Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Czetka akkumlátor kapcsolás - negatív, vagy pozitív testelés?

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Czetka akkumlátor kapcsolás - negatív, vagy pozitív testelés?

Sziasztok!

Van egy 175-ös csepptankos Czetkám és ha jól tudom ezeknél a motoroknál az akkumlátor pozitív pólusát kell a testre kötni. Na most nekem elég gyanús, hogy ezt az előző gazdája átalakította.
    Elektronikában nem igazán vagyok otthon.
    Tudna valaki segíteni abban, hogy honnan jöhetek rá, hogy át lett-e alakítva az elektromos rendszer?
    Valamint az érdekelne még, hogy mi történne, ha fordított polarítással próbálnám elindítani a motort?

minden segítséget köszönök!

Kedves Nagy Z!

A CZ csepptankos 175.-ös akkumulátorának,testelése,pozitív,-tehát jól tudtad.Megnéztem a Rózsa György,Motorkerékpár-típusok(1965)-ben megjelent könyvének a 100.oldalán található kapcsolási rajzot,-melynek alapján egyértelmű.Szivesen fel is tölteném,ha tudnám,-de nem megy.

Javaslom várj még válaszokat,biztos valaki fel fogja tölteni és kapni fogsz felelteket az átalakítás és annak következményei kérdéseidre is!

Üdvözlettel:Che
    NagyZ kedvelte ezt.

Komment

Nem akarnék vitába szállni, de én úgy tudom, hogy a csepptankos megközelítés még tág fogalom, mert leglábbis Jawa-nál a 351, 352 típúsjelűek vagyis amiknek békalápafeje, hegedűtokülése, takban ampermérője van azok pozíitívtestelésűek.
      és mint tudjuk CZ-ben is van ilyen a típuskódját meg nem mondom
      Az biztos hogy az én 175-ös CZ-m ami azt hiszem 1969-es az már negatív testelésű.
      Che kedvelte ezt.

Komment

Kedves Nagy Z!

Mellékelem a hozzászólásomban hivatkozott kapcsolási rajzot,illetve rajzokat.A könyv,melyből a rajzok ki lettek fényképezve,-1965-ös kiadás.A régi JAWA,-gondolom a perak,a másik az ún.csepptankos.

Click image for larger version

Name:	régi JAWA.jpg
Views:	1
Size:	70.0 KB
ID:	129489Click image for larger version

Name:	JAWA-CZ   125 175.jpg
Size:	45.9 KB
ID:	129490

Üdvözlettel:Che
        NagyZ, TZ és soveny kedvelte ezt.

Komment

Köszönöm a segítségeket!

Sikerült egy cseh oldalon pontosan ehhez a motorhoz CZ 175 (450) szakirodalmat találnom, amiben ugyanazok az elektronikus kapcsolások mint a Che által mutatott dokumentumokban, tehát pozitív testelésű.
          Köszönöm szépen a segítséget kedves Che!

Ezt sejtettem is, de azt sajnos még mindig nem tudom, hogy honnan tudnám megnézni, hogy át lett-e alakítva az elektronikája az előző tulajdonosánál. Lehetséges, hogy felcserélete a polaritást.
          Valamint azt sem tudom, hogy ha fordított polaritással indítanánk a járművet mi történne, mivel a motoron kívül minden másnak ugyanúgy kell működnie fordított polaritás esetén ha jól tudom?

Bármilyen segítséget vagy tapasztalatot szívesen fogadok.
          Che kedvelte ezt.

Komment

Amit tudok ajánlani, az az, hogy multiméterrel kövesd végig a vezetékeket , és mérd át a dinamót is. Beindul fordított polaritással is, de egyből lekapja az áramot az akksiból,Meg persze nem lessz töltés, nem alszik el a töltésjelző lámpa, plusz ha jól emlékszem, nincs túláramvédő a fesszabályzóján, igy a dinamó is bánhatja a dolgot ha tartósan igy marad.
            Click image for larger version

Name:	circuit%20CZ%20453-450.jpg
Size:	110.8 KB
ID:	129491
            Che kedvelte ezt.
            "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
            "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Kedves NagyZ

a polaritásváltáshoz nem kell semmit átkötni , tehát a motorod vezetékezése nem kell hogy más legyen mint a közölt kapcsolási rajzokon. (természetesen az akku polaritása más). Ahhoz hogy megnézd milyen a testelésű a gép kösd le a dinamó 51 és 61 kapcsairól a vezetéket . Indítsd be és mérd meg voltmérővel a dinamó 61 és a test közötti feszültséget. A voltméró kitéréséből vagy digitálisnál az előjelből tudni fogod hogy a testen melyik pólus van.
              Ahhoz hogy megváltoztasd a testelést csak a dinamó vasmagjában lévő remanens mágnesesség irányát kell megváltoztatnod. Kösd vissza a kábeleket a dinamóra és kösd be az akksit pozitív testeléssel és kézzel nyomd le a fesszabályzó fegyverzetét hogy az akku rákapcsolódjon a dinamóra. Tartsd úgy 1-2 másodpercig. Ezután már pozítív testelési iránnyal fog felgerjedni a dinamó
              öregöcsi, Che és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Sziasztok !
                Jawa-CZ 250-353-as om van.(1958) Gyárilag az is pozitiv testelésü , de mikor hozzám került már negativ volt.
                Che kedvelte ezt.

Komment

Sziasztok !
                  Nekem egy Jawa 250/559-es van .20év állás után , forgalomba helyezés előtt rendbe lett rakva.Fordítva lett bekötve a +és a- .Beindult , mentem is vele egy párszáz métert, amikor eszembe jutott, és visszacseréltem.Baja nem lett semminek csak ,visszafelé dolgozik .Ahogy Wsievers is írta :nincs töltés és egy idő után leszippantja az akksit!
                  soveny kedvelte ezt.

Komment

Szia!

Némely típusoknál a negatív pólusra van testelve az akkumulátor. Nekem egy Cz175 450-es típusú motorom volt, abban viszont még pozitív testelésű volt. Anno én is egy hozzáértő személy segítségével , néztem át a gyújtást, mert mikor a motor hozzám került akkor már kb 20 éve nem indult. Állítólag fordított polaritásnál leéghet benne valami, nekem legalább is ezt mondta az a bizonyos személy. Habár én annyit tudok neked javasolni, hogy nézd meg a motorod típusszámát, mert abból kiderül hogy valójában milyen fajta a bekötés. Mivel én is interneten keresgélve találtam meg a jó kapcsolási rajzot. További sikeres munkát kívánok.

Komment

cz 175 jawa

Sziasztok

Szeretném valakitől megkérdezni ,hogy 1970 es gyártású czjawa 175cm aksija pozitív testelésü vagy negatív ?
                      Nem szeretném rosszul testelni. Ha valaki tudna segíteni?
                      Utoljára szerkesztve a következő által: soveny; 2012 ápr. 07, 09:22. Oka: Ezt a hozzászólást egy másik témából helyeztem át ide, talán itt hamarabb választ kap gacs59

Komment

Mindenkit szeretettel üdvözlök, kellemes Húsvéti ünnepeket !

Kedves Gacs59 lapozz vissza az 1 oldalra és olvasd el Ba701 hozzászólását. Az ott leírt módon megállapíthatod, hogy milyen a dinamó testelése. Annyit tennék talán hozzá,hogy
                        Ahhoz hogy megváltoztasd a testelést csak a dinamó vasmagjában lévő remanens mágnesesség irányát kell megváltoztatnod. Kösd vissza a kábeleket a dinamóra és kösd be az akksit pozitív testeléssel és kézzel nyomd le a fesszabályzó fegyverzetét hogy az akku rákapcsolódjon a dinamóra. Tartsd úgy 1-2 másodpercig. Ezután már pozítív testelési iránnyal fog felgerjedni a dinamó
                        ehhez a művelethez nehogy beindítsd a motort.

Üdv. Öcsi
                        Utoljára szerkesztve a következő által: öregöcsi; 2012 ápr. 07, 07:02.

Komment

Egy olyan kérdésem lenne hogy ha 12v-os akkumulátor van a motorba a 6v-os helyett, akkor tesz-e kárt benne vagy sem. Ha igen akkor mik lehetnek azok? Előre is köszönöm a válaszokat.

Komment

Komment

Bocs hogy nem írtam típust, de amúgy Jawa 175/450. De amúgy nem akarom átalakítani csak az 12v-os akkumulátor lett beletéve. Helyesbítek úgy lett véve hogy 12v-os volt benne, és nem tudom mennyit futott így. és hogy ez okozhatott-e kárt a motor bármely részén...

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X