Közlemény
Collapse
No announcement yet.
MZ TS 250/1 villamosság
Collapse
X
-
Kösd le az összes vezetéket a dinamóról. Kösd össze a df és d+ pontokat. Köss a d+ és test közé egy 12V-os fényszóróizzót. Indítsd el a motort. Ha világít az izzó, akkor jó a dinamód. Ha nem, akkor nem jó. Az mzclub-os elektronika fórumban elég alaposan kitárgyaltuk a dinamó ellenőrzését. (ellenállások, beállítás, stb) kis keresgéléssel minden infót megtalálsz ott.)
- 2 likes
Leave a comment:
-
Sziasztok , édeasapám 250/1 esét csinálgatom. Nincs töltés. 2 mechanikus és egy magam által épített elektronikus fesszabot is próbáltam, tehát szerintem nem ott lesz a baj. Lent a dinamónál a testre kötöttem a multiméter testét és a DF és D+-nál se találtam semmit. ( egyenáramra volt állítva 0,2 V írt ki kb) Tehát a dinamótól már nem is jön fel áram? Vagy rosszul mértem ? Amúgy lehet vele motorozni napokig, csak a világítást nem szabad ráadni. Akksi indítás előtt 6.3V járó motornál 6.1V, világítással 5.9V
Köszi a választ
- 1 like
Leave a comment:
-
CZsolti bingó! Tényleg felcseréltem 2 kábelt, a dupla piros-zöldet, és a vastag piros-sárgát. Most már jól van bekötve, de csak 3-4 ezres fordulatnál alszik el. Állitgattam én jobbra-balra de ugyanaz szinte mindig. Sajnos nem is ismerek olyat a környezetemben aki be tudná állitani. Szerintem a legtöbben azt sem tudják hogy ezeket lehet állitani. Asszem lehajitom róla a francba, és beruházok egy új elektromosra.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Remélem nekem nem szállt el a japán vason...S lőn igazság!
- 3 likes
Leave a comment:
-
Lehet hogy valamit felcseréltem. Na majd holnap átnézem.
Amit leirtam azokat szakmabeli ismerősöktől tudom, ill.netről, könyvekből. Lehetséges hogy nem pontosak az infók. Köszönöm a pontositást.
Utoljára szerkesztve a következő által: Karel; 2014 dec. 11, 18:08.
- 1 like
Leave a comment:
-
Bőven ráfér az enyémre is a kiegészítés. Sajnos a diódahíd elszállás saját tapasztalat. 12V-os Trabinál így kerestem a töltéshibát. Gondoltam, ha a dinamósnál bevált? Utána olvastam el a kézikönyvben, hogy járó motornál szigorúan tilos levenni a töltőkábelt, mert a diódahíd tönkremehet. S lőn igazság!Látom miközben írtam CZolti is reagált. Az előző mondatom az eredeti hsz-re értendő
- 6 likes
Leave a comment:
-
Azért a tisztánlátás kedvéért annyit hozzáfűznék, hogy a generátor vs. dinamó állítások csak részben igazak. Most nincs időm részletekbe bocsájtkozni, de majd megteszem
Látom miközben írtam CZolti is reagált. Az előző mondatom az eredeti hsz-re értendőUtoljára szerkesztve a következő által: Ba701; 2014 dec. 11, 14:06.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Csak a pontosság kedvéért: a generátor is fordulatszámfüggő, és a dinamó is termel áramot még akár kézi hajtás mellett is. De! A dinamó az alapjárati fordulaton még olyan kevés áramot termel, hogy az még nem tudja tölteni az akkumulátort. Ezért van szükség a fesszabályzóban visszáram kapcsolóra. Tehát nem vitás, a dinamós gépnél alapjáraton a töltésjelzőnek világítania kell.a dinamó viszont fordulatszámfüggő. Kisebb fordulaton kevesebbet, nagyobb fordulaton többet tölt.
Nagy előnye a dinamónak még, hogy házi műhely körülmények között is jól javítható és diagnosztizálható. (Pl. meg lehet forgatni villanymotorként kiszűrve ezzel az összes gerjesztési hibalehetőséget, nem sértődik meg, ha a töltőkábelt járó motor mellett megszakítjuk, nézve, hogy folyik-e rajta töltőáram. A generátor ezt igen zokon veszi. (Diódahíd csere) )
A generátor már alapjáraton is termel annyi áramot, hogy tölteni tudja az akkumulátort. Az egyenirányító diódák miatt pedig elmaradhat a visszáramkapcsoló is.
