Közlemény
Collapse
No announcement yet.
MZ TS 250/1 villamosság
Collapse
X
-
Szia Karel! Én sem vagyok szakmabeli, és az elektromosság, az amit a legkevésbé értek, mert ugye nem látszik :-) Amit magamra szedtem, azt itt a fórumtársaktól, és saját káromon tanultam ez ügyben (meg egy-két könyv). Az állítást annál jobban nem tudom elmondani, mint ahogy egy korábbi bejegyzésben fényképekkel együtt feltöltöttem ebbe a topicba. http://veteran.forum.hu/mz-motorok-s...772/#post33281 Az akkumulátort úgy tudod mérni, hogy a műszer pozitív végét a pozitívra, a negatívat a negatív sarura teszed :-) járó motornál, a gázzal játszva a töltést is meg tudod így mérni, és hogy hol kezd el tölteni. Nekem most elektonikus fesszabom (állítható) van, mert kifogytam a mechanikusból, de csináltattam. Azzal azóta tökéletes a töltésem. Itt rendeltem: http://veteran.forum.hu/markatars-ke...html#post38748 A lámpának valóban el kell aludnia jó töltésnél már alapjáraton. A mechanikus fesszabnál először ellenőrizz és állíts be minden hézagot, mielőtt elkezded állítgatni, és a pogácsákat is ellenőrizd, nincsenek e beégve. Ha igen, csiszold, tisztítsd meg őket.
- 1 like
-
Szia taluga! Én is küzdök már egy ideje a 125-ös ETZ-m fesszabályzójával. Már ezen is a magyar gyártmányú elektronikus van. Az a bajom vele hogy csak 1500-2000-es fordulat felett kezd el tölteni, alapjáraton folyamatosan világit a töltésellenőrző lámpa, majd ahogy ráhúzom a gázt elalszik, alapjáratra visszaállva megint el kezd világitani. Mz-s ismerőseim szerint már alapjáraton ki kell aludnia hiszen ezeken már generátor van nem dinamó. Járművillamossági szerelő cimborám szerint is igy van. Ő bevitte a munkahelyére, bemérte 2-szer is de mind a kétszer rossz értéket mutatott a műszer. Mivel van otthon egy eredeti mechanikus, gondoltam kipróbálom azt is, de az még rosszabb volt-3-4000-es fordulatnál aludt csak ki a lámpa :S. Hol kellene rajta állitanom, és a multiméterrel hogy tudom bemérni az aksit? Úgyértem hova kell raknom a két kábelt, és a forgókapcsolót hova kell állitanom? Bocs hogy ennyit kérdezek de nem vagyok szakmabeli,viszont szivesen megtanulnám mert érdekel
- 1 like
Leave a comment:
-
Szia, ha gyujtás nélkül, helyzetjelzőre kapcsolva jelenrkezik ez a hiba, (remlem jól értelmeztem) akkor a hiba biztos hogy a világítás körben van.Gyakran tud aljas átmeneti zárlatokat okozni a műszerek megvilágítása, kis réz foglalatok szétesnek ,kicsúszik a közepe. Én ezt mindenképp ellenörizném. Lámpatökön belül nem-e testel le a helyzetjelző, hátsó lámpa felé menő köteg nem-e sérült, illetve a hátsó lámpa helyes bekötését nézném át első körben.
Leave a comment:
-
Valahol részleges zárlatod van. Amíg rajta van a gyújtás ez úgy látszik áthidalódik, de más kapcsolóhelyzetben előjön, mint írod. Mivel régi gépről van szó nekem is azt tanácsolták, hogy az összes kötést újítsam föl, és ahol lehet forrasszak. Szerintem ez nálad sem lesz másként.
- 1 like
Leave a comment:
-
Sziasztok!
kérdésem lenne egy kicsit korábbi kérdéssel kapcsolatban.. A saját gépem ( MZ TS 250/1 '79 ) feltámasztásával kapcsolatban is villamossági gondjaim vannak. Amikor, a gyújtást lekapcsolom- csak helyzet jelző ég - az akkumlátor negatív pontja ( a biztosíték táblán ) a két réz tartó lemez és a biztosíték is melegszik lassan egyre jobban , valamint maga az akkumlátor is elkezd sisteregni. Valami rossz helyre van kötve? Még valami ,hogyan lehetne kimérni MZ 6V-s fesszabályzót házi körülmények között, helyes működés megállapítása végett.?
Előre is köszönve minden segítséget!
Leave a comment:
-
Szisztok!lenne egy kérdésem 6v mz dinamónál miért szikrázik illetve ég szét a fesszabályzó azon a felén ahol 3érintkező van ?
esetleg nem tennétek fel pár közeli fotót az előtét ellenállásról hogy hogyan kell bekötni?
Leave a comment:
-
Szia! A színek kavalkádja minden gyártóra jellemző! A Te esetedben Bosch szín, és szám,kódolás esete forog fenn.
Ha az ember igényes "eredeti" új kábelköteget szeretne készíteni akkor irány egy autóbontó.
Onnan szerezni valami régi német autó kábelkötegét (opel , vw,stb) és máris kincsesbányád lesz az eredeti színösszeállításhoz.Utoljára szerkesztve a következő által: richárd; 2013 dec. 01, 21:29.
Leave a comment:
-
Ezt a témát találtam a legközelebbinek a kérdésemhez. Tisztelettel érdeklődöm hogy nincs-e véletlenül valakinek egy felesleges 6V-os dinamó forgórésze TS250/1 hez? Tökéletesen megfelel egy leégett, szétégett, elkopott kommutátoros is, csak a kúpra felfekvő rész a fontos, a többi eszterga martalékává fog válni. Nem gondoltam ingyen természetesen, de egy használható jó alkatrészt sajnálnék szétforgácsolni.
- 1 like
Leave a comment:
-
Azt az elektromechanikus feszszabályzót ne írd le. Próbáltam eddig pár elektronikusat, de mindig visszatértem a régihez. Ezt oda állítom, ahova akarom. Annyi töltést csinál, amennyit akarom, hogy csináljon. Egy dologra kell figyelni, hogy az érintkezők ne égjenek be. Nagyon finoman be lehet állítani. Az MZ club fórumán az elektronika topikban keresgélj, ott leírtam bővebben, hogy hogyan kell jól beállítani. Nem 8,2V!!! Csak 7,2 lehet a max! Bekapcsolt lámpával olyan 6,5-6,9 közé próbáld belőni.
- 1 like
Leave a comment:
-
Sziasztok, egy kis tanács a rajzolvasáshoz, a színek megközelítőleg a gyári bekötést mintáznák. Elsősorban ne ezt keresd, hanem a kábel valós funkcióját, a szín mellékes. Honnan indul, hová kell mennie. A fesszabályzó beállításhoz annyit fűznék hozzá, a beálítandó feszütség+ fél voltra kellene állítani levett kupakkal, ugyanis kb ennyit esik a szabályzott fesz miután a helyére teszed a fémkupakot.
- 2 likes
Leave a comment:
-
"sínes"?
Akkor megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül a színek kavalkádjában!
- 1 like
Leave a comment:
-
Ettől vagyunk mi MZ-sek ilyen sínes társaság
Egyébként az én gépem is most lett átvezetékezve, de ha ez megnyugtat, a gyári kábelek, amiket kidobáltam belőle sem stimmeltek teljesen a rajzhoz képest...
Leave a comment:
-
Köszönöm Taluga! Remek! Csak tudod mi a gond? A változatosság kedvéért a te motorodnak is más a színösszetétele a vezetékek terén...
- 1 like
Leave a comment:
-

Leave a comment: