Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Pannónia primerhajtás, kuplung, sebváltó
Collapse
X
-
wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseSimán lehet edzeni...
Nitridálás - Vakuum.hu
Gyári kivitelben persze van, egy szett fém lamella túlél akárhány parafásat.
De itt a modern lamella érzékeny mindenféle felületi kopásra. Tehát ha az elkopik akkor a fém lamellát is érdemes vele együtt cserélni, és ezért kérdés hogy kopna-e jelentősen egy szett modern lamella leamortizálása alatt felületi edzettség nélkül?
- - - Updated - - -
Valamelyik kedves moderátor lenne szíves ezt a kuplungos eszmecserét kiválogatni a többi közül és átpakolni ide?:
- 2 likes
Komment
-
C45-ös anyag. A felülete nitridálva 51-52 rockwell keménységűre.
A nitridálásnak megpróbálok utánanézni, úgyis nálam is műsorra kell kerülnie egy jól megcsinált kuplung beépítésének. Ha maradna a parafa, akkor is osztófejen gatyába kell rázni a kosár füleit (mert 4 kibontott kosárból 4-nek vannak kiverődések a felületein), utána meg a javítás utáni mérethez lehet gyártani a lamellákat...heeegany kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 1 like
Komment
-
kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseEgy sör. (Ahogy egy volt kollégám mondta: köszönömmel tele a padlás, mondd azt, hogy egy sör... )
kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA nitridálásnak megpróbálok utánanézni, úgyis nálam is műsorra kell kerülnie egy jól megcsinált kuplung beépítésének. Ha maradna a parafa, akkor is osztófejen gatyába kell rázni a kosár füleit (mert 4 kibontott kosárból 4-nek vannak kiverődések a felületein), utána meg a javítás utáni mérethez lehet gyártani a lamellákat...
A gyártásban tudok segíteni ha szükség van rá.
Komment
-
Hát ha találsz egy helyetheeegany kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 1 like
Komment
-
C45-ös anyag. A felülete nitridálva 51-52 rockwell keménységűre.
Javaslom, hogy vastagabb lemezből vágasd ki és síkköszörültesd hőkezelés után. Fontos: lézervágás után deformálódik a lemezed. Óvatosan síkba kell egyengetni és két tárcsa közé csavarral összeszorítva nemesíteni, majd jöhet a síkköszörű. A tárcsák közül csak a hőkezelés után vedd ki.
- 2 likes
Komment
-
Ez így teljesen igaz ! A hőkezelésnél elhúzódások jöhetnek létre, éppen ezért nincs valami előre kezelt anyag , (pl nemesített ) amelynek a keménysége , igaz nem túl nagy de talán elegendő . Ez az utólagos hőkezelés , befogókeretben ,majd méretre köszörülés síkköszörűn , szerintem egy kicsit macerás és nem utolsó sorban drága . (esetleg valami CrV anyag vagy valami hasonló 40-45 Hrc-s talán elegendő )
Megjegyzem az enyémben csak simán lézervágott van,semmi hőkezeléssel , de ezidáig még semmi gond nem volt vele .
- 2 likes
Komment
-
Én értem a tökéletesre törekvés szándékát, de nem esünk át egy kicsit a ló túloldalára?
Biztonsági kérdéseknél (fék, lámpák, stb.) nincs mese, de ez a kuplung simán a hajtáslánc része, és vígan mentek ezek a vasak éveken keresztül napi nyúzás mellett a gyári lamellákkal, kosarakkal, amik nem voltak edzve, keményítve.
...és bizony ki is verődött hosszabb(!) használat után a felületük...
Én pl. a kuplung kosaram körmeinek enyhe egyenetlenségeit satuban lapos reszelővel tüntettem el (mert nincs se marógépem, se osztófejem...), és ahogy már többször is dicsekedtem a Fórumon vele, sok mindennel volt (van) problémám, de a gyári kuplungommal semmi baj...
...Én a hagyományos mosópor híve vagyok...
- 5 likes
Komment
-
az enyémben csak simán lézervágott van,semmi hőkezeléssel
nem esünk át egy kicsit a ló túloldalára?zahi, Lemezjáték és 2 további látogató kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 4 likes
Komment
-
CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseC45-öt ilyen vastagságban felesleges nitridálni. Ez az anyag 45 HRc-re tökéletesen beedzhető és átedzhető. A nitridálás 60-65 HRc-t tud és igen kemény, rideg. Ez egy lamellás kuplungnál hátrány.
Javaslom, hogy vastagabb lemezből vágasd ki és síkköszörültesd hőkezelés után. Fontos: lézervágás után deformálódik a lemezed. Óvatosan síkba kell egyengetni és két tárcsa közé csavarral összeszorítva nemesíteni, majd jöhet a síkköszörű. A tárcsák közül csak a hőkezelés után vedd ki.
Az egyik az, hogy így drágább lenne a leves mint a hús. A fém lamellák többe kerülnének mint a modern parafás lamellák.
A másik pedig az hogy ha választani kell hogy a kosár van a lamella kopjon jobban én a lamellát választanám. Egy kicsit azért egyszerűbb azt legyártani mint a kuplungkosarat.
A gyári lamella csak 12 HRC keménységű. És mégis kiverődik tőle a kuplungkosár. Ha én beedzetem 45-re akkor a egy szett kuplung egy kuplungkosár. De legalább az olcsón és könnyen legyártható lamellát talán nem kellene cserélni.
Lézervágástól nem igazán deformálódik a lemez. Legalábbis a 2 és 5mm közöttiek nem. Ami miatt deformálódhat az maga a lemez. Amiben gyakran olyan feszültség van hogy két párhuzamos csíkot belevágva centikre is felpúposodhat. (Vastagabb 3mm fölötti lemezeknél a hőtől is púposodik. De az hűlés után visszaáll.)
Lényeg hogy egy 1,5-ös lemeznél ha vágás közben nyitom az ajtót(a gép természetesen megáll közben) és megfogom a frissen vágott részt már nem süt.
Minél vastagabba a lemez annál jobban melegszik. De még egy 2-3mm-es lemez sem melegszik fel jelentősen(kezet azért már süti rögtön vágás után).
A gyári kuplunglamella C45-ös anyag, 12HRC keménységgel(mindenféle edzés vagy hőkezelés nélküli) A felülete pedig nitridálva van 51-52HRC-re.zahi kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
A gyári kuplunglamella C45-ös anyag, 12HRC keménységgel (mindenféle edzés vagy hőkezelés nélküli) A felülete pedig nitridálva van 51-52HRC-re.
Lemezjáték ötletét pedig én is sikerrel alkalmaztam a gépem kuplungkosaránál. Jó minőségű lemezből kétségtelenül lehet jó lamellát készíteni, de a vágási sorja miatt azt is célszerű síkköszörűvel egy kicsit megkoptatni. Én 2,5 ös C45, vagy 3-as S355JR lemezt használnék.
Persze házilagos lefenéshez elegendő lehet a 600-as polírpapír és egy sík felület, pl. üveglap.
Komment
-
CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA nitrid miatt kemény lesz az egész és rideg. Ellenben a C45 anyagában átedzve 40-45 HRc-t simán tud és szívósan rugalmas. Én csak ezt írtam. Szerintem sem kell a körmöket keményebbre edzeni a kuplungkosárnál. És szerintem is felesleges ez az egész, hiszen a kérdéses felület parafával érintkezik.
Lemezjáték ötletét pedig én is sikerrel alkalmaztam a gépem kuplungkosaránál. Jó minőségű lemezből kétségtelenül lehet jó lamellát készíteni, de a vágási sorja miatt azt is célszerű síkköszörűvel egy kicsit megkoptatni. Én 2,5 ös C45, vagy 3-as S355JR lemezt használnék.
Persze házilagos lefenéshez elegendő lehet a 600-as polírpapír és egy sík felület, pl. üveglap.
Ezért gondolom hogy a nitridálás itt nem számít. Az inkább csak abban hogy egy szett fém lamella addig tart amíg teljesen ki nem verődik(a súrlódó felülete örök élet +2 nap ahogy mondani szokták).
A poplírapírral való simítás jó ötlet. Bár ha jól van beállítva a gép és nem koszos a lencse akkor nincs sorja. De egy pici élletörés nem árthat.
600-as papírral csiszolt lamellákat hagyományos lamellákhoz használod?
Komment
-
Lemezjáték eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÉn értem a tökéletesre törekvés szándékát, de nem esünk át egy kicsit a ló túloldalára?
Biztonsági kérdéseknél (fék, lámpák, stb.) nincs mese, de ez a kuplung simán a hajtáslánc része, és vígan mentek ezek a vasak éveken keresztül napi nyúzás mellett a gyári lamellákkal, kosarakkal, amik nem voltak edzve, keményítve.
...és bizony ki is verődött hosszabb(!) használat után a felületük...
Én pl. a kuplung kosaram körmeinek enyhe egyenetlenségeit satuban lapos reszelővel tüntettem el (mert nincs se marógépem, se osztófejem...), és ahogy már többször is dicsekedtem a Fórumon vele, sok mindennel volt (van) problémám, de a gyári kuplungommal semmi baj...
...Én a hagyományos mosópor híve vagyok...
Egyébként a kosarat ,hoztam így én is rendbe , csak arra kell ügyelni hogy minden lamellaköröm támaszkodjon a kosáron .
A gyári kuplunglamellákkal nincs semmi gondom , - az akkori kor követelményeinek éppen megfelelnek - a gondom a parafa örleményből készült jelenleg is kapható tárcsákkal van , amit már korábban is próbáltam leírni . Inkább vagyok annak a híve, hogy az új helyett inkább használt kopott tárcsát használok csak egy tárcsa-párral többet teszek bele ha kiadja . Egyébként sokat mentem a gyári kuplunggal minden hiba nélkül , de aztán úgy adódott hogy sikerült szert tennem egy modernított lamellaszettre ... ég és föld ! Vagy ahogy Hofi is mondta : "Haver a kecskét mindjárt el fogod felejteni amint megismerkedsz a tehénnel !"
Bármennyire is nem biztonsági kérdés , de egy rakoncátlankodó kuplung elég sok csúnya percet tud okozni a forgalomban akár csúszik akár nem emel ki !
- - - Updated - - -
kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÉs - ha nem hadititok - milyen anyagból vágattad? Érdekes lenne az is, hogy mennyi ideje van benne, mennyire használod vadul és esetleg mennyire kezdtek az érintkező felületek kiverődni.
Nálam konkrétan az a cél... A harmadik Pannoniát csinálgatom lassan-lassan (a lá Luca széke), az előző kettő szépen fel lett újítva, de most a nyúzhatóság nálam a cél. Jó kuplung, idegen elektromosság, idegen karbi, idegen hajtórúd. És akkor a vadabb ötleteket még nem is soroltam fel...
Itt egy kéthengeres pannoniáról beszélünk ami ugye másabb egy picit , számottevő kiverődésről nem beszélhetünk , a bevonatos , azaz a kopó réteggel rendelkező alu -ból készült tárcsákon pedig semmi sem látható .
Fontos részlet lehet a számodra az is ,hogy a verseny körülmények közt használt motoron, emlékeim szerint három idényt futott ugyanez a formáció ami kb húsz versenyt jelent , ezen van némi fel-peremeződés a vas lamellákon de a többin szinte semmi ,a kosarat viszont (gyári) cserélni , majd átalakítani kellett . Ez már azért fokozott "nyúzó" igénybevételnek felel meg !Fergusson kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
Komment