Megvan a sajátom születési helye, Győr. A 8. Képen egyértelműen beazonosítható a fordulatszám kapcsolókarokról, meg az elektromos kapcsolókról. Meg a hűtő-kenő folyadék konzolról. És látszik a géptáblán a 400. Sz. Ipari felirat, az meg Győrben a Lukács Sándor.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
EAN esztergák szerelése, karbantartása
Collapse
X
-
Üdvözlet mindenkinek!
Nekem is van egy ilyen gépem de lassan csapágyat kellene benne cserélni
Csinált valaki már ilyet?
Hogyan fogjak hozzá?
Vagy inkább bízzam szakemberre?
Nincs hozzá gépkönyvem, ha Kopoasz 1 felajánlása él még én szeretnék egy gépkönyvet "EAN 340x1000"-hez.
Előre is köszönöm!2 képekKerimjade kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Szia Tizedes!
Ha van valamilyen gépszerelő tudásod, ami biztos van, hiszen van esztergád, akkor fogj neki bátran. Minden adja magát. A főorsó szereléséhez mindenképpen körmös kulccsal fogj hozzá, anélkül nem fog menni. A dorni-kalapács kombó nem ajánlott. Nem nagy mágia legyártani a kulcsokat sem, erősebb lapos acél megteszi. Jó ha van egy nagyobb méretű csapágy lehúzód, de azokat is le lehet gyártani.sepy kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Sziasztok!
Nagyon bízom benne, hogy aktív még a fórum, mert óriási segítségre lenne szükségem.
Az egyetemen az utolsó félévemet rúgom és szükségem lenne az ean 170/1000 működésének leírására. A gépkönyvet már beszereztem, azonban olyan kedves témát kaptam, hogy mutassam be, vagyis írjam le egy-az egyben egy művelet teljes leírását. Valamelyikőtök tudna nekem ebben segíteni? Fizetek is, életet mentenétek, ezen múlik az államvizsga...
Előre is köszönöm!
Komment
-
andika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseNagyon bízom benne, hogy aktív még a fórum,
Úgy tűnik kiöregedtünk mi is,többen vagyunk esztergályosok,viszont,mi nem gépkönyvből hanem reflexekből forgácsolunk.Ha konkrét kérdéseid vannak,valószínűleg tudunk segíteni.
Az,hogy egy műveletet írj le :számomra,nem érthető kérdés...???movisz kedvelte ezt."Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
- 1 like
Komment
-
sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésenem mindegy oldalazni, leszúrni vagy esetleg menetet kell vá gni! Gondolom Máté ez lenne a kérdésed is.
A"művelet"lehet egy munkadarab,befogása,centírozás,fúrás,esztergálás,csiszolás,leppelés,suport-köszörülés,vagy egyszerű sorjázás,kúpolás,alakmásolás,menetvágás...és mindezek lehetnek :kívül,belül,oldalt és kombinálva a végtelenségig.....
Számít az anyag minősége,mérete,szerszám anyaga,élezése,hűtése,a gép teljesítménye,munkadarab megmunkálási finomsága,pontossági igénye..."Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
- 5 likes
Komment
-
mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEnnél összetettebb a dolog!
A"művelet"lehet egy munkadarab,befogása,centírozás,fúrás,esztergálás,csiszolás,leppelés,suport-köszörülés,vagy egyszerű sorjázás,kúpolás,alakmásolás,menetvágás...és mindezek lehetnek :kívül,belül,oldalt és kombinálva a végtelenségig.....
Számít az anyag minősége,mérete,szerszám anyaga,élezése,hűtése,a gép teljesítménye,munkadarab megmunkálási finomsága,pontossági igénye...
Ez tesz ám jót a magamfajták önbizalmának. Ha ilyent olvasok mindig tudom hol a helyem!
Komment
-
Szóval arról van szó, hogy tételezzük fel, hogy szeretnek menetet esztergálni.
Erről kellene egy teljes leírást adnom. Előtolás beállítás, mozog-e a szán, ha igen, merre, mikor, mivel állítjuk...
Találtam közben egy könyvet, ami segített némileg az előrehaladásban, de szerintem egy olyan ember, aki mondjuk ezt csinálja, biztosan jobb leírást tudna nekem erről adni.
De síkesztergálhatunk is..????
Komment
-
andika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseDe síkesztergálhatunk is..????
A menetvágás egy kissé bonyolult dolog,nem az elkészítése ,hanem maga a leírása.nem beszélve a szinte megszámlálhatatlan menettípus sajátosságainak. A mindennapiak:metrikus normál menet,metrikus finom menet,withvort normál menet ,withvort finom menet,csőmenet,trapéz menet,féltrapéz menet,lapos menet,zsinór menet,félzsinór menet(flakonok),spirál menet,kerékpár menet.........
A gépbeállítás ismét egyedi:kellene a gép típusa ,gépkönyve.
Az egyetemes esztergapadok lehetnek direkt villanymotoros, vagy kuplungos indításúak,ezeket előre el kel indítani.Van legalább kétféle sebesség...fokozat kapcsló sor.
Az első számú a főorsót fordulatát kapcsolja (beszéljünk egy tanuló EAN-ról azt legtöbben ismerik)Van egy szorzó kapcsoló,és egy finomabb fokozatkapcsoló,a két kar: betű és számjelzéseinek összeforgatásával beállíthatunk egy szükséges fordulatot,melyet a gép adattábláján olvashatunk.
A másik egység az előtolásért felel ez a főorsóról kapja a meghajtást fogaskerekeken ,egy irányváltón keresztül,ezután ennek fokozatait a fogaskerekek cseréjével,az áttételi arány kapcsolójával,1/2,1/4,1/8-ad főfokozatokkal és a finom-álító=norton-kapcsolóval lehet beállítani.Eredetileg számítással,de legtöbbször táblázatból kinézve.Magyarul:a felszerelt fogaskerék áttétel fügvényében a karállások összességéből leolvasható az előtolás mértéke(mondjuk ...miliméter fordulatonként ) .
Felhívom figyelmedet a keresztelőtolás ennek pont a fele,magyarázatként egyszerű példát mondok: ha átmérőzünk és egy milimétert akarunk leforgácsolni akkor,egy oldalról csak a felét vesszük le 05m/m ,ha oldalazunk :egy miliméterhez 1 m/m mélységig harap a kés,hogy egyenlő keresztmetszetű legyen a forgács(forgácsolóerő)felére kell venni az előtolást,igy van beépítve automatikusan a gépekbe.
A fordulatból és az előtolásból kiszámolható a vágósebesség ..+ anyagminőség+szerszámfajta=teljesítményigény és hasonló finomságok.
Mivel igyekszem az egyszerű dolgokra koncentrálni,emiatt válasszunk egy hétköznapi dolgot sik-esztergálás,és hogy ne kelljen számítgatással bizonygatni ,egy változó-keménységű anyagot:melyet rozsdás és kifényesedett sávok jeleznek félrekopott LADA féktárcsát újítunk fel. Tetszik az ötlet?Jankó51, és 4 további látogató kedvelte ezt."Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.
- 6 likes
Komment
-
mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésemelyet rozsdás és kifényesedett sávok jeleznek félrekopott LADA féktárcsát újítunk fel. Tetszik az ötlet?
- 5 likes
Komment
Komment