszörüsöm csinálja ) megcsinálni , csak ajánlani tudom ezt a technológiát mindenkinek . Csodát tesz , hallani ahogy a tekerési sebesség fügvényében vágja a húst .
Azért írtam a kalapos perselyt mert,a csiga vastag végénél sok modernebb darálón már az van .Lehet még egy gond ha a kés vékonyabb mint a négyszögtengely hossza akkor az kitart,és szintén nem vág.
- - - Updated - - -
Sikköszörü , mágnes asztal , rostly mind két felét - a kést elöbb lefektet az éleire -anégyszögnél letisztázni aztán átfordítani és az éleket nagyon kis (3-4) fogással . Aztán ha széles az élszalag -kézben alá lehet köszörülni .
Költséghatékonyan a hibátlan köszörükorong,és a könnyen pótolható flex korong a célszerűbb
Egyértelmű,hogy egy speciális köszörűn elkészített élezés jobb viszont:Vatikáni valutával fizethető meg!
Olyan pedig,csak a kivételes embereknek adatik!!!!
"Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
Komment