- 7 likes
Leave a comment:
-
Ilyen az, amikor a kérdezőtől tanul az embera generátor legnagyobb előnye a dinamóval szemben az, hogy már alapjáraton leadja a maximális teljesitményt, a dinamó viszont fordulatszámfüggő. Kisebb fordulaton kevesebbet, nagyobb fordulaton többet tölt. A dinamó további hátránya a generátorral szemben a nagyobb súly, a kommutátor, és a szénkefék alacsony élettartama, a kisebb fajlagos teljesitmény, és rosszabb hatásfok a fordulatszám függőség miatt. A dinamó előnye a generátorral szemben viszont az hogy egyenáramot termel, igy-a generátorral szemben-nincs szükség egyenirányitóra.
(Megfoghatatlan tudomány számomra a villamosság. Ha megfogom, mindig bajom lesz tőle
)
- 6 likes
Leave a comment:
-
Polaritáscsere, vagy a relén felcseréltél két vezetéket, esetleg a relé másik sarkára kötötted a töltésjelzőt? Csap tippelek, de relénél nagyon más nem lehet.
- 2 likes
Leave a comment:
-
Jó reggelt az uraknak!
Nah, tegnap este még lementem a műhelybe és bekötöttem a mechanikus fesszabályzót. Előtte megcsiszoltam az érintkezőket. A következő az eredmény: ráadtam a gyújtást, de a töltésellenőrző sötét maradt, holott álló motornál világitania kell. Berúgtam a motort. Alapjáraton továbbra is sötét marad a visszajelző, majd ahogy ráadtam a gázt egyre jobban világitani kezdett.
Ötletek?
- 3 likes
Leave a comment:
-
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat!
Akkor az lesz hogy megtisztitom az érintkezőket aztán meglátjuk. Én is úgy tudom hogy az ETZ-nél nem szabad parázslania sem, csak akkor ha már teljesen leesett a fordulat, már majdnem leáll. Ezért cserélték le ennél a modellnél már-az erre az időre már egyébként is elavult-dinamót generátorra. Annyit biztosan tudok-ha esetleg valaki még nem tudná-hogy a generátor legnagyobb előnye a dinamóval szemben az, hogy már alapjáraton leadja a maximális teljesitményt, a dinamó viszont fordulatszámfüggő. Kisebb fordulaton kevesebbet, nagyobb fordulaton többet tölt. A dinamó további hátránya a generátorral szemben a nagyobb súly, a kommutátor, és a szénkefék alacsony élettartama, a kisebb fajlagos teljesitmény, és rosszabb hatásfok a fordulatszám függőség miatt. A dinamó előnye a generátorral szemben viszont az hogy egyenáramot termel, igy-a generátorral szemben-nincs szükség egyenirányitóra.
- 3 likes
Leave a comment:
-
Ez az én TS-emen is így van, és tökéletes a töltésem. De ha már világít, jól láthatóan, az nem az igazi. Viszont ez még 6-V-os. Az ETZ 12-V-os rendszerénél parázslania sem szabad. Nekem legalább is azoknál (sem a 250-esnél, sem a 150-esnél), nem parázslott.Akkor megfigyeltem hogy a töltésjelző alapjáraton parázslik, vagyis ha sötétebb helyen járt a motor (az elsőkamrában volt a motorparkoló, ahol ablak nem volt, látni lehetett hogy halványan világít amit kint természetes fénynél nem lehetett észrevenni.
- 2 likes
Leave a comment:
-
A nagyapámnak akkor volt viszonylag új de mindenképpen újonnan vásárolt 125-ös TS MZ-je amikor nekem CZ-m.A lámpának valóban el kell aludnia jó töltésnél már alapjáraton.
Akkor megfigyeltem hogy a töltésjelző alapjáraton parázslik, vagyis ha sötétebb helyen járt a motor (az elsőkamrában volt a motorparkoló, ahol ablak nem volt, látni lehetett hogy halványan világít amit kint természetes fénynél nem lehetett észrevenni. Nem sokáig használta az öreg mert elgyalulta a bal kezén az ujjait és a kuplungolást nem tudta megoldani, de akkut cserélni nem kellett benne.
- 3 likes
Leave a comment:
Leave a comment: